Prednosti i mane pojedinih vrsta košnica!?

Pčelarski razgovori
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

keno83 je napisao/la:da sevdahlije slozio bi se treba prvo isprobat pa onda kudit, ja nikad nisam radio sa tim kosnicama, li sve sto sam o njima citao ipak, me navodi na razmisljanje da nesto u tome ima, e sad sta i kako ne znam to prepustam ovima koji imaju vise vrsta kosnica pa da uporede, eto recimo i taj tvoj primjer razvoj nesto ipak govori..
@keno ne mora se probat u slučaju RV jer je konsruktor toliko bio napastan da je sam protiv sebe radio,,, da ne bi bilo ds gs ja osuđujem trenutno ima više od pola srbije protiv sebe da ne bilo prepotentno..

Ono što se navodi kao prednost kod RV lako se to usporedi sa LR iodmah vidiš na čemu si ,Nema raloga d a se nevjeruje jer konstruktor nastoji da je isfosira..

kako god pčelar sa LR može ostati bez pčele tako isto može i sa RV -- Imate slučaj da je momak ostao mislim da se radi od 120 RV, bez pčela ..Odgovor je bio-- nije pčelar dobro radio... A kada ostane bez pčela u LR onda kažu nevlaj LR moraš preć na RV jer je to košnica sa kojom samo vrcaš meda od 10 košnica za mjesec dana dobješ ¸100 itd...

Moj konačan odgovor je da nema potrebe probati da bi se uvjerio u nešto .

Mislim da mungos 1212 ima RV nisam još čuo da je se proslavio ,čak vjerujem da ima i gubitke pčela u Rv istokao i u LR
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la SEVDA(H)LIJA »

Elvira,
Ti si već pčelarka, nisi početnik pa ti se usuđujem nešto predložiti. Hajde, molim te, probaj s Alpskom i Wareovom (one su ti sa 8 okvirova; može i devet). Prije no odlučiš, idi na stranicu Emil Warre i iščitaj, tebi je to puno lakše zbog jezika, a ako ti ne bude teško, prenesi i meni koji detalj. Naći ćeš tamo i Vitviskijevu verziju (piramidalna košnica) koju sam već napravio, ali i još dosta finih modifikacija. Imaš i sajt Slobodana Ž. Jankovića pa i tamo malo pogledaj, pa Roger Delon itd. Je li ono reče da ćeš ubrzo postati nana? Ja nisam još dedo, ali jeste moj godinu stariji brat pa zasad vodam njegovu unučad, čekajući na svoju.
Pozdrav i svako dobro svima vam!
Pred ljubavlju pada novac, ali i pred novcem pada ljubav, samo ne znam šta je češće i ko više kleči.
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Izvini administratore, ali mora se probati ako hoćeš da tačno znaš nešto o nečemu. Sad bih ja trebao pričati o iskustvima pilota i biti pametniji od njih, a ne da nisam pilot, nego, žali bože, nikad nisam bio ni nadomak 200 metara avionu, kamoli da sam se vozio u njemu, a nekamoli da sam njime i upravljao. Ipak, ništa nema jačeg od vlastitog iskustva (i nauka je na istoj strani)! Nipošto niti reklamiram niti preporučujem RV ni bilo koju drugu, uostalom, na SPOS-u sam s Vojom baš "zaratio" zbog svega što si ovdje spomenuo, a i ja sam. U svim košnicama društva i žive, ali i umiru - evidentno. Zato i jesu na sceni razni pokušaji modifikacija i noviteta. Ne moramo posmatrati samo RV niti prostore bivše SFRJ, hajdemo u inostranstvo. Tu je Elvira najjača pa neka nas servisira povodom te problematike, iako već uveliko jest u svom Dnevniku. Samo vlastito iskustvo uz analiziranje tuđih jer se pčelarstvo ne izmišlja kao ni košnica, nego samo kontinuirano nastavlja. Ja sam obrtao i analizirao razne dimenzije poznatih košnica i za nepovjerovati je koliko je tu sličnosti, plagijata, ali ima i korisnosti.
Pozdrav!
Zadnja izmjena: SEVDA(H)LIJA, dana/u 04 sij 2011, 20:42, ukupno mijenjano 2 puta.
Pred ljubavlju pada novac, ali i pred novcem pada ljubav, samo ne znam šta je češće i ko više kleči.
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

