Sahista-pcelar

Registrovani članovi , radi bolje komunikacije
senad
Site Admin
Kontakt:

Re: Sahista-pcelar

Post Postao/la senad »

sahista je napisao/la:Uh,postao si ironican.Mozda ti je tesko voditi dialog sa medarom(bar si mene tako prozivao na facebook) a ti vrsni pcelar.Sve ono sto sam naveo u mom postu je ziva istina,samo ti to ne mozes ili neces da prihvatis.Pored toga,to su ti potvrdili i kolege na ovome forumu.E sada sto to nespada ni u jednu tvoju varijantu,niti teoriju kolege Zvonesa,pa boze dragi ja vam ne mogu pomoci. Forum je mjesto gdje smijes(valjda) iznijeti svoje misljenje.Ja ne znam za nizakakve mikrolakacije,niti manipulacije,a za sada sva drustva u zivotu,hvala Bogu,to zelim i tebi od srca.Sahista ti je vec predlozio da nista nemjenjas,ne ulazi u rizike,jer djelimicno zivis od toga.Ovo sto sam rekao tebi,vazi za sve kolege,to mozes pronaci u predhodnim tekstovima.
Ponovo ironija u vezi Varroe.Vi ste je imali,prije nego sto je sahista poceo pcelariti.Znas i sam da sam na PP trazio koji litar tvog novog lijeka,reko kad nemas ti problema sa Varrom da nema i Sahista.Sahista ima hrabrosti da isproba neke stvari,koji funkcionisu kod mojih kolega.Hvala na informaciji da je Australija kontinet,a nijma predlazem da jos uvjek strogo kontrolisu granicu,a da Ameri,jos vise ulazu para u pronalazenju srestava za suzbijanje bolesti.Postiji opcija da se obrate i vama,jel od nas nema nista,mi smo ionako u zabludi. :mrgreen:
Možešli molim te kratko odgovoriti koji je razlog polijevanja pčela beevitalom ukranjem izhodištu. Zbog čega to radiš?!
Gdje vidiš ironiju?!
Zamolio bih te da mi i ovo pojasniš
Daj mi link sa fb. Šta medar , šta sam ja vrsni pčelar ?!
Šta neću da prihvatim?
Ko mi je šta potvrdio na forumu?

Bez uvijanja imolim bez sustezanja i odustajanja.
Uh,postao si ironican.Mozda ti je tesko voditi dialog sa medarom(bar si mene tako prozivao na facebook) a ti vrsni pcelar.Sve ono sto sam naveo u mom postu je ziva istina,samo ti to ne mozes ili neces da prihvatis.Pored toga,to su ti potvrdili i kolege na ovome forumu
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

senad je napisao/la:
sahista je napisao/la:Uh,postao si ironican.Mozda ti je tesko voditi dialog sa medarom(bar si mene tako prozivao na facebook) a ti vrsni pcelar.Sve ono sto sam naveo u mom postu je ziva istina,samo ti to ne mozes ili neces da prihvatis.Pored toga,to su ti potvrdili i kolege na ovome forumu.E sada sto to nespada ni u jednu tvoju varijantu,niti teoriju kolege Zvonesa,pa boze dragi ja vam ne mogu pomoci. Forum je mjesto gdje smijes(valjda) iznijeti svoje misljenje.Ja ne znam za nizakakve mikrolakacije,niti manipulacije,a za sada sva drustva u zivotu,hvala Bogu,to zelim i tebi od srca.Sahista ti je vec predlozio da nista nemjenjas,ne ulazi u rizike,jer djelimicno zivis od toga.Ovo sto sam rekao tebi,vazi za sve kolege,to mozes pronaci u predhodnim tekstovima.
Ponovo ironija u vezi Varroe.Vi ste je imali,prije nego sto je sahista poceo pcelariti.Znas i sam da sam na PP trazio koji litar tvog novog lijeka,reko kad nemas ti problema sa Varrom da nema i Sahista.Sahista ima hrabrosti da isproba neke stvari,koji funkcionisu kod mojih kolega.Hvala na informaciji da je Australija kontinet,a nijma predlazem da jos uvjek strogo kontrolisu granicu,a da Ameri,jos vise ulazu para u pronalazenju srestava za suzbijanje bolesti.Postiji opcija da se obrate i vama,jel od nas nema nista,mi smo ionako u zabludi. :mrgreen:
Možešli molim te kratko odgovoriti koji je razlog polijevanja pčela beevitalom ukranjem izhodištu. Zbog čega to radiš?!
Gdje vidiš ironiju?!
Zamolio bih te da mi i ovo pojasniš
Daj mi link sa fb. Šta medar , šta sam ja vrsni pčelar ?!
Šta neću da prihvatim?
Ko mi je šta potvrdio na forumu?

