Pashin dnevnik!

keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

po meni problem je i u tome sto su kod pashe pcele bile vec zazimljene u bosni i sto je leglo stalo, vrativsi ih u hercegovinu pcele su se ponovo aktivirale, poslo je leglo, zalihe su se topile sa leglom se gomilala varoa, ona to nije pratila, to podrucje je dosta naseljeno sa pcelama pa je mozda jos bilo povoljnije za varou, na kraju tretman sa beevitalom, koji je tek dosao kod nas i nije ruku na srce sto posto provjeren, dakle sve su to moguci uzroci, a jedan pcelar bi rekao kad pcele odu pred zimu, nisu one sad otisle, otisle su u 7 om mjesecu..bitno je drzat se pravila, dakle oksalna, obavezan tretman pocetkom sedmog mjeseca, i pred zazimljavnje i to je to..ja tako radim nema gubitaka nikakvih..pcele su mi na slicnoj lokaciji kao kod pashe..a inace ne volim da eksperimentisem, ko voli beevital neka radi sa njim, ja dok se bas kod ostalih ne uvjerim u njegove ucinke necu da ga prijenjujem, dosta je oksalna i dva tretmana zadimljavanja u seriji od po 4 puta u 7 om i 10 om mjesecu i ne bi trebalo da bude problema..
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Asim je napisao/la:pasha osjećam se odgovornim jer sam te ubjeđivo u efikasnost Bee vitala ali , za moj mali pčelinjak mogu da kažem samo mašala , međutim ja sam u 10 mjesecu uradio završni tretman bee vitalom pad varoe je bio da sam se debelo zabrinuo i ponovio sam postupak u jedanestom mjesecu bilo mi ih je žao već su bile u klubetu ali sam istrajo i dobro ih okupao i ponovo je padala varoa i gledo sam kako se ribaju i van košnice , sada sam utoplio košnice krovnom lepenkom (ter papirom ) sve su dobre i jake i čak imam sumnju na jedno društvo da je negdje išlo u pljačku po hladnim danima ali ja sam od maja mjeseca radio 4 tretmana puna ( jedan tretman tri postupka u razmaku od 6 do 8 dana ) i plus dva puta jedanput u 10 jedanput u 11 mjesecu svaki put sam obaro ogromnu količin u varoe i strahovbo sam i pito i sebe i sve oko sebe što se ovo ove godine događa sada ću čekati proljeće ali eto mislim da sam nenamjerno učinio da se osjećate sigurnim sa ovim novim sredstvom neznam što da kažem bojim se da je ove godine nešto pogodovalo da varoa napravi pravu najezdu i nenormalno se razmnožava , znam tu težinu i žalost koju izaziva gubitak ovih dragih bića sve sam to prošao i eto od varoe sam dobro paranoičan stoga sam reko da nema cijene sredstvo koje može pomoći da se ukloni ova napast zaista mije žao
Asime , nemoj se osjećati odgovornim.

Nije kriv beevital , kriva sam ja. Skoro mjesec i po nisam ih obišla.
Moja društva su bila izuzetno jaka , otac ih jednom prije manje od 4 nedelje pregledao , i dalje su bila puno jača od njegovih i odjednom ih je pokosilo.

Ja i dalje ostajem na beevitalu. Samo ću pčele , akoBogda , držati pored kuće i eventualno još na nekoj bližoj lokaciji i redovno ih kontrolisati. Uvjerila sam se u njegovu efikasnost.

Moraćemo ovdje otvoriti odjel -organsko (ili eko) pčelarstvo- pa ćemo razmjenjivati iskustva . (prijedlog za administraciju)

Drago mi je da su ti pčele dobro. Samo nastavi tako. Nećeš pogriješiti.

