Sahista-pcelar

Registrovani članovi , radi bolje komunikacije
sahista
Aktivan

Re: Sahista-pcelar

Post Postao/la sahista »

Danas cu prvo da krenem sa pozitivnim stvarima.Na poslu sam se prijavio bolestan,pa trkom na pcelinjak. :wink: .
Pregledao ostala cetiri drustva.Tri u izvrsnoj formi.Dosta legla.Zadnje(nije mi jasno da je uopste ostalo zivo),jos uvjek je u zivotu.Saka pcela.Malo leegla,mozda ukupno jedna saka.Necu dirati,ako izdrzi dodacu novu maticu.Zasluzilo je.Ostalo skolski.Neka pitanja slijede na kraju teksta.Nevjerovatan unos peluda.U jakim drustvima ima vec pa skoro po dva rama peludi.Mislim da se ni jedna pcela nevraca u kosnicu bez peludi.Padale su ispred kosnice,tako da sam postavio daske.Barem ne padaju na zemlju.
Danas sam mislio spojiti dva drustva.Prije toga izvrsio sam detaljan pregled kosnice.Da ne bi sve islo kako treba, za to se pobrinula nova matica.Pri pregledu zapazio sam jednu pcelu koja je odudarala od drugih pcela.Zadnjica malo veca nego kod drugih pcela.Ne mogu da tvrdim sa sigurnoscu ali je ono bila mlada matica.Kretala se vrlo brzo,takjo da sam je jedno vrijeme pratio ,pa mi se onda izgubila iz oka.Posle je vise nisam mogao pronaci.Idem dalje i pronalazim samo 4 celije zatvorenog legla.Iznad na sredini tog rama,vidim pcele u malom klubetu.Odvajam pcele, pronalazim mali maticnjak.Razmisljam, odlucujem da provjerim da li je maticnjak zalezen.U unutrasnjosti pronalazim lutku.Neusudjujem se da spajam drustva kod ne porazgovaram sa vama.
Mislim da su bila dva prisilna maticnjaka.Da se u kosnici nalazi neoplodjena matica.Pcele su pronasle zadnje leglo i tu povukle maticnjake.To je neke moja teorija.Po logici,ne bi trebalo da ima problema kod spajanja drustva,ali ipak da ja provjerim na forumu.
Azem je bio u pravu kada je rekao da ima zaliha za dvije zime.U nekim drustvima imam previse meda.Problem je u tome da je kombinacija sirupa i meda,pa ne mogu vrcati med.U nekim drustvima od 10 ramova pa skoro 6 sa medom.Da li bih pogrijesio akjo oduzmem po dva rama meda,a tu dodam satne osnove.Kako da cuvam te ramove.Mjesta u zamrzivacu nemam.
Stipo,pcele su se malo probudile u toj kosnici.Ima na tri mjesta legla,za velicinu sake.Matica vjerovatno ne zalijeze zato sto drustvo n moze da grije leglo.Neka moja teorija.Dalje nisam primjetio nista neobicno.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Pronasao sam neoplodjenu maticu.Posle toga jos jednom sam detaljno pregledao drustvo.Nista neobicno.Dva sata posle toga presao sam na spajanje drustava.Novine sam lijepo zategnuo sa lepljivom trakom.Izbusio nekoliko rupica sa cackalicom i pozelio srecu.Na podnjaci nije bilo mrtvih pcela,niti je podnjaca bila prljava.Staroj matici ni traga.Sreca u nesreci da sada imam 10 lijepo izgradjenih ramova.Proslogodisnje satne osnove.Na svakom ramu upisan mjesec i godina dodavanja.Posle ovih radnji,imam 6 ramova viska meda.Valjda ce sve biti u redu.
Zamolio bih uvazene kolege da mi objasne kako se mogu sacuvati ramovi sa medom.Gdje se mogu cuvati i na koji nacin.SSta treba preuzeti da ti ramovi ostanu za upotrebu.Ne mogu vrcati,jer je pomjesan sa secernim sirupom.Ako dobro razmislim,sada vec imam preko 20 ramova viska,a da svakom drustvu ostavim po puna 4 rama.Od viska glava ne boli.
Pozdrav.
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ
Kolega moj ti je prijedlog da te ramove staves u nastavak i dodas ispod postojecih drustava.
Dobices automatsku prihranu[stimulaciju] za proljecni razvoj.
Mozes isto tako da sacuvas za rojeva.Priliko formiranja rojeva dodajes te ramove kao startnu hranu.
MEDNO