Bez uvijanja imolim bez sustezanja i odustajanja.
Uh,postao si ironican.Mozda ti je tesko voditi dialog sa medarom(bar si mene tako prozivao na facebook) a ti vrsni pcelar.Sve ono sto sam naveo u mom postu je ziva istina,samo ti to ne mozes ili neces da prihvatis.Pored toga,to su ti potvrdili i kolege na ovome forumu
Ma kakvo odustajanje...
Nerazumijem pitanje do kraja..sta znaci ukranjem izhodistu?
Upravo se vracam sa tvog profila.Imas jako puno slika.Postoji slika,gdje raklimaras med,ja sam onako sav sretan pitao imal meda,ti odgovaras,nije problem nisam ja medar.Vidi,da li imas opciju da nadjes komentare,ako ne ja cu pregledati sve slike.Mozda si mislio kao salu,ali komentar ima.Cuko bio ko laze :D .Zezam se.
Nažalost morat ti reći da ste zaiasta u velikoj zabludi i ti i pola evrope koju navodiš ako mislite da je baš tako u drugoj polovici evrope ( Bosna)!
Cista ironija?
Nemam zivaca,da ponovo pisem sta ne prihvatas,vrati se i procitaj jos jednom moje i tvoje postove.
Procitaj Senadove,Vahidove zakljucke,Blasko je indirekno odgovorio,druge ne zele da se zamaraju.
Pravo da ti kazem i ti meni i ja tebe zamaram,ah niko me netjera da pisem do mene je.Javi sta ce mo za Facebook.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

sahista je napisao/la:
pot je napisao/la:Da ipak kazem jos jednu, ko ima problem da mu pcele prezive a da nije pocetnik onda neka pcelari sa malim brojem drustava jer pcelarstvo nije za njega, vidim ovdje takve probleme nema niko a I zasto bi imao. Trosite energiju na bespotredne stvari, mozda bi bilo bolje da pricate sa kojim od metoda koje ste spominjali pcele izlaze jace iz zime a ne dali ce prezivjeti.
Pot. :D
Slazem se..
Mislim da nisu bespotrebne stvari.Uzimljavanje zajednica smatram najodgovornijim i najozbiljnim dio pcelarstva.Nesto nestima,svi mediji govore o pcelinjim gubicima,ali izgleda da toga kod nas nema.Al hajde sve,ali kome drustva umru od gladi zbog nedostatka hrane,da imam zakon u rukama ja bi mu zabranio pcelariti.
Pozdrav.
Narvno da su to sve ozbiljne stvari ali ako npr. Senad zazimi pčele na jedan način i uspješno prezime (slike govore više od hiljadu rječi ) a npr. Sahista na drugi i usješno prezime i sad se tu možemo pričat i pravit kombinacije i možda donjeti neki zaključak. Meni je savršeno jasno šta vi pičate i sve stoji i ko hoće može izvući zaključak ja sam davno zaključio...
Što se tiče košnica bez hrane, Zvones je dobro objasnio o čemu se radi (godine bez bagrema, suše i td.) to se mora uzeti u obzir i još kad tu dodaš brigu države i finansisku moć pčelara (nebrigu i nemoć) i ljudima treba dodjelit ordenje za očuvanje pčelnjih zajednica a ne zabranit pčelarit, ja ne bi da spominjem ne savjesne nazovi pčelarima (u svakom žitu i........). Neki će reći vozi na paše, ja sam se "polomio" vozeći ih i eto uspio sam na livadi i kestenu možda je to bila Pirova pobjeda jer nije lahko po ovim našim gudurama, masa ljudi nisu imali ni jednu pašu..
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Koji je glavni razlog tvog tretiranja pčela protiv varroe,koji je krajnji izhod. Obzirom da ne želiš da kažeš da je to spašavanje zajednice da ne bi uginula znači krajnji izhod je da ne bi izgubio pčele .

KAko si ti meni naveo pola evrope koja ne vrši manipulacije i to tvoje navođenje nije ironija a meni spočitavaš ironiju što ti dajem primjer cijelog kontineta koji ne tretira pčele protiv varroe. Pa ako ovi u australiji ne tretiraju pčele ZAŠTO to ti radiš . Koji je razlog? Ako imaš razlog zbog kojeg tretiraš onda i ja imam razlog zbog čega vršim manipulacije .
Postoji slika,gdje raklimaras med,ja sam onako sav sretan pitao imal meda,ti odgovaras,nije problem nisam ja medar
Kakve veze ima to što sam ja tebi rekao da si medar, sa manipulacijama u toku priprema za zimovanje. ?
Tvoja mirko lokacija i moja mikrolokacija nisu iste . U našim uslovima pčelarenja kao što reče kolega pot umjećeje da pčele prežive .