Što se tiče tipa košnice i načina pčelarenja to možemo svesti skoro na razinu one izreke da se o ukusima ne raspravlja. Ja bih ovdje samo malo komentirao ovo o leđima, nekima to izgleda nevažno ali meni je vrlo važno. Smatram se još uvijek mladim čovjekom-34 godine ali imam veliki problem sa leđima od ranije a zadnja dva mjeseca je bilo i kritično. O prestanku ne razmišljam jer sam zavolio previše. Na pčelinjaku je trenutno oko 85 LR košnica oko kojih radim zajedno sa partnerom još ovu sezonu a onda samostalno. Zbog svega navedenog razmišljao sam o uvođenju Farar nastavka visine 170 mm da fizički olakšam posao, znači način pčelarenja mi je pao u drugi plan a ovo mi diktira sve ostalo. Napravio sam kolica za rad oko pčela onaj apilift što ga zovu pri kraju je pa će i on dosta pomoći, kad bude gotovo staviću slike. Sevdahlija što se tiče težine rada (fizički) oko košnica odgovorno tvrdim da je LR za nijansu teža od većine košnica mada nisam radio sa drugim košnicama. Njena glavna prednost bi trebala biti rad nastavkom a taj nastavak je pretežak za raznorazne manipulacije koje se predlažu. Pčelari sa DB-ob ili ovi ovdje sa onom Jugoslavenkom kako je zovu vrlo rijetko dižu leđima pun nastavak ovi prvi rade sa polunastavkom a ovi drugi nikad ne oduzimaju nastavak pun meda već rade ramom.Ako govorimo o težini kompletnih košnica, mene nikad leđa nisu zabolila pri utovaru košnice u kamion tu se diže pravilno iz čučnja, najgori je ovaj rad pri pregledu košnica tu po meni LR ubi baš radi tih potezanja nastavaka.
Evo oduljih i ja ispričavam se.... pozzz
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Zvoneto je napisao/la:Što se tiče tipa košnice i načina pčelarenja to možemo svesti skoro na razinu one izreke da se o ukusima ne raspravlja. Ja bih ovdje samo malo komentirao ovo o leđima, nekima to izgleda nevažno ali meni je vrlo važno. Smatram se još uvijek mladim čovjekom-34 godine ali imam veliki problem sa leđima od ranije a zadnja dva mjeseca je bilo i kritično. O prestanku ne razmišljam jer sam zavolio previše. Na pčelinjaku je trenutno oko 85 LR košnica oko kojih radim zajedno sa partnerom još ovu sezonu a onda samostalno. Zbog svega navedenog razmišljao sam o uvođenju Farar nastavka visine 170 mm da fizički olakšam posao, znači način pčelarenja mi je pao u drugi plan a ovo mi diktira sve ostalo. Napravio sam kolica za rad oko pčela onaj apilift što ga zovu pri kraju je pa će i on dosta pomoći, kad bude gotovo staviću slike. Sevdahlija što se tiče težine rada (fizički) oko košnica odgovorno tvrdim da je LR za nijansu teža od većine košnica mada nisam radio sa drugim košnicama. Njena glavna prednost bi trebala biti rad nastavkom a taj nastavak je pretežak za raznorazne manipulacije koje se predlažu. Pčelari sa DB-ob ili ovi ovdje sa onom Jugoslavenkom kako je zovu vrlo rijetko dižu leđima pun nastavak ovi prvi rade sa polunastavkom a ovi drugi nikad ne oduzimaju nastavak pun meda već rade ramom.Ako govorimo o težini kompletnih košnica, mene nikad leđa nisu zabolila pri utovaru košnice u kamion tu se diže pravilno iz čučnja, najgori je ovaj rad pri pregledu košnica tu po meni LR ubi baš radi tih potezanja nastavaka.
Evo oduljih i ja ispričavam se.... pozzz
Baš ti hvala na nepristrasnom postu!
Ovo najviše cijenim kod ljudi. Dobro si se sjetio i uzrečice o ukusima. Žao mi je svakoga koga bilo šta boli, ali može se i tu poraditi na rješenju. Ja nemam problema sa kičmom i seobom, ali ipak kod utovara maksimalno zabušavam (nijednu ne dignem). Moja dva sina, dva brata, dvojica bratića, sijaset rođaka, prijatelji, a i kad ne bi htio niko od njih, platio bih nekima kojima bi taj dinar u ovim zlehudim vremenima dobrodošao. Sjećam se jedne seobe. Ma, sve je prošlo u zezanciji i smijehu, samo što sam ja u povratku toj veseloj grupi platio ceh: obavezna jagnjetina, kahve, sokovi, najviše piva, a kasnije poklonio po koju kilu meda. Ma, platio bih im samo za onakav polet i zezanciju, osvježili su me maksimalno.
Pozdrav od srca!
Ismet
Čita i piše, odličan

Re:

Post Postao/la Ismet »

SEVDA(H)LIJA je napisao/la: Baš ti hvala na nepristrasnom postu!
Ovo najviše cijenim kod ljudi. Dobro si se sjetio i uzrečice o ukusima. Žao mi je svakoga koga bilo šta boli, ali može se i tu poraditi na rješenju. Ja nemam problema sa kičmom i seobom, ali ipak kod utovara maksimalno zabušavam (nijednu ne dignem). Moja dva sina, dva brata, dvojica bratića, sijaset rođaka, prijatelji, a i kad ne bi htio niko od njih, platio bih nekima kojima bi taj dinar u ovim zlehudim vremenima dobrodošao. Sjećam se jedne seobe. Ma, sve je prošlo u zezanciji i smijehu, samo što sam ja u povratku toj veseloj grupi platio ceh: obavezna jagnjetina, kahve, sokovi, najviše piva, a kasnije poklonio po koju kilu meda. Ma, platio bih im samo za onakav polet i zezanciju, osvježili su me maksimalno.
Pozdrav od srca!
Samo bih da kažem, glede RV košnice, da me niko ne može smetnuti da istu inšallah oprobam u mom pčelinjaku. Džaba je. Prije svega to želim uraditi zbog leđa (imam manjih problema s kičmom) i zbog toga što mi se nekako, neobjašnjivo (nije baš sasvim neobjašnjivo ali ne da mi se objašnjavati 8) ) sviđa ta košnica. Njen konstruktor nekome djeluje prepotentan i zbilja je tako ako se površno čitaju tekstovi V.Brstine. Međutim, moj dojam je da je Vojo ipak jedan fin čovjek koji pomaže ljudima i pčelarima. Kod njega mi se sviđa oštrina pri dijalogu, nekako ne volim mlakonje.
Eh, sevdahlija, osmijeha danas jako puno fali svima u ovoj turobnoj, BH stvarnosti. Vjeruj da meni osmijeh i zezancija puno više vrijedi od novca.
Dobru srcu sreća dođe.
senad
Site Admin
Kontakt:

Re:

Post Postao/la senad »

SEVDA(H)LIJA je napisao/la:Izvini administratore, ali mora se probati ako hoćeš da tačno znaš nešto o nečemu. Sad bih ja trebao pričati o iskustvima pilota i biti pametniji od njih, a ne da nisam pilot, nego, žali bože, nikad nisam bio ni nadomak 200 metara avionu, kamoli da sam se vozio u njemu, a nekamoli da sam njime i upravljao. Ipak, ništa nema jačeg od vlastitog iskustva (i nauka je na istoj strani)! !
Nije nužno, zaista da se isproba pa da se dadne sud. Drugo je pitanje da nemamo nikakvih informacija o nečemu a počnemo drvlje i kamenje. Ne, mi imamo informacije o toj košnici nastavljači.. Imam vlastito iskustvo sa košnicama nastavljačama,,
Ako posmatramo "prednosti " u odnosu na LR onaj ko ima iskustva sa LR prepoznat će o čemu se radi..