MK
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

sahista je napisao/la:Pronasao sam neoplodjenu maticu.Posle toga jos jednom sam detaljno pregledao drustvo.Nista neobicno.Dva sata posle toga presao sam na spajanje drustava.Novine sam lijepo zategnuo sa lepljivom trakom.Izbusio nekoliko rupica sa cackalicom i pozelio srecu.Na podnjaci nije bilo mrtvih pcela,niti je podnjaca bila prljava.Staroj matici ni traga.Sreca u nesreci da sada imam 10 lijepo izgradjenih ramova.Proslogodisnje satne osnove.Na svakom ramu upisan mjesec i godina dodavanja.Posle ovih radnji,imam 6 ramova viska meda.Valjda ce sve biti u redu.
Zamolio bih uvazene kolege da mi objasne kako se mogu sacuvati ramovi sa medom.Gdje se mogu cuvati i na koji nacin.SSta treba preuzeti da ti ramovi ostanu za upotrebu.Ne mogu vrcati,jer je pomjesan sa secernim sirupom.Ako dobro razmislim,sada vec imam preko 20 ramova viska,a da svakom drustvu ostavim po puna 4 rama.Od viska glava ne boli.
Pozdrav.
Sahista,ramove sa medom mozes cuvati,tako da ih stavis u nastavak,i nastavak omotaj sa foliom(odozgo i odozdo) koju koristis u kuhiji ,tako da nece moci uci ni moljac ni bilo kaja stetocina,i cuvati na tamnom mjestu,isto tako mozes nastavak sa medom podbaciti kako je kolega Mirsad rekao,kao podsticajnu prerhranu ili ako nemas milerove hranilice vec samo poklopnu dasku,polozi ram na dvije letvice i omoguci pcelama ulaz,to ti je najbolji nacin podsticajne prihrane!Ovo oko neoplodjene matice volio bih da si sliku napravio,jer sumnjam da je to neoplodjena matica posto pcele nece povuci maticnjake niti uzgojiti maticu ako nema trutova,u ovo vrijeme to bi bio fenomen!Ja mislim da je to matica trutusa,odhranjenja od pcela radilica,kojoj su zakrzljali spolni organi,radi toga usljed ishrane mljecom polaze jaja ali samo trutovska!
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Mednosa, i ja sam o tome razmisljao.Medjutim,pored ove matice,koja je bila mala ja sam pronasao jos jedan maticnjak na sredini rama.Kada sam pokidao taj maticnjak,nasao sam lutku.Pored toga cini moi se da je bilo 3-4 celije zatvorenog legle.Detaljno sam pregledao ramove(ne mogu sa sigurnoscu tvrditi),nisam pronasao bilo kakvo leglo.Pogotovo ne trutovsko.Nisam znao za tu tezu,da pcele ne povlace maticnjake ako nema trutova. :?: :?:
Pozdrav.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Vjerovatno je to matica tihe smijene koja se još nije oplodila jer u košnici neka nikakvih jaja. Ja bi malo sačekao i dobro pregledao okvire ima li negdje ostataka sviježih matičnjaka tihe smijene. Ja sam prošle godine imao tihu smijenu krajem ovog mjeseca ali na sreću početkom Aprila matica je se ipak oplodila.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
medonosa
Aktivan
Kontakt:

sahista je napisao/la:Mednosa, i ja sam o tome razmisljao.Medjutim,pored ove matice,koja je bila mala ja sam pronasao jos jedan maticnjak na sredini rama.Kada sam pokidao taj maticnjak,nasao sam lutku.Pored toga cini moi se da je bilo 3-4 celije zatvorenog legle.Detaljno sam pregledao ramove(ne mogu sa sigurnoscu tvrditi),nisam pronasao bilo kakvo leglo.Pogotovo ne trutovsko.Nisam znao za tu tezu,da pcele ne povlace maticnjake ako nema trutova. :?: :?:
Pozdrav.
Nije sada bitno spoio si to drustvo i sredio stvar,a sto se tice maticnjaka,i trutova,to je prirodni kalendar,kada matica zaleze trutovsko jaje,od tog dana ako racunas dok se trut izleze i postane spolno sposoban za oplodnju prodje oko 36-38 dana,i otprilike mozez racunati da bi mogao prvi prorodni roj izaci u tome vremenu,jer ima dovoljno trutova za oplodnju mladih matica(ja racunam uvjek 40-42 dana radi vremenski prilika)
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Stipo je napisao/la:Vjerovatno je to matica tihe smijene koja se još nije oplodila jer u košnici neka nikakvih jaja. Ja bi malo sačekao i dobro pregledao okvire ima li negdje ostataka sviježih matičnjaka tihe smijene. Ja sam prošle godine imao tihu smijenu krajem ovog mjeseca ali na sreću početkom Aprila matica je se ipak oplodila.
Nema,ako uzmomo u obzir da se maticnjaci tihe smijene nalaze sa strane.Zadnji maticnjak pronasao sam na sredini rama.Ostalih maticnjaka nije bilo.
Kasno je za bilo kakve korekcije.Izvrsio sam spajanje drustava.
Pozdrav.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Stipo je napisao/la:Vjerovatno je to matica tihe smijene koja se još nije oplodila jer u košnici neka nikakvih jaja. Ja bi malo sačekao i dobro pregledao okvire ima li negdje ostataka sviježih matičnjaka tihe smijene. Ja sam prošle godine imao tihu smijenu krajem ovog mjeseca ali na sreću početkom Aprila matica je se ipak oplodila.
Stipo, ja mislim ako nema legla nema ni matice ni tihe smjene,neoplodjena matica se nije mogla sama izleci,znaci da bi trebala biti stara matica i legla u kosnici!
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

