Pčelinjak-Admir Sanski Most

Odgovorite
cerex
Čita i piše, odličan

Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most

Post Postao/la cerex »

Jutros smo imali predavanje na temu proljetni razvoj ,predavac je bi prof.Sulejman Alijagić i to je bilo zadnje predavanje u ovoj pčelarskoj godini.Moram pohvaliti predsjednika naseg udruzenja na izuzetno dobro odrađenom poslu na jacanju i afirmisanju naseg udruzenja. Na pčelinjak sam stigao u 12 h i temperatura je iznosila 15 c ali je bilo i naleta vjetra.Dzanarika je iscvjetala jos jucer ali zbog jakog vjetra pčele nisu jucer izlazile iz kosnica.Posto su od sutra najavili zahladjenje dan sam iskoristio i onim drustvima koja su pojela pogacu dodao novu dok kod slabijih drustava preko batinog prstena dodao sam ram sa medom ne bi li ih tako probudio.Također kod drustava kod kojih su krajni okviri bili prazni dodao sam okvire sa medom iz rezerve.Danasnji pregled mi je ubrzala folija kroz koju sam bez uznemiravanja pčela vidio da li je pojedena pogaca,ima li u krajnjim okvirima meda i naravno procijenio jacinu drustva,sve pohvale za foliju i srdacna preporuka svima.Drusta su prilicno jaka sa 3-6 okvira legla dok kod sva tri petoramna nukleusa leglo je na 4 okvira. Ono sto me svakako zabrinjava je mala kolicina perge u kosnici,jer ove zime pčele nisu puno izlazile iako je zima bila topla jer temp. nisu prelazile 10 c, i ako uzmemo u obzir da polena nije bilo dovoljno jesenas pomalo sam i zabrinut. Danas sam pčelama ponudio peludal (pip-ova zamjena za polen) ali je pčele nisu posjecivale.Onaj veliki pčelarski noz koji sam kupio u Hrvatskoj dobro se pokazao kod odvajanja okvira koji su ispropolisani jer je bas masivan.

slika

slika
Da li je ovo cica maca ili vrba iva kako je vec ko zove?
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

zamolio bih te, cerex, malo detalja iz tvog iskustva sa folijom jer je nisam do sada stavljao. kada je stavljaš na društvo a kada uklanjaš? imaš li ijednu rupicu na foliji?
Dobru srcu sreća dođe.
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Prije nego sto sam se odlucio da postavim foliju o njoj sam svakako puno citao, nijemci je koriste preko cijele godine a kod nas se koristi u periodu intezivnog proljetnog razvoja uglavnom od polovine marta pa do kraja aprila kada se skida,tako pise.Ja je svakako namjeravam na par drustava ostaviti preko cijele godine kako bih vidio eventualne mane ili prednosti iste.Ono sto sam ja vidio do sada u ovih 7-10 dana je da pored toga sto obezbjeduje vodu pčelama je i izvrstan toplotni izolator,jer se pčele kreću slobodno po satonosama i kod temperature oko nule.Ovu foliju koju sam ja postavio sam kupio na sajmu u Beogradu i malo je trvđa.Stavljam je preko citavog nastavka a kad krene stimulacija sa sirupom malo cu je povuci naprijed kako bi pčele imale pristup hranilici, u mene je hranilica specijal tako je zovu.Najcesce se koristi folija od plastenika ali ovo je puno bolje.Ono sto sam zaboravio napisati je to da sam citao da kod slabih drustava pravi problem sa viskom vlagom , ja za sada nemam taj problem kod slabijih drustava.Na foliji nema nikakvih rupica. Iznad folije se nalazi poklopna daska, karton,stiropor 2 cm i krov,mozda i zbog toga nema viska kondenza.
Tarik
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Tarik »

ja foliju koristim četvrtu godinu kroz čitavu sezonu, ustvari ona mi mjenja poklopnu dasku ;)
lenas_bk
Čita i piše, dobar

Post Postao/la lenas_bk »

E sto ne procita ovo ranije,mogao sam i ja sebi kupiti na sajmu da probam.
Tarik
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Tarik »

eto imaš razlog za sljedeći :D
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Počni praviti spisak pa kad naguras na 1000 KM, stani udahni pa kreni dalje :D
Tarik
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Tarik »

