Pčelarstvo u Njemačkoj

Odgovorite
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Re: Pčelarstvo u Njemačkoj

Post Postao/la medonosa »

Jesmo se razumili kolega,samo sam pitao dali preko zime vadis lim i ostavis zimovati na mrezi!Prednost vadjenja lima ili sperploce naprijed je u tome zato sto nismo svi mi Ivan Vener i nemamo po 700-800 kosnica na zeljeznim paletama,vec npr.ja praktikujem kosnice drzati na drvenim europaletama,gdje stane 4kom.kosnica,i onda sperplocu ili lim mogu izvaditi i sa prednje strane,jer mi je zadnja strana tada zatvorena drugom kosnicom!Ventilacija je izuzetno dobra,da ne govorim koliko ovo doprinosi sprecavanju rojenja,brzem zrenju meda,itd!I posto su kosnice na europaletama netreba velika priprema za seobu,trakama stegnuti kosnicu,i to je to!
Presa za polunastavke LR,DB,Zander
slika
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Tehnologija pcelarenja grupe http://www.Magazinimker.de(pcelarenje nastavcima-prevod)
Svi nastavci imaju 10 Okvira,bez falca su,vanjske mjere nastavaka DB,LR,Zander su duzine i sirine su kod sve tri vrste iste:515x425,i pasu,jedino im je visina razlicita!Leto,podnica,unutrasnji poklopac,vanjski poklopac,hranilica,pasu na sva tri tipa ovih kosnica sto kod nasih proizvodjaca pojeftinjuje proizvodnju,prodaja pcelinjaka je u usponu a i kod kupovine pcelinjaka pojednostavljuje se preuzimanje kosnica!Austrijski,madjarski,ceski,slovacki,i slovenski pcelari sa Boczonadi ramovima,i Tatran-ramovima(obadva rama imaju 42 cm duzinu kao i Zander,kod male prerade rama pasu u ovaj sistem kompatibilnosti i vrse se dogovori oko prelaska na ovaj sistem!
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ ODLICNA tema samo nastavite... MK
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Zelim samo da nesto kazem,ne reklamiram nikoga,nicije proizvode,niciju tehnologiju,kome se sta svidi moze primjeniti,kome se ne svidi moze kritizirati,diskutirati,a ako mogu kako pomoci stojim na raspolaganju!
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

medonosa je napisao/la:Zelim samo da nesto kazem,ne reklamiram nikoga,nicije proizvode,niciju tehnologiju,kome se sta svidi moze primjeniti,kome se ne svidi moze kritizirati,diskutirati,a ako mogu kako pomoci stojim na raspolaganju!
Odlično , to je prava prezentacija bez uslovaljavanja . Mislim daje ovaj forum od samog početka takav , gdje nema suljovljavanja i ograničavanja . Otvoreno i transtarentno. KAko volim reći

Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda :)
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

medonosa je napisao/la:Zelim samo da nesto kazem,ne reklamiram nikoga,nicije proizvode,niciju tehnologiju,kome se sta svidi moze primjeniti,kome se ne svidi moze kritizirati,diskutirati,a ako mogu kako pomoci stojim na raspolaganju!
Nema nikakve zamjerke, sasvm je legitimno i legalno nešto relamirati.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Bit ove radne skupine(arbeitsgrupe) je samo da pojednostavni se pcelarstvo,ulaganja i rad oko pcela!Nema nikakvih interesa ili ko hoce moze raditi ko nece nemora!Svi djelovi kosnice su debljine 2,5c,-Langstroth!Ko ima ovakav pcelinjak moze se kod ove grupe prijaviti kao skolski pcelinjak,na kome se prakticno pokazuje tehnoligija,dolaze organizirano grupe pcelara iz EU!Naravno da ima i kriticara,sto je i dobro i povoljno,jer znas da radis pod necijom "lupom"!Najveci kriticari su koji govore da je nastavljaca sa 10 okvira mala,za maticu,tezak rad nastavcima,itd!Ako uzmemo u obzir da jedan LR ram ima 8000celija,a matica ona dobra u vrijeme pase leze oko 2000 jaja,znaci da u skoro mjesec dana imamo oko 7-8okvira legla sa nesto polena i meda,zamjenom nastavaka tj.rotacijom,maticu podsticemo na lezenje jaja i dalje tako da konstantno cijele godine imamo jaka drustva,bez rojenja i upotrebe M.resetke!M resetku koriste pcelari u ceskoj i slovackoj,oni idu najvise na bagrem ili imaju bagrema,medista su polunastavci,i njihova iskustva kazu da na drugi nastavak stavljaju M.resetku da matica nebi presla u mediste,a posto je pasa kratka i intezivan u polunastavcima brze pcele med zatvore i brze medom napune polunastavak nego nastavak!
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Azem je napisao/la:
Nema nikakve zamjerke, sasvm je legitimno i legalno nešto relamirati.
Kolega,nije zamjerka,samo kazem,nebrini se ti kada ja budem nesto htio reklamirati ili prodati naglasiti cu ja to :D :D :D :D
medonosa
Aktivan
Kontakt:

