2011 godina - suzbijanje Varroe destruktor

Pčelarski razgovori
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Re: 2011 godina - suzbijanje Varroe destruktor

Post Postao/la Stipo »

Borbu protiv varroe u 2011. godini otpočeo sam s praćenjem prirodnog pada varroe tijekom 1. mjeseca. Rezultati su objavljeni na:
http://www.limed.ba/BV_test_2011.html
Naredne sezone planiram izvršiti s beeVital-om rani proljetni tretman ( jedna aplikacija), ljetni tretman (3 aplikacije svakih 7 dana)
rano jesenji tretman (3 aplikacije) i završni tretman u vrijeme kada nema legla (jedna aplikacija). po tabeli:
slika
Sve rezultate i zapažanja objavljujem redovno na gore navedenom linku.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Stipo zanima me samo kada imaš zadnje vrcanje vrijeska. Ja zadnje vrcanje imam izmeđi 1 i 5. 8.

Proljetni uglavnom oduzimam za zimsku prihranu negdje 5 - 10. 5. Na jakim se zna nači puni nastavak za vrcanje.
bagrem vrcam 1 - 5. 6
ljetne paše 1-5. 8.

Nekad sam išao na kesten ali mi je prvi tretman protiv mravljom kis. varoe kasnio, pa nisam vrcao u osmom ništa.
i imao problema i gubitaka od varoe u zimi.
Pa sam odustao od kestena.

Mislim da nam se raspored sezone dosta razlikuje, morali bi to uvijek imati na umu.
Ako sam u krivome, ispravi me.
Sad kad toliko puno znam o životu pčela, sad mi se tek čini da ništa neznam, i da u ništa nisam siguran.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

petar61 je napisao/la:Stipo zanima me samo kada imaš zadnje vrcanje vrijeska. Ja zadnje vrcanje imam izmeđi 1 i 5. 8.

Proljetni uglavnom oduzimam za zimsku prihranu negdje 5 - 10. 5. Na jakim se zna nači puni nastavak za vrcanje.
bagrem vrcam 1 - 5. 6
ljetne paše 1-5. 8.

Nekad sam išao na kesten ali mi je prvi tretman protiv mravljom kis. varoe kasnio, pa nisam vrcao u osmom ništa.
i imao problema i gubitaka od varoe u zimi.
Pa sam odustao od kestena.

Mislim da nam se raspored sezone dosta razlikuje, morali bi to uvijek imati na umu.
Ako sam u krivome, ispravi me.
Moji podatci nisu relevantni jer svako 2 godine sam širio pčelinjak.
Kod mene se vrijesak vrca u 9. mjesecu. Jedne godine sam imao 2 vrcanja vrijeska čini mi se 6.9 i drugo vrcanje mjesec dana poslje. Na žalost najčešće ne vrcam ništa. Dobro je ako sebi skupe zimnicu. Prošle jeseni samo 3 društva su sebi skupila zimnicu ostala društva oko pola zimnice. Ljetno vrcanje imao sam u 11 godina samo 2 puta. Ponekad samo iz nekih košnica izvrcam nekoliko okvira. Na žalost najčešće ništa. Međutim treba imati na umu da sam prije 11 godina krenuo s jednom košnicom i sada imam 47. Znači bilo je godina kada sam išao na proširenje pčelinjaka pa je razumljivo da u takvim prilikama izostane vrcanje. Kada širi pčelinjak pčelar treba biti zadovoljan ako mu pčele skupe zimnicu. Na žalost bilo je godina kada sam dvostručio pčelinjak i pčele nisu skupile više od pola zimnice. Takva je bila i protekla sezona.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Pozdrav svima.

U subotu. 05.02.11 proveo sam prvi od tri tretmana beevetalom.

