A sada konkretno praktično pitanje: Spašavanje gladnih i slabih zajednica prije proljetnog starta.
Pa svatko ko misli da može i želi savjetom pomoći nek se uključi.
Prema kriterijima: količina pčela, količina hrane, veličina prostora odnosno broj okvira, broj nastavaka
Na pčelinjaku imam dva problematična društva i još dva slaba društva jedno je naše L12.
Potrebno bi im bilo suziti prostor, i dodati hrane. meda više nemam za dodati. Ali imam možda u jakima za izvaditi.
Analizom fotografija utvrdio sam da ipak L13 nije najjače društvo na pčelinjaku. Ima jedno za nijansu više pčela.
Pošto me panika hvata a prognoza vremena je loša:
d
a
n
2 2 2 2 2 3 3 -- 2. mj ---
5 6 7 8 9 0 1 1 2 3 4 5 6 7 8
---------------------------------------
3 8 1 0 0 0 2 6 8 9 2 3 5 2 11 .....
15 dnevna prognoza za zagrem(Strana meteo stranica)
3 6 3 1 5 3 3 .......................
7 dana prognoza za Varaždin(HR meteo stanica)
4 6 4 2 4 3 3 .......................ista stranica, prognoza 7 dana Zagreb(HR meteo stanica)
Ova HR je ubitačno točna, i ne daju dužu prognozu od 7 dana.
Ova je jedina na kojoj sam našao Zagreb 15 dana. (Ima za puno gradova iz cijele Europe 5 ili 6 gradova HR i 5 ili 6 gradova BiH)
Trebao bih ova četiri slaba društva (dva su na dva nastavka, dva su rojevi) svesti na jedan nastavak i pregraditi daskom i dodati hrane.
Pitanje broj 1. Da li otvarati sutra, prognoza 6 oC, ili čekati prvi ili drgi drugi 9 oC, ili čekati još duže?
U 2. mjesecu zna ponekad biti temperatura i preko 18 oC?
Pitanje broj 2. Isplati li se otvarati jake zajednice i uznemiravati, pa im oduzeti okvir meda. Pčele su u gornjim nastavcima, a mislim da bi u donjim našao koji okvir više od pola popunjen.
Pitanje broj 3. Društvo L12 se lijepo snjestilo i da se lako izvaditi 4 okvira i pregraditi daskom. Ali jedno problematični je na 7 ulica koje drže od jedne trečine do nešt manje od jedne polovine. Razvuklo se po ulicama do južne strane košnice iznad leta. Kako izvaditi 4 okvira da bih pregradio, kad moram sa dva stresati pčele? Radi li se to?
Nisam nikad do sada uznemiravao pčele od zadnjeg tretiranja perizinom iili oksalnom (kraj 10. mjeseca) do čišćenja podnica, polovica drugog mjeseca. Što je preživilo do tada preživilo. Sad sam već dva puta otvarao u 1. mjesecu, sve košnice (tretiranje oksalnom, dodavanje nozevite). Nemam iskustva u zimskom spašavanju gladnih. Svaki savjet dobro došao.
Sad kad toliko puno znam o životu pčela, sad mi se tek čini da ništa neznam, i da u ništa nisam siguran.