Sretno ti bilo.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

senad je napisao/la:
Koji je glavni razlog tvog tretiranja pčela protiv varroe,koji je krajnji izhod. Obzirom da ne želiš da kažeš da je to spašavanje zajednice da ne bi uginula znači krajnji izhod je da ne bi izgubio pčele .

KAko si ti meni naveo pola evrope koja ne vrši manipulacije i to tvoje navođenje nije ironija a meni spočitavaš ironiju što ti dajem primjer cijelog kontineta koji ne tretira pčele protiv varroe. Pa ako ovi u australiji ne tretiraju pčele ZAŠTO to ti radiš . Koji je razlog? Ako imaš razlog zbog kojeg tretiraš onda i ja imam razlog zbog čega vršim manipulacije .
Postoji slika,gdje raklimaras med,ja sam onako sav sretan pitao imal meda,ti odgovaras,nije problem nisam ja medar
Kakve veze ima to što sam ja tebi rekao da si medar, sa manipulacijama u toku priprema za zimovanje. ?
Tvoja mirko lokacija i moja mikrolokacija nisu iste . U našim uslovima pčelarenja kao što reče kolega pot umjećeje da pčele prežive .

Sretno ti bilo.
Ovo vec pocinje da lici na neku jeftinu komediju.
Pa naravno da tretiram sa ciljem da spasim pcelinju zajednicu da ne ugine..Ja uzimljujem, ako je potrebno, prehranjujem zajednicu sa ciljem da mi zajednica ne umre od gladi.Ja nemam nista protiv tvog nacina uzimljavanja(procitaj postove),ali ti ocito imas nesto protiv naseg nacina.Sve tvoje vjerovatnoce koje si naveo u procentima,Senade nisu tacne. Prvu varijantu ne koristi niko na svijetu. Zar ne mozes da shvatis,da pola Evrope i vise od toga,,stvarno ne vrsi manipulacije.Ziva istina.Pa bolan ti nebio,kad bih izgubio mojih devet drustava(po tebi sam vec trebao davno izgubiti),ja bih da sprijecim umiranje,vrsio manipulaciju svaki dan.Spavao bih na pcelinjaku.Radim i radicu sve da spasim zajednice,ono sto ne trebam da radim,nikada necu raditi.Ti nastavi raditi manipulacije.Jel 99% prezimljavanja,vjerujem da tako rade i tvoje i moje kolege,na podrucju BiH,je rezultat za Ginisove knjige rekorda.Priznajem sa nasim nacinom(podaci na dsrzavnom nivou)zbog raznoraznih pcelarskinh i nepcelarsskih odstupanja imamo gubitke izmedju 10-20%..Majstor si,bolje receno velemajstor da izvlacis rijeci iz kontekstaCesto,bolje receno precesto pricas u trecem licu..Procitaj cijeli post u vezi medara.Pravo da ti kazem,mani to nesmeta,sto vise drago mi.Meni ne smeta da se ti osjecas pcelarom,jel imas dozu samopouzdanje,uvjeren si u svoje znanje sto je za svaku pohvalu.Nisam strucnjak u vezi mikrolokacija,ova zima je bila puno hladnija nego kod vas,a Mart nije bio hlandniji jos od 1928.
za vise informacija u vezi mikroklime treba da se obratis kolegama iz Svedske,pcele nisu vidjele svijetlost dana vise od 5 mjeseci,kako je krenulo nece ni do kraja mjeseca.manipulisali nisu.,Sto se mene tice,ovdje zavrsavam disskusiju...tebi sretno i bericetno..
Pozdrav.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Na samom pocetku mog pcelarenja,provodio sam puno vremena izucavajuci ovaj zamrseni svijet pcele i pcelarstva.Bio sam toliko opsjednut pcelarstvom da sam zaboravio na ono sto mi predstavlja najvece zadovoljstvo na ovome svijetu.Prije svega djeca,uza porodica,famelija,prijatelji,poznanici.Na svu srecu brzo sam uocio moje nedostatke,tako da sam odlucio napraviti neki kompromis izmedju privatnog zivota i pcelarstva.Trudim se da nedjem nacin pcelarenja koji trazi malo provedenog rada sa pcelama,ada imam neke prosjecne prinose meda,kasnije i druge pcelinje proizvode.Da li cu uspjeti ostvariti svoje planove,to cu tek vidjeti.Uvjek se sjetim nasih dragih kucnih prijatelja,Vahida i njegove supruge,kad njegova supruga u sali kaze..nemojte nam dolaziti od aprila pa do septembra,Vahid i onako nije kuci,taj je kod pcela. :D