Meni je smješno kad čujem pčelara da je sa10- 50- 100 košnica ugodini koja je loša vrcao 2 kg po košnici,, nema te košnice iz koje se može izvaditi 2 kg meda a daje loša godina.. Još niko nije rekao ostavio sam pčelama 30 kg meda a uzeo sa 2 kg ..

A šta bi kazali recimo na usporedbu RV i DB_505 u rukama poznatog Slavonskog pčelara,, Pa ljudi moji RV je mala maca za ovu košnicu,,skoro da i lr bi se teško izborio u utrci pčelarenja...

Košnica RV ,neka se zove bilo kako, ne može dobiti osudu,, Jednostavno nije onako sve kako konstruktor preferira,tj da samo u toj košnici postoje najidealniji uslovi..

Ko zna šta nas čeka ,, MOŽDA ĆE MO USKORO PREFERIRATI I KOŠNICE POPUT lcd MONITORA .

Vidim da neki guraju, kao neko ima nešto protiv nečije ličnosti. To nije dobro,, govorimo o prednostima i manama košnica nastavljača. Onaj ko tvrdi nešto, može biti samo suprostalvjen stav.

Ako bih se odlučio za neku drugu košnicu koja nije u standardu onda bi to bila moja košnica sa kojom bi imao veliki uspjeh.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Re: Prednosti i mane pojedinih vrsta košnica!?

Post Postao/la Stipo »

Svaka košnica je dobra, ali i svaka ima neke mane.
Na svakom pčelaru je da odluči koju će košnicu primjeniti na svom pčelinjaku.
Izbor standarda i tipova košnica je doista veliki što pčelaru zadaje velike muke.
Svaki se od nas pčelara pita koja mi je košnica najpogodnija i iz koje košnice mogu izvući maksimum.
Pri izboru košnice treba povesti računa:
1. Zdravstvenom stanju pčelara.
2. Klimatskim uvjetima mjesta pčelarenja.
3. Pašnim prilikama u mjestu pčelarenja.
4. Načinu pčelarenja ( seleće ili stacionirano pčelarenje).
5. Mogućnost nabavke dijelova i opreme za određeni standard košnice.
6. Tehnologija pčelarenja.
Nadopunite me ako sam nešto izostavio.
Izbor košnica je veliki i molim forumaše da pišu o košnicama koje mogu udovoljiti ovim gore navedemim uvjetima.
Po mom mišljenju od svih gore navedenih uvjeta LR standard ih najbolje ispunjava.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Stipo, dobro si rekao, svaka košnica ima i dobre i loše strane, ali preovladava mišljenje da je LR košnica najzastupljenija.I to nešto govori.Najviše literature u pčelarstvu vezano je za Lr košnicu.Nikoga ne bi ubjeđivao koju košnicu će koristiti, to je do vlastitog izbora, naravno uz sve što si naveo.
Možda bi bilo bolje da raspravljamo koju tehnologiju pčelarenja koristimo, da razmijenimo iskustva, Naravno ona pozitivna, ali i ona negativna ako smo imali.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Re: Re:

Ismet je napisao/la:
SEVDA(H)LIJA je napisao/la: Baš ti hvala na nepristrasnom postu!
Pozdrav od srca!
Samo bih da kažem, glede RV košnice, da me niko ne može smetnuti da istu inšallah oprobam u mom pčelinjaku. Džaba je. Prije svega to želim uraditi zbog leđa (imam manjih problema s kičmom) i zbog toga što mi se nekako, neobjašnjivo (nije baš sasvim neobjašnjivo ali ne da mi se objašnjavati 8) ) sviđa ta košnica. Njen konstruktor nekome djeluje prepotentan i zbilja je tako ako se površno čitaju tekstovi V.Brstine. Međutim, moj dojam je da je Vojo ipak jedan fin čovjek koji pomaže ljudima i pčelarima. Kod njega mi se sviđa oštrina pri dijalogu, nekako ne volim mlakonje.
Eh, sevdahlija, osmijeha danas jako puno fali svima u ovoj turobnoj, BH stvarnosti. Vjeruj da meni osmijeh i zezancija puno više vrijedi od novca.
Ismete.
"Ništa bolje od svoje volje", kažu ljudi. Ja sam već naselio i zazimio RV. Da ne ispadne reklama, reći ću samo da sam do sada viđenim zadovoljan, ali pravi test slijedi tek ove godine. Vojo odnedavno ima i svoj forum (Košnica voja), što je dobro jer se može tamo direktno raspravljati i u brk autoru pošteno iznijeti mišljenje, kako negativno tako i pozitivno. Upravu si, imao je nezgodan nastup, a dalje ćemo vidjeti. Sve je u vremenu, ono će sve pokazati.
Srdačan pozdrav.
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Stipo je napisao/la:Svaka košnica je dobra, ali i svaka ima neke mane.
Izbor standarda i tipova košnica je doista veliki što pčelaru zadaje velike muke.
Svaki se od nas pčelara pita koja mi je košnica najpogodnija i iz koje košnice mogu izvući maksimum.
Izbor košnica je veliki i molim forumaše da pišu o košnicama koje mogu udovoljiti ovim gore navedemim uvjetima.
Po mom mišljenju od svih gore navedenih uvjeta LR standard ih najbolje ispunjava.
Da nisi malo požurio sa zaključkom? U potpunosti se slažem samo s tvojom prvom rečenicom. Molim, uporedi djevičansko saće i prevješavanje okvirova.
Pozdrav!
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

senad je napisao/la:
SEVDA(H)LIJA je napisao/la:Izvini administratore, ali mora se probati ako hoćeš da tačno znaš nešto o nečemu. Sad bih ja trebao pričati o iskustvima pilota i biti pametniji od njih, a ne da nisam pilot, nego, žali bože, nikad nisam bio ni nadomak 200 metara avionu, kamoli da sam se vozio u njemu, a nekamoli da sam njime i upravljao. Ipak, ništa nema jačeg od vlastitog iskustva (i nauka je na istoj strani)! !
Nije nužno, zaista da se isproba pa da se dadne sud. Drugo je pitanje da nemamo nikakvih informacija o nečemu a počnemo drvlje i kamenje. Ne, mi imamo informacije o toj košnici nastavljači.. Imam vlastito iskustvo sa košnicama nastavljačama,,
Ako posmatramo "prednosti " u odnosu na LR onaj ko ima iskustva sa LR prepoznat će o čemu se radi..

