Polen,vosak i šta sve ne ,,iz KINE
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Nedavno, krenuo sam da kupim oksalnu kiselinu i sriktno sam tražio OK od apivet N.Sad ,,,,,Dobio sam kritiku zašto tražim baš tu kada je dobra i zorka Šabac čak i bolja ,,, da sada ne idem u detalje razvi se priča oko mnogih podvala u svjetu pčelarstva.
Tako izađe na vidjelo kako su neki "pčelari" iz Srbije uvezli iz Kine 80 tona sušenog polena. Uprvi mah sam razumio da je riječ o 800 tona ,malo mi je to previše, te se držim da nisma dobro razumio ..
Između ostalog spominje se da je srbijansko područje preplavilo sa mašinama
za izradu satni osnova i da iz kine dolazi sumljive komponente voska,,,,..
Pčelari koji su bili na sajmu u Beogradu donose informacije o unosnom biznisu na teritoriji Bosne i Hercegovine. Preko granice se šverca razna roba između ostalog i za pčelarstvo.. KAko kažu da jedna tura od 200 eura zadovolja potrebe i da takvu sumu u Srbiji ne može zaraditi ni za 2 mjesec.
Neko je na ovom forumu spomenu i BH pčelare kako kupuju velike količine na sajmu da biih ovdjeh preprodali, posebno se odnosi na polen.
Zar se ovo može dešavati u zemlji koja ima tako razvijeno pčelarstvo... da se uveze 80 tona polena kada su i onako mizerne cijene u srbiji u poređenju sa BH
Negdje pročita da izvjesni pčelar iz srbije proizvede 800 kg polena ( ima na internetu i video o tom sakupljaču polena)
NIje ni čudo što nam se dešava ovo sa pčelama, , Većina tih proizvoda završava na teritoriji BH za očekivatije svašta,,,,...
Ako su srbijanski pčelari zabrinuti onda mi moramo biti još više.!
Tako izađe na vidjelo kako su neki "pčelari" iz Srbije uvezli iz Kine 80 tona sušenog polena. Uprvi mah sam razumio da je riječ o 800 tona ,malo mi je to previše, te se držim da nisma dobro razumio ..
Između ostalog spominje se da je srbijansko područje preplavilo sa mašinama
za izradu satni osnova i da iz kine dolazi sumljive komponente voska,,,,..
Pčelari koji su bili na sajmu u Beogradu donose informacije o unosnom biznisu na teritoriji Bosne i Hercegovine. Preko granice se šverca razna roba između ostalog i za pčelarstvo.. KAko kažu da jedna tura od 200 eura zadovolja potrebe i da takvu sumu u Srbiji ne može zaraditi ni za 2 mjesec.
Neko je na ovom forumu spomenu i BH pčelare kako kupuju velike količine na sajmu da biih ovdjeh preprodali, posebno se odnosi na polen.
Zar se ovo može dešavati u zemlji koja ima tako razvijeno pčelarstvo... da se uveze 80 tona polena kada su i onako mizerne cijene u srbiji u poređenju sa BH
Negdje pročita da izvjesni pčelar iz srbije proizvede 800 kg polena ( ima na internetu i video o tom sakupljaču polena)
NIje ni čudo što nam se dešava ovo sa pčelama, , Većina tih proizvoda završava na teritoriji BH za očekivatije svašta,,,,...
Ako su srbijanski pčelari zabrinuti onda mi moramo biti još više.!
Senade mane ne uzbuđuju takve priče i propagande o uvozu velikih količina meda ili polena iz Kine.
Takve se priče redovito pojavljuju na kraju pčelarske sezone kojima je jedini cilj izazvati strah kod pčelara i da spuste cijenu svoga proizvoda. Bilo kako bilo buba je bačena i vrši pritisak na pčelare.
Ja svim pčelarima mogu samo savjetovati da ove godine meda nema dovoljno na tržištu i da ne spuštaju svoje cijene.