Samo malo radi ilustracije o košnici inkubatoru:

Košnica L05 sam u 8. mjesecu prošle godine detektirao kao jako zaraženu. Postavio podnicu za brojanje varoe, i u 6 tretmana oborio iz nje 1500 - ma neznam ni sam više točnu procjenu. Društvo L05 bilo je u rangu čak možda i jače od L06 i L13. Sva tri društva su uzimljena na tri nastavka s sličnom količinom pčela. i dovoljnim zalihama meda.

Tek sada sam utvrdio da je društvo LO9 pretrpilo značajne gubitke od varoe. L09 bilo je najače društvo i uzimljeno je na tri nastavka. Moglo je biti i na dva. jer u donjem nije bilo meda.

Inkubatori varoe: L05 i L09, izgled nakon 6 provedenih tretmana i prezimljavanja:
L05
slika slika

L09
slika slika

Za primjer dva sruštva koja u 8. mjesecu prošle godine nisu imala tolike količine varoe, invazija iz inkubatora je tek startala. A bili su slične snage
kao i L05 i uzimljeni na dva nastavka:

L06
slika
L13
slika

Jasno se vidi da L12 zauzima nepune 3 ulice, a L09 nepunih 5 ulica.

Da sam proveo tretiranja kao prijašnjih godina, sad bih bio bez ova dva najslabija društva i bez većine rojeva, a ova jaka društva bi bila u rangu
Gore navedenih najslabijih društava.

Pošto je zadnjim tretiranjem iz L04 08.01.11 oboreno 40 - 50 varoa brojano 15.01.11, nakon tjedan dana. A dva tjedna nakon toga nabrojano još 15 varoa. Da bih bio siguran u rerultate provođenja tretmana ove godine i pokušaja držanja varoe u populaciji ispod 400 komada po košnici,
Provodim još jedno zimsko tretiranje beevitalom. Tri tretiranja u razmaku tjedan dana.
Sad kad toliko puno znam o životu pčela, sad mi se tek čini da ništa neznam, i da u ništa nisam siguran.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Petre pogledaj ovdje šta sam ja objavio.
http://www.limed.ba/test%20BeeVital%20Hive%20Clean.html
Obrati pažnju na košnicu br.15 i br.19
1.9.2010. košnica br. 15 je bila jača od košnice br.9 za 2 ulice pčela ali je bila 3 puta zaraženija s varrom od košnice br. 19.
80 dana poslje stanje se dramatično mijenja tako je košnica br.15 formirala klupko na 3 ulice dok je košnica br. 19 formirala klupko na 8 ulica.
Glavni i završni tretman s BeeVital-om u košnici br. 15 oborio je 1873 varroe
U košnici br. 19 oborio je 651 varrou.
Iznešeni moj primjer govori koliki je utjecaj varroe na zimsko stanje društva.
Ako varroa izmakne kontroli i na vrijeme se ne suzbije jače košnice obično imaju više varroe i više stradavaju.
Moje najbolje društvo protekloj sezoni je košnica br. 12 toliko je oslabila i sada joj je upitan opstanak u njoj sam izbrojao preko 3000 varroa. Gledam jučer T 17°C sva društva su još živa i većina ih donosi polen. Pitam se hoće li sva dočekati 4. mjesec. Tek tada mogu zbrojiti imali gubitaka ili nema.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Stipo je napisao/la:Slabo nam ti grafikoni u borbi protiv varroe pomažu jer pokazuju idealne matematičke mogućnosti razvoja varroe.
Nas pčelare interesuje realno stanje i mogućnosti razvoja varroe. U stvarnoj praksi nemoguće je da od jedne varroe za 3 generacije da naraste broj na 729 varroa. Istina je da od jedne varroe za (21. dan 1x8+1=9): (42. dan 9x8+9=81): (63. dan 81x8+81=729): Ovaj izračun pokazuje idealne uvjete za varrou da sve ženke zaležu više puta, da su sve oplođene, da ni jednu pčela nije očistila, da ni jedno jaje nije propalo i da su sve ženke legle u trutovsko saće maksimalni broj po 8 ženskih jaja + jedno jaje mužjaka koje ne ulazi u računicu i da u to vrijeme varroa živi oko 80 dana U stvarnosti nikad to nije tako. U izračun se moraju ubaciti i negativni faktori za razvoj varroe. Neka će ženka položiti minimalni broj jaja, neka se ženka neće oploditi, neke će ženke pčele očistiti, neka će jaja propasti zbog drugih komplikacija. Na kraju ispadne da opet ne postavljam račun za 63 dana umjesto 729 stvarno stanje broja varroe će biti 3-5 puta manje.
Stipo u ovoj svojoj kalkulaciji ne računaš s invazijim varoe. Ako piše pri invaziji varoe 1 dnevno to znaći da je svaki dan stići u košnicu jedna iz vana.
U 40 dana to je 40 varoa iz vana. Nije puno, ili možda ne računamo dobro, varoa koja uđe prvi dana istvariti će dva i pol ciklusa razmnožavanja. Zašto, zato što je to odrasla oplođena ženka koja se načekala da ju netko preveze baš u tu košnicu, čim prije ide u leglo i leže. za 10 dana izlaze prve njene kčerke, i tako dalje, Ona koja stigne drugi dan će vjerojatno imati sličan broj ciklusa razmonožavanja. Zadnja koja stiže 40 dan neće se stiće razmnožiti. ako period povećamo na 60 dana, već će i ona od 40 dona imati jedan i pol ciklusa razmnožavanja, a ona od prvog dana još jedan više.

