Secerni sirup

Pčelarski razgovori
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Re: Secerni sirup

Post Postao/la Stipo »

medonosa je napisao/la:
Stipo je napisao/la:Pazite jer topal sirup može izazvati grabež.
Sirup u proljece mozes davati i u poijilici na pcelinjaku,jer ima unosa sa vana,ako se drzis vremena dohranjivanja,nema grabezi makar ja nisam nikada cuo ni dozivio da je bilo!
Pa naravno kada ima unosa da nema grabeži.
Kada ima unosa ja ne dajem sirup nego pogače.
Osim ako je unosa mali, a rezerve meda nema.
Tada sam primoran dodati veću količinu sirupa.
Ja sirup nikad ne kuham. Saamo otopim šećer u hladnoj čistoj vodi dodam malo jabukova sirćeta i obavezno fotepip kobalt.
Nekad ako je hladno i kišno vrijeme u sirup dodam još 1 % meda da se pokrene invertoza.
Sa dodatkom meda treba biti isto oprezan da se ne izazove grabež.
Ako se takav sirup prospe po košnici i po travi treba ga odmah oprati vodom.
Sirup je uvijek poželjno dodavati pred mrak kada pčele više ne izleću.
Sirup sa kuhanim šećerom , a naročito sa dodatkom meda ako se daje kada pčele lete zna izazvati veliku navalu pčekla na leto što može izazvati napad grabeži.
Ako je netko neoprezno dodavao takav sirup i nije imao grabeži jednom će ga imati to sam siguran, a onda vidjet će koju je štetu napravio kada bude lopatom kupio pčele ispred leta.
Ja sam prošle jeseni dodavao sirup i prva 3 dana sve je bilo normalno. Četvrti dan kod dvije košnice sa visokim podnicama u kojima se nalaze 5 litarske hranilice sutra dan desio se grabež. Srećom bio sam na pčelinjaku i jedva sam spriječio da se to ne proširi na cijeli pčelinjak, a u pčelinjaku se nalazilo moja i Marinova 142 društva. Zamislite koja bi to šteta bila. Miris meda u sirupu privukao je sutra dan Marinove pčele koje nisu prihranjivane. Sutra doveče u sirup nisam stavljao med i sve je u buduće do kraja zimske nadopune sirupom bio u redu. Da sam nastavio kako sam pošao uništio bi svoj pčelinjak, a ni Marinove pčele ne bi u toj borbi dobro prošle. Jer iako napad i veća gužva nije bila na njegovim letima vjerovat je da su u grabeži učestvovale i njegove pčele jer pašne prilike su bile sve suvo ko barut.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