Pored mog posla,redovne literature,sastanci u mom udruzenju,djecije pcelarske skole(za djecu iz BiH),moje prisustvo i vrijeme koje provodim na ovome forumu,oduzima mi jako puno vremena.Licno,bez bilo kakvog pritiska,odlucio sam napustiti ovaj forum.Ovu odluku,pripremam vec duze vrijeme,sto mogu potvrditi kolege kroz nase tel.razgovore.Bio bih izuzetno licemjeran,neposten,ako bih rekao da zadnja desavanja na forumu nemaju veze u donosenju moje odluke.Povod da moju odluku sto prije provedem u djelo.Vjerovatno da ce neke kolege pomisliti da je Ahmo,napravio kukavicku odluku,kakva god da je ,moja je.
Meni je jako zao da je doslo do konflikta,gdje i sam imam jedan udio.Prihvatam u potpunosti moju odgovornost,i javno se izvinjavam ako sam nekog povrijedio.Nije mi bila namjera.Druge u njmanju ruke ne zilim optuzivati.Forum je mjesto,gdje mi pocetnici dolazimo u kontakt sa enciklopedijom podataka,svaki forum je bolji nego bilo koja knjiga koja je napisana o pcelarstvu.Ja sam na ovome forumu napravio prve i najvaznije korake.Kada sam dosao na ovaj forum,predstavio sam se i jasno rekao sta zelim u pcelarstvu,zato i pisem ovaj post jer imam moralnu odgovornost da kazem zasto ga i napustam.
Da vas nebih dalje davio,vrijeme je da zavrsavam ovaj post.,Mene ocekuje jedan veliki i tezak put do uspjesnog i prije svega savjesnog pcelara.
Pored ovoga posta,napisacu na mom dnevniku jos dva posta,jedan gdje se obracam svim kolegama i jedan gdje cu dokazati da nisam nista lagao...uz boziju pomoc.
Pozdrav.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Mene nisi povrijedio niti uvrijedio . Raspravu nisam nastavio jer je otišla u raznim smjerovima, izgubila srž ,a time i smisao. Slažem se da surfanje po forumima
oduzima puno vremena, a na svakom je da prosudi koliko gubi na drugoj strani, osobito što se tiče obitelji.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Ovo vec pocinje da lici na neku jeftinu komediju.
Pa naravno da tretiram sa ciljem da spasim pcelinju zajednicu da ne ugine..
Da li je komendija tebi to ne znam ..meni nije , JA sam pokušao da ostane se na tome koji su razlozi manipulacija kod nas i zašto pola evrope neradi manipulaciju, Stalno si pokušavao da me uvučeš u nešto što nema smisla i veze sa pripremom pčelinje zajednice za zimu , Valjda je tebi poznat razlog?!

Re: Sahista-pcelar.....PostPostao/la sahista » 05 Mart 2013, 20:34
sahista je napisao/la:Pcele to znaju i bez nas odraditi na pravi nacin.Meni kao pcelaru manje fizickog i pshickog opterecenja.Uglavno izgleda za sada sve dobro,nadam se da je tako i kod mojih kolega.

Ja sam konto da sam ti i ja kolega, pa sam rekao da je veoma diskutabilno prepustiti ,, jer u našim uslovima i na našoj mikrolokaciji moraju se raditi manipulacije pogotovo tamogdje svo saće ostaje na čuvanju kod pčela.

Drago mi je da si napisao da spašavaš zajednicu da ne ugine. Isti je i moj postupak , MOje manipulacije isto zbog toga da ne bi doživio eventulani gubitak.

