EFENDIJIN DNEVNIK

Odgovorite
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Re: EFENDIJIN DNEVNIK

Post Postao/la samir007 »

Hvala Senade na detaljnijem odgovoru, sada mi je puno jasnije glede procjene jačine pčelinje zajednice.
Moji su kriteriji skromniji, vjerovatno će iz godine u godinu biti veći. Kao početnik bit ću zadovoljan da izađem iz prve zime sa živim pčelama, pa maker činile i samo nukleuse.
Prateći ovaj forum, moram kazati još i ovo:
Ljudi vi ste otišli u tačku...................................................................... :idea:
Naročito kada je govora o uzgoju matica, ne bi vas skontala država, što više čitam sve me više zbunjujete sa teorijama, nikako vas nemogu pratiti, a sada i one razne kombinacije sa nastavcima, ajoj :o
Zaista svaka vam čast, ali to je za mene previše.
:D :D :D
"Strpljen -spašen"
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

samir007 je napisao/la:Hvala Senade na detaljnijem odgovoru, sada mi je puno jasnije glede procjene jačine pčelinje zajednice.
Moji su kriteriji skromniji, vjerovatno će iz godine u godinu biti veći. Kao početnik bit ću zadovoljan da izađem iz prve zime sa živim pčelama, pa maker činile i samo nukleuse.
Prateći ovaj forum, moram kazati još i ovo:
Ljudi vi ste otišli u tačku...................................................................... :idea:
Naročito kada je govora o uzgoju matica, ne bi vas skontala država, što više čitam sve me više zbunjujete sa teorijama, nikako vas nemogu pratiti, a sada i one razne kombinacije sa nastavcima, ajoj :o
Zaista svaka vam čast, ali to je za mene previše.
:D :D :D
Ma moj efendija bice to sve uredu polako samo nije se niko naucan rodijo ima vremena samo citaj i polako primjenjuj na pcelinjaku a za ostalo sve sto nije jasno pitaj pa cemo pojasnit :P :P :P :P
Pcelar u bijelom svijetu.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Dobro dosao u nas klub ucenika,znaci nisam ja sama koja uci.Valjda se sretnemo u ucionici -uzgoj matica :)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Kada mladi pčelar odgoji prvu svoju maticu iznenedi se koliko je to jednostavno. Istina neke su metode uzgoja matica komplicirane. Ipak na kraju shvati da je puno teže i neizvjesnije držati pčelinje društvo zdravo i u top formi tokom cijele godine. Naročito mu je teško imati društva do kraja zime s više od 6 ulica pčela. To mu je odličan znak da su mu kvalitetne matice, da su mu društva zdrava i da će te sezone izvući maksimum o prve do zadnje paše. Ako pčelar ne savlada tehniku i ne stekne znanje pa pčelinja društva ne uspjeva održati u top formi tokom cijele godine nikad neće biti dobar pčelar. Uzaludno mu sva ostala znanja vezana za pčelarstvo jer će mu rezultati uvjek biti polovični da nekažem slabi. Uvjek će gubiti veliki broj društava i uvjek će samo ulagati u pčele.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Hvala Stipe, znači 6 ulica je top-forma!!!
Uzgojiti dobru maticu prestavlja zadovoljstvo, i nadam se da nije toliko teško i komplikovano kao što se teorijski komplikuje!!!

Zapravo sami pčelari, komplikuju komplicirajući komplikovano da se od njih kupuju komplikovane matice. :D :D :D
Malo šale nije na odmet, sory :P :P :P
"Strpljen -spašen"
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Vjeruj efendija da je najteže i pokazati i naučiti jednostavne stvari.Jednom kad nešto vidiš bolje je nego 100 puta kad pročitaš.Ali zašto baš Matica. Pa od nje sve zavisi.
Poznati uzgajivač matica Franjo Tomažin jednom je rekaoda je loša matica unaprijed planirani gubitak.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

samir007 je napisao/la:Hvala Stipe, znači 6 ulica je top-forma!!!
Uzgojiti dobru maticu prestavlja zadovoljstvo, i nadam se da nije toliko teško i komplikovano kao što se teorijski komplikuje!!!

Zapravo sami pčelari, komplikuju komplicirajući komplikovano da se od njih kupuju komplikovane matice. :D :D :D
Malo šale nije na odmet, sory :P :P :P
He he tako je samire007, komplikovati komplikovano s što više komplikovanih sitnih detalja.
Ako ti trebaju 2 matice odgoji ih 10 bilo kojom metodom. Selekcijom ćeš odabrati 2 najbolje i za početak to je odličan rezultat.
Na žalost neki koji se hvale da su uzgajivači matica prodat će i tih preostalih 8. Tim postupkom uništavaju sebe i onoga tko je od njih kupio matice. Jer čovjeka se može jednom prevariti, drugi put ako je nepažljiv, a treći put se može prevariti samo budalu.
samir007
Čita i piše, vrlodobar