medonosa je napisao/la:
Stipo, ja mislim ako nema legla nema ni matice ni tihe smjene,neoplodjena matica se nije mogla sama izleci,znaci da bi trebala biti stara matica i legla u kosnici!
Tri dana pregedao sam tu kosnicu.Stara matica bila je obiljezena plavom bojom.Izgledala je ko strsljen.Ogromna.Nema sanse da je nisam vidjeo.Legla nema.Mislim da je stara matica stradala a da su pcele povukle prisilni maticnjake na ostatku otvorenog legla.Iznad maticnjaka nalazilo se 3-4 celikje zatvorenog legla.E sad,ima tu mnogo nejasnoca(gdje ostalo otvoreno leglo), a ja srusio jedan maticnjak.Kada je stradala stara matica.Juce ujutro,malo smo sredjivali nas pceljinjak,jer uskoro nam dolazi jedna grupa djaka iz jedne osnovne skole.Na pcelinjaku bio je priutan i moj kolega, koji je potvrdio da sam odstranio mladu maticu.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Drustva uspjesno spojena.Pri pregledu kosnice nema vise one zuke.Mislim da taj zvuk nikada necu zaboraviti.Ujedno mislim da sam naucio da preko zvuka ocijenim da li u drustvu ima matica ili ne.Malo sam preslagao kosnicu.Odstranio nastavak sa izgradjenim satnim osnovama(staro drustvo),a iz nastavka sa medom(ostaci zimske zalihe)izvadio 4 rama meda i dodao sada novom jakom drustvu.Dva u gornji i dva u donji nastavak.Ostatak meda(dva rama),na cuvanje za teske dane.Znaci u drustvu bez matice nalazilo se prije 6 dana jos uvjek 6 ramova meda.Radi sigurnosti pronasao sam staru maticu.Na cetiri rama(vise od polovine),zatvoreno leglo.Dodata satna osnova.Pcele sada zajednickim snagama unose pelud.Bar toga nece faliti.Selo je procvjetalo.Tek sada uocavam koliko razloicitog bilja ima u mom selu.Sve je sareno.Pcele zivahne.Na podnjacama nema mrtvih pcela.Na tri drustva ima nesto i otpale Varroe.Krajem mjeseca slijedi prvi tretman sa BeeVitalom.Utopljene satne osnove,za plodista.U medista dolaze iskljucivo novi ramovi.Nema mjesanja.Dva drustva nemaju zadovoljavajuci razvoj.Dao sam im jos dvije sedmice vremena,za oporavak,inace slijedi spajanje.Odlucio sam posle uljane repice(ako sve bude u redu),sva drustva osim jednog idu na razrojavanje(uvecanje pcelinjaka).Matice narucujem kod Vahida.Uz malo srece i dobre njega nova drustva mogu ici na zadnju pasu(krajem Avgusta),sa ciljem da nesto skupe meda za zimske zalihe.Upisujem kurs za uzgoj matica.
Pozdrav.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Svaka čast, brzo učiš, ovo sa zvukom posebno me raduje, dakle zapamtio si i kada čuješ taj zvuk, nema potrebe da tražiš maticu.To je to.
Lijep pozdrav i svako dobro svima!
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