Eh svijet ti je postao globalno selo. Mi pčelari smo nemoćni da se borimo protiv uvoza pčelinjih proizvoda. Ali možemo se boriti da se ti proizvodi vidljivo označe odakle su porjeklom. Pa tko hoće da kupuje takav proizvod neka kupuje.
Nitko ne voli konkurenciju ali mora je trpiti.
Mi pričamo o prodaji našeg meda izvan granica BiH i time konkurisati drugim proizvođačima na svijetskom tržištu. Evo ja sam juče zaprimio treći upit u zadnjih 15 dana za otkup meda zadnji mi je poslan iz Singapura.
Željeli bi od mene kupiti moj moed i traže da im pošaljem asortiman meda kjeg imam, izvozne dozvole i specifikacije kvalitete meda kao i cijenu po kojoj bi im ja svoj med mogao prodati. Rado bih pokušao odraditi taj posao ali nemam meda.
Lijepo sam im se zahvalio i neka pokušaju iduće godine možda tada budem imao meda. Ovi od mene traže kvalitet.
Strah me je trgovine koja gleda samo zaradu, a kvalitet im je sporedna stvar
Takva ti je danas svijetska trgovina, netko traži jeptino, netko traži kvalitetno, a na nama je da ponudimo što imamo i da izdržimo konkurenciju jer granice i udaljenost više ne znače ništa.
Takve se priče redovito pojavljuju na kraju pčelarske sezone kojima je jedini cilj izazvati strah kod pčelara i da spuste cijenu svoga proizvoda. Bilo kako bilo buba je bačena i vrši pritisak na pčelare.
Ja svim pčelarima mogu samo savjetovati da ove godine meda nema dovoljno na tržištu i da ne spuštaju svoje cijene.
Eh svijet ti je postao globalno selo. Mi pčelari smo nemoćni da se borimo protiv uvoza pčelinjih proizvoda. Ali možemo se boriti da se ti proizvodi vidljivo označe odakle su porjeklom. Pa tko hoće da kupuje takav proizvod neka kupuje.
Nitko ne voli konkurenciju ali mora je trpiti.
Mi pričamo o prodaji našeg meda izvan granica BiH i time konkurisati drugim proizvođačima na svijetskom tržištu. Evo ja sam juče zaprimio treći upit u zadnjih 15 dana za otkup meda zadnji mi je poslan iz Singapura.
Željeli bi od mene kupiti moj moed i traže da im pošaljem asortiman meda kjeg imam, izvozne dozvole i specifikacije kvalitete meda kao i cijenu po kojoj bi im ja svoj med mogao prodati. Rado bih pokušao odraditi taj posao ali nemam meda.
Lijepo sam im se zahvalio i neka pokušaju iduće godine možda tada budem imao meda. Ovi od mene traže kvalitet.
Strah me je trgovine koja gleda samo zaradu, a kvalitet im je sporedna stvar
Takva ti je danas svijetska trgovina, netko traži jeptino, netko traži kvalitetno, a na nama je da ponudimo što imamo i da izdržimo konkurenciju jer granice i udaljenost više ne znače ništa.
nekako kontam da su pčelari (a i osobe koje se nečim drugim bave) od davnina bili nečim zabrinuti, pa se slažem s tobom Senade da i mi, BH pčelari, trebamo i moramo biti zabrinuti zbog te raznorazne "skalamerije" iz Kine.
vjerujte da kada nešto kupujem lijepo se prepanem ako vidim da ne piše "Made in Kina"
vjerujte da kada nešto kupujem lijepo se prepanem ako vidim da ne piše "Made in Kina"
Dobru srcu sreća dođe.
Ja potpisujem Stipin post . Ne treba se puno obazirati na kojekakvu jeftinu bižuteriju , biser ostaje biser , a zlato je uvijek zlato ... Kvalitet ispliva , koliko god da se mulja ...

