SEVDA(H)LIJA je napisao/la:
Senade,
Kod: Označite sve
Ako ne priznaješ lično iskustvo i iskustvenost uopšte, onda se zaista pitam o čemu razgovaramo.
Nejasan ti je post.
Ne mora značiti da je i drugima "smiješno" ono što je tebi smiješno.
Znaš vrlo dobro da ima i većih i manjih pa bismo onda od maca dobili i "mačiće"
Ako se išta odnosi na mene, reci javno zbog svih, a ja ću javno odgovoriti. Jer, ovako uvijeno odgovaranje uz citiranje, stvara trostruke aluzije, a mi nismo književnici, nego pčelari praktičari.
Uh, kad mi neko spomene standard kao GRANICU, sav se naježim!
Pa, je li ti zaista vjeruješ da su standardi vječni?!
Ili se i mijenjaju, tj. mijenjaju ih ljudi na osnovu potvrđenih ISKUSTAVA.
Eh, ovo na kraju ti je dobro, najbolje. Pošto si Inspektora skoro natjerao da otvori temu "Pčelarenje na prirodan način" (tako nešto), e hajde sada da ja tebe
ZAMOLIM da ti otvoriš sljedeću temu u kojoj ćeš ISKUSTVENO i teorijski izložiti gradivo o svojoj košnici za koju unaprijed kažeš "sa kojom bi imao veliki uspjeh".
Dakle, nemaš svoje košnice kao ni ja (bar ne javno), a daješ joj veliki uspjeh unaprijed. To podupire moje postove u kojima govorim da svi mi ponešto inoviramo (dobro ili loše), a zaključi kako djeluje na neke tvoje postove pa i ovaj zadnji (ne dao Bog da je zadnji!).
ali to nigdje ne iznosim, ali ako ti otvoriš predloženu temu, obećavam da radi drugih iznijeti sve što sam pokušavio, računao, smišljao, pravio, upoređivao itd. Zato i hoću od pčelinjaka da napravim historijat, a držim se one hiljadama puta ponovljene da će svaka košnica dati med ako ga Bog i priroda podare. Dakle, svaka košnica valja i opet ponavljam:
početnicima NIŠTA ne preporučujem, osim - služite se svojom pameću.
Pozdrav (započni temu pa da se priključim).
Hajde da pokušam redom:
1.Ja upravo govorim o tuđim iskustvima i koristim tuđa iskustva da dam svoj sud , Znači nije tačno da ne respektiram tuđa iskustva.
2.neznam zaista gdje sam se nasmijao,, ti vjerovatno nisi imao priliku kao ja da u kontinuitetu pratiš tehnologiju od DB_hapy na hr_forumu u vezi DB_505 košnice, Doista sam na stanovištu da je mala maca,,,, Ovo mogu shvati samo DB-ovci ,, DB_ 505 košnica i to 12 - estica sa unikatniom K okvirom ,kad sa sastave dva čine kao 1 DB okvir-- Upusti se samo malo u maštu i uporedi te dvije košnice RV & DB_505 moraš doći dozaključka da je RV mala maca.
3. Kad sam rekao da neki pokušavaju da guraju priču da, su ,svi oni koji su suprostalvljeni maštanjim konstruktora ( svi smo svjedoci koja je to bila agresivnost) ,kao da svi uderaju na ličnost konstrktora, Ne ,,, ne mogu se sjetiti da bi podastro i citat ,to je nevažno za naše konverzije.
4 standar je jako bitan ,,, biilo to nama krivo ili ne mora se biti po sstandardu ili po JUS-u
standard je uvjek vječan ,drugo je pitanje koji sandard( parametri) Ispalo bi kolega da ako bi e usvoji standard RV da je to za tebe off / out
5.da bi ja sada pisao o košnici kakoja vidim zaista nma toliko vremna ,,nemogu sve fizički stići, To ne znači da titrebad šutiš,, samo reci ako želiš izdvojen podforum da ti niko nesmeta napravit će mo i piši.
6. kada kažeš da i ti nešto pokušavaš da kreiraš,,, ja to radim ali u standardu LR, i FA,Mislim da sam sad za sad jedini koji ima univerzalne po namjeni pološke sa 24 LR okviria i jako sam ponosan na njih. da kojim slučajem nisam u standardu sa ovim pološkama bio bi kao u zatvoru i svezani ruku.
Akome zdravlje posluži i uspijem prkiputi novca koji mi nije potreban štampat ću knjigu RAD SA UNIVERZALNOM POLOŠKOM SA STANDARDNIM LR OKVIROM ima još nekih ideja... ali to nije sada prioritet. Pored ovakve internet blagodeti.
7. Sevdahlija ovo nemoj da uzmeš k srcu što ću reći ,jer si ti i onako se izjasnio da ne daješ preporuke.
Što se tiče preporuka početnicima, svima ću reći da neslušaju nikog ko preferira ono što nije standard.. Pčelariti se ne može bez standarda,( koji je to standard u to neću da ulazim),, Nema šanse da se uspije ako nije u standardu.. Ako mene neko pita koju košnicu da izabere to je sigurno LR na prvom mjestu ,na drugom mjestu FARAR..