Ako uzmemo dvevnu invaziju od dvije varoe, brojke se poduplavaju. tu populaciju treba pridodati onoj osnovnoj o kojoj ti govoriš.
U mojim prvim tablicamam točno piše s kojom invazijom računam i koju prirast varoeračunam. Nigdje niti u jednom slučaju nisam stigao do broja 9d kojim ti dolaziš do broja 729. Pa svejedno moje tablice premašuju brojke tisuću u slučaju netretiranja i invazije. U mojim računicama nisam računao na invaziju koju autor navodi, nego daleko manju. i brojke su mi se dosta poklopile s onim što mi iskustvo govori.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Govorio sam već više pura ranije da sam populaciju varoe računao kao eksponencijalnu funkciju
s bazom 3 i eksponent broj mjeseci za 1-8 mjesec.

1 3 9 27 81 243 729 2187

Računajući da ako oborim u šestom mjesecu varou 90 posto ostaju mi od 243 = 24 varoe u košnicama
Pa funkcija 6 7 8 9 10 mjeseci ide ovako:
24 72 216 648 1944

Oboriti u 9 mjesecu varou 90% ostaje mi od 648 = 65 varoa, pa funkcija dalje za 9,10, 11 ide:

65 195 585

Računajući da varoa nikad neće doseći tu brojku 585 jer neće biti legla.
Obarajući s zimskim tretmanom 99 - 100 varoa bi cijela godina izgledala ovako

Po mjesecima: 1 3 9 27 81 243+T=24 72 216 648+T=65 100

I ove klkulacije nisu toliko loše i približno odraževaju nekakve prosječne brojke.
Međutim višegodišnj odstupanja u praksi od ovih brojki su me uvjerila da nešto nije u redu s ovim računanjem.

Sad kad gledam podatke o invaziji i kad uzmem u obzir otežano tretiranje jakih društava.
I moguće propuste u tretiranju jakih. Ispada da u nekom jakom ili više njih imamo
veću količinu varoe od ovih tablica.

Ta košnica tada postaje ono što ja nazivam inkubator invazije. Spominje se reinvazija.
Broj varoa u njoj vrlo brzo raste. Varoe se sele u druge naše košnice i u njima imamo ubrzani porast varoe.

Takav ubrzani porast sam uvijek imao kad mi je na kraju neka od njjačih krahirala. Kao ove godine L04.