sahista je napisao/la:Drustva uspjesno spojena.Pri pregledu kosnice nema vise one zuke.Mislim da taj zvuk nikada necu zaboraviti.Ujedno mislim da sam naucio da preko zvuka ocijenim da li u drustvu ima matica ili ne.Malo sam preslagao kosnicu.Odstranio nastavak sa izgradjenim satnim osnovama(staro drustvo),a iz nastavka sa medom(ostaci zimske zalihe)izvadio 4 rama meda i dodao sada novom jakom drustvu.Dva u gornji i dva u donji nastavak.Ostatak meda(dva rama),na cuvanje za teske dane.Znaci u drustvu bez matice nalazilo se prije 6 dana jos uvjek 6 ramova meda.Radi sigurnosti pronasao sam staru maticu.Na cetiri rama(vise od polovine),zatvoreno leglo.Dodata satna osnova.Pcele sada zajednickim snagama unose pelud.Bar toga nece faliti.Selo je procvjetalo.Tek sada uocavam koliko razloicitog bilja ima u mom selu.Sve je sareno.Pcele zivahne.Na podnjacama nema mrtvih pcela.Na tri drustva ima nesto i otpale Varroe.Krajem mjeseca slijedi prvi tretman sa BeeVitalom.Utopljene satne osnove,za plodista.U medista dolaze iskljucivo novi ramovi.Nema mjesanja.Dva drustva nemaju zadovoljavajuci razvoj.Dao sam im jos dvije sedmice vremena,za oporavak,inace slijedi spajanje.Odlucio sam posle uljane repice(ako sve bude u redu),sva drustva osim jednog idu na razrojavanje(uvecanje pcelinjaka).Matice narucujem kod Vahida.Uz malo srece i dobre njega nova drustva mogu ici na zadnju pasu(krajem Avgusta),sa ciljem da nesto skupe meda za zimske zalihe.Upisujem kurs za uzgoj matica.
Pozdrav.
Svaka cast kolega brzo ucis bices ti dobar pcelar a sto se tice matica nije problem (idemo po redu ko prvi naruci prvi i dobija) :? :? :? ma slim se bice a i to da ides na kurs za uzgoj matica dobra ideja. A sad malo sale kad ti to sve savladas onda ja nemoram vise uzgajat matice nemam potrebe heheheheh jos ove godine a poslije ne :wink: :wink: :wink: :wink:
Pcelar u bijelom svijetu.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Danas sam dobio poruku,da idemo na uljnu repicu otprilike za 3 sedmice.Ja idem na tu pasu sa 5 drustava.Sledece sedmice pripremam satne osnove.Ovih dana najavljuju hladno vrijeme.Citavu sedmicu.Dnevna tem. oko 7-8 stepeni.Idealno vrijeme za kontrolno polivanje sa BeeVitalom.U jednom drustvu,pcele su izgradile za 7 dana dvije satne osnove.Pored toga na tim ramovima pcele su napravile medne vijence sirine 4-5 cm.Sada ne znam,da li sa novim nektarom ili su prenijele med sa drugih ramova.Lijepo je vidjeti te medne vijence.Poklopljeni a bijeli ko snijeg.U ostala drustva dodao sam ppo jednu satnu,i pcele uzurbano grade.Izmedju ramova ima dosta bijelog voska,sto je znak da ima dosta mlade pcele.Zbog hladnog vremena zatvorio sam podnjace sa ciljem da zastitim leglo od hladnoce.Preko folije vidim da su svi krajnji ramovi jos uvjek puni meda.Srednji ramovi,pcele nadogradjuju postojece satne,skoro preko letvice.Lijepo vidjeti.Do sada nisam radio nikakve stimulacije.Dodatne zalihe nisu potrebne.Mozda krajem sledece sedmice ,malo nagrbem ramove sa medom.
Cesto sam pitao u vezi,dodavanja satnih osnova.Vizuelno nisam znao kada je dovoljno pcela,da se doda satna osnova.Sada znam.Istovremeno sam dodao svim drustvima po jednu satnu,a pritom sam zapamtio otprilike kolicinu pcela.Neke satne su brze a neke su jos u toku izgrade.Po meni jako bitna stvar.Samo da dodam da nisam razbijao leglo nego sam dodavao satne pored legla.Ako ima jos nekih radnji sto bih sada morao uraditi,vi recite.
Pozdrav.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

sahista je napisao/la:Danas sam dobio poruku,da idemo na uljnu repicu otprilike za 3 sedmice.Ja idem na tu pasu sa 5 drustava.Sledece sedmice pripremam satne osnove.Ovih dana najavljuju hladno vrijeme.Citavu sedmicu.Dnevna tem. oko 7-8 stepeni.Idealno vrijeme za kontrolno polivanje sa BeeVitalom.U jednom drustvu,pcele su izgradile za 7 dana dvije satne osnove.Pored toga na tim ramovima pcele su napravile medne vijence sirine 4-5 cm.Sada ne znam,da li sa novim nektarom ili su prenijele med sa drugih ramova.Lijepo je vidjeti te medne vijence.Poklopljeni a bijeli ko snijeg.U ostala drustva dodao sam ppo jednu satnu,i pcele uzurbano grade.Izmedju ramova ima dosta bijelog voska,sto je znak da ima dosta mlade pcele.Zbog hladnog vremena zatvorio sam podnjace sa ciljem da zastitim leglo od hladnoce.Preko folije vidim da su svi krajnji ramovi jos uvjek puni meda.Srednji ramovi,pcele nadogradjuju postojece satne,skoro preko letvice.Lijepo vidjeti.Do sada nisam radio nikakve stimulacije.Dodatne zalihe nisu potrebne.Mozda krajem sledece sedmice ,malo nagrbem ramove sa medom.
Cesto sam pitao u vezi,dodavanja satnih osnova.Vizuelno nisam znao kada je dovoljno pcela,da se doda satna osnova.Sada znam.Istovremeno sam dodao svim drustvima po jednu satnu,a pritom sam zapamtio otprilike kolicinu pcela.Neke satne su brze a neke su jos u toku izgrade.Po meni jako bitna stvar.Samo da dodam da nisam razbijao leglo nego sam dodavao satne pored legla.Ako ima jos nekih radnji sto bih sada morao uraditi,vi recite.
Pozdrav.
Okreni nastavke za 180 stepeni,obezbjedi dovoljno vode,pricekaj vocnu pasu,pripremi kante za med :D
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