Meni je smješno kad čujem pčelara da je sa10- 50- 100 košnica ugodini koja je loša vrcao 2 kg po košnici,, nema te košnice iz koje se može izvaditi 2 kg meda a daje loša godina.. Još niko nije rekao ostavio sam pčelama 30 kg meda a uzeo sa 2 kg ..

A šta bi kazali recimo na usporedbu RV i DB_505 u rukama poznatog Slavonskog pčelara,, Pa ljudi moji RV je mala maca za ovu košnicu,,skoro da i lr bi se teško izborio u utrci pčelarenja...

Košnica RV ,neka se zove bilo kako, ne može dobiti osudu,, Jednostavno nije onako sve kako konstruktor preferira,tj da samo u toj košnici postoje najidealniji uslovi..

Ko zna šta nas čeka ,, MOŽDA ĆE MO USKORO PREFERIRATI I KOŠNICE POPUT lcd MONITORA .

Vidim da neki guraju, kao neko ima nešto protiv nečije ličnosti. To nije dobro,, govorimo o prednostima i manama košnica nastavljača. Onaj ko tvrdi nešto, može biti samo suprostalvjen stav.

Ako bih se odlučio za neku drugu košnicu koja nije u standardu onda bi to bila moja košnica sa kojom bi imao veliki uspjeh.
Senade,
Ako ne priznaješ lično iskustvo i iskustvenost uopšte, onda se zaista pitam o čemu razgovaramo. Nejasan ti je post. Ne mora značiti da je i drugima "smiješno" ono što je tebi smiješno. Nemoj tako. "Mala maca", veliš. Znaš vrlo dobro da ima i većih i manjih pa bismo onda od maca dobili i "mačiće". Ne znam šta to "neki guraju", kako kažeš. Ako se išta odnosi na mene, reci javno zbog svih, a ja ću javno odgovoriti. Jer, ovako uvijeno odgovaranje uz citiranje, stvara trostruke aluzije, a mi nismo književnici, nego pčelari praktičari.
Uh, kad mi neko spomene standard kao GRANICU, sav se naježim! Pa, je li ti zaista vjeruješ da su standardi vječni?! Ili se i mijenjaju, tj. mijenjaju ih ljudi na osnovu potvrđenih ISKUSTAVA.
Eh, ovo na kraju ti je dobro, najbolje. Pošto si Inspektora skoro natjerao da otvori temu "Pčelarenje na prirodan način" (tako nešto), e hajde sada da ja tebe ZAMOLIM da ti otvoriš sljedeću temu u kojoj ćeš ISKUSTVENO i teorijski izložiti gradivo o svojoj košnici za koju unaprijed kažeš "sa kojom bi imao veliki uspjeh". Dakle, nemaš svoje košnice kao ni ja (bar ne javno), a daješ joj veliki uspjeh unaprijed. To podupire moje postove u kojima govorim da svi mi ponešto inoviramo (dobro ili loše), a zaključi kako djeluje na neke tvoje postove pa i ovaj zadnji (ne dao Bog da je zadnji!). Ja isto kao i svi drugi pokušavam nešto, ali to nigdje ne iznosim, ali ako ti otvoriš predloženu temu, obećavam da radi drugih iznijeti sve što sam pokušavio, računao, smišljao, pravio, upoređivao itd. Zato i hoću od pčelinjaka da napravim historijat, a držim se one hiljadama puta ponovljene da će svaka košnica dati med ako ga Bog i priroda podare. Dakle, svaka košnica valja i opet ponavljam: početnicima NIŠTA ne preporučujem, osim - služite se svojom pameću.
Pozdrav (započni temu pa da se priključim).
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

SEVDA(H)LIJA je napisao/la: Senade,

Kod: Označite sve

Ako ne priznaješ lično iskustvo i iskustvenost uopšte, onda se zaista pitam o čemu razgovaramo.
Nejasan ti je post.

Ne mora značiti da je i drugima "smiješno" ono što je tebi smiješno. 

Nemoj tako. "Mala maca", veliš.
Znaš vrlo dobro da ima i većih i manjih pa bismo onda od maca dobili i "mačiće"

.Ne znam šta to "neki guraju", kako kažeš.
Ako se išta odnosi na mene, reci javno zbog svih, a ja ću javno odgovoriti. Jer, ovako uvijeno odgovaranje uz citiranje, stvara trostruke aluzije, a mi nismo književnici, nego pčelari praktičari.

Uh, kad mi neko spomene standard kao GRANICU, sav se naježim!

Pa, je li ti zaista vjeruješ da su standardi vječni?!
Ili se i mijenjaju, tj. mijenjaju ih ljudi na osnovu potvrđenih ISKUSTAVA.
Eh, ovo na kraju ti je dobro, najbolje. Pošto si Inspektora skoro natjerao da otvori temu "Pčelarenje na prirodan način" (tako nešto), e hajde sada da ja tebe

ZAMOLIM da ti otvoriš sljedeću temu u kojoj ćeš ISKUSTVENO i teorijski izložiti gradivo o svojoj košnici za koju unaprijed kažeš "sa kojom bi imao veliki uspjeh". 
Dakle, nemaš svoje košnice kao ni ja (bar ne javno), a daješ joj veliki uspjeh unaprijed. To podupire moje postove u kojima govorim da svi mi ponešto inoviramo (dobro ili loše), a zaključi kako djeluje na neke tvoje postove pa i ovaj zadnji (ne dao Bog da je zadnji!).

