Isplativost pogaca iz kucne radinosti?

Pčelarski razgovori
Azem
Čita i piše, odličan

Re: Isplativost pogaca iz kucne radinosti?

Post Postao/la Azem »

Izete jesi li to malo stavio na papir,hoću reći da li se isplati.Ja sam tehnologiju savladao i napravio dobre pogače, ali se ne isplati raditi s obzorom na cijenu komponenti (šećer, med, germa i ostalo)
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Azem je napisao/la:Izete jesi li to malo stavio na papir,hoću reći da li se isplati.Ja sam tehnologiju savladao i napravio dobre pogače, ali se ne isplati raditi s obzorom na cijenu komponenti (šećer, med, germa i ostalo)
Točno je da se ne isplati, ali te tvoje pogače s medom i germom su puno bolje.
Ja još nisam vidio kupovne pogače da sadrže med, dovoljnu količinu polena ili dovoljnu nadomjestka za polen.
Jednom davno sam kupio nekoliko pogača mislim da su se proizvodile negdje u hercegovini.
Na poleđini je pisao sadrži ne sjećam se točno što sve ali otprilike je bilo pisalo.
SASTAV:
-Šećer saharin
-Med xx gr
-invertirani sirup
-Pelud (polen)3o gr
-Stimular
-Vitamini (nabrojani vitamini ne sjećam se koliko kojih)
-Minerali ( nabrojani minerali)
-Pročišćena voda
Pogača je bila duplo skuplja od drugih pogača za stimulaciju. Znači samo jedna stavka u nedovoljnim količinama je udvostručila cijenu pogače u trgovini. Ja sam bio prezadovoljan tom pogačom. Sledećih godina nisu se više prodavale jer kako kaže trgovac nisu bile dobre. Vjerovatno zbog sadržaja meda ili možda i polena, a zna se da te dvije tvari mogu prenositi spore zaraznih bolesti. Izrada obične pogače u domaćoj radinosti je na granici isplativosti samo kada se radi o manjim količinama. Ali ako se radi o nekoliko stotina kilograma pogače isplativost domaće izrade ipak postoji.
Ako radimo pogače od svog polena onda je isplativost svoje takve pogače vrlo velika.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Kolio sam primijetio ti koristiš Pipove pogače.Izvanredne su, ali su i skuplje, a ove koje opisuješ i ja sam imao priliku da ih koristim, mislim da je uvoznik ili proizvođač koliko se sjećam iz Širokog.Nisam ih dugo vidio na tržištu, ali su vrlo kvalitetne i tad su bile kao što kažeš duplo skuplje.Bilo je to prije možda i dvije godine.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la samir007 »

Selam (mir) svima, narovno i veliki pozdrav.

Koliko sam moga zaključiti iz dosadašnje diskusije pogačice iz vlastite režije su skuplje ali i kvalitetnije.
Prije svega tu najveću ulogu igra cijena kristalnog šećera.
Stipe reče da kupovnim pogačama nedostaje meda, i polena.

Kao što i sam naziv foruma nosi "Isplativost pogačica iz kućne radinosti" postavio bi pitanje?

Da li je neko pokušao kupovne pogačice obogati medom i polenom i na taj način kupovnim pogačicama popravi
kvaliteta?
Da li je to uopće izvodivo s obzirom na gustoću tijesta koje treba da ima pogačica?
Ako još uzmemo u obzir da je problem doći do kvaliteto samljevenog šećera tim više dobro opcija! Zar ne?

