Pomoć pčelama u decembru 2010

Pčelarski razgovori
senad
Site Admin
Kontakt:

Pomoć pčelama u decembru 2010

Post Postao/la senad »

Negdje sam nagovjestio ovaj slučaj i da ću intervenisat,,, Na ovom video nedostaje ono uzbuđenje tokom dodavanja okvira sa medom pša je to manjkavost ovog videa. Šta je tu je,, Kamerman umjesto da samo drži kameru nehotice je i stisno pauzu takoda samostao bez onog najvažnijeg djela. Dobiosam mnoštvo uboda, nije im bilo baš po volji što ih uznemiravam. MOžda više zbog nedostatka hrane,,,,

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Pogledaj te video i počnite da me kritikujete što sam bio ne odgovoran :)

http://www.youtube.com/watch?v=794lxiskuXY
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Ermin Isakovic
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la Ermin Isakovic »

Bez kritike....nema toga....nego mi neko rece u slucaju otvaranja kosnice u zimskom periodu je potrebno pola dijela kosnice pokriti nekom krpom...koliko je tacno neznam ali evo pitam....unaprijed hvala
per aspera ad astra....
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

Po zimi a naročito kad je snijeg treba izbjegavati otvarati košnice i raditi to samo ako se baš mora. Dosta pčela koje polete i padnu u snijeg tu i ostanu i uginu. Kada malo otopli i pčele izlaze na pročistni let ako ima snijega masa ih bude po snijegu ohlade se i umrtve. Meni bude žao tih pčela pa ih kupim u teglu unesem u kuću ugrejem da ožive pa ih ponovo pustim.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Haman Izete ja sam još gori i brepuslaniji, jer kad se nađem na pčelinjaku
a ima koja u snijegu ja pokupim u ruke pa pušem ko dizelka.
Jednom prije desetak godina kad sam imao pčele u svom divnom mjestu Sladna,
i tako ja pušem a komšija naišo veli: ma nije ti zanevolju biti tu kad
ti je toliko zima bjež u kuću.
Mustafa
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Mustafa »

Senade nešto me interesuje pa da pitam.
Koliko ovakvih okvira ostaviš u zalihi za intervenciju u toku jedne godine i koja im je prvenstveno namjena (dodavanje u proljeće radi podsticajnog prihranjivanja ili baš radi ovoga).
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Svake godne kada vrcam ostavljam uglavnom okvirove u kojima nije bilo legla. Namjena je višestruka, prevashodno ovakve ramove u proljeće dobiju najjače zajednice ili gdje treba intervenisat brzo kao u ovom slučaju. Uvjek u proljeće na velikom pečlinjaku, morate brzo intervenisat. Nisu uvjek pčele na satonoši da dodate pogaču,, sirup pogotovo,,, ovakvi okviri uvjek vam dobro dođu da pčele spasite propasti tj. da ubrzate njihov razvoj.

Pored meda u djevičanskom saću kojeg dobijam planski sa ovakvih okvira dobijete djevičanski med u saću kada ostranite s.o. i koristi se kod teških oboljenja . Tog mi uvjek traže oni koji spravljaju razne pripravke na bazi meda i voska ..

Ovakvih okvira imao sam preko 30 komada,,, nemam neki poseban broj koji bi trebao dostići . Uglavnom osavljam one najbolje izgrađene i da su pokolopljeni.

Rezervne matice, rezevni okviri sa medom to uvjek treba da bude na pčelinjaku,,, ovo ne može nikada propast, Ova moja rezerva je iz 2009 godine.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Sad ja imam pitanje-kako ih uskladistis?I gdje? Ramove sa medom
hvala,hvala :)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Mustafa
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Mustafa »

Pitao sam jer nisam nikada imao praksu ostavljanja okvira sa medom. Koliko znače ovakvi okviri u proljeće primjetio sam ove godine, jer sam imao takvih okvira iz društava koja su mi stradala od varoe u jesen 2009. Vidio sam da ništa maticu nemože stimulisati i društvo razviti kao med koji se dodaje u proljeće.
Senade hvala u svakom slučaju.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

beequeen je napisao/la:Sad ja imam pitanje-kako ih uskladistis?I gdje? Ramove sa medom
hvala,hvala :)
Ko pita ne skita :) ))))

Kao što sam rekao , ja medne okvire uzimam isključivo gdje nije bilo legla,, ako se pojavi neki okvir gdje je bilo leglo onda ih odvajam u duboko zamrzavanja dan dva.

Okvirove držim u nastavcima ,prostorija sa sjeverne strane u koju ne dopire sunce . Nema neke posebne zaštite osim poklopaca da ne bi eventulano ušetao kakav stranac :) ))..

