Bagrem 2011. godine

Pčelarski razgovori
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Re: Bagrem 2011. godine

Post Postao/la ErminH »

Asim je napisao/la:Ermine dragi moj prijatelju ako mozes da sjedis uz pcele da ih bagra nepokrade bujrum na moje imanje ispod Sljemenske planine , hiljade dunuma nepokosene livade a nigdje nema pcele samo , jeproblem jedna grupa klasicnih lopova koji su bili lopovi i kriminalci i prije rata sada tu nema nikoga i oni sve kradu pcele nisu bezbjedne ,taksu ti nemoze niko naplatiti ali eto moralo bi se sidjeti pored dok su na pasi a tu pasa pocinje posle bagrema i traje do kasno u jesyen mada ima dosti cetinara i bojim se da bi tu bilo i medljike . ako zelis samo reci i ja cu te da odvedem tamo. EEE OVO BI OD MENE ZA ERMINA a sada da se zahvalim Stipi na jos jednom dijelu o pcelarenju tacnije o zalijetanju pcela to me uvjek bunilo kada sam cito tekstove koji sadrze i taj dio o zalijetanju u tudu kosnicu
Azeme prijatelju izvni,ovaj post nisam vidio tako da nisam ni odgovorio :(
Tebi hvala puno,al ja kao i mnogi imamo obaveza sem pcela,bilo bi lijepo i ja bi rado,hem sto bi pcele imale sta da rade ja mislim da bi se tu covjek mogao i lijepo odmoriti,al sta je tu je,nemoze se glavom kroz zid.Lopovi prokleti pokvare sve,i danas nije rijedak slucaj da se pcelari zale da su ostali bez drustava,zasto te i slicne stvari prolaze nekaznjeno to ja neznam,samo mogu pretpostaviti jedno a to je Korumpiranost svih nivoa vlasti u BiH :evil:
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

Azem je napisao/la:Kad smo već kod bagrema, evo nekoliko narodnih izreka :
"Ako je mart lijep i suh biće nam čabar meda pun"
"Ako je hladan i košovit , bagrem će biti slabo medovit"
"Koliko je zimi leda, toliko je u bagremu meda"
"Ko u pašu nosi otvoreno leglo, sa paše vraća otvorene kante".
I još jedna :
"Kad nema paše ne pomažu nikakve majstorije".
azeme dobre ti ove "izreke" , a zadnja je najjaca :mrgreen:
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

Dali ima neko informaciju kakve su pcelinje paše na terenima izmedju Čajnića i Goražda? :roll:
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

evo današnja vijest, jedan mi pčelar pričao da u Kozarcu kod Prijedora ima bagrema.
ne plaća se placarina (kao što se plaća u Svilaju), ili kako se to već zove. kaže da ni tamo prošle godine nije bagrem medio, ali ga je pretprošle godine bilo k'o u priči. medno nam bilo ove godine. kakve su procjene?
Dobru srcu sreća dođe.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Mislim da je izmedu gorazda i cajnica uglavnom livadska i sume liscara pasa ali najbolje Ermine je da odes i provjeris tacnu mikro lokaciju puno ljepse pase su kod cajnica u okolini mjesta Zaborak uza i sira okolina malo je mjesnog stanovnistva i niko nekosi hiljade dunuma zemljista te je najbitnije naci mjesto i osobu ko bi bio voljan da baci oko radi lopova daje predaleko od tebe jeste ali pokusaj.
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

aha,hvala na odg Asime :)
kudo
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la kudo »

nadam se da ce ova godina biti prosjecna tj. makar 20 kg meda po drustvu.bilo kako bilo ja se necu fokusirati na med ove godine nego cu probati sa rojevima pa sta bude.
BEZ DOBRE MATICE NEMA NI DOBROG DRUSTVA
isa
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la isa »