Hvala! Tek toliko da se razmišlja!!!
"Čovjek i kada razmišlja radi"
"Strpljen -spašen"
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Zadnjih godina koristio sam isključivo PIP-ove pogače jer sam nalićao na svašta. Bilo je pogača koje pčele samo izbace napolje ili koje se osuše i opet ih pčele izbace napolje. Probao sam praviti neke pogače po nekim receptima u količinama 10-20 kg. Samljeti 15kg šećera trajalo je cijeli dan, imao sam problem kako fino samljeti šećer. Veliki el. mlinovi za kavu ostavljaju previše kristalića. Pogače sam mješao ručno. Na kraju sam samo kupovao gotove.
Sada je druga priča jer mi treba godišnje minimum 200-300 kg pogače. Druga situacija donosi druga razmišljanja. Sada se pripremam za izradu mlina za pogače ili već postojeći mlin čekićar za prekrupu preurediti za mljevenje šećera. Uporedo izrađujem veći broj prikupljača polena. Moram još napraviti posude za invertozu. Na kraju i mješač za pogače. Eto ti pčelarske sudbine. Prošle godine ulagao sam u proširenje pčelinjaka, a to me tjera da sad ulažem u dodatnu pčelarsku opremu.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Mlin čekićar se vrlo lahko može prepraviti za fino mljevenje.Pokušat ću objasniti ako uspijem.Poenta je u prepravci sita.
Na postojeće najkrupnije sito stavi se tanki lim istih dimenzijakao i sito.Zatim se na rupama postojećeg sita probušie po tri rupice borerom 1,5mm koji se zašilji na vrhu.Na ovaj način se može samljeti 50 kg za 20-tak minuta.Ne znam da li ćeš na osnovu ovoga uspjeti skontati kako ovo funkcioniše, možda napravim fotografiju ovog sita ako te interesira.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Azem je napisao/la:Mlin čekićar se vrlo lahko može prepraviti za fino mljevenje.Pokušat ću objasniti ako uspijem.Poenta je u prepravci sita.
Na postojeće najkrupnije sito stavi se tanki lim istih dimenzijakao i sito.Zatim se na rupama postojećeg sita probušie po tri rupice borerom 1,5mm koji se zašilji na vrhu.Na ovaj način se može samljeti 50 kg za 20-tak minuta.Ne znam da li ćeš na osnovu ovoga uspjeti skontati kako ovo funkcioniše, možda napravim fotografiju ovog sita ako te interesira.
Mlin čekićar može biti MIO Standard:
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Azem ja sam majstor i mogu izraditi kompletan mlin ako treba. Izraditi i ugraditi novo sito je jednostavan posao ako imam potrebno sitno sito.
Marin mi je pronašao komad takvog sita na meni je da sito prekrojim na potrebne mjere i plastično bure u koje će ići samljeveni šećer.
Postavi sliku sita ako ti nije teško imam ideju kako što izvesti ali lijepo je vidjeti i druga rješenja.
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

Azem je napisao/la:Izete jesi li to malo stavio na papir,hoću reći da li se isplati.Ja sam tehnologiju savladao i napravio dobre pogače, ali se ne isplati raditi s obzorom na cijenu komponenti (šećer, med, germa i ostalo)
Azeme nisam računao jer da jesam možda bi odustao od pravljenja pogača.
Ja kad bi računao možda nebi ni pčelario ali ljubav prema pčelama me drži .Kad sam napravim pogaču znam šta imam i šta im dajem a sobzirom na med i ostale sastojke vjerovatno je skuplja aliii koliko je bolja. I još nešto da uspijem prodati sav med možda ga i ja nebi stavljao u pogače(pošteno govoreći). :wink:
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

Azem je napisao/la:Mlin čekićar se vrlo lahko može prepraviti za fino mljevenje.Pokušat ću objasniti ako uspijem.Poenta je u prepravci sita.
Upravo tako sam i ja sam pravio sito jer nisam mogao naći odgovarajuće sito(AKO NEKO ZNA GDJE SE MOŽE NABAVITI I POMOĆI MI BIO BI MNOGO ZAHVALAN). Pravljenje sita je mrkotrpan posao i nije baš idealno rješenje ali radi.
Još da dodam da na svom mlinu melem kukuruz ,jabuke , klasinu od kukuruza i još neke stvari ali naravno mijenjaju se sita i noževi u zavisnosti šta meljemo.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Izete
čini mi se da sam Vam poslao privatnu poruku vezano za kuvanje pogače i načine za sito.
Ako nisi dobio ili otvorio pretinac koncipirati ću opet.
Nešto je štekalo sa erroriam pa moguće da nije ni otišlo a ja to ne vidim .
Za sve mlinove ne treba prepravljati sita nego napraviti novi kostur i na njega postaviti što sitniju mrežicu da je mljevenje sitnije . Ako je nešto vlažniji šećer onda tu nema pomoći -svaki će ljepiti i stvarati probleme .Iz tih razloga svakom bi preporučio da odmah napravi dva kostura sa mrežicama da može na brzinu promjeniti i ne čeka sušenje opranog sita ,iako se u rerni može časkom osušiti.
Prije svega obezbjedite grubo prosijavanje van mlina preko ventilacije ili slične mreže da u mlin ne mogu dospjeti grumenčići ili drugo predmeti koji će ga probušiti,
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
asmir75
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la asmir75 »