Ali takav ubrzani porast će se pojaviti i ako nema inkubatora na pčelinjaku. U krugu od 500 m od mog pčelinjaka ima bar 20 - 50 košnica.
Zavisi od toga koliko su pčelari imali gubitka. Dovoljno je da pčele moraju letjeti na pašu preko mog pčelinjaka i eto invazije iako je kod mene čisto.
Nebih htio nikoga okrivljivati jer zadnjih godina sam uvije imao bar jedan ovakav inkubator.
Zadnja izmjena: petar61, dana/u 08 vel 2011, 14:30, ukupno mijenjano 1 put.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

U mom postu napisao sam s kojim koeficijentima računam
na postu je teško napraviti preglednu tablicu zato izračuni po mjesecima izgledaju ovako:

5. mjesec
PRL - puni zamah - proljetni razvoj društava
PTL - maksimum
INVZ - 1 varoa dnevno.
KOEF - 5
POPV - 270

1,5 životni ciklus varoe

270 varoa x 5 * 1,5 = 2025 varoa

Varoa će ostvariti jedan i pol ciklus razmnažanja i pri prirastu 5 dostići će broj 2025 komada.
2025 - POPV na kraju petog mjeseca ukupno u 10PD.

Velika je vjerojatnost da će jedno društvo imati populaciju varoa koja se približuje kritičnom broju 1000.
Varoa u ovoj fazi još uvijek ne radi velike štete pčelinjim društvima, jer su pčele u punom zamahu i društva brojčano rastu i dostižu brojke od 40 000 do 60 000 po društvu. Stotinjak varoa u društvu ne uzrokuje značajne štete. Ali ako u jednoj košnici varoa dostigne populaciju blizu 1000 na njoj će se početi poznavati utjecaj varoe. Zastoj u razvoju društva i opadanje populacije pčela u idućim mjesecima.

Gdje sam pokušao uzeti u obzir odnos trutovskog i radiličkog legla,

PLR - poklopljeno radiličko leglo,
PTL - poklopljeno trutovsko leglo

Invazija - pošto nemamo nikakvih iskustvenih podataka i stvarnoj invaziji, samo podatke iz citata oji pu ogromni. Pokušao sam postaviti nekakve podatke o invaziji koji bi bili u odnosu s dosegnutom prosječnom popuplacijom varoe u košnicama:

INVZ - 1 ....Znači jedna strana varoe ulazi u košnicu dnevno
INVZ - 4 .... četiri strane varoe ulaze dnevno u košnicu

Iz podataka o dužini životnog ciklusa varoe od 20 dana, u mjesec dana imamo jedan i pol životni ciklus varoe.
Iz podataka o radiličkom, trutovskom leglu, podataka o invatiji postavio sam koeficijente po mjesecima.

izrakun varoe na kraju mjeseca vršim tako da broj varoa na kraju prethodnog mjeseca pomnožim s koeficijentom i s životnim ciklusom 1,5.

U gornjem primjeru koeficijent je postavljen na 5, polulacija na kraju 4. mjeseca je bila 270 varoa, na kraju mjeseca po formuli biti će 2025.

Podatak se odnosi na zbroj varoa u 10 košnica. prosječno u košnici će biti 202,5 varoa. ali one neće biti ravnomjerno raspoređene u košnicama.
U nekima možda neće biti još niti jedne varoe, jer je invazija pri ovoj populaciji vrlo mala, ali ako nam je jedna košnica startala s 5 varoa u novu godinu
doseći će krajem 5 mjeseca brojku od 1000 varoa u košnici. Takva košnica tada postaje inkubator i počinje ubrzana invazija na ostale košnice.