Svako dobro tebi i tvojoj obitelj i mnogo sreće u daljem pčelarskom životu.

p.s.
O kakvim ti nemilim dešavanjima govoriši. Jel zato što imamo suprostaljenu praksu ili .....
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

Sta je ovo ljudi ? Ne pojavim se na forumu par dana, a vi odma' pravite p.zdarije. 8)
Malo sam pratio ovo prepisivanje, i u neko doba izgubio nit. Vise neznam ko koga u sta ubjedjuje.
Pcelari su u principu svojeglavi ljudi. Samostalci. I svaki od nas, koji ima nesto iskustva, misli da nesto zna i da je nesto
postigao. U raspravama se vrlo slabo i zeli cuti sta onaj drugi prica. Svako manje vise gura samo svoje argumente.
Svaki od nas ima neki svoj "sistem", koji mozda i fercera zadovoljavajuce na odredjenoj lokaciji pod nekakvim pasnim i klimatskim okolnostima.
A da razlike ima, ima. Cak i na relativno zanemarljivim udaljenostima, a kamoli sirom europe.
Sam pristup pcelarstvu u jenoj drzavi gdje ja zivim je kudikamo drugaciji od pristupa pcelarstvu u Bosni.
Uredna drzava sa reguliraniom materijalnom bazom. I sve je to onda relax. Cisti hobi, koji osim zadovoljstva u neka doba podupire kucni budjet.
Moze, a i nemora. Vjerujem da je situacija u Bosni po mnogim stvarima, pa dakle i u pcelarstvu, bitno drugacija. Nazalost.
Sve ove dakle razlike, mogu dovesti do nerazumijevanja i pogresnog tumacenja stavova.
Kad je rijec o ucestvovanju po forumima, ima tu dosta razlicitih pobuda. Neko zeli nesto pitati, drugi opet pomoci, neki pametovati,
neko lijeci ko zna kakve frustracije, a neko opet raspravlja tek rasprave radi. Ima tu dosta raznih iskustava. Treba citati ponekad izmedju redova.
Sto se men osobno tice, za mene je ovo sve neobavezno. Malo opisujem svoje radove, postavim poneku fotku, podsjetim se svojih radova i klimatskih prilika od prethodnih godina.
Ima tu jos jedna, mozda i najvaznija stvar. Putem ovog i drugih foruma, upoznao sam par kolega uzivo. Lijepo mi je sresti nekog kolegu uzivo,
popit pivu i malo filozofirati, ponajvise o pcelama a i o drugim stvarima ako dodju na red.
Imao sam, medju ostalim zadovoljstvo upoznati kolegu Sahistu i njegovu obitelj. Iskren momak, na svom mjestu. Brzo uci, bez predrasuda.
Znam da je za kvalitetan post potrebno dosta vremena, pogotovu za nas koji tipkamo samo s dva kaziprsta.
Ali ipak, rekao bi, ohani malo. Prespavaj, poslozi sve na svoje mjesto i nastavi s pisanjem i fotkama. Uvijek zanimljivo vidjeti tudja iskustva. Narocito u slikama.
Nevidim bas neki zlonamjernih kolega na forumu. malo se ponekad ponesto otme, no sto nije vrijedno odgovora, netreba ni reagovati.
Pozdrav svima, Kreso.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

Sahista,mislim da si donjeo pogresnu odluku,prebrzo,osim u slucaju da je obitelji obaveze razlog,odlaska sa Foruma!Svako ima pravo da brani svoj stav,i iznosi ga,pcelarstvo jest zato i interesantno izmedju ostaloga sto nemoze se sve kopirati na svakome djelu zemaljske kugle,vec se mora pribjeci i nekim drugim metodama!Nevazno je dali ti prenosis ramove,ili ne,svako je nabavio pcele sam sebi i ima pravo da ih uzimljuje i izimljuje kako zeli,prehranjuje i dohranjuje itd.Senad brani svoju tehnologiju ti branis svoju,ostalo je bilo svrljanje radi publike,ohladi glavu,i razmisli!pozz
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

medonosa je napisao/la:Sahista,mislim da si donjeo pogresnu odluku,prebrzo,osim u slucaju da je obitelji obaveze razlog,odlaska sa Foruma!Svako ima pravo da brani svoj stav,i iznosi ga,pcelarstvo jest zato i interesantno izmedju ostaloga sto nemoze se sve kopirati na svakome djelu zemaljske kugle,vec se mora pribjeci i nekim drugim metodama!Nevazno je dali ti prenosis ramove,ili ne,svako je nabavio pcele sam sebi i ima pravo da ih uzimljuje i izimljuje kako zeli,prehranjuje i dohranjuje itd.Senad brani svoju tehnologiju ti branis svoju,ostalo je bilo svrljanje radi publike,ohladi glavu,i razmisli!pozz
Priča je krenula o zazimljavanju, a onda se krenulo u razne pravce . Pa valjda će svako dohraniti ako mora . Šta da rade oni pčelari koji moraju izvrcati medljiku ili
da je ostave ? Druga stvar u različitim košnicama može biti i različito zazimljavanje . Oni sa DB uglavnom zazimljavaju u jednom nastavku. Dali ima iko ozbiljan da
ne pregleda leglo u ljeto i jesen i kako to radi- valjda vadi po okvir pojedinačno , a bome vidio sam i prskanje mliječnom kiselinom sa obje strane svakog pojedinog
okvira . O bukfastu ništa neznam ali vidio sam deblje vijence u plodištima ( na slikama ) nego kod karnike . One neće ni potrošiti taj med ,a pogotovu nemaju potrebe
prelaziti u sljedeći nastavak . Pogotovo ova priča nema veze sa pčelarenjem u toplim krajevima jer kod njih leglo gotovo i ne prestaje, ja bih najradije da ga nema
od desetog pa do trećeg mjeseca, a ovo zahlađenje i snijeg kažu i zašto.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Ama nestignem ući na forum i zahvaliti se Stipi na objašnjenju za grijanje uz dužno poštovanje prema ostalim članovima foruma , svoje mišljenje na ovu temu nemogu da dam jer sam ija svađalački raspoložen , mislim da je to što zbog depresivnog zimskog sivila nešto zbog godina i mog rodnog lista a bogami i zbog komandovanja moje žene sada u ovom periodu kada izrađuje firmama završne račune pozdav Asim
volprom
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la volprom »