Stipo je napisao/la:
medonosa je napisao/la:
Stipo je napisao/la:Pazite jer topal sirup može izazvati grabež.
Sirup u proljece mozes davati i u poijilici na pcelinjaku,jer ima unosa sa vana,ako se drzis vremena dohranjivanja,nema grabezi makar ja nisam nikada cuo ni dozivio da je bilo!
Pa naravno kada ima unosa da nema grabeži.
Kada ima unosa ja ne dajem sirup nego pogače.
Osim ako je unosa mali, a rezerve meda nema.
Tada sam primoran dodati veću količinu sirupa.
Ja sirup nikad ne kuham. Saamo otopim šećer u hladnoj čistoj vodi dodam malo jabukova sirćeta i obavezno fotepip kobalt.
Nekad ako je hladno i kišno vrijeme u sirup dodam još 1 % meda da se pokrene invertoza.
Sa dodatkom meda treba biti isto oprezan da se ne izazove grabež.
Ako se takav sirup prospe po košnici i po travi treba ga odmah oprati vodom.
Sirup je uvijek poželjno dodavati pred mrak kada pčele više ne izleću.
Sirup sa kuhanim šećerom , a naročito sa dodatkom meda ako se daje kada pčele lete zna izazvati veliku navalu pčekla na leto što može izazvati napad grabeži.
Ako je netko neoprezno dodavao takav sirup i nije imao grabeži jednom će ga imati to sam siguran, a onda vidjet će koju je štetu napravio kada bude lopatom kupio pčele ispred leta.
Ja sam prošle jeseni dodavao sirup i prva 3 dana sve je bilo normalno. Četvrti dan kod dvije košnice sa visokim podnicama u kojima se nalaze 5 litarske hranilice sutra dan desio se grabež. Srećom bio sam na pčelinjaku i jedva sam spriječio da se to ne proširi na cijeli pčelinjak, a u pčelinjaku se nalazilo moja i Marinova 142 društva. Zamislite koja bi to šteta bila. Miris meda u sirupu privukao je sutra dan Marinove pčele koje nisu prihranjivane. Sutra doveče u sirup nisam stavljao med i sve je u buduće do kraja zimske nadopune sirupom bio u redu. Da sam nastavio kako sam pošao uništio bi svoj pčelinjak, a ni Marinove pčele ne bi u toj borbi dobro prošle. Jer iako napad i veća gužva nije bila na njegovim letima vjerovat je da su u grabeži učestvovale i njegove pčele jer pašne prilike su bile sve suvo ko barut.
A ne spominjes pcelinji aromaticni caj,Stipo ?Sve to pije vodu sto si napisao,samo malo da pojasnimo,4 stvari su potrebne pceli za optimalan razvoj:MED,polen,voda i toplota!Ako drustvo nema zalihe meda nece se ni razvijati kada bi mu mi davali zlato,!Radi se o nadrazajnom prihranjivanju,ako pcele imaju meda u zalihama i ima malo unsa sto je u vrijeme koje sam ja naveo i tekako slucaj,svakodnevan izlet pcele i unos polena,ako ima unosa polena ima i malo nektara(unazad 10 dana smo svi tome svjedoci)mozes i vrcati na pcelinjaku nece bit grabezi!Ako govorimo o nadrazajnom prihranjivanju govorimo o jakim drustvima koja spremamo na maksimalan razvoj i iskoristavanje pase,ako nema zalihe hrane,netreba se nadrazajno prihranjivati,treba spasavati drustva od gladi!Pcelinji aromaticni caj igra veliku ulogu,napisao sam sastav,moze se koristiti i za primirenje grabezi ili "hvatanje"prirodnog roja,a igra veliku ulogu u podsticaju matice i hranjiv je,pa zbog toga bez bojazni od grabezi!
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Razumim da će aromatične tvari u sirupu pojačati njegovo uzimanje. Možeš li ocijeniti koliko brže pčele uzimaju sirup sa tim tvojim čajevima nego bez njih. Koliko se količinski dodaje i spravlja čaj od tih trava.
Postavi recept. Ja sam prošle jeseni pčelama dao 600 l sirupa pa me interesuje koliko bi za to trebao imati tih biljaka.
Matičnjak sam počeo uzgajati, pelin se tu i tamo može naći ali te ostale biljke gdje njih da nabavim.
Koru narandže mogu ostaviti posle kada pojedem narandžu.
Neznam koliko je to dodavanje čajeva praktično za veće pčelare.
Meni je mnogo lakše na jednu bačvu sirupa dodati koje kilo meda.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

Stipo je napisao/la:Razumim da će aromatične tvari u sirupu pojačati njegovo uzimanje. Možeš li ocijeniti koliko brže pčele uzimaju sirup sa tim tvojim čajevima nego bez njih. Koliko se količinski dodaje i spravlja čaj od tih trava.
Postavi recept. Ja sam prošle jeseni pčelama dao 600 l sirupa pa me interesuje koliko bi za to trebao imati tih biljaka.
Matičnjak sam počeo uzgajati, pelin se tu i tamo može naći ali te ostale biljke gdje njih da nabavim.
Koru narandže mogu ostaviti posle kada pojedem narandžu.
Neznam koliko je to dodavanje čajeva praktično za veće pčelare.
Meni je mnogo lakše na jednu bačvu sirupa dodati koje kilo meda.
Koliko brze pcele uzimaju ovaj sirup sa cajem nije bitno,vazan je njegovo djelovanje na pcele i maticu,da ih nadrazi,tj maticu podstice na polaganje,isto tako prilikom uzgoja matica je veoma ucinkovit u ishrani pcela i larvi u maticnjaku jer je i hranjiv,a prilikom jesenjeg dohranjivanja je vazan za vitalne zimske pcele!Gdje te biljke mozes nabaviti kod nas sada neznam,ja ovdje nabavljam u biljnoj apoteci,mjesavina od svih isti djelova navedeni biljki!priprava sirupa,u 2,5dl prokuhale vode staviti 5 supenih kasika caja,poklopiti i ostaviti 30min.Procijediti kroz lanenu krpu i istisnuti rukom one biljke koje su u krpi ostale,dodati 10l sirupa ipromjesati, to davati vruce,toliko da mozemo prst drzati a da se nesprzimo,prehrana ododzdo!Za jesenju prehranu 2,5kasike caja se pravi i dodaje na 10l sirupa!Koliko je prakticno davanje caja za vece pcelare?Ja sam do prije 10 dana radio sa vecim brojem kosnica od 70!Nije bitno koliko kosnica,ako si uspio dati 600l sirupa bez problema ces dodati i 2dl caja u sirup!
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Meni je jako bitno da se kod nadopune zimske prehrane to dodavanje sirupa uradi što prije jer poslje vrcanja vrijeskova meda, a to zna biti krajem 9. mjeseca na brzinu pčele moram očistiti od varroe i dodati im zimske zalihe sirupa da ga pčele na brzinu prerade. Nekad zna kod mene rano zahladiti i odoše pčele u klupko a da nisam dao potrebnu količinu sirupa i da ga pčele nisu stigle preraditi i poklopiti.
Eto zašto je Vrijeskova paša dvosjekli mač i često prevari pčelare.
Neki će reći ostavi im taj vrijeskov med i ne trebaš ih prehranjivati.
Cijelu sezonu čekam to medobranje i ostavim im 10 kg toga meda ostalo ide sirup.
Često nema ni toliko ali šta ću. Prosječno vrcam svake treće godine.
Jednostavno ovdje nema meda dok ne zamedi vrijesak , a on medi sve slabije i rjeđe.
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