Veoma je važno imati medne okvire u kojima nije bilo leglo iz razloga da tu moljac neće. Problem su medni okviri odakle je leglo se izvalilo na takve okvirove može da napadne moljac . KAo što sam rekao okvirove gdje je izašlo leglo obavezno treba povuć dan dva kroz duboko zamrzavanje.

Ja planiram da imam komoru za viškove okvira kako ih ne bi moljac uništio i jednu komoru za skladištenje meda i ovakvih okvira . Ove komore imat će sistem za hlađenje., LJudi snuju Bog određuje . Akobogda vidjet će mo šta će da bude od tog.

:))))))
muris
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la muris »

Selam i pozdrav za sve clanove!
Pošto sam novi na forumu red bi bio i da se malo predstavim :
Ja sam Muris Tufekčić ,nastanjen sam u Babicama, općina Lukavac, po zanimanju profesor islamske vjeronauke i radim trenutno u jednoj skoli u Lukavcu.Pčelarim od ovog ljeta, mada sam pčelario i prije, ali sam izgubio društva najvjerovatnije od varoe. Nadam se da sam naučio iz svojih grešaka.
Ove zimske dane malo koristim te ponekad se izradi i koji nastavak.Inače pcelarim sa LR-kama i interesuje me koliki treba biti otprilike razmak između okvira. Naime, pravim standardne LR-ke dim. 41,2 - 50.5, kada sam nabavio orginalne limene razmake i postavio na okvire pojavio se neiskorišten prazan prostor na nasatavku gotovo da može stati i jedanaesti okvir. Šta da radim sa tog prostora , da li da ostavim tako i hoće li smetati pčelama kasnije ili meni praviti dosta muka jer bojimse da neće pčele praviti zaperke na tom dijelu!
Za sada toliko i unaprijed hvala ! Selam!
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Selam i tebi Murise,
ma jeste nas krenulo sa efendijama,mashallah.Dobro nam dosao :)
Senade-ta je za peticu-
"Ljudi snuju Bog odredjuje"
Opet pitanje-posto npr,stavljas u zamrzivac ram sa medom(koji je imao legla) zar nece to uticati na sastav meda-nadam se da razumijes sta pitam.Koliko znam med se nikada ne zamrzava zbog gubljenja prirodnih svojstava.Ili ja ne kontam ?Huh?:)
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Ko to reče da med gubi od svojstava u zamrzivaču :/
Evo oznojio sam se na googlu tražeći i ništa....
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Dobro nam došao Murise.Što se tiče LR rama odmah pravi hofmanov ram On je širok 36mm ,visok 232mm,a u dnu je širok 25 mm.Tako kad imaš 10 ramova u nastavku,treba da ti ostane 12 mm prostora za rad.Inače dimenzija tjela je 412x504 mm.Pogledaj malo na goglu imaju dimenzije i crtež.
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la samir007 »

Selam Murise, ehlen vesehlen!
"Strpljen -spašen"
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

muris je napisao/la:Selam i pozdrav za sve clanove!
Pošto sam novi na forumu red bi bio i da se malo predstavim :
Ja sam Muris Tufekčić ,nastanjen sam u Babicama, općina Lukavac, po zanimanju profesor islamske vjeronauke i radim trenutno u jednoj skoli u Lukavcu.Pčelarim od ovog ljeta, mada sam pčelario i prije, ali sam izgubio društva najvjerovatnije od varoe. Nadam se da sam naučio iz svojih grešaka.
Ove zimske dane malo koristim te ponekad se izradi i koji nastavak.Inače pcelarim sa LR-kama i interesuje me koliki treba biti otprilike razmak između okvira. Naime, pravim standardne LR-ke dim. 41,2 - 50.5, kada sam nabavio orginalne limene razmake i postavio na okvire pojavio se neiskorišten prazan prostor na nasatavku gotovo da može stati i jedanaesti okvir. Šta da radim sa tog prostora , da li da ostavim tako i hoće li smetati pčelama kasnije ili meni praviti dosta muka jer bojimse da neće pčele praviti zaperke na tom dijelu!
Za sada toliko i unaprijed hvala ! Selam!
we selam

Ako si ti pravo sebi okvirove , a rauzumio sam da jesi onda nisi dobro postavio širinu bočni letvica.

Ako si limene razmake postavio kako treba ,da naslanjaju jedan na drugi , onda na svakoj bočnoj levici ti fali skoro 2,4 mm 10x2,3 =24 mm i trebada tiostane praznog prostora max 12 mm...