I moj rodni list je požutio u pčelarstvu sam isto žut ali žutokljunac. Svoje skromno iskustvo , probleme podjelim sa vama , očekujući vaše mišljenje i savjet. Smatram da je forum i za to , za druženje , razmjenu mišljenja , koliko se vidi sklopi se i poneki posao, prijateljstvo...
sahista je napisao/la:Voloprom,ako citam tvoj tekst,onda dolazim do zakljucka da sam u pravu ako tvrdim da zalihe hrane igraju velku ulogu u vezi grabeza.
...
Sila Boga ne moli Bog silu ne voli.
...
Zalosno je,da pcelar izazove grabez,a prirodne procese treba pustiti da teku onako kako je Bog odredio.
Pozdrav.
Naveo sam ovaj kratki komentar Šahiste , kojeg i tada (kad sam imao grabež) i sada ne želim komentarisati. Meni je bitno da je on iznio svoje mišljenje a na meni je da izvučem pouku za daljni rad.

Na drugoj strani je Senad kojeg lično ne poznajem ali mnogo cijenim na osnovu svega na i oko foruma , njegovih neposrednih priloga i komentara iz kojih se može mnogo da nauči. Čovjek koji je mnogo uložio u pčelarstvo , stekao veliko iskustvo , ima izgrađen svoj način pčelarenja-izgrađuje brend "uspješnog pčelara" u regiji.

Ja sam uvijek za mir u kući i zato apelujem da se smire strasti , da se vratimo konkretnim pitanjima uz puno uvažavanje.
Sve ovo pišem da se pridružim apelu da Šahista ostane na forumu , da pobijedi samog sebe kako bi nastavio istim intezitetom , sa još kvalitetnijim komentarima i prilozima na forumu.

MEDNO narode i ja ću ponovo nabaviti koje društvo da se imam čim zanimati i da imam razlog da se s vama družim. :?: :mrgreen: :oops: :D :D :D
* Nemojte pokušavati biti samo uspješna osoba nego i osoba od vrijednosti. * - Albert Ajnštajn
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

Ahmo druže ja ću galamit zbog odustajanja na kafi nije važno kada, sad ili uz ošlame, još ću reći hallali zbog onog "zapadnjak"...
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la balasevic »

sahista mislim da bi trebao ostati na forumu al to je tvoja stvar jer vidim da si pocetnik kao i ja al sa stavom i uvjerenjima mislim da ova diskusija koja je bila a koju sam pomno pratio nije bila zlo namjerna ni u jednom pogledu a zestoke rasprave su po meni cak i najbolje jer tad se iznese naivise argumenata.Ali svatko ima svoje pa nek odluci a za vrjeme koje oduzima forum milsim da se moze organizirati jer ja takodjer pratim ovaj forum al neprovodim puno vremena vec ono sto je meni najbitnije to pratim i dosta manje vremena oduzima.pozzz za sve i medno :) :) :) :) :) :) :) :) :)
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
halid_s
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la halid_s »