"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
trgovina kao trgovina nipošto nije zabranjena niti nepoželjna.
samo bih dodao da u trgovini vrijedi, kao i svugdje uostalom: koliko para toliko muzike. sasvim je druga priča kada neko, recimo, prodaje "falš" med po cijeni pravog, nepatvorenog meda. pa se slažem s tobom Stipo da bi na tegli meda trebala biti etiketa sa svim podacima jako važnim za kupca. elem, sad se odmah otvaraju nova pitanja: a šta ako je lažna etiketa? ili etiketa ispravna a med "falš"?
uostalom, ti si Stipo negdje na forumu lijepo objasnio kako brzo i efikasno testirati med na licu mjesta....
samo bih dodao da u trgovini vrijedi, kao i svugdje uostalom: koliko para toliko muzike. sasvim je druga priča kada neko, recimo, prodaje "falš" med po cijeni pravog, nepatvorenog meda. pa se slažem s tobom Stipo da bi na tegli meda trebala biti etiketa sa svim podacima jako važnim za kupca. elem, sad se odmah otvaraju nova pitanja: a šta ako je lažna etiketa? ili etiketa ispravna a med "falš"?
uostalom, ti si Stipo negdje na forumu lijepo objasnio kako brzo i efikasno testirati med na licu mjesta....
Dobru srcu sreća dođe.
Na žalost kod dobrih krivotvorina taj test ne vrijedi jer to je test samo za ne invertirani šećer.Ismet je napisao/la:trgovina kao trgovina...
...uostalom, ti si Stipo negdje na forumu lijepo objasnio kako brzo i efikasno testirati med na licu mjesta....
Najgori krivotvoritelji meda su sami pčelari koji kod laganog unosa nektara pčelama dodaju velike količine šećera.Pčele sve to izmješaju i zaklope,a onda slijedi vrcanje. Takav med je mnogo svijetliji o prirodnog meda i slabog okusa. Da bi zatamnili takav nazovimo ga polu med krivotvoritelji mu dodaju boju. Na sreću nemogu mu poboljšati okus pa iskusan potrošač po slabom okusu može primjetiti da taj med nije dobar. Naj gore je što se takav med etiketira i javno prodaje. Šta reći na činjenicu da od nas 5 lokalnih pčelara nitko nije vrcao ni kile, a 6. pčelar kojem je pčelinjak između naših se hvali kako je vrcao 15 kg po košnici. Tješi me to da da su neki koji su od njega kupovali med primjetili da ima neke čudne okuse s kojima nisu zadovoljni.
Loša roba brzo gubi mušterije, a kvalitetna se sama prodaje samo treba biti strpljiv i pokazati je mušterijama.
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 05 stu 2010, 19:06, ukupno mijenjano 1 put.
-pozdrav Stipo tebi i ostalim kolegama prolazim često kroz Livno volio bi popit s tobom kavu,Senad nije naveo problem samo meda, kako si sam rekao med je ili dobar ili loš ljudi to prepoznaju,nego kako ćemo proizvest kvalitetan med od nekvalitetnih satni osnova,lijekova,pogača itd,
-mene konkretno više brine neznam kako bi to nazvao a da se kolege ne naljute nerad,nebriga,sebičnost,komunikacija,neorganiziranost pčelarski uduga na lokalnom nivou
-za početak zar jedna lokalna udruga ili županijska nemože izorganizirat kupovinu nekog stroja za SO(možda prevelik zalogaj cijena) ako ih već ima toliko u Srbiji pa da se može od vlastitog voska napravit SO,nego se to lijepo zamjeni za ko zna što
-mene konkretno više brine neznam kako bi to nazvao a da se kolege ne naljute nerad,nebriga,sebičnost,komunikacija,neorganiziranost pčelarski uduga na lokalnom nivou
-za početak zar jedna lokalna udruga ili županijska nemože izorganizirat kupovinu nekog stroja za SO(možda prevelik zalogaj cijena) ako ih već ima toliko u Srbiji pa da se može od vlastitog voska napravit SO,nego se to lijepo zamjeni za ko zna što
čovjek koji ne griješi obično ništa i neradi
- Ibrahim Malicbegovic
- Čita i piše, dobar
- Kontakt:
Cavo imamo mi i dobrih i poštenih proizvođača voska.Ja svake godine uzimam od SAMADEX-a iz Bugojna.Inejmam problema za kvalitet.On takođe radi i od mog voska kada dam preko 100kg.Neznam koliko imaš iskustva oko pčela,ali vosak se naručuje sad i dok dođe vrijeme za dodavanje istog iz njega izlapi sav deterđent.Pozdrav
Pozdrav cavo Kada drugi put budeš prolazio kroz Livno nazovi me da se upoznamo i popijemo bar kavu.cavo je napisao/la:-pozdrav Stipo tebi i ostalim kolegama prolazim često kroz Livno volio bi popit s tobom kavu,Senad nije naveo problem samo meda, kako si sam rekao med je ili dobar ili loš ljudi to prepoznaju,nego kako ćemo proizvest kvalitetan med od nekvalitetnih satni osnova,lijekova,pogača itd,
Dole ispod je naveden moj web na HOME stranici imaš moj kontakt telefon.