Ako sam sebi praviš okvirove mora se voditi računa o tom razmaku inače bude belaja ,

Ako nemaš mnogo takvih okvira za početak uzeti AŽ razmak i pomoću njega ručno praviti razmak ... Kasnije kada krene medobranje sve te okvire u medište,,po vrcanju izvršiti korekcije razmaka ili uništiti te okvire,, dok se saće može iskružiti i ponovo umetnuti u nove okvire, pčeleće brzo da povežu to saće i onda ga koristiti samokao plodišne okvire...

Ako se ne poduzme nešto imat ćeš velike glavobolje kasnije,,
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Ama gdje me nadje.ja znam da uvijek na tegli pise-cuvati na sobnoj temperaturi.Takoda sam prirodno povezala da je napisano sa nekim razlogom.Mozda zbog kristalizacije?Ako se moze zamrznuti-super ,onda je lako skladistiti(u supu):)
muris
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la muris »

Hvala Senadu i Ibrahimu na brzom odgovoru, međutim , malo je sada kasno da mijenjam mjere nastavaka i okvira, jer sam ih već prilično dosta izradio. Naime, okviri imaju sljedeće mjere:
-širina satonoše 2,7cm , dok je širina bočnih letvica kao i donje 2x1 cm, Možda se tu krije problem,
Ima li ikakve razlike između razmaka kod DB razmaka i Lr , jer sam na svoje okvire stavio Db razmake. Možda je i tu greška, jer mi umjesto 12mm, koji ste mi vi preporučili ostane prostor oko 4cm. Najvjerovatnije biće nanovo skidati razmake ali kako kažu ''Strpljen - spašen''.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

muris je napisao/la:Hvala Senadu i Ibrahimu na brzom odgovoru, međutim , malo je sada kasno da mijenjam mjere nastavaka i okvira, jer sam ih već prilično dosta izradio. Naime, okviri imaju sljedeće mjere:
-širina satonoše 2,7cm , dok je širina bočnih letvica kao i donje 2x1 cm, Možda se tu krije problem,
Ima li ikakve razlike između razmaka kod DB razmaka i Lr , jer sam na svoje okvire stavio Db razmake. Možda je i tu greška, jer mi umjesto 12mm, koji ste mi vi preporučili ostane prostor oko 4cm. Najvjerovatnije biće nanovo skidati razmake ali kako kažu ''Strpljen - spašen''.
To je ta greška 2x1 cm,,,, nećeš nastavke ništa remontovat,,,, samo moraš te okvire..

satonoša ti malo preširoka .ne bi trebal da prelazi 2,5, optimalno 2.4.

Isti su razmaci DB LR FARAR.. ovdje naime mogu bitimale oscilacije razmaka kad posmatramo ofmanov okvir,,ide od 3.5 paneki čak su ranije stavljali i 3.8, optimalno 3.6 cm

U tvom slučaju imaš 2 cm +12 mm razmaka ukupno 3,2 cm fali ti 4 mm x 10 okvira =4 cm viška prostora u košnici

Ako imaš 100 takvih okvira isplati se sve to i raskompletirati 100x0.60 km 60 km..

Nešto moraš odraditi Ne može se tako pčelariti to su grdni problemi.

Moraš biti u standardu sa potrebama pčelinje zajednice u protivnom teško ćeš izaći na kraj sa pčelama a drugo praviš problemi pčelama unjihovoj matematici koja je jako precizna.
mido
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la mido »

Pozdrav za Murisa i prijateljski savjet. U LR košnicama mjere su standardizovane a dozvoljena ostupanja su+-1 mm. Svako ostupanje se skupo plaća jer dolazi do mnogo problema.Najvažniji je što u radu sa takvom opremom dolazi do gnječenja pčela a da i nismo za to ni svjesni,što pčele uznemirava.I još jedan savjet po pitanju visine nastavka koja je242mm. Slobodno ostavi 1-2 mm više jer se vremenom drvo sasuši za par milimetara bez obzira koliko drvo bilo suho pri izradi.
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Murise nemoraš to odma ovu godinu sve baciti,ali bolje što prije jer češ prije napredovati u pčelarstvu:Pokušaj prepraviti u nukleuse,a ramovi sada zimi su odlični za odlagu.Za 50 km dobiješ sto ramova ,mislim da se nevrijedi patiti.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Murise nisu ti ramovi za bacanje ako su već izgrađeni i nalaze se u košnici jednostavno ih kod prvog pročisnog leta razmakni jedan od drugog da budu lijepo raspoređeni. Ako ti ostanu tako uski i zbijeni u vrijeme kada krene unos nektara preveliki prostor između zadnjeg okvira i boka sanduka pčele će izgraditi zaperke. Poslje u proljeće kada ti ramovi budu oslobođeni od meda ili legla prepravi ih na potrebnu širinu od 36 mm. Rezervne ramove možeš odmah prepraviti.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
muris
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la muris »