kolege kad je vrijeme sa dodavanjem sirupa, znam jednog pčelara koji je već počeo davati čak je sipao po litar sirupa, mislim da je trenutno rano za sirup, pa vas molim za vaše miljenje :?:
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la inzenjer »

simke je napisao/la:kolege kad je vrijeme sa dodavanjem sirupa, znam jednog pčelara koji je već počeo davati čak je sipao po litar sirupa, mislim da je trenutno rano za sirup, pa vas molim za vaše miljenje :?:

Rano?????? Moj komsija se s tim ne bi slozio,on sipa jos od kraja februara :mrgreen: .
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

znam, ima i takvih likova :lol:
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

sredina treceg je najbolje, po par deca svaki drugi dan, do pola litra najvise.
pero perić
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la pero perić »

Jučer sam brzinski pregledao nekoliko košnica i stanje sa hranom mi se ne sviđa,sutra dodajem pogaču.Za subotu tokom dana najavljuju max. temperaturu +6...može li se tokom dana pri +6 dodati 2-3 dcl sirupa...???
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

pero perić je napisao/la:Jučer sam brzinski pregledao nekoliko košnica i stanje sa hranom mi se ne sviđa,sutra dodajem pogaču.Za subotu tokom dana najavljuju max. temperaturu +6...može li se tokom dana pri +6 dodati 2-3 dcl sirupa...???
Nemoj davat sirup, daj pogaču ili izvrši preraspodjelu meda iz drugih košnica ako nemaš u rezervi.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
pero perić
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la pero perić »

...Senade,stanje sa hranom mi je kritično a najavljuju zahlađenje od ponedjeljka..bojim se da pogača neče biti dovoljna??...svih 25 mi je preživilo zimu a šteta bi bilo da koje strada u narednih 10-ak dana kada kreče voče..rezerve nemam
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

pero perić je napisao/la:...Senade,stanje sa hranom mi je kritično a najavljuju zahlađenje od ponedjeljka..bojim se da pogača neče biti dovoljna??...svih 25 mi je preživilo zimu a šteta bi bilo da koje strada u narednih 10-ak dana kada kreče voče..rezerve nemam
možda smiješ ali gust sirup 2 : 1 u korist šećera
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

pero perić je napisao/la:...Senade,stanje sa hranom mi je kritično a najavljuju zahlađenje od ponedjeljka..bojim se da pogača neče biti dovoljna??...svih 25 mi je preživilo zimu a šteta bi bilo da koje strada u narednih 10-ak dana kada kreče voče..rezerve nemam
Pokušaj dodat i u hranilicu pa prati da li će uzimati . Ako bi dodo uhranilicu i sav sretan bio na minusima pčele neće ići u hranilicu osim ako su zaista snažne u ovo vrijeme i ako se nalaze ispod hranilice, Pokušaji sa sirupom ali ne daji mnogo i prati da liuzimaju.