Ono sto sam zaboravio napisati je to da sam citao da kod slabih drustava pravi problem sa viskom vlagom , ja za sada nemam taj problem kod slabijih drustava.

jednostavno je ovo riješiti, držati samo jaka društva :D

cerex šta ti ima od otvora na košnici?
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Tarik je napisao/la:Ono sto sam zaboravio napisati je to da sam citao da kod slabih drustava pravi problem sa viskom vlagom , ja za sada nemam taj problem kod slabijih drustava.

Rjesenje svih problema su jaka drustva ali mislim da ako covjek ima puno drustava da to i nije tako lako. Trenutno Tarik je na kosnici samo jedan otvor leto, a u toku zime i ljeta otvorena podnica i poklopna daska sa ventilacijom.Posto si napisao da 4 sezone koristis foliju,imas li problema sa budjanjem okvira,kako je ljeti, hvata li se brada ispred leta ima li folija i losih osobina?
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

naravno, jaka društva su zakon. to i jeste primarni cilj svakog iole ozbiljnijeg pčelara. zvuči jednostavno ali u praksi nije baš tako jednostavno imati jaka društva preko cijele godine. moja loša pčelarska praksa je bila što sam često davao šansu i slabićima tj. slabim društvima. u 99% slučajeva ishod je bio: gubljenje vremena, briga i na kraju opet ništa od slabog društva.
na poklopnoj dasci (u kojoj je i hranilica) imam zamreženu ventilaciju. jedne godine, na jednom društvu se desila situacija da je krov poklopio (nije bilo lufta, prolaza za zrak) poklopnu dasku i maltene odmah u tom društvu su se pojavili buđavi ramovi. pčelinjak je na nadmorskoj visini od nekih 70-ak metara. mnogo toga pčelar u svojoj tehnologiji pčelarenja mora prilagoditi klimatskim i pašnim uvjetima svog pčelinjaka...
meni je drago pročitati pozitivna iskustva sa upotrebom folije. uopće ne sumnjam u dobre efekte koji nastaju upotrebom folije. sumnjam da bi tih efekata bilo i na spomenutoj nadmorskoj visini.
Dobru srcu sreća dođe.
Tarik
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Tarik »

cerex je napisao/la:
Tarik je napisao/la:Ono sto sam zaboravio napisati je to da sam citao da kod slabih drustava pravi problem sa viskom vlagom , ja za sada nemam taj problem kod slabijih drustava.

Rjesenje svih problema su jaka drustva ali mislim da ako covjek ima puno drustava da to i nije tako lako. Trenutno Tarik je na kosnici samo jedan otvor leto, a u toku zime i ljeta otvorena podnica i poklopna daska sa ventilacijom.Posto si napisao da 4 sezone koristis foliju,imas li problema sa budjanjem okvira,kako je ljeti, hvata li se brada ispred leta ima li folija i losih osobina?
nemam buđavih okvira jer uzimim sa osam, devet okvira, da ne izvadim koji okvir imao bih, primjeti se vlažnost na bočnim stranama nastavka.Ljeti nema brada.Folija mi prekriva čitav nastavak preko cijele sezone.
i pored dosta proučavanja folije ne znam dali je dobra ili ne :D
ono što je sigirno je da je praktična i rentabilna.
Cerex dali su ti ulošci uvučeni ili izvučeni?
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

U periodu od 01.03-01.05. su ulosci uvuceni i za vrijeme tretmana protiv varoe radi pracenja varoe ostali period su vani. Mislim da je folija dobra stvar, upravo sad imamo period kad folija dobro dođe,puno legla i pogaca koji traze vodu a pčele ne mogu izlaziti van 8-10 c, te puno laksa termo regulacija.
Tarik
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Tarik »

