Zvoneto je napisao/la:Senade ako možeš par riječi o toj tehnici uvođenja farara, pošto sam naručio 50 nastavaka biće gotovi za 20 dana i dobio sam ih extra povoljno. Je li možda tajna u puno šećera

ili nešto drugo?
Da ne ostanem dužan odgovor.
@zvoneto
Ja kada sam uvodio farar nastavak u kombinaciju sa LR dugo sam razmišljao kako bezbolno to učiniti,
Nije to ništa komplikovano niti tajanstveno. U proljetnom razvoju, svakoj zajednici u LR dodo sam prvo dva farar okvira sa satnom osnovom, Nisam mnogo težio da dobijem i trutovsko leglo za onu razliku do LR visine jer mi je stalo da imam što više izgrađenog saća za farara, čim su pčele izgradile FA s.o. i matica zalegla odmah sam išao sa prevješavanjem i opet dodavanje FA okvira sa s.o.,, Neke zajednice su odradile i s.o. i do nadgradile trutovsko i sve zaleženo..
Obično sam prevješavao u LR nastavak .
Do ograničavanja matice imao sam izgrađeni 6 FA okvira . Do bagrema pčele su izgradile i ostala 4 okvira.
Kad bagrem krene dodajem cijeli FA nastavak sa s.o. u plodište .
PA je izgledalo ovako, plodište 2 FA nastavka i medišta 2 LR nastavka .
Do kraja bagrema sve je izgrađeno saće .
Tokom početnog startanja FA okvira sa s.o. treba pčelama dodavati stimulaciju da brže grade saće.
Ja nisam imao na svim pčelinjim zajednicama FA nastavke ali su mi sve gradile fa okvire sa s.o. i kasnije grupiso.
JA sam i u toku glavne paše u LR medištima dodavao farar okvire sa s.o. koje su pčele izgradile a razliku visine do LR grade djevičansko saće. Nakon vrcanja opet vršim grupisanje ..
Najvažnije je da za što kraće vrijeme dođemo do što više izgrađenog saća za FA nastavak. Tako da se uključe sve raspoložive snage .. I naredni godina će biti mnogo lakše uvoditi FARAR nastavak.
Mislim da ovo nije komplikovano samo da glavna paša ne izda,
@muris
MM znači ----> matična mliječ
muris ne znam tačno na šta si mislio kada kažeš nasrtat LR + FA .
Dimenzije LR i FA su istovjetne osim po visini ,,a ako želiš da vidiš kako izgleda n a pčelinjaku imaš moji slika mnogo i na forumu i na početnoj web stranici -GALERIJA SLIKA