Ako mene pitas, rekao bih ne diraj nista.Pusti ih neka se razvijaju svojim tempom.Ne okreci ne prejvesavaj, pusti ih neka se razvijaju svojim tempom i uzivaj.
Kad je u pitanju tzv kontrolno poljevanje pcela, i od toga bih odustao jer nevidim svrsishodnost toga.
Kao sto postoji zimska pcela, pretpostavljam da postoji i neka vrsta zimske varoe.
I cijelu zimu ova neradi nista, samo vodi borbu za opstanak i ceka.Ceka prvo leglo da se moze razmozniti, dodat svoje gene i zaokruziti zivotni ciklus.
Kao, uostalom, isvaka druga ziva vrsta.
Ako smo, kako knjige kazu, u zimu usli sa nekih 50ak varoa, leglo krenulo negdje u januaru, imamo sada par stotina varoa (ako imamo u vidu da se udvostrucuju mjesecno).
Sva se dakle ta varoa nalazi u leglu, tako da ce ti rezultat poljevanja biti dvije tri varoe u vrh glave.
Ako imas izgradjenog trutovskog saca, ubaci njega, ili sacekaj da se vrijeme malo popravi pa ubaci gradjevnjak.
Na taj nacin ces pokupiti dosta varoe odmah u pocetku, te joj nataj nacin pomrsiti racune.
Pozdrav, Kreso
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Kreso je napisao/la:Ako mene pitas, rekao bih ne diraj nista.Pusti ih neka se razvijaju svojim tempom.Ne okreci ne prejvesavaj, pusti ih neka se razvijaju svojim tempom i uzivaj.
Kad je u pitanju tzv kontrolno poljevanje pcela, i od toga bih odustao jer nevidim svrsishodnost toga.
Kao sto postoji zimska pcela, pretpostavljam da postoji i neka vrsta zimske varoe.
I cijelu zimu ova neradi nista, samo vodi borbu za opstanak i ceka.Ceka prvo leglo da se moze razmozniti, dodat svoje gene i zaokruziti zivotni ciklus.
Ako smo, kako knjige kazu, u zimu usli sa nekih 50ak varoa, leglo krenulo negdje u januaru, imamo sada par stotina varoa (ako imamo u vidu da se udvostrucuju mjesecno).
Sva se dakle ta varoa nalazi u leglu, tako da ce ti rezultat poljevanja biti dvije tri varoe u vrh glave.
Ako imas izgradjenog trutovskog saca, ubaci njega, ili sacekaj da se vrijeme malo popravi pa ubaci gradjevnjak.
Na taj nacin ces pokupiti dosta varoe odmah u pocetku, te joj nataj nacin pomrsiti racune.
Pozdrav, Kreso
Ako se Kreso oslonimo na tvoje predpostavke koje pobijaju znanja vrsnih i uspjesni pcelara,profesionalaca,u tehnologiji pcelarenja,pretpostavke koje neopisuju nikakvo poboljsanje razvoja pcelinje zajednice,nego i stangnaciju razvoja kroz prirodno ogranicenje prostora,onda mi se cini da sam nesto propustio nauciti!Ako pcelarimo na prinose meda ne na one prosjecne nego visoke prinose meda,iskoristavanje pcelinje pase do maksimuma,i djelomicno obezbjedjenje zimnice. Jer ipak ako kolega Sahista seli svoje pcele na uljanu repicu,nastaju troskovi pa bi se trebalo i to amortizovati kroz vece prinose meda,a ujedno obezbjedjenjem djelomicno zimnice,jer je bolje za pcele i jeftinije,da zimuju na medu,nego blok pogace od apifonde od 14 kg kao zimnica,i sa njim suzbijas razvoj drustva radi toga je nepotrebno i djelovati u proljece jer se drustvo ne razvija optimalno!Svi znamo da pcelarska godina pocinje u Avgustu!Ako pcelaris iz hobija i neigra ti ulogu ni prinosi ni razvoj drustva,jer si na pcelinjaku samo vikendom kada supruga kuha rucak,i "pobjegne "se od kuce, onda se slazem sa tobom!pozz
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