I to mi je suština novog modela prema kojem planiram zaštitu.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ako u košnici već postoji varroa. Vjerovarno postoji i u susjednim košnicama. Pošto se pčele zaliću u druge košnice, a trutovi hodaju nesmetano normalno je očekivati invaziju, ali u isto vrijeme treba očekivati i reinvaziju. Zato nisam spominjao invaziju.
Tvoja matematika i izraćun je vjerovatno točan. Moj izračun je isto točan. Ako ćemo se složiti da mi izračunavamo kaos ispada i iznešene grafike da su točne i da još 10 ljudi izbaci svoje izračune i oni će biti točni. Na kraju to je sve točan zbir netočnih podataka jer nisu unešeni u izračun svi relevantni podatci koji opet nisu potpuno točni nego okvirni. Takva je matematika kaosa sve točno , a ništa se ne slaže s stvarnom zbiljom i na kraju sve je to prognoza koja može biti točna ali u prosjeku ne odgovara stvarnom stanju. Moj je stav da matematiku trebamo imati u vidu ali da se okrenemo svojim iskustvenim činjenicama. U spomenutim grafikonima kad je u pitanju invazija 2 varroe dnevno zastračujuća je činjenica da ako u ljetnom periodu očistimo svoj pčelinjak od varroe, a susjedni pčelar to ne učine za mjesec dana imat ćemo ponovo isti broj varroa kao prije tretmana. Neću sada govoriti dali je to točan broj ili nije ali je točno ukoliko u regiji svi pčelari tretman protiv varroe ne izvrše u isto vrijeme varroa će harati u regiji i koliko god se pojedinci trudili i neprestano je tretirali zbog invazije iz pčelinjaka inkubatora ona će se stalno vraćati u velikom broju u nedavno očišćenu košnicu odnosno pčelinjak. Mogu samo još nadodati da ja muku mučim s okolnim pčelarima baš po tom pitanju. Kumim, molim, savjetujem da se dogovorimo i stalno objašnjavam da napravimo kalendar za tretiranja i da ga se strogo držimo, a pčelari rade stalno svaki po svom.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Podatci o dnevnom prirodnom opadu varoe su jako interesantni i treba ih pratiti. Za tu metodu procjene nisam do sada znao. Ali ako na pčelinjaku sa trideset košnica imamo jedan inkubator varoe, hoćemo li baš njega pogoditi za praćenje, ili ćemo pratiri i brojati ispod svih trideset košnica.

Invazija na druga košnice postaje izraženija kod nekog odnosa broja varoe i ukupnog legla. ja sam taj broj ozeo oko 1000 varoa.
Invazija u 8, 9 i desetom je između ostalog znatno pjačana vjerojatno zato što ima sve manje legla i zato što su to zimske varoe koje duže žive i pokušavaju se preseliti u druge košnice koje su manje zaražene.

Ali te zimske varoe nemaju podmladak u jesen, već tek u proljeće. Pa sam koeficijente smanjio bez obzira na invaziju stanje legla.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Stipo u pravu si za točno i netočno. ali ovaj moj model mi služi za planiranje. Uz praćenje dnevnog opadanja varoe koje ti provodiš, i s ovim modelom, i podatcima o oborenim varoama, Vjerojatno će doći do korekcije modela. Ali onaj model 3 na n-tu potenciju nije valjao.
Ovaj je sada puno bolji. Pa ga iskustveno treba korigirati. ali od nekuda moramo poći. Ja polazim od ovog modela, pratiti ću dnevni prirodni opad varoe. tretirati i brojati i ponovo računati. I korigirati model. da mi za iduću godinu bude bolji za planiranje.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Stipo je napisao/la: Neću sada govoriti dali je to točan broj ili nije ali je točno ukoliko u regiji svi pčelari tretman protiv varroe ne izvrše u isto vrijeme varroa će harati u regiji i koliko god se pojedinci trudili i neprestano je tretirali zbog invazije iz pčelinjaka inkubatora ona će se stalno vraćati u velikom broju u nedavno očišćenu košnicu odnosno pčelinjak. Mogu samo još nadodati da ja muku mučim s okolnim pčelarima baš po tom pitanju. Kumim, molim, savjetujem da se dogovorimo i stalno objašnjavam da napravimo kalendar za tretiranja i da ga se strogo držimo, a pčelari rade stalno svaki po svom.
E ova ti je potpuno na mjestu. Svatko od nas ima svoj plan i iskustvo u tretiranju varoe. Pa ga ne provodimo istovremeno. I uvijek na području imamo inkubatore. Susjedni pčelar do mene, me jesenas pitao zašto toliko tretiram, da nema potrebe. Ja sam imao povećanu invaziju očigledno i nakon tretmana.