Ja isto kao i svi drugi pokušavam nešto,
ali to nigdje ne iznosim, ali ako ti otvoriš predloženu temu, obećavam da radi drugih iznijeti sve što sam pokušavio, računao, smišljao, pravio, upoređivao itd. Zato i hoću od pčelinjaka da napravim historijat, a držim se one hiljadama puta ponovljene da će svaka košnica dati med ako ga Bog i priroda podare. Dakle, svaka košnica valja i opet ponavljam:

početnicima NIŠTA ne preporučujem, osim - služite se svojom pameću.
Hajde da pokušam redom:

1.Ja upravo govorim o tuđim iskustvima i koristim tuđa iskustva da dam svoj sud , Znači nije tačno da ne respektiram tuđa iskustva.
2.neznam zaista gdje sam se nasmijao,, ti vjerovatno nisi imao priliku kao ja da u kontinuitetu pratiš tehnologiju od DB_hapy na hr_forumu u vezi DB_505 košnice, Doista sam na stanovištu da je mala maca,,,, Ovo mogu shvati samo DB-ovci ,, DB_ 505 košnica i to 12 - estica sa unikatniom K okvirom ,kad sa sastave dva čine kao 1 DB okvir-- Upusti se samo malo u maštu i uporedi te dvije košnice RV & DB_505 moraš doći dozaključka da je RV mala maca.

3. Kad sam rekao da neki pokušavaju da guraju priču da, su ,svi oni koji su suprostalvljeni maštanjim konstruktora ( svi smo svjedoci koja je to bila agresivnost) ,kao da svi uderaju na ličnost konstrktora, Ne ,,, ne mogu se sjetiti da bi podastro i citat ,to je nevažno za naše konverzije.

4 standar je jako bitan ,,, biilo to nama krivo ili ne mora se biti po sstandardu ili po JUS-u
standard je uvjek vječan ,drugo je pitanje koji sandard( parametri) Ispalo bi kolega da ako bi e usvoji standard RV da je to za tebe off / out

5.da bi ja sada pisao o košnici kakoja vidim zaista nma toliko vremna ,,nemogu sve fizički stići, To ne znači da titrebad šutiš,, samo reci ako želiš izdvojen podforum da ti niko nesmeta napravit će mo i piši.

6. kada kažeš da i ti nešto pokušavaš da kreiraš,,, ja to radim ali u standardu LR, i FA,Mislim da sam sad za sad jedini koji ima univerzalne po namjeni pološke sa 24 LR okviria i jako sam ponosan na njih. da kojim slučajem nisam u standardu sa ovim pološkama bio bi kao u zatvoru i svezani ruku.
Akome zdravlje posluži i uspijem prkiputi novca koji mi nije potreban štampat ću knjigu RAD SA UNIVERZALNOM POLOŠKOM SA STANDARDNIM LR OKVIROM ima još nekih ideja... ali to nije sada prioritet. Pored ovakve internet blagodeti.

7. Sevdahlija ovo nemoj da uzmeš k srcu što ću reći ,jer si ti i onako se izjasnio da ne daješ preporuke.

Što se tiče preporuka početnicima, svima ću reći da neslušaju nikog ko preferira ono što nije standard.. Pčelariti se ne može bez standarda,( koji je to standard u to neću da ulazim),, Nema šanse da se uspije ako nije u standardu.. Ako mene neko pita koju košnicu da izabere to je sigurno LR na prvom mjestu ,na drugom mjestu FARAR..
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Moram reči da uživam čitajući ovu temu , a pošto nisam sve pročitao morat ću sve ispočetka .Kad bih htio nešto izdvojiti morao bih gotovo sve citirati ali evo u par rječi :
Čini mi se da je Stipo nabrojao sve što je važno , a dopada mi se što je na prvo mjesto stavio zdravlje pčelara .Možda bi pčelarima slabijeg zdravlja najviše odgovarala
pološka . Što se tiče Senada , on se bacio na ozbiljan posao i nema vremena za igranje ,kao ni drugi profesionalci , jer sve mimo već isprobanog je gubljenje vremena .
Zanimljiv mi je Sevda(h)lija . On se nekad kleo u DB . Preobražaj je izvanredan jer sad nema šta nema i naravno može upoređivati .Obzirom da sam i sam sklon isprobat
sve i svašta ,to mi je simpatično .Spomenut ću nešto iz razgovora sa našim kolegom Krešom .Rekao mi je da je na jednom predavanju ,govornik rekao otprilike ovo :
"Za dobro pčelarenje važne su tri stvari : jaka glavna paša , dobra paša i paša " Naravno svi ovo znaju ali se dobro podsjetiti . A šta ako nije tako i ako godina podbaci ,
a sve ih je više takvih .Čini mi se da se ova naša lijepa siva pčela može na svašta prilagodit ,pa kako na veću ,tako i na manju košnicu ,pa ne smeta da imamo i različitih
razmišljanja .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

SEVDA(H)LIJA je napisao/la:
Da nisi malo požurio sa zaključkom? U potpunosti se slažem samo s tvojom prvom rečenicom. Molim, uporedi djevičansko saće i prevješavanje okvirova.
Pozdrav!
Eh SEVDA(H)LIO merakdžio dobro je da si se složio oko bar jedne moje rečenice.
Zaključak nisam donio nego sam izrazio svoje mišljenje. Zaključke će donositi čitatelji.
Doista bi volio da se i ti konstruktivno priključiš raspravi. Znam da imaš iskustvo. Znam da imaš znanje i znam da imaš u svom pčelinjaku muzej pčelarstva. Koji ti zoveš istorijat pčelarstva.
Iskreno rečeno umori me čitanje tvojih postova koji osim opaski i primjedbi ne sadrže ništa drugo.
Bilo bi lijepo da kad već daješ kritike da daš i razlog zašto se ne slažeš s nekim iznešenim postom.
Na primjer kažeš citiram: Molim, uporedi djevičansko saće i prevješavanje okvirova
Doista ne znam dali je itko na forumu koji je to pročitao razumio što si htio da kažeš i čemu služi to tvoje upozorenje namjenjeno meni.
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

senad je napisao/la:
SEVDA(H)LIJA je napisao/la: Senade,

Ako ne priznaješ lično iskustvo i iskustvenost uopšte, onda se zaista pitam o čemu razgovaramo.
Nejasan ti je post.