''Bio sam toliko opsjednut pcelarstvom da sam zaboravio na ono sto mi predstavlja najvece zadovoljstvo na ovome svijetu.Prije svega djeca,uza porodica,famelija,prijatelji,poznanici.''
Ovo su rijeci koje daju odgovor o razlozima donošenja odluke Šahiste o napuštanju foruma. Odluka je donesena koliko vidim ishitreno i kasno iza ponoći zbog čega je trebalo ''sačekati da prenoći'' Koliko ja vidim nema razloga za ljutnju, čak šta više uvjeren sam da se i Šahista ne ljuti ni na koga, nego jednostavno čovjek nekad u životi skonta da se previše daje za neke stvari, a pored njega prolazi dosta drugih lijepih stvari. On je aktivno uključen u rasprave na forumu i za to mu treba svakodnevno puno vremena i strpljenja. Ja takođe pratim svakodnevno novosti na forumu, iako malo komentarišem i uhvatim sam sebe da sam opsjednut pčelama i da puno ostajem svakodnevno na računaru. Žena mi kaže: ''meni se čini ti više voliš pčele nego mene''. I ispadne da je tako a ja za utjehu joj kažem: ''ti si moja matica'' i na tome se sve završi. Juče sam čitao neke ranije postove i shvatio da ima jako mnogo tekstova koji su obrađeni tako dobro a koji su pali u zaborav a sa druge strane vode se rasprave šta je starije jaje ili kokoš. Sve u svemu, ako se neko i osjeća uvrijeđenim zbog nečega, ipak bolje je oprostiti nego ne oprostiti. Opraštanje je odlika ljudi sa velikim srcem.
''Teorija osvjetljava put praksi a praksa daje hranu teoriji''
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Lokalno udruzenje stocara protekle nedelje organizovalo je jednodnevnu posjetu na jednom stocarskom imanju.Odrzan je seminar u vezi stocarstva i bioloske hrane.Lokalne firme imale su pravo reklamirati svoje proizvode.Nase pcelarsko udruzenje,dobilo je poziv da prisustvuje tom dogadjaju.Rado smo se odazvali,prije svega radi promocije pcelarstva i nasih proizvoda.Imali smo cast upoznati razlicite ljude koji su prestavljali svoje firme,tako da smo dobili razne ponude i culi planove za neke nove projekte.Mnogo lokalnih poljoprivrednika zelilo je ustupiti dio zemlje,gdje mozemo postaviti kosnice.Vocari,stocari.Nisam znao da je maslacak jako bitan u vezi ishrane stoke.Izmedju ostalog bila je jedna firma koja proizvodi sjeme u oblasti ratarstva.Vlasnici su zemlje(iznamljuju) koja se mjeri na hiljade hektara,i imaju izuzetno interesovanje za pcelu.Misljenja su,sto je i logicno,da preko pcele mogu dobiti bolje rezultate,tako da bi svoje proizvode mogli plasirati sirom svijeta.Ogroman projekt.O ovome treba dobro razmisliti.Kreso,Medonosa,Vaha,ko zna??.
Onako laicki,pitao sam koliko su opasne te kulture za pcele...po njuma je sve u redu,a bilo kakva steta,bila bi nadoknadjena,uvjeren su u svoje proizvode.
Ono sto je manje bitno,prodalo se oko 40-50 kila meda,i jos nekih drugih pcelinjih proizvoda.Krajem 8-og mjeseca odrzava se nesto slicno na drzavnom nivou,gdje dolazi na desetine hiljada ljudi(tri dana),i tu smo na srecu pozvani.Treba pripremiti meda.
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... d68a77.jpg
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... 66336b.jpg
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... 9049f0.jpg
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... ee0289.jpg

Na drugoj slici,te dvije zene vise su uradile na medonosnom bilju i drvecu,nego svi mi do sada, i sledecih 50 godina.Jedna od slika..tako uglavnom izgledaju imanja seljaka,i pole za ispasu krava.Samo bih dodao po nekoj mojoj procjeni,tako izgleda 70% zemlje,pa mi onda neko kaze ne znam gdje cu sa svojim pcelama u BiH,i da mi imamo ekstremno dobre pase.Nije to tako drage kolege,Holandija je poprilicno celava.Da ne govorium o sjevernom dijelu zemlje.Tamo kad vidis drvo,slobodno se pomoli bogu...
Pozdrav.
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la senad grudic »