Dokaz je R01 košnica koja je izdvojena, kasni roj i nije bila toliko izložena invaziji. imala je jednosifrene otpade varoe u cijelo vrijeme tretmana prošle godine. 08.01.11 tretiranjem oksalnom kiselinom oboreno je 25 varoa. Mogle su doći samo invazijom. Ovaj moj susjedni pčelar Imao je do sada dva gubitka kad sam ja tretirao oksalnom, sad mi je rekao da ima još dva. Kad sam ja tretirao oksalnom ostalo mi je taman za tretiranje svih njegovih košnica. I kad sam ga pitao hoćeš li da i tvoje tretiramo, nije pristao, jer netreba. Nije pošteno da sad tako govorim jer sam i ja u ljeto imao veliku populaciju varoe pa su možda iz mojih vršile invaziju u njegove. Ali i dalje moram računati na invaziju. Na žalost, neznam dal da se plačem kad mi kaže da su još dvije stradale ili da se radujem. Žao mi i njega jer smo dobri, žao mi i pčela, al mi je drago zbog varoe, jer je s pčelama uništena i sva varoa u tim košnicama.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Petar61 kaže
Ali i dalje moram računati na invaziju. Na žalost, neznam dal da se plačem kad mi kaže da su još dvije stradale ili da se radujem. Žao mi i njega jer smo dobri, žao mi i pčela, al mi je drago zbog varoe, jer je s pčelama uništena i sva varoa u tim košnicama.
Petre, jesenos sam sa Stipom raspravljao o invaziji varoe kojoj je pogodovala blaga jesen i tiha grabež (zalijetanje ) koja se mogla javljati,pa i sa drugim pčelarima koji su imali varoe i gubitaka - objašnjavajući to najezdom sa strane a i mogućim lošijim efektima tretiranja.
Razmjenjivali smo iskustva vezano za Beevital, njegovu učinkovitost i efekte koje je trebalo očekivati .

Imam iskustva sa dijelom pčelara koji je shvatio - imam proizvod ,kupio sam ga- tretiram tri puta i ja sam završio posao-neću više voditi računa o tome .Na žalost to je proces pojedinačno možemo dosta utjecati ali bez zajedničke aktivnosti puno gubimo.
Zamislite sve kao jednu zgradu gdje svak grije po svom sustavu i raznim sredstvima ,ognjište , kamin.šporeti na razna goriva, struja,topli izvori, plin ,kombinacije, kolektori automatizam i šta ja znam šta još i drugu zgradu gdje je uspostavljen jedinstven sustav sve funkcionira u automatizmu što se kaže na daljinski, ali neko opet samo otvara prozore bespotrebno i stvara nepotrebne negativne efekte na račun svih.To je tako, ponekad borba sa vjetrenjačama...
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Marin je napisao/la: Razmjenjivali smo iskustva vezano za Beevital, njegovu učinkovitost i efekte koje je trebalo očekivati .