medonosa je napisao/la:
Kreso je napisao/la:Ako mene pitas, rekao bih ne diraj nista.Pusti ih neka se razvijaju svojim tempom.Ne okreci ne prejvesavaj, pusti ih neka se razvijaju svojim tempom i uzivaj.
Pozdrav, Kreso
Ako se Kreso oslonimo na tvoje predpostavke koje pobijaju znanja vrsnih i uspjesni pcelara,profesionalaca,u tehnologiji pcelarenja,pretpostavke koje neopisuju nikakvo poboljsanje razvoja pcelinje zajednice,nego i stangnaciju razvoja kroz prirodno ogranicenje prostora,onda mi se cini da sam nesto propustio nauciti!Ako pcelarimo na prinose meda ne na one prosjecne nego visoke prinose meda,iskoristavanje pcelinje pase do maksimuma,i djelomicno obezbjedjenje zimnice. Jer ipak ako kolega Sahista seli svoje pcele na uljanu repicu,nastaju troskovi pa bi se trebalo i to amortizovati kroz vece prinose meda,a ujedno obezbjedjenjem djelomicno zimnice,jer je bolje za pcele i jeftinije,da zimuju na medu,nego blok pogace od apifonde od 14 kg kao zimnica,i sa njim suzbijas razvoj drustva radi toga je nepotrebno i djelovati u proljece jer se drustvo ne razvija optimalno!Svi znamo da pcelarska godina pocinje u Avgustu!Ako pcelaris iz hobija i neigra ti ulogu ni prinosi ni razvoj drustva,jer si na pcelinjaku samo vikendom kada supruga kuha rucak,i "pobjegne "se od kuce, onda se slazem sa tobom!pozz
zamolio bih te medonosa da se opet javiš i da kažeš konkretno šta si htio reći. ti si rekao da Krešo nije u pravu i tačka! daj molim te malo objasni, konkretiziraj. ti si iskusan pčelar i nas početnike strašno zbunjuješ takvom pričom koja se svodi na puko filozofiranje. eto, to mene zbunjuje kao i negdje na drugom mjestu na forumu gdje postavljaš početnička pitanja (konkretno: koliko i kada sirupa upotrijebiti u proljetnom stimuliranju).
ovaj forum se fakat sveo na filozofiranje. konstantno se neko nekome obraća u vezi nečega!! posljedica je to neupućenosti osoba koje komentarišu. nikoga na forumu ne interesuje šta neko o nekome misli. ovo je pčelarski forum na kojem se piše o PČELI. zamolio bih sve prisutne kolege i kolegice da svoje filozofske (i sve ostale) sklonosti, razmatranja, iskustva iznose na nekom drugom, prikladnom forumu. ovdje se piše i priča o PČELI.
hvala.
Dobru srcu sreća dođe.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Ismet je napisao/la:
medonosa je napisao/la:
Pozdrav, Kreso
zamolio bih te medonosa da se opet javiš i da kažeš konkretno šta si htio reći. ti si rekao da Krešo nije u pravu i tačka! daj molim te malo objasni, konkretiziraj. ti si iskusan pčelar i nas početnike strašno zbunjuješ takvom pričom koja se svodi na puko filozofiranje. eto, to mene zbunjuje kao i negdje na drugom mjestu na forumu gdje postavljaš početnička pitanja (konkretno: koliko i kada sirupa upotrijebiti u proljetnom stimuliranju).
ovaj forum se fakat sveo na filozofiranje. konstantno se neko nekome obraća u vezi nečega!! posljedica je to neupućenosti osoba koje komentarišu. nikoga na forumu ne interesuje šta neko o nekome misli. ovo je pčelarski forum na kojem se piše o PČELI. zamolio bih sve prisutne kolege i kolegice da svoje filozofske (i sve ostale) sklonosti, razmatranja, iskustva iznose na nekom drugom, prikladnom forumu. ovdje se piše i priča o PČELI.
hvala.
Kolega Ismete,sto se tice sirupa i nadrazajnog prihranjivanja sam opsirno odgovorio a ti nisi ni procitao,ni priupitao,vec pitas me u drugoj temi sta sam htio reci,jeli tako?Uz to ja jos opisem iz svoga iskustva podsticajno prehranjivanje na moj nacin, a ako gdje mozes to procitati u bilo kojoj knjigi reci koje to napisao!Kolega Kreso,zenicanin kao i ti i ja,kaze ma kakvi to,kakvo prehranjivanje i podsticanje matice na polaganje ,sve pusti nema ni varoe neceona doci,50ak komada nije to nista!A Kolega kreso se poziva i na knjige ali nekaze da je prije 2god u Holandiji umrlo 700 drustava kao posljedica nepravilnog sirupa ili pogace koju su davali svojim pcelama,pa su tek onda osnovola u Belgiji kontrolnu kucu za kontrolu pcelinje hrane!
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

A Kolega Kreso se poziva i na knjige ali nekaze da je prije 2god u Holandiji umrlo 700 drustava kao posljedica nepravilnog sirupa ili pogace koju su davali svojim pcelama,pa su tek onda osnovola u Belgiji kontrolnu kucu za kontrolu pcelinje hrane.
Ovoje istina da se to desilo jer je jedan od kolega iz udruzenja ciji sam ja clan imo velike gubitke od tog sirupa kojim je prehranjivo pcelina drustva.
Pcelar u bijelom svijetu.
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