Sahista- dosta dobra akcija i pravi potez ste uradili sto ste se odazvali tom skupu jer poljoprivreda,vocarstvo,povrtlarstvo samo
uvezano sa pcelarstvom donosi vrhunske rezultate. Poenta svakog takvog druzenja je visestruka jer ljudi se upoznaju,na jednom
mjestu dobije se direktan odgovor, jednostavno tu se naprave poslovi za koje bi covjeku trebalo dana i dana kad bi pojedinacno
nesto trebao. Samo edukacijom svih - svi dobijamo. Siguran sam da ces uspjeti iskoristiti tu priliku i rasiriti saznanja i ulogu pcele.
Zelim ti puno uspjeha i samo naprijed. Jednom pcelar-dozivotni pcelar :lol: MEDNO Senad G
Senad Grudic
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

senad grudic je napisao/la:Sahista- dosta dobra akcija i pravi potez ste uradili sto ste se odazvali tom skupu jer poljoprivreda,vocarstvo,povrtlarstvo samo
uvezano sa pcelarstvom donosi vrhunske rezultate. Poenta svakog takvog druzenja je visestruka jer ljudi se upoznaju,na jednom
mjestu dobije se direktan odgovor, jednostavno tu se naprave poslovi za koje bi covjeku trebalo dana i dana kad bi pojedinacno
nesto trebao. Samo edukacijom svih - svi dobijamo. Siguran sam da ces uspjeti iskoristiti tu priliku i rasiriti saznanja i ulogu pcele.
Zelim ti puno uspjeha i samo naprijed. Jednom pcelar-dozivotni pcelar :lol: MEDNO Senad G
Holandjani vole prirodu.Cijene ono sto imaju.Vole cvijece.Kroz pcelarstvo uglavnom upoznas mnogo ljudi koji imaju veza sa prirodom.Jedni sade drvece,drugi bilje,treci vrtove...organizuju se razne manifestacije,seminari,ljubitelje insekata,raznoraznih zivotinja..i sam ne znam kakvih organizacija.Tu se moze prodati puno meda.Ja te kolicine meda nemam,tako da nisam bio aktivan na tom polju.Za to treba i vremena.Neke stvari se ne mogu propustiti.Sa medom sam pri kraju.
Odbio sam nekoliko vecih Turskih trgavackih centrova.Ove godine sam manje-vise,na kucnoj adresi prodao oko 400 kila meda.Ono sto je ostalo,to je uglavnom namjenjeno za uzi krug prijatelja.
Pozdrav.
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ
Kolega ovo je za svaku pohvalu.
Umnozi pcelinjak i samo ga rzabacaj na sve strane.
KO SRECU NE SRETNE NECE JE NIKAD NI STICI

MEDNO
MK
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

Nisu ti lose ove dvije matice.Neznam samo koja je to sorta :D .
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Kreso je napisao/la:Nisu ti lose ove dvije matice.Neznam samo koja je to sorta :D .
Ova desna,agresivna,hoce ujest,oh sorry..ubost. :wink:
Ova lijeva,tu kolega radi na selekciji.. :D
Pozdrav.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Juce sam slucajno prisustovao kada je kolega preko puta naseg pcelinjaka na nekoliko kosnica izvrsio prvi proljetni pregled.Uglavnom,prvi utisak je da se drustva nisu dovoljno razvila za ovaj dio godine.Skroz malo legla,skoro nikaka..ako ga vec ima onda je otvoreno leglo.
Ja imam jedno drustvo(proslogodisnja matica),meni je vec duze vrijeme sumnjivo.Pcele lijene,skoro da ne donose polen.To sam primjetio prije 10-tak dana.Danas otvorim drustvo.Cim sam skinuo poklopnu dasku,bilo mi je jasno da je drustvo bez matice.Za svaki slucaj,pregledao sam tri -cetiri rama pcela.Nisam vidio ni legla ni matice.Pored ovog drustva,imao sam jednog slabica,sa maticom.Nasao sam ram maticom,nadimio oba drustva, ram sa maticom spustio u obezmaticeno drustvo.Sa strane ram sa ostalim pcelama.Posle nekoliko minuta nisam primjetio nista neobicno.
Ovo sam uradio kao ekspiriment,sjecam se kada je Senad obezmaticenom dsrustvu dodao maticu.Vidjecemo rezultate...
Pozdrav.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Juce se vrcao med.Pet nastavaka.Visak od prosle godine.Matica primljena,zalijeze.Unos peludi za nepovjerovat.Malo zatvorenog legla.Uglavnom leglo staro nekoliko dana.Turbo je upaljen.Danas kontrola ostalih drustava..pa na utakmicu..PSV-Ajax.
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... 1aca1b.jpg
Pozdrav.
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la senad grudic »

Bravo Sahista- mislim da si prvi u ovo sezoni sa vrcanjem meda :lol: Drago mi je da je tako a ujedno i radostan posto su nase pcelice
tek danas imale procistni let. Letimicni pregled -veliko sarenilo, tako neznam sta ce biti??? Jedino vidim da nista nije jos procvjetalo :cry:
Nekako nisam veliki optimista za ovu godino. Neka vam je svima sretno i medno. Senad G.
Senad Grudic
Odgovorite