Pa naravno kada ima unosa da nema grabeži.medonosa je napisao/la:Sirup u proljece mozes davati i u poijilici na pcelinjaku,jer ima unosa sa vana,ako se drzis vremena dohranjivanja,nema grabezi makar ja nisam nikada cuo ni dozivio da je bilo!Stipo je napisao/la:Pazite jer topal sirup može izazvati grabež.
Kada ima unosa ja ne dajem sirup nego pogače.
Osim ako je unosa mali, a rezerve meda nema.
Tada sam primoran dodati veću količinu sirupa.
Ja sirup nikad ne kuham. Saamo otopim šećer u hladnoj čistoj vodi dodam malo jabukova sirćeta i obavezno fotepip kobalt.
Nekad ako je hladno i kišno vrijeme u sirup dodam još 1 % meda da se pokrene invertoza.
Sa dodatkom meda treba biti isto oprezan da se ne izazove grabež.
Ako se takav sirup prospe po košnici i po travi treba ga odmah oprati vodom.
Sirup je uvijek poželjno dodavati pred mrak kada pčele više ne izleću.
Sirup sa kuhanim šećerom , a naročito sa dodatkom meda ako se daje kada pčele lete zna izazvati veliku navalu pčekla na leto što može izazvati napad grabeži.
Ako je netko neoprezno dodavao takav sirup i nije imao grabeži jednom će ga imati to sam siguran, a onda vidjet će koju je štetu napravio kada bude lopatom kupio pčele ispred leta.
Ja sam prošle jeseni dodavao sirup i prva 3 dana sve je bilo normalno. Četvrti dan kod dvije košnice sa visokim podnicama u kojima se nalaze 5 litarske hranilice sutra dan desio se grabež. Srećom bio sam na pčelinjaku i jedva sam spriječio da se to ne proširi na cijeli pčelinjak, a u pčelinjaku se nalazilo moja i Marinova 142 društva. Zamislite koja bi to šteta bila. Miris meda u sirupu privukao je sutra dan Marinove pčele koje nisu prihranjivane. Sutra doveče u sirup nisam stavljao med i sve je u buduće do kraja zimske nadopune sirupom bio u redu. Da sam nastavio kako sam pošao uništio bi svoj pčelinjak, a ni Marinove pčele ne bi u toj borbi dobro prošle. Jer iako napad i veća gužva nije bila na njegovim letima vjerovat je da su u grabeži učestvovale i njegove pčele jer pašne prilike su bile sve suvo ko barut.