Vrsiosam rotaciju plodista za 180 stepeni,plus sam vrsio zamenu mejsta nastavcima a to je bilo 04.04 .2011.molio bih kolege ba mi objasne i savetuje kako pripremiti za BAGREMOVU pasu, i dal sam te radnje dobro uradio,takodje svaku drugu vece sam im dao po 250 gr.sirupa 1/1. /LR kosnice/. Bagrem kod nas pocinje oko 10 Maja,Unapred se zahvaljujem Kolegama.ISA.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Danas me prijatelj zove da mu pomognem postaviti vagu. Gledam bagrem se baš zabjelio na lokacijama koje pratim svake godine (kod mene je zanemarivo bagrema ili što kažu pitome drače) da li je ovo uranilo kako je na ostalim terenima .
Ismet će znati kad mu kažem da je procvatao kod Tikiruše. Pozdrav Marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

Marin je napisao/la:Danas me prijatelj zove da mu pomognem postaviti vagu. Gledam bagrem se baš zabjelio na lokacijama koje pratim svake godine (kod mene je zanemarivo bagrema ili što kažu pitome drače) da li je ovo uranilo kako je na ostalim terenima .
lijep pozdrav Marine, naravno da znam gdje je taj lokalitet koji spominješ. nisam ranije pratio pa i ne znam da tu bude bagrema. ali zato znam da drače (ako je bagrem pitoma, onda je to drugo divlja) ima za izvoza. pričao mi je jedan stariji pčelar kako je moćna drača kada zamedi. ovdje na forumu je također Zvoneto pričao da je prošle godine u okolini Mostara drača dobro medila....
Dobru srcu sreća dođe.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Marin je napisao/la:Danas me prijatelj zove da mu pomognem postaviti vagu. Gledam bagrem se baš zabjelio na lokacijama koje pratim svake godine (kod mene je zanemarivo bagrema ili što kažu pitome drače) da li je ovo uranilo kako je na ostalim terenima .
Ma kako zabijelio? Bagrem kod mene nije ni prolistao.
Sad kad toliko puno znam o životu pčela, sad mi se tek čini da ništa neznam, i da u ništa nisam siguran.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

petar61 je napisao/la:
Ma kako zabijelio? Bagrem kod mene nije ni prolistao.
Prije pola sata pčelar iz Čapljine kaže uz Neretvu dobre rese- bijele .Sutra ću pogledati detaljnije .
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Marine pčele na kamion i na Neretvu. Bit će medaaa. Slijede povoljne vremenske prilike.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Marine jesi li siguran da se radi o bagremu?
Provjeri ne bih rekao da je to bagrem.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Fini mladji koji su do 2-3 metra za držalice , a i oni do desetak metara da bi se od njih i bačve mogle praviti. Pravi grozdovi. Na putu prema Čapljini na raskrsnici prema prelijepom " vodopadu Kravice"na rijeci Trebižat zova, zovina bacila cvijet.Sve sam ovo zrakno iz auta, a sutra ću valjda i uslikati. Poz..
Zadnja izmjena: Marin, dana/u 02 svi 2011, 19:13, ukupno mijenjano 1 put.
kudo
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la kudo »

eto i ja sam danas odvukao pcele na bagrem u gradacac,nadam se da ce biti medno.Bagrem je se zabijelio.
piricm
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la piricm »

Jutros je izgleda bilo mraza. Daj bože da ove godine bude išta od bagrema.
kudo
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la kudo »

sutra idem obici pcele pa cu da vidim kakvo je stanje sa bagremom.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

piricm je napisao/la:Jutros je izgleda bilo mraza. Daj bože da ove godine bude išta od bagrema.
Biće, biće...
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
kudo
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la kudo »

danas sam bio kod pcela,bagrem je u punom cvatu,nije jos sav iscvjetao ali nekih 80% jeste. mraz mu nije nista naskodio vjerovatno ga i nije ni bilo u gradaccu.A ova kisa je dobro dosla nadam se da ce zamediti za dan dva.
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la inzenjer »

ma kod mene bagrem jos nije ni poceo cvjetati,dva dana bilo mraza,jos je i malo boju listova bagrem promijenio.
kudo
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la kudo »

gdje se tacno nalazis u srebreniku?
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la inzenjer »

Zahirovici,po novom Kurtici,ispod Okresanice na Majevici.
kudo
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la kudo »

pitam te jer ja sam odvukao u pcele u gradacac tacnije u novalice.tamo je bagrem sa iscvjeto pa ako mi omane pasa da trazim drugu lokaciju tj. lokaciju gdje bagrem malo kasni u odnosu na gradacac
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

Medil ista? :D
Odgovorite