provjeri dali su ti mokre bočne unutrašnje stranice ako su ti ulošci uvučeni,
ja sam na nekim izvadio uloške da vidim kako se sa vlagom, ono što sam odmah primjetio je da pčele vračajući se sa paše zaljepe sa vanjeske strane na mrežu i tu ostaju ne znam razlog.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Tarik je napisao/la:provjeri dali su ti mokre bočne unutrašnje stranice ako su ti ulošci uvučeni,
ja sam na nekim izvadio uloške da vidim kako se sa vlagom, ono što sam odmah primjetio je da pčele vračajući se sa paše zaljepe sa vanjeske strane na mrežu i tu ostaju ne znam razlog.
Na SPOS-u sam čitao da je to tiha grabež i da su to pčele iz drugih društava.
Prikupljaju se ispod mreže na podnici i poprimaju miris domaće košnice te kroz mrežu traže da ih domaće pčele nahrane.
Tako polako opljačkaju košnicu bez borbe.
Neki pčelari su se dosjetili pa su postavili 2 mreže i riješili se pljačkanja košnica.
Kažu da su primjetili da im neka društva troše previše meda i da se upravo ispod tih društava nalaze i skupljaju pčele u manje i veće hrpice.
Tu pojavu nisam proučavao, a isto sam primjećivao da se ispod nekih mreža zna skupiti dosta pčela.
Ja ih samo četkom obrišem i vratim uloške.
Uloške sada vadim samo kada odselim pčele na vrijesak kada se pojave brade i kada u blizini nema susjednih pčela.
Na stacijonaru ne vadim uloške nikad jer imam puno komšijskih pčela. Ako se pojave brade podižem krov i pustim veću ventilaciju.
Na većini društava ispod krova na hranilici napravio sam ventilaciju pa nema više brada.
Foliju više ne stavljam jer u mojim uvjetima ne vidim njenu prednost osim mnogo vlage koja se po hladnim noćima stvara i kaplje.
Po danu te vlage nema ali nakon hladne noći u jutro sve je mokro. Napominjem da je kod mene velika temperaturna razlika između dana i noći.
Folija za slabija društva je kod mene katastrofa. Nešto je bolja situacija ako folijom ne pokrijem sve okvire i pustim više propuha do krova i krovne ventilacije.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

foliju na klasični način nisam koristio, ali koristim najlon od pogače na način kad pčele pojedu prvu pogaču dodatu na satonoše najlon ne bacam već ga povučem nazad a novu pogaču postavim napred i svaku narednu na isti način ne bacajući najlon i pokrivajući sve veću površinu satonoša. na ovaj način postepeno dodajem najlon/foliju ne bojeći se da ću nekom pč.društvu dodati puno folije i povećati mu vlašnost jer jača društva uzimaju više pogače i samim tim bivaju više prekrivena folijom koja im obezbjeđuje vodu i spriječava veći gubitak toplote.
najlon pojedene pogače povučen nazad a napred se postavlja druga pogača
najlon pojedene pogače povučen nazad a napred se postavlja druga pogača
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Nekako mi je normalno da su ulozci sada unutar podnjace kako bi pčele sto lakse odrzavale temperaturu unutar legla.Gledao sam i ujutru foliju nisam primjetio vlagu. Dzanarika prolazi, kisa pada ,zahladnilo, pčele su je osjetile samo u nedjelju :cry:
Tarik
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Tarik »

mene sve više nerviraju ove zicane podnjace.
jesenas sam postavio jednu punu podnjacu, zanimljivo nema vlage iako je pod folijom, slucajno ili ne pcele bolje od zicanih kod kojih su ulosci preko zime bili izvuceni, ako još polozi ispit sa varoom gledacu da u buduce uvodim pune.
A pored svega kostala me jednu marku ;)
Tarik
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Tarik »

kod nas još ništa nije izbeharalo, danas vidim tek mrtva kopriva krenula, dren i iva u punom cvatu.
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

Tarik je napisao/la:kod nas još ništa nije izbeharalo, danas vidim tek mrtva kopriva krenula, dren i iva u punom cvatu.
gdje ti je pčelinjak, Tarik, koja je nadmorska visina, klima?
Dobru srcu sreća dođe.
Tarik
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Tarik »

oko 400 metara, a vegetacija kasni za tvojom jedno 15-ak dana ;)
klima-nismo imali pročisni let 90-ak dana :D
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