Senade, kako sam te razumio, širina bočnih letvica bi trebala iznositi 2,4 cm , dakle 4 mm šire u odnosu na postojeće. Pošto sutra planiram nešto odraditi na tom planu, molim te potvrdi mi to, da probam to ''ubaždariti. Jesam li pretjerao sa visinom nastavka pošto sam ih radio još ljetos , standard je 242 mm , ja sam ih ostavio na 245 mm. Mido reče da ne bi trebalo biti problem, slažeš li se !
Mahsuz selam!!!
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la samir007 »

Selam, kolega, evo posjeti ovaj link gdje imaš standardne mjere LR pa se pokušaj korektovati, imaju i slike, nacrti
http://www.pcelinjak.hr/index.php/pdf/K ... konice.pdf
"Strpljen -spašen"
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

muris je napisao/la:Senade, kako sam te razumio, širina bočnih letvica bi trebala iznositi 2,4 cm , dakle 4 mm šire u odnosu na postojeće. Pošto sutra planiram nešto odraditi na tom planu, molim te potvrdi mi to, da probam to ''ubaždariti. Jesam li pretjerao sa visinom nastavka pošto sam ih radio još ljetos , standard je 242 mm , ja sam ih ostavio na 245 mm. Mido reče da ne bi trebalo biti problem, slažeš li se !
Mahsuz selam!!!
We selam

Nisam ja rekao da treba da bude 2,4 cm nego sam rekao da ti fali 4 mm na svakom okviru zajedno sa razmacima .. Širina bočne letvice sa razmakom 3,6 cm .Mi uglanvom svi koristimo hofmanov ram i on na sebi , na bočnoj letvici ima ugrađen razmak.

Ukupna širina bočne letvice ZJEDNO SA RAZMAKOM 3,6 cm i ako pomonžiš sa 10 okvira ispadne 36 cm do 37,2 ostane ti 12 mm za rad /razmicanje okvira i to bi bio standard.

Ja nisam nikda radiosa tim limenim razmacima, Ako ćžeš ponovo raditi sa tim limenim natavcima onda ,,pretpostavljam da jedan limeni razmak je 6 mm x2 =12 onda bi bočna letvica treba da ima 2,4 cm.. Uzmi šubler izmeri koliko je taj limeni razmak ,, ako je jedan 6 mm onda je ok,,lijevo i desno po jedan 12 mm x 2.4 cm bočna = 3.6 cm što bi bilo OK.. Ako ti je limeni razmak manji ili veći onda se koriguj do ukupno 3.6 cm.

Što se tiče ove visine 242 ili 245 ja sam zato da bude standard 242 i da ti donja ivica okvira poravni sa donjom nastavka...

Ovo 3 mm do 245 možda izgledaju nebitna,,,,, ali ako pogledamo razmak između nastavaka tj satonoša doneg nastavka i donja letvica gornjeg nastavak bila bi skoro 11 mm štonije dobro pogotovo zimi kad pčele treba da savladaju toliki smrtni prostor 20mm (satonoša)+11mm(slobodanprostor)+10mm (debljina donje letvicgornjeg nastavka) +10 mm (ne povezano saće) ukupno 5,1 cm mrtvog prostora..

Većina mojih LR nastavaka su drugi pravili i postoje razne dimenzije sva ta šarolikist zadajemi glavobolje još j skoro tu negdje ustandardu....

Ne bi se baš složio sa midom okotog da se drvo suši tj nastavak , drvo ukošnici je pod stalnom vlagom u biti trebalo bi da se i širi.. Ustvari i imamo nešto takoda košnica diše kad nam se pjave procijepi.. Evo kod mene ima nastavaka gdje su se dimenizije povećale zbog tog rada / pucanja drveta .

Ako je drvo kvalitetno rad drveta je neprimjetan..

Ako bi želio da imaš 1 ili 2 mm u gornjoj zoni više zbog pogača onda je bolje ostati u standardu a utor gdje stavlja se okvir upustiti unutra za istu tu visinu,,tako da bi dobili uvjek u gornjoj zoni gdje bi došla pogača 1 ili 2 mm full i ne bibilo probelma .

MOJ konačan odgovor bi bio da bude sve u standardu i nema zime!
senad
Site Admin
Kontakt:

Re: Pomoć pčelama u decembru 15.12 2010

Post Postao/la senad »

Da vidimo šta se desilo nakon 23 dana od kako sam pomogao pčelama 15 decembra 2010,sa jednim FA okvirom punim meda..

Ovako je bilo 15.12. 2010

slika

Evo tog okvira danas 08.01.2011.

slika

slika

Danas sam ponovo dodao okvir pun meda

slika

Ostalo pogledaj te ovdje

http://www.youtube.com/watch?v=vO7uQ7eg ... r_embedded
Odgovorite