Ne mora značiti da je i drugima "smiješno" ono što je tebi smiješno. 

Nemoj tako. "Mala maca", veliš.
Znaš vrlo dobro da ima i većih i manjih pa bismo onda od maca dobili i "mačiće"

.Ne znam šta to "neki guraju", kako kažeš.
Ako se išta odnosi na mene, reci javno zbog svih, a ja ću javno odgovoriti. Jer, ovako uvijeno odgovaranje uz citiranje, stvara trostruke aluzije, a mi nismo književnici, nego pčelari praktičari.

Uh, kad mi neko spomene standard kao GRANICU, sav se naježim!

Pa, je li ti zaista vjeruješ da su standardi vječni?!
Ili se i mijenjaju, tj. mijenjaju ih ljudi na osnovu potvrđenih ISKUSTAVA.
Eh, ovo na kraju ti je dobro, najbolje. Pošto si Inspektora skoro natjerao da otvori temu "Pčelarenje na prirodan način" (tako nešto), e hajde sada da ja tebe

ZAMOLIM da ti otvoriš sljedeću temu u kojoj ćeš ISKUSTVENO i teorijski izložiti gradivo o svojoj košnici za koju unaprijed kažeš "sa kojom bi imao veliki uspjeh". 
Dakle, nemaš svoje košnice kao ni ja (bar ne javno), a daješ joj veliki uspjeh unaprijed. To podupire moje postove u kojima govorim da svi mi ponešto inoviramo (dobro ili loše), a zaključi kako djeluje na neke tvoje postove pa i ovaj zadnji (ne dao Bog da je zadnji!).

Ja isto kao i svi drugi pokušavam nešto,
ali to nigdje ne iznosim, ali ako ti otvoriš predloženu temu, obećavam da radi drugih iznijeti sve što sam pokušavio, računao, smišljao, pravio, upoređivao itd. Zato i hoću od pčelinjaka da napravim historijat, a držim se one hiljadama puta ponovljene da će svaka košnica dati med ako ga Bog i priroda podare. Dakle, svaka košnica valja i opet ponavljam:

početnicima NIŠTA ne preporučujem, osim - služite se svojom pameću.
Hajde da pokušam redom:

1.Ja upravo govorim o tuđim iskustvima i koristim tuđa iskustva da dam svoj sud , Znači nije tačno da ne respektiram tuđa iskustva.
2.neznam zaista gdje sam se nasmijao,, ti vjerovatno nisi imao priliku kao ja da u kontinuitetu pratiš tehnologiju od DB_hapy na hr_forumu u vezi DB_505 košnice, Doista sam na stanovištu da je mala maca,,,, Ovo mogu shvati samo DB-ovci ,, DB_ 505 košnica i to 12 - estica sa unikatniom K okvirom ,kad sa sastave dva čine kao 1 DB okvir-- Upusti se samo malo u maštu i uporedi te dvije košnice RV & DB_505 moraš doći dozaključka da je RV mala maca.

3. Kad sam rekao da neki pokušavaju da guraju priču da, su ,svi oni koji su suprostalvljeni maštanjim konstruktora ( svi smo svjedoci koja je to bila agresivnost) ,kao da svi uderaju na ličnost konstrktora, Ne ,,, ne mogu se sjetiti da bi podastro i citat ,to je nevažno za naše konverzije.

4 standar je jako bitan ,,, biilo to nama krivo ili ne mora se biti po sstandardu ili po JUS-u
standard je uvjek vječan ,drugo je pitanje koji sandard( parametri) Ispalo bi kolega da ako bi e usvoji standard RV da je to za tebe off / out

5.da bi ja sada pisao o košnici kakoja vidim zaista nma toliko vremna ,,nemogu sve fizički stići, To ne znači da titrebad šutiš,, samo reci ako želiš izdvojen podforum da ti niko nesmeta napravit će mo i piši.

6. kada kažeš da i ti nešto pokušavaš da kreiraš,,, ja to radim ali u standardu LR, i FA,Mislim da sam sad za sad jedini koji ima univerzalne po namjeni pološke sa 24 LR okviria i jako sam ponosan na njih. da kojim slučajem nisam u standardu sa ovim pološkama bio bi kao u zatvoru i svezani ruku.
Akome zdravlje posluži i uspijem prkiputi novca koji mi nije potreban štampat ću knjigu RAD SA UNIVERZALNOM POLOŠKOM SA STANDARDNIM LR OKVIROM ima još nekih ideja... ali to nije sada prioritet. Pored ovakve internet blagodeti.

7. Sevdahlija ovo nemoj da uzmeš k srcu što ću reći ,jer si ti i onako se izjasnio da ne daješ preporuke.

Što se tiče preporuka početnicima, svima ću reći da neslušaju nikog ko preferira ono što nije standard.. Pčelariti se ne može bez standarda,( koji je to standard u to neću da ulazim),, Nema šanse da se uspije ako nije u standardu.. Ako mene neko pita koju košnicu da izabere to je sigurno LR na prvom mjestu ,na drugom mjestu FARAR..
Sad je malo jasnije, ali ode ti daleko, brate. Neka drugi zaključe, a ne brini, ništa neću uzeti k srcu, sve će leći na svoje.
Pozdrav!
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

