Pregledao ostala cetiri drustva.Tri u izvrsnoj formi.Dosta legla.Zadnje(nije mi jasno da je uopste ostalo zivo),jos uvjek je u zivotu.Saka pcela.Malo leegla,mozda ukupno jedna saka.Necu dirati,ako izdrzi dodacu novu maticu.Zasluzilo je.Ostalo skolski.Neka pitanja slijede na kraju teksta.Nevjerovatan unos peluda.U jakim drustvima ima vec pa skoro po dva rama peludi.Mislim da se ni jedna pcela nevraca u kosnicu bez peludi.Padale su ispred kosnice,tako da sam postavio daske.Barem ne padaju na zemlju.
Danas sam mislio spojiti dva drustva.Prije toga izvrsio sam detaljan pregled kosnice.Da ne bi sve islo kako treba, za to se pobrinula nova matica.Pri pregledu zapazio sam jednu pcelu koja je odudarala od drugih pcela.Zadnjica malo veca nego kod drugih pcela.Ne mogu da tvrdim sa sigurnoscu ali je ono bila mlada matica.Kretala se vrlo brzo,takjo da sam je jedno vrijeme pratio ,pa mi se onda izgubila iz oka.Posle je vise nisam mogao pronaci.Idem dalje i pronalazim samo 4 celije zatvorenog legla.Iznad na sredini tog rama,vidim pcele u malom klubetu.Odvajam pcele, pronalazim mali maticnjak.Razmisljam, odlucujem da provjerim da li je maticnjak zalezen.U unutrasnjosti pronalazim lutku.Neusudjujem se da spajam drustva kod ne porazgovaram sa vama.
Mislim da su bila dva prisilna maticnjaka.Da se u kosnici nalazi neoplodjena matica.Pcele su pronasle zadnje leglo i tu povukle maticnjake.To je neke moja teorija.Po logici,ne bi trebalo da ima problema kod spajanja drustva,ali ipak da ja provjerim na forumu.
Azem je bio u pravu kada je rekao da ima zaliha za dvije zime.U nekim drustvima imam previse meda.Problem je u tome da je kombinacija sirupa i meda,pa ne mogu vrcati med.U nekim drustvima od 10 ramova pa skoro 6 sa medom.Da li bih pogrijesio akjo oduzmem po dva rama meda,a tu dodam satne osnove.Kako da cuvam te ramove.Mjesta u zamrzivacu nemam.
Stipo,pcele su se malo probudile u toj kosnici.Ima na tri mjesta legla,za velicinu sake.Matica vjerovatno ne zalijeze zato sto drustvo n moze da grije leglo.Neka moja teorija.Dalje nisam primjetio nista neobicno.
Pozdrav.