Imam iskustva sa dijelom pčelara koji je shvatio - imam proizvod ,kupio sam ga- tretiram tri puta i ja sam završio posao-neću više voditi računa o tome .Na žalost to je proces pojedinačno možemo dosta utjecati ali bez zajedničke aktivnosti puno gubimo.
Zamislite sve kao jednu zgradu gdje svak grije po svom sustavu i raznim sredstvima ,ognjište , kamin.šporeti na razna goriva, struja,topli izvori, plin ,kombinacije, kolektori automatizam i šta ja znam šta još i drugu zgradu gdje je uspostavljen jedinstven sustav sve funkcionira u automatizmu što se kaže na daljinski, ali neko opet samo otvara prozore bespotrebno i stvara nepotrebne negativne efekte na račun svih.To je tako, ponekad borba sa vjetrenjačama...
Ma marine ja sam u subotu prvi puta koristio beevital i polažem velike nade u njega. A svaka ti je na mjestu iz ovog posta.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Zašto ja radim onaj model. Zato što želim iskoristiti paše selenjem, znaći neprekidno biti izložen. Drugo, kako uskladiti paše, vrcanje i tretiranje s populacijom varoe. To su problemi koji me muće.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

BIOFIZICKE MJERE BORBE
Seoba pcelinjih zajednica je znacajna fizicka metoda u borbi protiv varoe jer pri seljenju
uznemirene pcele podižu temperaturu u košnici i do 41 stupanj, što uvjetuje obaranje parazita
sa pcela na podnjacu, ali i uginuce varozom i akarozom oštecenih pcela što povoljno utjece na
zdravstveno stanje pcelinjih zajednica.
Osuncavanje košnica doprinosi povecanje temperature i do 37 stupnjeva u leglu, što
nepovoljno djeluje na životni ciklus ženki varoe, jer u potpunosti prestaju sa polaganjem jaja,
dok vec položena jaja varroe ugibaju.
Valjalo bi provjeriti u praksi ove tvrdnje. Ako netko misli ove godine seliti pčele na pašu ili preseliti pčele, jako bi bilo korisno da utvrdi dnevni pad varoe tjedan dana prije selidbe. I da utvrdi pad varoe od početka selidbe pa nakon selidbe i rezultate da prezentira na ovom forumu. Svima bi nam pomoglo.

Ja ću to napraviti i prezentirati, ali pošto ove godine mislim pojačano tretirati protiv varoe, rezultati možda neće biti reprezentativni.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

AKCIJA - stjecanje iskustva u prijevozu pčela i utjecaju na populaciju varoe

Molim sve pčelare koji imaju mogučnosti da se uključe u akciju, da bi provjerili u praksi efikasnost navoda u prethodnom postu. Da bi podaci bili usporedivi molim sve koji se odluče uključiti u akciju da postupak provedu na slijedeči način:
odabrati najjače zajednice koje mislimo voziti, Broj zajednica svako nek odredi prema svom nahođenju, i jedna je dovoljna, ali ako netko ima mogučnost više još bolje.
Postupak brojanja provesti 4 puta.
1. Izbrojati prirodni pad varoe u 14 dana prije prijevoza
2. Izbrojati pad varoe u 24 sata u kojima je prevoz izveden
3. Izbrojati pad varoe u 14 dana nakon prijevoza
4. Izbrojati pad varoe u slijedećih 14 dana (15 - 28. dan nakon prijevoza)
Evidentirati jačinu zajednice.
Evidentirati datum i vrijeme uzimanja uzorka.
Evidentirati datum vrijeme početka prijevoza, datum i vrijeme završetka prijevoza.
Evidentirati ostale značajne događaje vezane za društvo.

Podaci bi trebali izgledati za jedno društvo ovako:
Košnica broj 23:
Jačina, dva nastavka, 20 ulica pčela

1. Brojanje 1.: pad varoe 14 dana prije prijevoza: 01.05.11 - 10.05.11 14:50, 15 vroa
2. Prijevoz:Trajanje prijevoza 30 minuta, udaljenost 25 km
3. Brojanje 2.: pad varoe u toku prijevoza: 10.05.11 14:50 - 11.05.11 11:20, 55 varoa
4. Brojanje 3.: pad varoe u 14 dana nakon prijevoza: 11.05.11 11:20 - 25.05.11 16:30, 10 varoa
5. Brojanje 4.: brojanje varoe u slujedečih 14 dana: 25.05.11 16:30 - 08.06.11. 15.40 , 20 varoa.