zvones je napisao/la:Moram reči da uživam čitajući ovu temu , a pošto nisam sve pročitao morat ću sve ispočetka .Kad bih htio nešto izdvojiti morao bih gotovo sve citirati ali evo u par rječi :
Čini mi se da je Stipo nabrojao sve što je važno , a dopada mi se što je na prvo mjesto stavio zdravlje pčelara .Možda bi pčelarima slabijeg zdravlja najviše odgovarala
pološka . Što se tiče Senada , on se bacio na ozbiljan posao i nema vremena za igranje ,kao ni drugi profesionalci , jer sve mimo već isprobanog je gubljenje vremena .
Zanimljiv mi je Sevda(h)lija . On se nekad kleo u DB . Preobražaj je izvanredan jer sad nema šta nema i naravno može upoređivati .Obzirom da sam i sam sklon isprobat
sve i svašta ,to mi je simpatično .Spomenut ću nešto iz razgovora sa našim kolegom Krešom .Rekao mi je da je na jednom predavanju ,govornik rekao otprilike ovo :
"Za dobro pčelarenje važne su tri stvari : jaka glavna paša , dobra paša i paša " Naravno svi ovo znaju ali se dobro podsjetiti . A šta ako nije tako i ako godina podbaci ,
a sve ih je više takvih .Čini mi se da se ova naša lijepa siva pčela može na svašta prilagodit ,pa kako na veću ,tako i na manju košnicu ,pa ne smeta da imamo i različitih
razmišljanja .
Zvones,
Dobro si primijetio, ali nisam još promijenio mišljenje, iako ti aludiraš da jesam. Ne, samo malo istražujem, a pčele same kažu šta valja, šta ne valja, znaš ti to kao i ja. Nemoj krivo protumačiti ni ti ni drugi, ali evo ponude: sve LR zamijeniću za DB (bilo koje), naravno u kompletu. Nemojte me žaliti ako pogriješim. Rekao sam da neću predlagati nikome ništa, za ovo si ti kriv Zvones, isprovocirao si odgovor.
Pozdrav.
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Senade, Senade,
Ipak ti moram ovo reći. Ne zaključuj o drugima bez dokaza. Provjeri pa ćeš vidjeti kad i kako sam ja pažljivo pratio DB 505 i to na dva foruma jer je čovjek (da mu ne spominjem ime) na jednom forumu započeo pa prekinuo, a nastavio na drugom. S autorom sam i razmjenjivao mišljenja kao i sa njegovom cijenjenom suprugom. "Ako laže koza, ne laže rog!", kazali su naši stari. Provjeri pa nam svima javi. A kad sam te ponukao da progovoriš o SVOJOJ košnici, zaista sam to ljudski mislio pa bih se i ja priključio u raznim manipulacijama i s LR-om i DB-om te istinski rekao svoja zapažanja, primjedbe, pokušaje, sugestije.
A što se tiče tvoje buduće knjige, sretno ti bilo, nije to lahak posao, znam, i kao dokaz dobre volje, javi - odmah se pretplaćujem, a mislim da bih još u ponečemu tu mogao iskustveno pomoći.
A onaj tvoj post citata, ma nisam htio više sjeckati, otišlo bi unedogled, a postali bismo i dosadni drugima, mada sam imao i razloga i prava još ponešto "nakalemiti". No, neka.
Pozdrav!
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Stipo je napisao/la:
Pozdrav!
Zaključak nisam donio nego sam izrazio svoje mišljenje. Zaključke će donositi čitatelji.
Doista bi volio da se i ti konstruktivno priključiš raspravi. Znam da imaš iskustvo. Znam da imaš znanje i znam da imaš u svom pčelinjaku muzej pčelarstva. Koji ti zoveš istorijat pčelarstva.
Iskreno rečeno umori me čitanje tvojih postova koji osim opaski i primjedbi ne sadrže ništa drugo.
Bilo bi lijepo da kad već daješ kritike da daš i razlog zašto se ne slažeš s nekim iznešenim postom.
Na primjer kažeš citiram: Molim, uporedi djevičansko saće i prevješavanje okvirova
Doista ne znam dali je itko na forumu koji je to pročitao razumio što si htio da kažeš i čemu služi to tvoje upozorenje namjenjeno meni.
A-uu, Stipo, šta reče i ostade živ! Nisam ovaj post vidio.
Moraćeš mi navesti moje "šuplje" opaske pa da ih popunim (za tvoju informaciju, opaska i primjedba je jedno te isto; ne dupliraj bez potrebe). Moguće da sam gdjegdje nešto propustio, ali biće ipak da si u većini ti pogrešno zaključio. Na kraju posta ti si izveo zaključak (tanka je granica između mišljenja i zaključka posebno ako je namjera nametanje svog mišljenja) da sve što je dobro ispunjava LR košnica. Znači, druge ne dolaze u obzir! Zar to nije zaključak i preporuka?! Ako nije, onda sam ja nepismen. Možemo i ovako reći: mišljenje-zaključak jer se ti vadiš na "mišljenje". E, sad te moram tuširati po onoj: "Tražili ste..." Pobogu brate, pa mislio sam da je i tebi i drugima jasno o prevješavanju okvirova u LR-u, čega kod DB-a nema i zato nisam htio nadugo raspričavati jer je to banalnost. A ko ne zna šta je djevičansko saće, a hoće da je pčelar, e ja mu tu banalnost neću objašnjavati. A na svih tvojih 6 stavki imam bar po tri utemeljene primjedbe, a čim ti dam primjedbu, ponudio sam ti i odgovor i ostavio mjesta za prigovor. No, nisam htio ići u širinu, ali sam te morao opomenuti na tvoj apsurd u tvom postu: na početku kažeš da pčelar početnik sam izabere, a na kraju ga navodiš na izbor i to jedan jedini: LR!!! A, ja nikad nisam takvo nešto sugerisao, niti ću. A još nisam ni spomenuo tvoju "molbu" forumašima o kojim košnicama da pišu. Pa, pročitaj to ponovo. Shvataš li šta si rekao, a šta "molbom" pokušao "zabraniti", na što nemaš pravo kao ni ja.I još mi, pored svega, prišivaš epitet šuplje priče. Nemoj da ja stvarno počnem govoriti šta je šuplja priča. Pa, nećemo se valjda svađati i vrijeđati?! Nemoj postajati dvoličan jer znam da i nisi takav. E, jesam li sad bar malo jasniji?
Drugarski pozdrav:
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Ljetos,, mi dođe momak kaže hoćešli mi prodati par okvira sa leglom i pčelama da pojača društva.. Kupio je slabe i teško se razvijaju... Poklonio sam LR dva okvira i to leglo od do sa pratećim pčelama .. Nije bitno da li sam poklonio ili prodo. Ono što je bitno ,je ,da je bio u standardu i mogao je od men dobiti pomoć
Da je kojim slučajem bio sa RV propobi u startu...