Ti, kolega Medonosa, kao da si se nesto ljutno na mene. Neznam cime sam to izazvao.
Mislim da smo se dogovorili "bez predrasuda". Nemoj molim te da komuniciramo u stilu apsolutnih istina, jer to nevodi nicemu.
Iznosim samo moj nacin rada, moje poimanje pcelarenja.Citam,slusam,razmisljam, uzmem od svega ono sto mise cini logicno.
Kao sto bi rekao moj drug Mungos, "I ljude poslusaj, i svoje pameti imaj".
U pocetku,pod uticajem knjige (mislim sad pokojnog) Relica, i ja sam okretao nastavke, mijenjao im mjesta i kilavio se bespoterbno.
Poslije mi je do ruke dosla knjiga "Hrana i ishrana pcela" mislim nekih ruskih autora.Radili su, izmedju ostalog, i opite o uticaju proljetne stimulativne prehrane drustava.
Da netrazim i citiram (neda mi se), rezime je u stilu "stimulirana drustva jesu razvila vise legla, no na kraju balade, na koncu medobranja, nisu donijela vise meda".
Druga knjiga koja me se jako dojmila je od dr Gerhard-a Liebig-a "Einfach imkern". Dobio sam je na poklon, te sam je prosle godine i sam poklonio kolegi.
Toplo ti je preporucujem ( bez ironije).Frajer je pri nekom pcelarskom institu(Mainz???), i sam je pcelar.Svidjaju mi se njegovi stavovi.
Po pitanju stimulacije, tip kaze nesto u stilu "Pcele se nedaju isfolirati.Znaju one najbolje u datom momentu koliko legla razviti.Sve radnje pcelara, potom pitanju su suvisne."
Tebi ce to biti lakse citati, moj njemacki je los.
Od njega sam preuzeo i nacin tretiranja protiv varoe (Liebig dispanser, 85% mravlj + oxalna, gradjevnjaci).
Opet, s druge strane, cujem i sa onog predavanja od dr Violete, a i od kolega sa foruma, da bez prehrane drustava nema ni vrcanj a niti opstanka drustava.
Ja takvu praksu ne poznajem.Drustva prihranjujem samo pred zimu kao nadopunu zimskih zaliha.Opravdano je, naravno i u nuzdi te kod uzgoja mladih dtustava.
Ocito je da su nam pasne prilike bitno razlicite.Prosle godine mi je vrcani med u kanti izgledao poput kole.Nisam nikada takvo sto vrcao.Bila je jaka susa.
Medljika dakle.Da im nisam dodao secerni sirup i/ili apifonda tijesto, ko zna.
Moguce je, naravno, cuvati proljetni med, te ga davati pred zimu.No takve radnje mi ni pod razno nepadaju napamet. Puno posla .Kilavo.
Pojednostaviti koliko god je moguce.Obezbijediti dovoljno hrane.Kakva crna stimulacija u vrijeme kad su medista na kosnicama.Cujem neki i to rade.
O prinosima nema svrhe pisati, jer klimatski i pasni uvijeti su bitno drugaciji.To je kao porediti kruske i jabuke.
Kad je u pitanju varoa, iznio sam misljenje, da je sad iskljucivo u leglu, te stoga kontrolno poljevanje nema efekta i nekazuje nista.
Kazao sam da ulazimo u zimu sa 50-ak varoa (po znalcima), i da se od pokretanja legla mjesecno udvostrucuje.Nisam kazao da nece doci i da nije nista.
Da je prije dvije godine odredjen broj drustava u NL uginou od pokvarene hrane, ja i sta onda.Nevidim sta je tu relevantno u ovoj prici.
Nevolim bas puno filozofirati, ali eto.
Pozdrav svima.
Sorry Sahista sto ti pokvarismo temu.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Kreso je napisao/la:Ti, kolega Medonosa, kao da si se nesto ljutno na mene. Neznam cime sam to izazvao.
Mislim da smo se dogovorili "bez predrasuda". Nemoj molim te da komuniciramo u stilu apsolutnih istina, jer to nevodi nicemu.
Iznosim samo moj nacin rada, moje poimanje pcelarenja.Citam,slusam,razmisljam, uzmem od svega ono sto mise cini logicno.
Kao sto bi rekao moj drug Mungos, "I ljude poslusaj, i svoje pameti imaj".
U pocetku,pod uticajem knjige (mislim sad pokojnog) Relica, i ja sam okretao nastavke, mijenjao im mjesta i kilavio se bespoterbno.
Poslije mi je do ruke dosla knjiga "Hrana i ishrana pcela" mislim nekih ruskih autora.Radili su, izmedju ostalog, i opite o uticaju proljetne stimulativne prehrane drustava.
Da netrazim i citiram (neda mi se), rezime je u stilu "stimulirana drustva jesu razvila vise legla, no na kraju balade, na koncu medobranja, nisu donijela vise meda".
Druga knjiga koja me se jako dojmila je od dr Gerhard-a Liebig-a "Einfach imkern". Dobio sam je na poklon, te sam je prosle godine i sam poklonio kolegi.
Toplo ti je preporucujem ( bez ironije).Frajer je pri nekom pcelarskom institu(Mainz???), i sam je pcelar.Svidjaju mi se njegovi stavovi.
Po pitanju stimulacije, tip kaze nesto u stilu "Pcele se nedaju isfolirati.Znaju one najbolje u datom momentu koliko legla razviti.Sve radnje pcelara, potom pitanju su suvisne."
Tebi ce to biti lakse citati, moj njemacki je los.