:D :D :D Dobra ti je ova.
Baš me slatko nasmija.
Svaka čast Stipe
"Strpljen -spašen"
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Evo novih slika, dans uslikano oko 14 h.
UNOS POLENA, (NASTAVAK SE MALO SASUŠIO PA PROLAZE GDJE NE TREBA)
slika

DRUŠTVO U STIRODURNOM SANDUKU VLASTITE IZRADE
slika

OVAKO IZGLEDA KADA SE MALO ZADIGNE POGAČICA
slika

IZBLIZA SLIKANO
slika

OVDJE POJELE MALO VIŠE POGAČICE
slika

OVU SAM NAMJERNO POGREŠNO STAVIO DA VIDIM ŠTA ĆE SE DESITI
slika

ZA KRAJ OVA PČELA DUBI NA GLAVI JOŠ MALO PA ĆU I JA OD SVIH TEORIJA PČELARENJA :D :D :D
slika

Bit će još nisam ih stigao smanjiti rezoluciju.
"Strpljen -spašen"
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Onu pogaču što si "stavio" pogrešno toje ispravno :P tj.. kada postavimo pogaču da trake koje se isjeku budu suprotno od dužine okvira..

Uvjek bi trebalo sjeći trake ,,, ja samo prođem skalpelom tek da otvorim i one to lagano zobaju a ne može doći do curenja pogače
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
samir007
Čita i piše, vrlodobar

:D :D :D Hvala Senade, znači ja sve stavi naopako smatrajući da je to ispravno, a ono što sam stavi naopako to je u stvari ispravno.
Hvala ti na ovoj informaciji, kada budem stavljao nove pogačice vodit ću računa o tome.
Smatram da nema potrebe da im dodajem nove do početka februar. Nadam se da će i tada biti lijepog vremena da im zamjenim pogačice bez obzira koliko ove pojedu.
"Strpljen -spašen"
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

samir007 je napisao/la::D :D :D Hvala Senade, znači ja sve stavi naopako smatrajući da je to ispravno, a ono što sam stavi naopako to je u stvari ispravno.
Hvala ti na ovoj informaciji, kada budem stavljao nove pogačice vodit ću računa o tome.
Smatram da nema potrebe da im dodajem nove do početka februar. Nadam se da će i tada biti lijepog vremena da im zamjenim pogačice bez obzira koliko ove pojedu.
Evo grafike da bude još jasnije

slika
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Hvala Senade, aferim,tako volim, kada se gvori i objašnjavaš jezikom "Početnika".
:P :P :P
Sada je kristalno jasno,
Naučih napokon još nešto novo i korisno. :P :P :P
"Strpljen -spašen"
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Ovo poprečno isjcanje traka 1cm x čitava širina pogače. Kao štosam rekao ja samo skalpelom prosječem i tako dodajem moj su pogače nešto rijeđe tako da nije dobro da pogača cijedi na klube,,

Kupovne pogače imaju usebi učvršćivač.

Opet neki rada da cijelu stranu isjeku ,, na ovako isječenoj pogači pčele više rasipaju pogaču tako da se može nać na laticiod podnjače,,onikojiimaju pune podnjače to će pčele pobrat.

Bitno je samo da pčele mogu doći u dodir sa pogačom da ne curi ida se ne rasipa.

Sretno
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ja koristim PIP-ove pogače i isjecam ih cijelom dužinom. Te pogače nit cure nit se suše, na što posebno treba obratiti pažnju.
Komadiće te pogače znam naći u AV podnici ali samo u tragovima.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la zvuk_tisine »

Efendum jel se to meni čini ili su stvarno kod tebe stimular pogače u ovo doba godine? Te malo tamnije?
I ja isjecam cijelu jednu stranu pogače i isto kosristim pipove i nemam nikakvih problema, cak ni u ljeto kad sam dodavao stimular pogace na visokim temperaturama nije bilo curenja :)
Danas sam na svoja 2 drustva dodao po jednu pogacu, malo pregledao i stanje je uredno za sad, pcele mirne sto me je iznenadilo jer zadnji puta kad sam gledao nisu mi dale prici ni jednom sanduku hehhehe
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

sta ba kazes dubi naa glavi hahahhahahah e dobra dobra hahahahah
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

hahahaha, pčelica gimnastičarka, pa dubi na glavi :)

Senade, neki dan sam stavio pogače ali upravo kontra od onoga što ti pišeš. Bilo je to po uputi proizvođača. Dakle, otvori koji se dobiju izrezivanjem traka na pogači su paralelni sa ulicama. Jedino sam pri postavljanju pazio da ti otvori pokriju baš ulice a ne satonoše. Ne može se tu pogriješiti jer je proizvođač nacrtao kuda treba isjecati trake.
Vjerujem da su oba načina postavljanja pogače ispravna a i da ima još varijacija na tu temu. Pa neko postavlja ovako, neko onako.
Dobru srcu sreća dođe.
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

Samire onaj razmak između nastavaka je veliki i nije dobro tu ti ulazi vjetar a mogu i tuđice.Moj ti je savjet da na sastav na gornji nastavak zašarafiš letvicu koja će zatvoriti tu šupljinu (tako ja radim). Ili ako ti je lakše sastav zalijepi ljepljivom trakom.
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Izete, zalijepio sam traku, nisam prije primjetio, vjerovatno se u toku zime sasušilo.
U svakom slučaju hvala na savjetu..