slika 1851 Lorenzo LR je napravio ovu kosnicu
slika1863 je preradjena-po njoj i mi danas pcelarimo,i uzor je www. AG Margaziimker.de
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Najnoviji projekt kojim se bavimo je Nukleus sa 3 rama,ja jos nisam nigdje vidio da ima namjenska proizvodnja,ako vidimo kakvi oplodnjaka ima,pitam se sta se desava sa
onim zalezenim malim ramovima kada se matica proda,ili doda ili pokloni?Nukleus sa 3 rama normalne velicine sa kojim pcelarimo,mozemo koristiti i kaoprodaju malog roja,slanje matice na oplodne stanice,za cuvanje matice,isl.a vrlo lako te ramove nakon kraja sezone mozemo upotrijebiti i dodati drusvima!
slikaovo je kopija 5og nukleusa LR
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

,pitam se sta se desava sa
onim zalezenim malim ramovima kada se matica proda,ili doda ili pokloni
Kod mene ovi mali oplodnjaci cce 1 LR okvir se ponašaju kao idruge pčelinje zajednice bez problema stim što im dodajem hranu. Svaki turnus matica dobije okvir da može otpočet polaganje jaja. Čim se matica izvadi iz oplodnjake na to mjesto dolazi matičnjak i stalno se ciklus obnavlja.

slika

slika

slika

slika

JA sam se našao u ovome sa 4 lr rama

slika
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Ovo je vrlo dobro rjesenje,ekonomicno,za standardan uzgoj matica,pri prirodnoj oplodnji!Posto tezimo svi dobrim maticama,pa ih saljemo na ostrvaili oplodne stanice,pa ih prodajemo,poklanjamo,Za oplodnju,pa moras kupiti www.Apidea.com oplodnjak,kosta 13-16 eur,moras ispuniti uvjete oplodni stanica,da se brzo moze kontrolisati imali trutova u oplodnjaku,sto je zabranjeno,itd,5ramni nukleusi su preskupi u postanskom slanju,ovi mali oplodnjaci nisu ekonomicni,skupi su i nemozes nista sa malim ramovima zapoceti,zato je dosla ideja o 3 ramnom nukleusu!
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

slika
Dobra ideja ja ih već koristim :D
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Kakva su iskustva sa tim nukleusima,kolega?
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Naravno da je se upotreba podnice i njeni rezultati i prosirili,pa je "konkurencija"napravila dugovjecnu podnicu od tvrde plastike
slika
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Azem je napisao/la:slika
Dobra ideja ja ih već koristim :D
Usporedo sa testom troramnih nukleusa sa normalnom velicinom u Njemackoj,,Ceska grupa je predlozila i izvela projekt,polunastavak!Sve zadace se rjesavaju paralelno,biljeze se svi rezultati i nakon 3-4g dolazi se do zakljucka!Ceski pcelari su prepoznali vrijednost,i svoje umjece i postali su glavni nasi proizvodjaci,opreme!LR kosnica u Njemackoj kosta 130eur,u Ceskoj 66,po komadu,vece kolicine dobiva se po manjim cjenama!Tako mi u Njemackoj pravimo zajednicke narudjbe i dobivamo po vrlo konkurentnim cijenama kosnice!Cesko iskustvo govori i najavljuje upotrebu polunastavka u svim radnjama,sto kao mediste radi pasno-klimatski uslova,sto radi visine rama,ako upotrijebimo polunastvak LR kosnice kao nukleus ili oplodnjak,prednost se pokazuje sto taj ram pase u sva 3 tipa kosnice koju zagovara http://www.Magazinimker.de,jer sva tri tipa imaju polunastvake,na dalje pasu i u farar kosnice,i time na globalnom svjetskom trzistu su konkurenti,u prodaji rojeva,isporuci matica sa ramovima itd!Ceske kolege salju i kosnice u djelovima,postom,posto je sve trziste EU nema carine,24 sata dostava i vrlo su ozbiljni u poslu!
http://www.nastavky.cz/
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Jedina firma sa prostora bivse YU koja je malo izasla na ovo trziste je Mineli u saradnji sa slovackim pcelarima,samo veliki problemi su oko dozvola i papirologije uvezi EU trzista.http://www.vcely-eshop.sk/
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Najzad da odgovorim na postavljeno pitanje kakvi su moji utisci sa troramnim nukleusima?
Ovi troramni nukleusi sastavni su dio mog načina pčelarenja, a koristim ih posljednih 10 godina.Moram priznati da nisu moj izum nego kolege pčelara koji je ove oplodnjake koristio više od 20 godina.Nažalost nije živ, a pčelario je punih 58 godina.
Ovaj oplodnjak-nukleus sam preuzeo od njega, kao i način pčelarenja do koga smo zajedniči došli eksperimentišući tri pčelarske sezone.
Sa ovim oplodnjakom-nukleusom imam pozitivna iskustva, a mogućnosti korištenja su višestruka.
Lijep pozdrav!
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Zelio bi da nastavim opis o funkciju kosnice koju predlaze http://www.magazinimker.de, osim podnice koja je (za mene)prava multifunkcionlna i visenamjenska,nastavak netreba spominjati,sav se rad svodi na rad nastavkom,isti je kao i drugi nastavci s tim sto mu je debljina zidova daske 2,5cm,i nema limova na koji se vjesaju ramovi!Poklopna daska,ili unutrasnji poklopac:mjere 516/425/54 mm
slika na nastavku
slika solo
slikadohranjivanje medno-vodenom otopinom ili sirupom volumen 12l
slikamedno-secerno-peludno tjesto ili pogaca-volumen 7,5kg
slikazbjeg za pcele iz medista-ako jos ovu sperplocu skinemo i zaheftamo mrezu imamo i mrezu za ventilaciju pri seobi uz podnicu koja je otvorena netreba se brinuti o ventilaciji u kosnici prilikom seobe
medonosa
Aktivan
Kontakt:

medonosa je napisao/la:Zelio bi da nastavim opis o funkciju kosnice koju predlaze http://www.magazinimker.de, osim podnice koja je (za mene)prava multifunkcionlna i visenamjenska,nastavak netreba spominjati,sav se rad svodi na rad nastavkom,isti je kao i drugi nastavci s tim sto mu je debljina zidova daske 2,5cm,i nema limova na koji se vjesaju ramovi!Poklopna daska,ili unutrasnji poklopac:mjere 516/425/54 mm
slika na nastavku
slika solo
slikadohranjivanje medno-vodenom otopinom ili sirupom volumen 12l
slikamedno-secerno-peludno tjesto ili pogaca-volumen 7,5kg
slikazbjeg za pcele iz medista-ako jos ovu sperplocu skinemo i zaheftamo mrezu imamo i mrezu za ventilaciju pri seobi uz podnicu koja je otvorena netreba se brinuti o ventilaciji u kosnici prilikom seobe
Upotrebom univerzalnog okvira-unutrasnjeg visenamjenskog poklopca ostvaruje se rentabilnost ovih kosnica u ekonomskom smislu,moze se napraviti dovoljno izvedbi
slikauniverzalni okvir 7,5 cm visok
slika ventilaciona mreza sa dvije poprecne letve za kaiseve pri seobi
slikaprilikom uzimljavanja utopljavajucu materijal-moze i stiropor 7cm debljine da toplota ne izlazi gore
slikavanjski poklopac sa plasticiranom drvenom plocom odozgo,sa donje strane uzdignut sa 4 granicnika odstojanja koji dozvoljavaju strujanje zraka,smanjivanje vlage unutar kosnice na minimum!
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Medonoša, samo nastavi tako sa tim lijepim prikazima tehničko-tehnoloških rješenja u izvedbi košnica i njihovih sastavnih dijelova. Puno ti hvala na trudu, očekujem još ovih lijepih, korisnih inovativnih rješenja za "kućice" naših ljubimica.
Samo naprijed!!!............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
medonosa
Aktivan
Kontakt:

schumy je napisao/la:Medonoša, samo nastavi tako sa tim lijepim prikazima tehničko-tehnoloških rješenja u izvedbi košnica i njihovih sastavnih dijelova. Puno ti hvala na trudu, očekujem još ovih lijepih, korisnih inovativnih rješenja za "kućice" naših ljubimica.
Samo naprijed!!!............schumy
Hvala Schumy,vec sam se bio zabrinuo,niko nista ne pita ne komentarise,ne diskutira,predlaze..itd,pomislio sam da nisam postao dosadan :D ,hvala jos jedan put i potrudicu se
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ Kolega sta moze biti ljepse za jednog pcelara kad vidi sliku sa gotovim rijesenjem za njegove pcelice.
Ove kosnice su sigurno dobre ali za moje uslove pcelarenja su nedovoljno izolovane.
Ja koristim kosnice slicne poloskama samo sto su na sprat.Sa vanjske strane je daska pa stiropol
i poslije toga normalno drveni nastavci. MK
medonosa
Aktivan
Kontakt:

mirsad je napisao/la:POZ Kolega sta moze biti ljepse za jednog pcelara kad vidi sliku sa gotovim rijesenjem za njegove pcelice.
Ove kosnice su sigurno dobre ali za moje uslove pcelarenja su nedovoljno izolovane.
Ja koristim kosnice slicne poloskama samo sto su na sprat.Sa vanjske strane je daska pa stiropol
i poslije toga normalno drveni nastavci. MK
A zasto tako nesto upotrebljavas,ima u Svedskoj i "normalni"kosnica?
medonosa
Aktivan
Kontakt:

slikaRasprostranjenost pcelara,grupa,pcelinjaka radne grupe http://www.Magazinimker.de
Odgovorite