U mom postu napisao sam s kojim koeficijentima računam
na postu je teško napraviti preglednu tablicu zato izračuni po mjesecima izgledaju ovako:
5. mjesec
PRL - puni zamah - proljetni razvoj društava
PTL - maksimum
INVZ - 1 varoa dnevno.
KOEF - 5
POPV - 270
1,5 životni ciklus varoe
270 varoa x 5 * 1,5 = 2025 varoa
Varoa će ostvariti jedan i pol ciklus razmnažanja i pri prirastu 5 dostići će broj 2025 komada.
2025 - POPV na kraju petog mjeseca ukupno u 10PD.
Velika je vjerojatnost da će jedno društvo imati populaciju varoa koja se približuje kritičnom broju 1000.
Varoa u ovoj fazi još uvijek ne radi velike štete pčelinjim društvima, jer su pčele u punom zamahu i društva brojčano rastu i dostižu brojke od 40 000 do 60 000 po društvu. Stotinjak varoa u društvu ne uzrokuje značajne štete. Ali ako u jednoj košnici varoa dostigne populaciju blizu 1000 na njoj će se početi poznavati utjecaj varoe. Zastoj u razvoju društva i opadanje populacije pčela u idućim mjesecima.
Gdje sam pokušao uzeti u obzir odnos trutovskog i radiličkog legla,
PLR - poklopljeno radiličko leglo,
PTL - poklopljeno trutovsko leglo
Invazija - pošto nemamo nikakvih iskustvenih podataka i stvarnoj invaziji, samo podatke iz citata oji pu ogromni. Pokušao sam postaviti nekakve podatke o invaziji koji bi bili u odnosu s dosegnutom prosječnom popuplacijom varoe u košnicama:
INVZ - 1 ....Znači jedna strana varoe ulazi u košnicu dnevno
INVZ - 4 .... četiri strane varoe ulaze dnevno u košnicu
Iz podataka o dužini životnog ciklusa varoe od 20 dana, u mjesec dana imamo jedan i pol životni ciklus varoe.
Iz podataka o radiličkom, trutovskom leglu, podataka o invatiji postavio sam koeficijente po mjesecima.
izrakun varoe na kraju mjeseca vršim tako da broj varoa na kraju prethodnog mjeseca pomnožim s koeficijentom i s životnim ciklusom 1,5.
U gornjem primjeru koeficijent je postavljen na 5, polulacija na kraju 4. mjeseca je bila 270 varoa, na kraju mjeseca po formuli biti će 2025.
Podatak se odnosi na zbroj varoa u 10 košnica. prosječno u košnici će biti 202,5 varoa. ali one neće biti ravnomjerno raspoređene u košnicama.
U nekima možda neće biti još niti jedne varoe, jer je invazija pri ovoj populaciji vrlo mala, ali ako nam je jedna košnica startala s 5 varoa u novu godinu
doseći će krajem 5 mjeseca brojku od 1000 varoa u košnici. Takva košnica tada postaje inkubator i počinje ubrzana invazija na ostale košnice.
I to mi je suština novog modela prema kojem planiram zaštitu.
Sad kad toliko puno znam o životu pčela, sad mi se tek čini da ništa neznam, i da u ništa nisam siguran.