Sa pogačom možeš premostiti tu glad do toplih dana.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Da bi pčele uzimale sirup noćne temperature moraju biti iznad +8°C.
To je pravilo i ne odstupajte od tog. Ako nema hrane dodaj pogaču direkt na stonoše i to će im za par dana biti dovoljno. Ako brzo pojedu pogaču dodaj ponovo. Drugi put uzimi pčele za 5 kg više hrane i u ovo vrijeme više nećeš imati ovakvih problema. Kada vrijeme otopli i podignu se noćne temperature hitno u hranilicu dodati 5 kg sirupa da se stvore rezerve.
smajhel3
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la smajhel3 »

Kolege,trebam savjet. Do sad sam pčelama stavljao pogače i sad bi htio krenut sa sirupom,zanima me dali moram izvaditi pogače koje nisu pojele do kraja ili samo krenem sa sirupom i ostavim pogače unutra ????
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ

Samo ti njima daj pa neka one biraju.
Pocni sa manjom kolicino dok se naviknu na sirup.
MEDNO

MK
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

mirsad je napisao/la:POZ

Samo ti njima daj pa neka one biraju.
Pocni sa manjom kolicino dok se naviknu na sirup.
MEDNO

MK

Ako ne uzimaju pogaču sumnjam da će uzeti i sirup?!
smajhel3
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la smajhel3 »

Uzimaju pogaču ali sam im valda previše stavio.Imam još jedno pitanje,dali je dobro stavit okvir sa medom i peludom i ako je to dobro kamo ga stavit,dali na satonoše ili unutra kraj legla???????
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Smajhel3, i jedno i drugo je dobro, ja preferiram metanje u nastavak do legla. Pritom pazi da ne napraviš "barijeru" koju matica ne može prijeći. Kada mećeš okvir sa medom i peludom obavezno neka ti je leglo-prazan izgrađen okvir-okvir sa mednom i peludom. Ovu radnju iskoristi za proširivanje legla u jačim druptvima. Sirup ti za sada ne bih preporučio jer su temperature niske a pošto ga dodaješ uveče, po noći se jako spusti temperatura i onda se produžuje vrijeme uzimanja sirupa pčelama što ih iznuruje i nepotrebno umara.
Pozdrav............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
pile745
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la pile745 »

Poštovane kolege sobzirom nato da sam pčelar početnik svojih prvi 10 društava dovezao sam 23.03.2013,i prebacio u svoje sanduke.Dok smo vršili prebacivanje ramova kolega od kojeg sam kupio pčele pokazao mi je na koliko ramova ima legla i zaliha hrane. Meni kao početniku to je izgledalo malo hrane za toliko pčela i legla i do sad sam pčelama svaki 3-i dan sipao sirup po 0.4lit.Neznam dali sam pogriješio ili ne ali znam da su pojele i ostatke pogača koje su imale pri kupovini i sirup koji sam dodavao. Molim vas iskusnije da mi pojasnite dali da nastavim sa prehranom ili da kupim pogače jer ovo vrijeme nikako da
se očisti i da ugrije.
Ako pametni uvjek budu popuštali svjetom će zavladati luđaci.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Pretjerano dodavanje sirupa može blokirati maticu i tako smanjiti zalijeganje. Pogača ne može blokirati maticu ali matica može biti blokirana i zbog puno legla i ne proširivanja plodišta. Treba naći mjeru za svako društvo. Ocijeni dali sada u društvu ima bar 5 kg hrane i dovoljno prostora za leglo.
Ako su ti pčele do sada uzimale sirup ne vidim razloga da ga sada više ne uzimaju. Ipak vrijeme je sve toplije i sada slijede topliji dani.
pile745
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la pile745 »

Pa Stipo meni i jest problem to što neda vrjeme da zavirim u sanduk a strah me da neostanu bez hrane.Zato sam i nastavio da dodajem sirup a ako otopli valjda će same sebi donositi.Ipak hvala na odgovoru.
Ako pametni uvjek budu popuštali svjetom će zavladati luđaci.
mido
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la mido »

Juče i danas moje kontrolno društvo sa vagom olakšalo po 400g a prekučer 100g.Iako je u sva tri dana bilo kratkih sunčanih intervala kada su donosile polen.Po slobodnoj procjeni su u ova tri dana pojele od 300 do 400g pogače.Malo sirupa bi im sigurno dobro došlo jer košnice imaju dosta više legla nego hrane.
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la senad grudic »

Posto je sada kriticno vrijeme sa hranom drzite se samo jedne stare pcelarske recenice : ;Za odgoj jednog rama legla je potrebno imati
jedan ram hrahe; Zbog toga slobodno dodaji sirup (0,4 litar po danu) do prvog pregleda a kad pregledas znaces sta dalje. Sirup je 1:1 odnos
secer voda. Pozdrav Senad G.
Senad Grudic
Odgovorite