covjek je rekao sto misli-svaka cast-ko je prav or kriv nije vazno uopste
Hajdemo sad malo o pcelama narode
Čim smjestiš roj u košnicu uradi odmah tretman protiv varoe. Nije u redu da se sada pčele prirodno roje. Možda su previše zaražene varojom pa su spas potražile na nekom drugom mjestu i zato izišle kao roj da spas potraže na nekoj drugoj lokaciji. Zna se desiti da zbog neke bolesti u košnici pčele napuste košnicu i kasno u jesen. U svakonm slučaju takav pronađen roj se obavezno tretira protiv varoe i protiv nozemoze. Ako imaš više košnica lako im možeš iz njih oduzeti nekoliko izgrađenih okvira s hranom i dodati tom novom roju.zvuk_tisine je napisao/la:E juce sam pregledao malo pčele i društvo koje je bilo na jednom tijelu a kome sam podbacio nastavak prije 7 dana su skoro izgurale maticu tako da nema gdje leć, okolo je sve "med" (šećerni sirup) ubacio sam joj u prazan podbaceni nastavak jedan izgrađen ram da ima gdje zalijegat. A kad sam podbacivao nastavak prebacio sma odzogo jedan ram poklopljenog legla i jedan ram meda a gore ubacio dva izgrađena rama. Sve je to sad zaleženo i popunjeno medom...do kad otprilike treba biti legla...kad da opet uradim tretmn protiv varoe...ovdasnji pcelari mi kazu da opet uradim u septembru.
Danas sretoh jednog pčelara koji kaže da je danas kod jednog drugog čovjeka stigao roj hehehe, nekom šmugnule, nešto im je prigustilo....i šta sad radit sa tim pčelama, one će večeras meščini prenoćit u kanti :p????
Šta znači GRUPISATI LEGLO ????zvuk_tisine je napisao/la:I ja mislim da sma pretjerao sa prihranom, pred mrak cu vidit kakvo je stanje pa mozda i ne budem vise dodavao sirup, uglavnom kasnije cu grupisat svo leglo na sredinu. Moram joj napravit prostor, oj muko moja...
A meščini da znam gdje je Mahala, ima putokaz :p ehhhe
znam da je Prhinje lijevo heheh
Nisam rakao da to sebi uzmeš ,,već da oslobodiš prostor matici,,,, kasnije ćeš to da vratiš pčelama,,,zvuk_tisine je napisao/la:Mah joj Senchy to je sami šećer, pokušaću nesto smislit...
Podbaci polu nastavak s medom ispod te lošije i pčele će sebi prebaciti med kako im najbolje odgovara. Ako u drugim košnicama imaš viška meda izvrcaj ga, pa ako to nije čisti med ostavi ga za prihranu pčela kada ti zatreba. S takvim medom možeš izvršiti odličnu stimulaciju za izlijeganje zimskih pčela ili u proljeće kao proljetnu stimulaciju.beequeen je napisao/la:Kad smo na ovoj temi -ja imam pitanje za dodavanje satnih osnova.Ja sam mislila da skinem citav polunastavak sa kosnice-pun meda-9 ramova i da ga podmetnem onoj svoj novoj zajednici(oni imaju samo jedan nastavak).Sad kontam da ako med stavim dole-one ce ga prebacivati gore-otvoriti prostor matici da lijeze i tako se vise razmnoziti-jesam li u pravu?
Ovdje su jos uvijek vrucine pa kontam lakse ce matica preci u donji nego gornji nastavak
Ovaj polunastavak je cisti visak jer dvije stare pcelinje zajednice imaju po dva nastavka i dva polunastavka (a ne treba im za zimu toliko jeli tako-ja nisam vrcala nista ovog proljeca)Cilj mi je da pomognu ove nove zajednice da se spreme za zimu