PČELARSKI DNEVNIK-ANEL

Odgovorite
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Super sve-ne dirajte mi u Asima :-)
covjek je rekao sto misli-svaka cast-ko je prav or kriv nije vazno uopste
Hajdemo sad malo o pcelama narode :-)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la zvuk_tisine »

E juce sam pregledao malo pčele i društvo koje je bilo na jednom tijelu a kome sam podbacio nastavak prije 7 dana su skoro izgurale maticu tako da nema gdje leć, okolo je sve "med" (šećerni sirup) ubacio sam joj u prazan podbaceni nastavak jedan izgrađen ram da ima gdje zalijegat. A kad sam podbacivao nastavak prebacio sma odzogo jedan ram poklopljenog legla i jedan ram meda a gore ubacio dva izgrađena rama. Sve je to sad zaleženo i popunjeno medom...do kad otprilike treba biti legla...kad da opet uradim tretmn protiv varoe...ovdasnji pcelari mi kazu da opet uradim u septembru.
Danas sretoh jednog pčelara koji kaže da je danas kod jednog drugog čovjeka stigao roj hehehe, nekom šmugnule, nešto im je prigustilo....i šta sad radit sa tim pčelama, one će večeras meščini prenoćit u kanti :p????
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

zvuk_tisine je napisao/la::)
Ermine danas sam ti bio u Brezi, vi nikad završit onu džamiju :S
zasto nisi navratio :( :(

dzamiju cemo zavrsit insAllah ,samo treba sredstava
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

taj roj nek naseli u kosnicu s izgradjenim sacem,i sve ce bit ok,a ako ima pase kao sto je vrijesak,taj roj moze izgradit i nesto s.o.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Ehhh često sam ja Ermine u Brezi, posao tako traži ehhehe, ili ako ništa prolazim kroz Brezu kad idem u Vareš, a gdje se nalaziš tačnije pa možda nekad i svratim da se pozdravimo :)
Kod nas u Zavidovićima je duplo veća i završena je za 2 godine 2 mjeseca i 22 dana hehehe, koštala 2,5 miliona maraka
a ne vjerujem da će se taj čovjek snaći sa pčelama, šteta :s
Zadnja izmjena: zvuk_tisine, dana/u 17 kol 2010, 00:29, ukupno mijenjano 1 put.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

zvuk_tisine je napisao/la:E juce sam pregledao malo pčele i društvo koje je bilo na jednom tijelu a kome sam podbacio nastavak prije 7 dana su skoro izgurale maticu tako da nema gdje leć, okolo je sve "med" (šećerni sirup) ubacio sam joj u prazan podbaceni nastavak jedan izgrađen ram da ima gdje zalijegat. A kad sam podbacivao nastavak prebacio sma odzogo jedan ram poklopljenog legla i jedan ram meda a gore ubacio dva izgrađena rama. Sve je to sad zaleženo i popunjeno medom...do kad otprilike treba biti legla...kad da opet uradim tretmn protiv varoe...ovdasnji pcelari mi kazu da opet uradim u septembru.
Danas sretoh jednog pčelara koji kaže da je danas kod jednog drugog čovjeka stigao roj hehehe, nekom šmugnule, nešto im je prigustilo....i šta sad radit sa tim pčelama, one će večeras meščini prenoćit u kanti :p????
Čim smjestiš roj u košnicu uradi odmah tretman protiv varoe. Nije u redu da se sada pčele prirodno roje. Možda su previše zaražene varojom pa su spas potražile na nekom drugom mjestu i zato izišle kao roj da spas potraže na nekoj drugoj lokaciji. Zna se desiti da zbog neke bolesti u košnici pčele napuste košnicu i kasno u jesen. U svakonm slučaju takav pronađen roj se obavezno tretira protiv varoe i protiv nozemoze. Ako imaš više košnica lako im možeš iz njih oduzeti nekoliko izgrađenih okvira s hranom i dodati tom novom roju.
Upozorenje tjekom jeseni i u proljeće prati im ponašanje i obrati pažnju na bolesti naročito krečno leglo, nozemozu i američku kugu.
Iskreno rečeno svaki jesenji roj koji bi primjetio ja bi uhvatio i neškodljivo uklonio. Imam negativno iskustvo u vezi s nepoznatim rojevima.
Pronašao sam jedan roj u planini i donio ga kući i smjestio ga u pčelinjak među 10 moih košnica ko je bi tada sretniji od mene. U jesem evo ti problema u tom društvu primjećujem krečno leglo. Cjelu jesen sam se borio protiv krečnog legla u tom društvu. Do tada nikad u pčelinjaku nisam imao krečno leglo.
U proleće iduće godine krečno leglo mi se pojavilo pored te košnice još u 3 društva. Eto mi sada u pčelinjaku mi se nalazi izobilje spora krečnog legla.
Ove godine su mi od 50 društava krečno leglo dobila 2 sruštva. Nisam ih saniro nego eliminiro. Izvršio sam sterilizaciju alata i opreme,a pčelinjak poprsko izosan otopinom. Izosan hvale da je učinkovit za sterilizaciju opreme alata i pčelinjaka.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Niko mi ne odgovori na pitanje a mislim da imam problem...ponoviću pitanje
Kad sam pregledao društvo kojem sam prije 10-tak dana podgurao nastavak primjetio sam d ami je matica blokirana jer su nagurale šećerni sirup gdje god su mogle...šta sad ako ne imadne gdje zalijegat...podgurani nastavak je sa neizgrađenim s.o., izgrađenog saća nemam, šta sad da radim....Do kad bi trebalo bit legla, do kojeg mjeseca?
Zadnja izmjena: zvuk_tisine, dana/u 17 kol 2010, 09:27, ukupno mijenjano 1 put.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Mislio sam uraditi slijedeće a vi me obavezno ispravite ako griješim:
Da rotiram nastavke, nastavak sa s.o. stavim gore i prebacim gore dva-tri rama djelimično poponjena medom a dole da ostavim svo leglo na sredini, blizu leta i ubacim jednu s.o. između legla pa ako je izgrade izgrade. Možda će prenijeti dio meda odozdo gore i tako popunit ova dva nepopunjena rama koji su sada gore.
Jel ovo uredu?
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