Tarik je napisao/la:mene sve više nerviraju ove zicane podnjace.
jesenas sam postavio jednu punu podnjacu, zanimljivo nema vlage iako je pod folijom, slucajno ili ne pcele bolje od zicanih kod kojih su ulosci preko zime bili izvuceni, ako još polozi ispit sa varoom gledacu da u buduce uvodim pune.
A pored svega kostala me jednu marku ;)
na jednom uzorku nije valjano donositi zaključak, možda je pomenuto društvo dobro samo posebi nevezano za podnicu, krajnji zaključak bolje je donositi nakon više uzoraka.
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Kada je podnica u pitanju svaka naravno ima mane i prednosti.Da mi nije prostor za skladistenje opreme malen ja bih sebi nabavio pune podnice i postavljao ih početkom marta a skidao kod pripreme za bagrem.Barem kod mene u ovom periodu kada je svako zrno poleno bitno vidim da jedan dobar dio polena zicane podnice skinu.Ali ako posmatramo mane i prednosti AV podnice svakako je vise prednosti u odnosu na standardnu punu podnicu

.
Tarik
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Tarik »

slažem se sa vama, i sami znate koliko posla ima oko žicane podnjače tipa otvori ,zatvori, očisiti. pregledaj uloške itd.
Kod pune postaviš i nema više ništa :D
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Tarik je napisao/la:slažem se sa vama, i sami znate koliko posla ima oko žicane podnjače tipa otvori ,zatvori, očisiti. pregledaj uloške itd.
Kod pune postaviš i nema više ništa :D
Tako je kolega žičana podnica traži više posla ali daje i bolji nadzor za kontrolu varroe, kontrolu prehlađenog legla, brže uočavanje krečnog legla, prije se po mirisu podnice uoči kolapsno stanje, Bez otvaranja košnice lakše se prati stanje društva i položaj klupka, lakše se ocjenjuje stanje društva i matice . Zatim kontrolira se dokle će u jesen matica polagat jaja. Po izmetu matice može se odrediti količina i položaj legla bez otvaranja košnice. Ako krajem zime nema izmeta matice sa maticom nešto nije u redu ili je nema. I još dosta toga se može čitati čišćenjem uložaka.
Po meni puna podnica ima samo prednost kod razvoja slabijeg društva do određene mjere. Po meni je lakše 10 puta čistiti uloške podnice nego jednom krajem zime mijenjati i čistiti te sušiti punu podnicu. Pčelario sam sa punim podnicama i svih 30 sam zamjenio sa AV podnicama jer nakon dobijenog iskustva AV podnicama sam veliku dao prednost. Pune podnice koristim samo kod formiranja novih društava koje nakon određenog vremena zamjenim sa AV podnicama. To polena što pčele izgube u AV podnicama to je jedna kašika za cijelu godinu. Neka društva izgube i više od jedne kašike ali to je od ukupno unetog polena zanemarivo malo. Vremenom se dobije iskustvo i brzim pogledom na uložak sve se za par sekundi vidi. Pčelar odmah uočava potrebne radnje gdje treba raditi intervencije. Kontrolom uložaka pčelar dobija svoj mir ili nemir što ga odmah tjera na određenu intervenciju i tako pravi manje propusta jer većinu vanrednih stanja odmah primjećuje i na vrijeme otklanja. AV podnica pčelara pretvara u naprednijeg i boljeg pčelara pogotovo kada je u pitanju varroa.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

U ovoj pcelarskoj godini nikako bez problema pogace iz kucne radinosti sa medom i polenom koje sam bio pravio kod covjeka koji se time bavi su procurile,posto je sada hladno nisam nista dirao ostaje samo da se nadam da nisu matice stradale, skola za ubuduce.Dan je stvoren za radove oko opreme, danas sam sklapao okvire,uvlacio zicu i cistio stare okvire kod nekih okvira sam primijetio ovo, ne znam kako se dobro vidi na slici, ali kao da se je žica istegla,ćelije se nisu deformisale i sace je samo izvuceno u njemu nije bilo ni legla ni meda.Zbog ovoga sam ove godine presao na inox zicu.

slika
Odgovorite