ErminH je napisao/la:
Ahmet je napisao/la:
ErminH je napisao/la:ev samo da kazem da su cjene koje si naveo ahmete u uvodu mala maca za sadasnje,pogaca stimular je oko 3.20 km :shock:
Opaaaaaaaaaaaaaa :cry: ja sam ih bas danas u Livnu trazio jer je bio topal dan pa sam radi sigurnosti htio dodati drustvima ali ne nadjoh ni jednu, doduse u Livnu i ima samo jedna prodavnica koja ih drzi u prodaji. Mislim da sam sad siguran da cu pogace sam praviti samo je pitanje kako i sa cim :D
heheh :) sam nego sta

nego i ja ovih dana trazim da kupim pogace,ali ih nema nigdje,bez obzira na cjenu sve se "opuhalo" :roll:
Baš neki dan kupovao pogače, i razgovaram sa direktorom i vlasnikom poslovnice PIP-a u Velikoj Kladuši pa mi priča da je potražnja za pogačama tolika da se nemože stići proizvesti koliko se traži.Velika potražnja uglavnom iz Hrvatske i Slovenije.Kad je cijena u pitanju ovdje je cijna 2.55 stimular, a 2.45 KM "obična".
"Priroda neće slijediti čovjeka, ljudi moraju slijediti zakone prirode"
Dioskurid, 50. god. n.e
Jazz
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Jazz »

Slasticari koriste sito za secer u prahu. Ako granulacija sita odgovara mozda bi se moglo ugraditi u mlin
izgleda ovako :
slika
slika

ima i manjih sprava za produktivnije sijanja -drsce sam od sebe - pa caskom prosije 50 kg
http://www.alibaba.com/product-gs/34671 ... chine.html
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

samir007 je napisao/la:Selam (mir) svima, narovno i veliki pozdrav.

Kao što i sam naziv foruma nosi "Isplativost pogačica iz kućne radinosti" postavio bi pitanje?

Da li je neko pokušao kupovne pogačice obogati medom i polenom i na taj način kupovnim pogačicama popravi
kvaliteta?
Da li je to uopće izvodivo s obzirom na gustoću tijesta koje treba da ima pogačica?
Ako još uzmemo u obzir da je problem doći do kvaliteto samljevenog šećera tim više dobro opcija! Zar ne?

Hvala! Tek toliko da se razmišlja!!!
"Čovjek i kada razmišlja radi"
ovo što je Samir pitao (predložio) mi izgleda kao jako dobra ideja.
izgleda da to još niko od forumaša nije radio?
Dobru srcu sreća dođe.
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la samir007 »

Ismete, hvala, napokon se neko osvrnuo na moje pitanje.
Ja redovno bacim pogled da vidim da li je neko dao komentar, ali ništa!
Šta ćeš, ne možeš dobiti odgovore na sva postavljena pitanja.

Kada su pitali čuvenog Šejha Gazaliju ; odakle mu toliko znanje ?- odgovorio je da
se nije ustručavao pitati ono što ne zna i da je pažljivo slušao dok drugi govore.
"Strpljen -spašen"
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Dodavanje meda kupovnim pogačama nije uobičajeno, vrlo teško bi bilo napraviti odgovarajuću konzistenciju, bojim se da bi se pčele lijepile.
Jedan moj kolega pčelar imao je gubitke upravo zbog toga što su pogače curile i lijepile pčele.Ovo je primjer iz prakse,tako da se ne bih usuđivao pokušavati gotovim pogačama dodavati med.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Pozdrav svima ,
Samire ideja kao ideja može proći, ali mislim gda je jednostavnije malo se potruditi početi rješavati mlin pa i kupiti gotov mljeveni šećer u diskontu maloprodaje nego prepakirati već gotove pogače.Ako bi to i pokušali desilo bi se to da bi imali vrlo rijetke pogače u koje bi opet morali ubaciti dio mljevenog šećera koji će anulirati višak vlage iz meda .Jedino bi moglo proći dodavanje polena to ne bi poremetilo strukturu pogače,cjedjenje i slične pojave.
Vjerujte kad jednom rješite mlin , pa taman i sporije glavni posao je kvalitetno mješanje- mješalica to je glavni dio posla . Vjerujte mi to imam puno iskustva , radili smo to i puno prije rata . Svoju mješalicu sam nabavio tamo negdje 97-98 .g.
pozdrav svima
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