zvuk tisine,mislim da si malo i pretjerao s prihranom jer ti je to drustvo fakticki na jednom nastavku ,posto u drugom nije igradjeno svo sace.,

staces uradit,tu je Stipe da kaze :)

a ja zivim u Mahali to je naselje odmah na ulazu u brezu s desne strane...ako neznas gdje je objasnit cu opet s vise informacija :)
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

I ja mislim da sma pretjerao sa prihranom, pred mrak cu vidit kakvo je stanje pa mozda i ne budem vise dodavao sirup, uglavnom kasnije cu grupisat svo leglo na sredinu. Moram joj napravit prostor, oj muko moja...
A meščini da znam gdje je Mahala, ima putokaz :p ehhhe
znam da je Prhinje lijevo heheh
Zadnja izmjena: zvuk_tisine, dana/u 17 kol 2010, 10:43, ukupno mijenjano 1 put.
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

zvuk_tisine je napisao/la:I ja mislim da sma pretjerao sa prihranom, pred mrak cu vidit kakvo je stanje pa mozda i ne budem vise dodavao sirup, uglavnom kasnije cu grupisat svo leglo na sredinu. Moram joj napravit prostor, oj muko moja...
A meščini da znam gdje je Mahala, ima putokaz :p ehhhe
znam da je Prhinje lijevo heheh
Šta znači GRUPISATI LEGLO ????
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Ma šuti ne znam, u brigama sam :D
Ma Pašo kako se leglo izvaljivalo one su tako unosile sirup tako da je sad to sve pomjesano...
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

grupisat leglo,pa vjerovatno si mislio da sve ramove poredas u jedan nastavak-jedan do drugog- tj u sredinu stavit s mladim leglom a na krajeve s zatvorenim leglom ili?
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Pa o tome govorim, jedva danas radim i sve dok to ne sredim necu se smirit :D
Tream to sredit, i ne davat vise sirupa hmhmhmhmhmhm,
Zadnja izmjena: zvuk_tisine, dana/u 17 kol 2010, 13:37, ukupno mijenjano 1 put.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Uh uradio sam premetnje, jel im dovoljno 5 ramova 90% punih koje zaklapaju i jos vijenci "meda" na leglu...mislim da sm uspio nesto sredit, svo leglo je sad u donjem nastavku u sredini a okolo je hrana...ne moze bolje...pokusacu od nekog naci bar 2 izgradene sace al daBogda da to uspijem, mislim da sam sad sredio kolko-tolko stanje....
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Ako ima viška hrane izvrcaj krajnje ramove,,,,, pa vrati u sredinu...

Ako imaš 5 LR okvira legla to bi bilo dovoljno 5x cce 5000 jedinki = 25 000 sasvim dovoljno za zimovanje..

Obustaviti nakratko stimulaciju i dopune zaliha ,, sa dopunama nastaviti krajem augusta
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Mah joj Senchy to je sami šećer, pokušaću nesto smislit...
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

zvuk_tisine je napisao/la:Mah joj Senchy to je sami šećer, pokušaću nesto smislit...
Nisam rakao da to sebi uzmeš ,,već da oslobodiš prostor matici,,,, kasnije ćeš to da vratiš pčelama,,,

Šteta bi bilo ako pčele žele još da razvijaju leglo a da se to ne iskoristi,,poznatoje da naša pčela zimuje sa malim brojem jedinki
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Evo uspio sam naći 3 prazna izgradena rama, sutra mi stizu uhhhh, sad mi je lakse
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Nije pametno ubacivati tuđe okvire, sa drugi pčelinjaka
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Kad smo na ovoj temi -ja imam pitanje za dodavanje satnih osnova.Ja sam mislila da skinem citav polunastavak sa kosnice-pun meda-9 ramova i da ga podmetnem onoj svoj novoj zajednici(oni imaju samo jedan nastavak).Sad kontam da ako med stavim dole-one ce ga prebacivati gore-otvoriti prostor matici da lijeze i tako se vise razmnoziti-jesam li u pravu? :-)
Ovdje su jos uvijek vrucine pa kontam lakse ce matica preci u donji nego gornji nastavak
Ovaj polunastavak je cisti visak jer dvije stare pcelinje zajednice imaju po dva nastavka i dva polunastavka (a ne treba im za zimu toliko jeli tako-ja nisam vrcala nista ovog proljeca)Cilj mi je da pomognu ove nove zajednice da se spreme za zimu
:-)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Meni se sve pobrkalo , temperature su još visoke , najavljuju "produženo ljeto" - odnosno veoma topao septembar. Imali smo "zakašnjelo proljeće" ! Razvoj pčelinjih zajednica je bio sporiji i zbog kiše je bio onemogućen normalan unos.