SAMADEX jest pošten proizvožač. Samo ne znam ispitiva li otkupljeni vosak na postotak otrova koji se u njemu nalaze.Ibrahim Malicbegovic je napisao/la:Cavo imamo mi i dobrih i poštenih proizvođača voska.Ja svake godine uzimam od SAMADEX-a iz Bugojna.Inejmam problema za kvalitet.On takođe radi i od mog voska kada dam preko 100kg.Neznam koliko imaš iskustva oko pčela,ali vosak se naručuje sad i dok dođe vrijeme za dodavanje istog iz njega izlapi sav deterđent.Pozdrav
Vosak neće lako ispustiti iz sebe otrove bez obzira koliko ga pretapali i kuhali.
Amitraz jako dugo ostaje u vosku i kako kruži pčelinjk topionica iz godine u godinu njegova koncentracija stalno raste.
Sami pčelari dime li ga dime po 20 puta godišnje, a dozvoljeno je 3 puta.
Sa terena dobio sam izvještaj da je čovjek mislio zapalio se pčelinjak kad tamo pčelar s 200 košnica zapalio neki top dimi pčelar da se košnice ne vide.
- Ibrahim Malicbegovic
- Čita i piše, dobar
- Kontakt:
Trziste organski proizvedene hrane je najbrze rastuce trziste u razvijenim zemljama, sa godisnjom stopom od 20 %. Zinteresovanost potrosaca za proizvode organskog kvaliteta je stvorila novu industrijsku granu, koja se ubrzano razvija. Ova cinjenica je svjetlo u tunelu, za sve one koji su svoju proizvodnju bazirali na kvalitetu proizvoda.
Mali proizvodjaci ce biti na velikom iskisanju dok ne razviju pouzdan sistem kontrole kvalteta i sopstvenu trzisnu nisu. BiH jos uvjek ima velike prostore koji su ekoloski cisti, sto je velika komparativna prednost koju valja iskoristiti.
ZA nase male proizvodjace ce mnogo veci problem biti cinjenica da oni sa 3-4 tone meda nece biti u stanju da nastupe na profitabilnim trzistima. Zato bi trebalo stvarati udruzenje proizvodjaca koje bo moglo plasirati na trziste vise stotna tona meda odredjenog kvaliteta.
Mali proizvodjaci ce biti na velikom iskisanju dok ne razviju pouzdan sistem kontrole kvalteta i sopstvenu trzisnu nisu. BiH jos uvjek ima velike prostore koji su ekoloski cisti, sto je velika komparativna prednost koju valja iskoristiti.
ZA nase male proizvodjace ce mnogo veci problem biti cinjenica da oni sa 3-4 tone meda nece biti u stanju da nastupe na profitabilnim trzistima. Zato bi trebalo stvarati udruzenje proizvodjaca koje bo moglo plasirati na trziste vise stotna tona meda odredjenog kvaliteta.