Marin je napisao/la:Izete
čini mi se da sam Vam poslao privatnu poruku vezano za kuvanje pogače i načine za sito.
Ako nisi dobio ili otvorio pretinac koncipirati ću opet.
Nešto je štekalo sa erroriam pa moguće da nije ni otišlo a ja to ne vidim .
Za sve mlinove ne treba prepravljati sita nego napraviti novi kostur i na njega postaviti što sitniju mrežicu da je mljevenje sitnije . Ako je nešto vlažniji šećer onda tu nema pomoći -svaki će ljepiti i stvarati probleme .Iz tih razloga svakom bi preporučio da odmah napravi dva kostura sa mrežicama da može na brzinu promjeniti i ne čeka sušenje opranog sita ,iako se u rerni može časkom osušiti.
Prije svega obezbjedite grubo prosijavanje van mlina preko ventilacije ili slične mreže da u mlin ne mogu dospjeti grumenčići ili drugo predmeti koji će ga probušiti,
Marin nisam primio privatnu p. Za kostur si u pravu tako sam i uradio za svako sito poseban kostur. Tako je, šećer mora biti bez vlage da nebi lijepilo. Sve sam toveć doživio.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Danas kupljen mljevni šećer vreća 50 kg = 90 km

slika

slika
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Dobro si to našao, ja sam jutros vidio novu cijenu šećera 99,5 KM za 50 g , nije ni 100 KM. Sad se pogotovo ne isplati raditi.
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Nikada ne razmišljam dali se isplati ili neisplati praviti pogače za pčele.Ja ih pravim ito 50 kg mljevenog šečera,4dcl domačeg starog sirčeta,povidon 3dcl i meda 10 kg.Kad dodam svoju pogačicu znam što sam dodao.Ako je vreča šečera 87km,a pogačica 2,30 km.Razliku od 64 feninga trebaju podjeliti proizvođać i trgovac.Pozdrav iz Žepča
Ahmet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Ahmet »

Azem je napisao/la:Dobro si to našao, ja sam jutros vidio novu cijenu šećera 99,5 KM za 50 g , nije ni 100 KM. Sad se pogotovo ne isplati raditi.
Da Azeme ali cijena pogace ove godine ide iznad 3 marke 100% tako da je isplativost a pogotovo kvaliteta neupitna.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

senad je napisao/la:Danas kupljen mljevni šećer vreća 50 kg = 90 km
Senade , je li ovo greška danas kupljen mljeveni šećer 50kg 90 KM . Zanima me je li mljeveni . Ako je mljeveni u ovako četri upakiranje vreće -koliko si kupio vreća običnog sitnog šećera od 50 kg. ili si odmah kupovao negdje mljeveni?
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Marin je napisao/la:
senad je napisao/la:Danas kupljen mljevni šećer vreća 50 kg = 90 km
Senade , je li ovo greška danas kupljen mljeveni šećer 50kg 90 KM . Zanima me je li mljeveni . Ako je mljeveni u ovako četri upakiranje vreće -koliko si kupio vreća običnog sitnog šećera od 50 kg. ili si odmah kupovao negdje mljeveni?
Mljeveni šećer 50 kg u jednoj vreći = 90 km. ( nisam vago ,vjerujem da ima i više u svakoj vreći,namučio smse dok sam to istovario pa uz stepenice). NIsam kupovo kristal šećer, pa meljenje ,, nego u fabrici koja se bavi proizvodnjom kocke i kafe . Nazovem gazdu on to sve pripremi i ja samo odem po to i naravno platim.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Senade, pitao sam iz razloga što mi ovo izgledaju obične plastične vreće za šećer i to podvezane.
Kad meljemo šećer i ako je došlo u četri vreće nema šanse da se to satvi u pet vreća i još podveže- radi kubature treba i šesta . Što sitnije meljete imate više volumena , pa sam za to provjeravao je li 50 kg. Ovo je moje iskustvo nikad nisam mjerio a sad imam digitalnu vagu viseću 150kg na 100 grama i prvom prilikom ću vidjeti te razlike .(ako ne zaboravim)

Ima jedna zanimljiva priča koja kaže da je mokra pržina ( sitni pjesak) lakša od suhe . Nije logično ali može biti istinito.
Odgovorite