MOra se biti u standardu,, Preporuka mora biti takva da se uzme standar koji je u okruženju. Pčelari moraju biti naslonjeni jedan na drugog..
LR je doista najbolja košnica koja se može preporučiti za pčelara početnika
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

senad je napisao/la:Ljetos,, mi dođe momak kaže hoćešli mi prodati par okvira sa leglom i pčelama da pojača društva.. Kupio je slabe i teško se razvijaju... Poklonio sam LR dva okvira i to leglo od do sa pratećim pčelama .. Nije bitno da li sam poklonio ili prodo. Ono što je bitno ,je ,da je bio u standardu i mogao je od men dobiti pomoć
Da je kojim slučajem bio sa RV propobi u startu...

MOra se biti u standardu,, Preporuka mora biti takva da se uzme standar koji je u okruženju. Pčelari moraju biti naslonjeni jedan na drugog..
LR je doista najbolja košnica koja se može preporučiti za pčelara početnika
Nazdravlje!
Ahmet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Ahmet »

Ja ne mogu govoriti o prednosti ili manam pojedinih kosnica kada sam pocetnik a jos pcelarim samo sa jednom vrstom ali sto se tice standardizacije tu je cini mi se LR najzastupljenija i zbog toga se mnogi pocetnici i odlucuju za tu vrstu kosnice.
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Ahmet je napisao/la:Ja ne mogu govoriti o prednosti ili manam pojedinih kosnica kada sam pocetnik a jos pcelarim samo sa jednom vrstom ali sto se tice standardizacije tu je cini mi se LR najzastupljenija i zbog toga se mnogi pocetnici i odlucuju za tu vrstu kosnice.
Potpuno tačno.
Pozdrav.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

A-uu, Stipo, šta reče i ostade živ! Nisam ovaj post vidio.
Moraćeš mi navesti moje "šuplje" opaske pa da ih popunim (za tvoju informaciju, opaska i primjedba je jedno te isto; ne dupliraj bez potrebe). Moguće da sam gdjegdje nešto propustio, ali biće ipak da si u većini ti pogrešno zaključio. Na kraju posta ti si izveo zaključak (tanka je granica između mišljenja i zaključka posebno ako je namjera nametanje svog mišljenja) da sve što je dobro ispunjava LR košnica. Znači, druge ne dolaze u obzir! Zar to nije zaključak i preporuka?! Ako nije, onda sam ja nepismen. Možemo i ovako reći: mišljenje-zaključak jer se ti vadiš na "mišljenje". E, sad te moram tuširati po onoj: "Tražili ste..." Pobogu brate, pa mislio sam da je i tebi i drugima jasno o prevješavanju okvirova u LR-u, čega kod DB-a nema i zato nisam htio nadugo raspričavati jer je to banalnost. A ko ne zna šta je djevičansko saće, a hoće da je pčelar, e ja mu tu banalnost neću objašnjavati. A na svih tvojih 6 stavki imam bar po tri utemeljene primjedbe, a čim ti dam primjedbu, ponudio sam ti i odgovor i ostavio mjesta za prigovor. No, nisam htio ići u širinu, ali sam te morao opomenuti na tvoj apsurd u tvom postu: na početku kažeš da pčelar početnik sam izabere, a na kraju ga navodiš na izbor i to jedan jedini: LR!!! A, ja nikad nisam takvo nešto sugerisao, niti ću. A još nisam ni spomenuo tvoju "molbu" forumašima o kojim košnicama da pišu. Pa, pročitaj to ponovo. Shvataš li šta si rekao, a šta "molbom" pokušao "zabraniti", na što nemaš pravo kao ni ja.I još mi, pored svega, prišivaš epitet šuplje priče. Nemoj da ja stvarno počnem govoriti šta je šuplja priča. Pa, nećemo se valjda svađati i vrijeđati?! Nemoj postajati dvoličan jer znam da i nisi takav. E, jesam li sad bar malo jasniji?
Drugarski pozdrav
:[/quote]
...
Na svaki moj komentar slobodno odgovori i iznesi mišljenje. Iznošenje dobronamjernih komentara i mišljenja nikad me nisu uvrijedili. Ako kažem da nešto ne razumim onda ne razumim. Ako netko misli da ono što sam napisao da sam napisao pogrešno i da iznosim neistinu neka me ispravi i objasni gdje sam pogrešio, neću se ljutiti. Ljuti me kad me netko opomene i kaže Stipo nisi u pravu i nastavi mi postavljanje niza potpitanja i nikad ne dobijem objašnjenje o mojoj navodnoj pogrešci. Iritira me i to kad netko kritikuje neki post i ne nudi drugo objašnjenje nego se izvlači kako za iznošenje njegove istine sada nema vremena. Nije se trebao ni javljati nego prešutiti. Nekoliko puta sam i ja pogriješio što su neki forumaši primjetili i odmah me upozorili o pogrešci. Prihvatio sam pogrešku i s temom se nastavlja dalje. Obećao sam ovdje na forumu da ću pisati samo o svom iskustvu i o njemu pišem. Normalno je da sva dobra zapažanja iz svog iskustva preporučam i drugima. Neću valjda preporučivati RV košnicu kada je svojim očima nikad nisam vidio. Kad me razvoj teme posjeti na moje negativno iskustvo ja ga bez ustručavanja iznesem. Uvjek na forumu nastojim biti konstruktivan, rijetko kritičan. Ako netko na forumu misli da ga provociram ispričavam mu se jer mi to nije namjera. Ako tebe SEVDA(H)LIJA provociram, evo izvinjavam se.
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Stipo,
Nema problema. Slobodno iznesi sve što misliš. Ako sam za nešto rekao da nemam vremena i da se izvlačim, napomeni i odmah odgovaram. Tu smo da razgovaramo, a i drugi su pa neka zaključuju.
Pozdrav.
Odgovorite