Značajini događaji:
12.05.11. dodan treći nastavak
05.06.11. Vrcanje meda.

Objašnjenje:

Prvim brojanjem dobijamo prosječan pad varoe i vršimo procjenu populacije u košnici
Drugim brojanjem dobijamo rezultate utjecaja prijevoze, na populaciju varoe koja nije u leglu
Trećim brojanjem dobijamo rezultate utjecaja prijevoza na populaciju varoe koja je bila u leglu
Četvrtim brojanjem dobijamo ponovo rezultate na populaciju varoe koja nije bila pod utjecajem prijevoza.

Hvala svima koji se misle uključiti u akciju, i rezultate objaviti na forumu. Usporedbom rezultata moći ćemo izvesti nekakve zaključke o tome što se u praksi događa s populacijom varoe prilikom prijevoza.

Ako bi rezultati bili dobri i povoljni. Svima bi se olakšala borba protiv varoe. U tom slučaju bi to mogli računati kao jedan tretman protiv varoe.
U literaturi se navodi povećana temperatura u košnici kao jedina metoda koja ubija varou i na pčelama i u poklopljenom leglu.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Petar 61,
poslao sam pp privatnu poruku dana 08 Feb 2011 12:28 am kod mene još visi u odlazno(1) znači niste je preuzeli ,ili ja nešto nisam uradio kako treba ?? Ako niste ponoviti ću opet.
Pozdrav Marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
etna
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la etna »

Pitanje svih pitanja sa koliko vi pčela pčelarite :roll: ,pardon pčelinjih zajednica pčelarite :roll:Petru je upućeno pitanje
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

etn
etna je napisao/la:Pitanje svih pitanja sa koliko vi pčela pčelarite :roll: ,pardon pčelinjih zajednica pčelarite :roll:Petru je upućeno pitanje
etna čemu to pitanje. Ja ću vam odgovoriti, ako mi objasnite.
etna
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la etna »

Čisto me zanima,tako
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Ili jedna ili sto, broj košnica ne treba imati veze . Veliko iskustvo i pravo pitanje su sasvim alpari.
Kad se sastanu i traže rješenje to može biti samo napredak ili spoznaja greške .
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Etna više puta na ovom forumu sam govorio o svojoj situaciji. Mene zanima zašto vas to zanima.
etna
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la etna »

Zanima me dali je to brojanje i ostala čudesa što vi navodite i pišete primjenjivo na broju od 100 ili više zajednica.Ja vam kažem da niti evidenciju nevodim a kamoli kakve studije što ih vi navodite čitajući vaše postove.Ja vam se divim kada ste toliko agilni i pedantni ali to je neizvedivo u profipčelarstvu,ja kada sam imao 1-2 zajednice onda sam filozofirao i gubio vreme na njima cjeli dan sada kada ih imam pun k.....jedva čekam da dođe dan kraju.Preparat za varovu ili djeluje ili nedjeluje varova ili pada ili ne mjenja se preparat .Brojanje? zašto ne vrijeme je što ja brojim i ništa drugo.Molim vaš odgovor petre.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Imam običaj kazati da ne igra ulogu koliko imaš košnica, potrebno znanje za jednu košnicu proteže se i na 100-500, stim da nam za veći broj košnica treba više vremena i uloženog truda..

Ova praćenja pčelinjih zajednica što Petar radi su inpresionirajuća , Mnogo je tu radi i vremena..

Ja se mogu samo diviti tako izraženoj volji da se dođe do adekvatni spoznaja, i naravno što sve to želi da podjeli sa nama.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Odgovorite