Eh, za ove tamnije pogačice, da to su stimulativne.
Vjerujem da se neki pitaju zašto?
To je preporuka jedno starog djede, koji ima preko 100 pološki, on ovijek stavlja po društu pola stimulativne i cijelu vitamnsku.
Mislim da je jedan od rijetkih u Bosni koji ima toliki broj pološki, nikada ne koristi mravlju MK a pogotovo ne OK, samo ih zadimljava, od njega sam naučio još jedno, kako se ti ophodiš prema njima tako će i one prema tebi.

Koji je razlog da on stavlja obje vrste ne znam, ali ja nisam vidio ništa loše u tome.
"Strpljen -spašen"
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

@Stipo,,dobro si ovo dodo oko sušenja pogače,,zna se desiti da ae pogača i sasuši takoda dolazi do još većeg otpada,, PiP to radi glede komponenti onako kako treba ,,, dok je danas sve više oni koji ubace mašine i štansaju odmah novac njih ne zanima da li će pogača procuriti, osušiti itd.

@Ismete dobro si primjetio da bi otvor trebao biti na ulici ,između okvira,, Znam da mi se dešavalo da sve to tako otvorim i da pčele nisu mogle uzimati pogaču.. Ako se ide u kontru nema bojazni.

Sve što funkcioniše treba primjeniti, Kod mene jako lijepo su uzimale pogaču i kad samo skalpelom proparam ,otvorim ..

Treba voditi računa;

* da je pogača dostupna
* da se ne suši
* da nema rasipanja
* da ne curi po klubetu/pčelama
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Ama bolan jel uredu da sad budu stimulativne pogače u sanduku??????
Nije uredu ni da budu obične, osim ako nema hrane, a kamoli stimulativne. Čudite se onda odakle leglo.
Ona, po meni, može sad napravit samo problem. Vjerovatno ti matica nije ni prestajala sa leglom a trebalo bi i njoj malo odmora.
Jel grijesim? Iskusni?
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Od viška glava ne boli, bolje da imaju pogačice rezerve nego da nemaju nikako hrane.
Dvije vrste pogačica daje pčelama pravo izbora da uzimaju koja im više godini.
Kod mene su ipak više uzimale vitaminske, a stimulativne uzimaju samo po potrebi, barem mi se tako čini.
Ako promatrmo koliko su pojele obične pogačice a koliko stimulativne vidjet ćemo da su duplo više uzimale običnu, ali su načinjale i stimulativnu.
Ako još tome dadamo da sam stavio čitavu običnu pogačicu
Ja volim da jedem i pitu i halvu, nadam se da i one zaslužuju da na repertoaru imaju; meda, obične pogačice, stimulativne i polena.
Neka uzimaju šta im je volja, samo neka su žive i zdrave.
"Strpljen -spašen"
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Od tog viska bi mogla glava da zaboli jer se leglo podstice a nije vrijeme.Kazu da je najbolje samo posnu pogacu bez icega sto nadomjestava polen.
Pita,halva su dobre ali ako je previse nece na dobro :D
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Samo ti to efendija povadi, ja kao početnik to nikada ne bih uradio. Ako ima dovoljno hrane onda pogača nije potrebna, u medu imaju sve potrebne vitamine. Ona im stvara dodatni napor jer pogaču valja preradit. Osim toga, zbog stimulativne pogače imaš leglo neprestano, to je dodatan napor matici-i njoj treba odmor a pošto one radije jedu pogaču a ne med leglo ti bude hranjeno pogačom, tj slabom hranom i onda ne dobiješ kvalitetne pčele, dobijaš kratkoživuće pčele koje na proljeće nađeš na podnici a uz to troše ti se i zimske pčele stalno jer stalno moraju hranit leglo i hranit maticu čime im se životni vijek uveliko smanjuje, treba radit što prirodnije...po meni te pogače samo štete, osim ako nema dovoljno hrane ali tada ide obična šećerna pogača tek da ne ostanu gladne.
I preporučuje pipove pogače, malo su skuplje al su daleko kvalitetnije.
To bi bilo isto da imaš frišku pitu i halvu a ti to preskočiš pa jedeš kruh od neki dan, ko veliš da se ne baci, malo kruha pa zalij vodom....kolko bi tako izdržao...a da ne pričam o iscrpljenosti organizma zbog loše hrane...
Možda griješim, al eto iskusni nek me isprave.
Odgovorite