Gledaju li pčele u kalendar ili prate klimatske uslove?

Kod mene u ove četiri košnice ima legla i to baš. Prihranjujem ih - imam osjećaj da se ove matice tek razmahuju. A - realno - spremam ih za zimu.

Onih devet košnica , u Hercegovini , tek na paši. Šta li se kod njih dešava? Spremaju li se one za zimu. Temperature su preko 33 stepena svaki dan!!!

E baš ne znam šta sad???????
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

beequeen je napisao/la:Kad smo na ovoj temi -ja imam pitanje za dodavanje satnih osnova.Ja sam mislila da skinem citav polunastavak sa kosnice-pun meda-9 ramova i da ga podmetnem onoj svoj novoj zajednici(oni imaju samo jedan nastavak).Sad kontam da ako med stavim dole-one ce ga prebacivati gore-otvoriti prostor matici da lijeze i tako se vise razmnoziti-jesam li u pravu? :-)
Ovdje su jos uvijek vrucine pa kontam lakse ce matica preci u donji nego gornji nastavak
Ovaj polunastavak je cisti visak jer dvije stare pcelinje zajednice imaju po dva nastavka i dva polunastavka (a ne treba im za zimu toliko jeli tako-ja nisam vrcala nista ovog proljeca)Cilj mi je da pomognu ove nove zajednice da se spreme za zimu
:-)
Podbaci polu nastavak s medom ispod te lošije i pčele će sebi prebaciti med kako im najbolje odgovara. Ako u drugim košnicama imaš viška meda izvrcaj ga, pa ako to nije čisti med ostavi ga za prihranu pčela kada ti zatreba. S takvim medom možeš izvršiti odličnu stimulaciju za izlijeganje zimskih pčela ili u proljeće kao proljetnu stimulaciju.
Pazi na blokadu matice u sredini plodišta kada se otpočmei zimska stimulacija mora biti 5 izgrađenih praznih okvira koji mogu djelimično biti popunjeni medom i leglom. Mnogo bolja stimulacija je razrijeđenim medom nego šećernim sirupom. Pazi na grabež prilikom davanja pčelama razblaženog meda jer med daje jak miris takav sirup daje se večeri kasno po mraku kada ni jedna pčela više ne leti. Ne prolivaj po travi i košnici, a ako se ipak prolije operi medni sirup s obilje vode.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Uh sto ubeljisa...pregledao jedan sanduk da vidim kakvo je stanje sa hranom i tamo vamo, pregledam gornji nastavak i spustim ga pored pa da vidim sta ima u donjem dijelu, da vidim stanje legla da ne bude k'o neki dan u ovom sanduku sto je matica potpuno blokirana bila...i zavrsim pregled i nesto u travi mi privuce paznju...ja konto dvije pcele ganjaju srsljena kad ono imam sta vidit, matica se pokusava popet na travku a dvije pcele je prate, oj boze moj koja frka, tam vam ne znam sta cu s njom hahah a one dvije pcele mi ne daju pric, al dzaba ja je hocu uhvatit, uletim u kucu uzmem sibicu i lagano je upustim unutra i zatvorim...malo odahnuo i ne znm sta dalje, iz kojeg je sanduka....ko kad sma oba otvarao...reko odo opet ram po ram pa kad utvrdim gdje je vraticu i ...nejse...otvorim prvo ovu blokiranu i na prvom ramu je nadjem...uh opet sam odahnuo...znam iz kojeg je. E sad, jesam li dobro postupio. Sibicu sam otvorio i stavio na ramove...matica je ispala a pcele krenule prema njoj i malo sma pratio...ona je bila izmedu ramova a pcele su oko nje i sve je nesto lizu ,....sve jedna pa druga...znaci glavom s eokrenute bile prema njoj....hocel je prihvatit? aj pitanja mi :(...napolju je bila svega 20-tak minuta...ne znam dal je se izvukla ...jer sam nastavak stavio na izvrnut poklopac il je mozda prhnula...uglavnom to je nebitno...sad me zanima jesul je prihvatile....
jakub
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la jakub »

ma i ja mislim da ovo produzeno ljeto zbunjuje.. ali nece tu bit problema, dobice vise na vremenu da se pripreme za zimu, a zime ce biti..
Ne brigaj nista zvuk! To je normalno ponasanje pcela, a kako sam shvatio nisi je dirao rukama, nije poprimila neke posebne strane mirise.. bice to sve ok!!
ponavljanje je majka znanja ¤
Odgovorite