Halo forumasi,
sto se tice Kine mi ovdje imamo velike probleme tako da je Kongres "morao da uskoci" i zabrani njihov uvoz meda.Kinezi naime imaju razvijene metode u pripravci vjestackog meda a uvoze ga u USA cak i u buradima od petroleja.Ako je jeftino ne vrijedi nicemu,dapace mozete se i otrovati s njim :)naci cu linkove i postaviti
pozdrav
sto se tice Kine mi ovdje imamo velike probleme tako da je Kongres "morao da uskoci" i zabrani njihov uvoz meda.Kinezi naime imaju razvijene metode u pripravci vjestackog meda a uvoze ga u USA cak i u buradima od petroleja.Ako je jeftino ne vrijedi nicemu,dapace mozete se i otrovati s njim :)naci cu linkove i postaviti
pozdrav
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
-
nurkicarmin
- Čita, piše dovoljno
Pozdrav Ibrahime,Ibrahim Malicbegovic je napisao/la:Cavo imamo mi i dobrih i poštenih proizvođača voska.Ja svake godine uzimam od SAMADEX-a iz Bugojna.Inejmam problema za kvalitet.On takođe radi i od mog voska kada dam preko 100kg.Neznam koliko imaš iskustva oko pčela,ali vosak se naručuje sad i dok dođe vrijeme za dodavanje istog iz njega izlapi sav deterđent.Pozdrav
nisam siguran da je potrebno ''isparavanje'' deterdzenta, jer isiti samo sluzi da se vosak ne zalijepi za valjke. Detedzent je bez okusa, boje i mirisa tako da ne utice na pcele u vidu prihvatanja satnih osnova u samoj kosnici. Ovo pisem iz licnog iskustva i iskustva ljudi koji koriste vosak iz moje radionice.
pozdrav
Radionica za preradu voska, http://www.vosak.ba, informacije na info@vosak.ba
-
senad grudic
- Čita i piše, vrlodobar
Pozdrav svima
Sve ovo citam i evo prvi put da nesto predlozim. Zivim u Svedskoj i ovdje se ukljucio u pcelarstvo i ove
godine krenuo sa par kosnica sto sam uzimio. Medjutim nejasno mi je to sa tolikim dimljenjem pcela
posto se ovdje dim koristi kao poslednje sredstvo ako je moguce drugacije. Mislim prvenstveno se koristi
obicna voda (sprica se u magli)pa me interesuje dali je to moguce u vecoj mjeri pokusati raditi i u BiH a
naravno i u okruzenju.Da napomenem da u blizini stalno stoji dimilica u pripravnosti(za neda boze)
Sve ovo citam i evo prvi put da nesto predlozim. Zivim u Svedskoj i ovdje se ukljucio u pcelarstvo i ove
godine krenuo sa par kosnica sto sam uzimio. Medjutim nejasno mi je to sa tolikim dimljenjem pcela
posto se ovdje dim koristi kao poslednje sredstvo ako je moguce drugacije. Mislim prvenstveno se koristi
obicna voda (sprica se u magli)pa me interesuje dali je to moguce u vecoj mjeri pokusati raditi i u BiH a
naravno i u okruzenju.Da napomenem da u blizini stalno stoji dimilica u pripravnosti(za neda boze)
Senad Grudic
E dobro nam doso Senade i ja sam pcelar u dajini zivim i pcelarim u Holandi i ovdje se dim koristi samo ako nemoze drugacije. Koristi se voda kao sto si i naveo ili se ne koristi nista ja koristim samo cigaru radi preventive za nedaj boze da nebi dobijo ubod u oko inace ovdje koriste neki pcelari kuhinjske krpe (salavete) koje nakapaju lavandinim uljem ili nekim drugim drugim sredstvima koja su od medonosnih bijaka i time prekriju kosnice nekim dijelom kod pregleda pcelinjih drustava i tako ih smiruju.
Pcelar u bijelom svijetu.