Od njega sam preuzeo i nacin tretiranja protiv varoe (Liebig dispanser, 85% mravlj + oxalna, gradjevnjaci).
Opet, s druge strane, cujem i sa onog predavanja od dr Violete, a i od kolega sa foruma, da bez prehrane drustava nema ni vrcanj a niti opstanka drustava.
Ja takvu praksu ne poznajem.Drustva prihranjujem samo pred zimu kao nadopunu zimskih zaliha.Opravdano je, naravno i u nuzdi te kod uzgoja mladih dtustava.
Ocito je da su nam pasne prilike bitno razlicite.Prosle godine mi je vrcani med u kanti izgledao poput kole.Nisam nikada takvo sto vrcao.Bila je jaka susa.
Medljika dakle.Da im nisam dodao secerni sirup i/ili apifonda tijesto, ko zna.
Moguce je, naravno, cuvati proljetni med, te ga davati pred zimu.No takve radnje mi ni pod razno nepadaju napamet. Puno posla .Kilavo.
Pojednostaviti koliko god je moguce.Obezbijediti dovoljno hrane.Kakva crna stimulacija u vrijeme kad su medista na kosnicama.Cujem neki i to rade.
O prinosima nema svrhe pisati, jer klimatski i pasni uvijeti su bitno drugaciji.To je kao porediti kruske i jabuke.
Kad je u pitanju varoa, iznio sam misljenje, da je sad iskljucivo u leglu, te stoga kontrolno poljevanje nema efekta i nekazuje nista.
Kazao sam da ulazimo u zimu sa 50-ak varoa (po znalcima), i da se od pokretanja legla mjesecno udvostrucuje.Nisam kazao da nece doci i da nije nista.
Da je prije dvije godine odredjen broj drustava u NL uginou od pokvarene hrane, ja i sta onda.Nevidim sta je tu relevantno u ovoj prici.
Nevolim bas puno filozofirati, ali eto.
Pozdrav svima.
Sorry Sahista sto ti pokvarismo temu.
Nisam ja ljut,imamo razlicita gledista na tehnologiju i praktiku pcelarstva,tebi je u vecini radnji sve kilavo raditi,a ja znam iz prakse suprotno!Poredjenje pokojnog Relica i Liebiga je kao nebo i zemlja,posto obadvojicu sam poznavao(jedan je umro)pa mogu imati svoje misljenje koje bolji mentor u pcelarstvu,Liebig ima pcelinjak u Düsseldorfu,financiran od EU,pa cesto drzi neke referate na svome pcelinjaku!Einfach imkern-jednostavno pcelarenje je knjiga koju je on napisao za pcelare koji ne zele puno raditi i ulagati,sami kosnic skivati, da bi izvadili malo meda i to je to!Ja sam to prevazisao u svojoj 14 godini zivota,ali kako neko rece sve poslusaj ali radi po svome!Pozz
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Sahista izvini sto smo ti upali na temu,ali samo jos da Kolegi Kresi kazem,Dr Liebig koji u svojoj poznatoj knjizi(Einfach imkern-jednostvano pcelarenje)preporucuje kao sprijecavanje rojenja da se stavi komad maticne resetke na leto da matica nemoze izaci iz kosnice,da mu objasnim samo da matica ne krece na rojenje vec je ponesenja strujom pcela,vecinom izletnica,i ako radimo po ovoj metodi mozemo doci do veoma velikog gubitka matica,koje su zgnjecenje od maticnu resetku!Takav pisac,je meni kolega pcelar sa kojim mogu da pricam o pcelartsvu a meni nije niti moze biti mentor, jedino kupac mojih uzgojenih matica,pa se s toga i razlikuje moje i Kolege Krese vidjenje pcelarstva i prakticiranja tehnologije!Pozz
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Da nebi došlo do daljih nerazumijevanja htio bih obavijestiti medonosu da Krešo pčelari Renson metodom i da je o tome pisao na HPS forumu još 2.008 . god.
http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php ... son#p18783 . Mislim da je i ovdje spominjao ali se nesjećam da je detaljnije pisao .

Pozdrav obojici , posebno Kreši jer se odavno nisam ćuo s njim .
Šahistina tema je postala svojevrsna pričaonioca, pa nevjerujem da će se ljutiti .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
medonosa
Aktivan
Kontakt:

zvones je napisao/la:Da nebi došlo do daljih nerazumijevanja htio bih obavijestiti medonosu da Krešo pčelari Renson metodom i da je o tome pisao na HPS forumu još 2.008 . god.
http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php ... son#p18783 . Mislim da je i ovdje spominjao ali se nesjećam da je detaljnije pisao .

Pozdrav obojici , posebno Kreši jer se odavno nisam ćuo s njim .
Šahistina tema je postala svojevrsna pričaonioca, pa nevjerujem da će se ljutiti .
Renson metoda je vrlo dobra pisao sam i ja o njoj i ovdje i na drugom mjestu,i ja sam je koristio,ali iz posve drugog razloga,za uzgoj trutova,ali za selece pcelarenje ne dolazi u obzir!Zvones nije nerazumjevanje,Sahista je rekao da seli na uljanu repicu,znaci da ce se i vratiti dali ce Renson metodu koristiti samo na repici neznam!
Odgovorite