Da li je ovo cica maca ili vrba iva kako je vec ko zove?

Tarik je napisao/la:Ono sto sam zaboravio napisati je to da sam citao da kod slabih drustava pravi problem sa viskom vlagom , ja za sada nemam taj problem kod slabijih drustava.
jednostavno je ovo riješiti, držati samo jaka društva
cerex šta ti ima od otvora na košnici?
nemam buđavih okvira jer uzimim sa osam, devet okvira, da ne izvadim koji okvir imao bih, primjeti se vlažnost na bočnim stranama nastavka.Ljeti nema brada.Folija mi prekriva čitav nastavak preko cijele sezone.cerex je napisao/la:Tarik je napisao/la:Ono sto sam zaboravio napisati je to da sam citao da kod slabih drustava pravi problem sa viskom vlagom , ja za sada nemam taj problem kod slabijih drustava.
jednostavno je ovo riješiti, držati samo jaka društva
cerex šta ti ima od otvora na košnici?
Rjesenje svih problema su jaka drustva ali mislim da ako covjek ima puno drustava da to i nije tako lako. Trenutno Tarik je na kosnici samo jedan otvor leto, a u toku zime i ljeta otvorena podnica i poklopna daska sa ventilacijom.Posto si napisao da 4 sezone koristis foliju,imas li problema sa budjanjem okvira,kako je ljeti, hvata li se brada ispred leta ima li folija i losih osobina?
Na SPOS-u sam čitao da je to tiha grabež i da su to pčele iz drugih društava.Tarik je napisao/la:provjeri dali su ti mokre bočne unutrašnje stranice ako su ti ulošci uvučeni,
ja sam na nekim izvadio uloške da vidim kako se sa vlagom, ono što sam odmah primjetio je da pčele vračajući se sa paše zaljepe sa vanjeske strane na mrežu i tu ostaju ne znam razlog.
gdje ti je pčelinjak, Tarik, koja je nadmorska visina, klima?Tarik je napisao/la:kod nas još ništa nije izbeharalo, danas vidim tek mrtva kopriva krenula, dren i iva u punom cvatu.
na jednom uzorku nije valjano donositi zaključak, možda je pomenuto društvo dobro samo posebi nevezano za podnicu, krajnji zaključak bolje je donositi nakon više uzoraka.Tarik je napisao/la:mene sve više nerviraju ove zicane podnjace.
jesenas sam postavio jednu punu podnjacu, zanimljivo nema vlage iako je pod folijom, slucajno ili ne pcele bolje od zicanih kod kojih su ulosci preko zime bili izvuceni, ako još polozi ispit sa varoom gledacu da u buduce uvodim pune.
A pored svega kostala me jednu marku
Tako je kolega žičana podnica traži više posla ali daje i bolji nadzor za kontrolu varroe, kontrolu prehlađenog legla, brže uočavanje krečnog legla, prije se po mirisu podnice uoči kolapsno stanje, Bez otvaranja košnice lakše se prati stanje društva i položaj klupka, lakše se ocjenjuje stanje društva i matice . Zatim kontrolira se dokle će u jesen matica polagat jaja. Po izmetu matice može se odrediti količina i položaj legla bez otvaranja košnice. Ako krajem zime nema izmeta matice sa maticom nešto nije u redu ili je nema. I još dosta toga se može čitati čišćenjem uložaka.Tarik je napisao/la:slažem se sa vama, i sami znate koliko posla ima oko žicane podnjače tipa otvori ,zatvori, očisiti. pregledaj uloške itd.
Kod pune postaviš i nema više ništa