Znaš kako ja razmišljam: potrebno je svoju stigmu - pretvoriti u svoju karizmu i svaku lošu situaciju okrenuti u svoju korist.
Ja sam dobila odličnu lekciju , a pouke tek sad moram iz svega da izvučem. Ništa nije uzalud!!!! I ne treba žaliti.... :)))))
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Mungos1212
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Mungos1212 »

Sad ću se morati malo umiješati. Asime, sve što ste govorili o beevitalu u pozitivnom smislu ja ću potvrditi. Mislim da sam pčelar koj najduže koristi bee vital na ovim prostorima. Keno, i ja sam bio veliki skeptik po pitanju beee vitala ali kad sam se raspitao kod ljudi koji ga koriste preko 2 godine u hrvatskoj uzeo sam ga. Bee vital ima nešto što drugi nemaju a to je tradicija. Oxalnu koristiš a ne bee vital. Pa u bee vitalu je ima. Plus mravlje koju ja izuzetno cijenim jer je jedina koja ubija varou u leglu. Propolis ih tjera na samočiščenje a limunska liselina snabdjeva c vitaminom i drži da se ne pokvari preparat.
Pasha, pčelar si kada sve izgubiš i imaš snage da ponovo počneš. Što te ne dokrajči, ojača te. Imao sam iskustvo da sam sve izgubio upravo radi lijeka api life war ali to je druga priča.

Razlog mog javljanja je Varoa. Upoznajte neprijatelja da bi ga pobijedili. Varoa u leglu ima preko 70% i svako vaše tretiranje ubija onih 30% na pčelama. Niste napravili tretman ako niste uradili trostuki tretman u razmaku od po 6-8 dana. Ono što je ostalo nakon 2 tretiranja je oko 40% varoe. Morate se vratiti osnovama biologije pčele. Tretman jednim sredstvom nije dobar. Morate koristiti makar 3 sredstva. Ja koristim građevnjake, mravlju, bee vital i sitni šečer. osim osnovne biologije pčela morate pratiti i nova otkrića. Na USA sveučilištu dokazali su da varoa prenosi mnoge viruse i druge bolesti. Nozema ili nosemoza je jedna od njih. Nekada znana kao nozema apis dobila je novu vrstu koja se zove nosema cerana. Opasnija od stare zato što nemate očitih pokazatelja na drustvima. U mnogome je poharala pčelinjake po svijetu, Osim tih virusa pojavili su se i tri nova od kojih je jedan uzročnik CCD-a. Nemogu sada napisati sve o tome jer to je dvosatno predavanje. Jedno što mogu da upozorim da se varoa udružila sa virusima i ako je ne shvatite ozbiljno ne računajte na pčele. Vremena su izuzetno teška za pčelare a još teža dolaze. Uozbiljite se i svaki tretman ma ma čime radili, zapisujte, slikajte ili snimajte.
Zadnja izmjena: Mungos1212, dana/u 13 pro 2010, 23:02, ukupno mijenjano 1 put.
http://medino.com.ba/

I ljude poslušaj i svoje pameti imaj
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Moje kratko iskustvo da se sa varom moramo boriti cijelu sezonu...
Na prvom mjestu građevnjaci i još najmanje dva sredstva.
Zašto naglašavam građevnjaci ove godine sam samo pokusno u dva
društva koristio kad sam prvi put provjerio nisu bili zaleženi i tako sam ih i zanemario i na
kraju su proizveli varoe da nije pomogla ni MK, varozan letvice, a ni bevital
nije pomogao jer je već u 10 mjesecu sve bilo kasno. Ostale sam uspio uz pomoć
ova tri srestva spasit za sada.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Slažem se sa Samirom borba protiv varroe mora trajati cijelu sezonu. Varroi odgovara kišno vlažno vrijeme , a pčelama to ne odgovarra pogotovo kada pčelar za takvog dužeg lošeg vrmena nekvalitetno prihranjuje i stimulira pčele na veći razvoj pa samim time stimulira i varrou. Tada je potrebno da pčelar više posveti svoju pažnju u borbi protiv varroe.
Česta je pojava da poslje dobre i uspješne sezone u narednoj sozoni pčelaru popusti pažnja protiv varroe i ktomu ako ta godina bude nepovoljna kao što je bila ova godina, varroa naprosto eksplodira. Tada samo jesenji tretmani protiv varroe obično su već prekasni jer je šteta i bolest u pčelinjim društvima već nastupila. Štete kao po pravilu prvo se primjećuju u jakim i elitnim društvima pa ako tada očistimo pčelinja društva od varroe nismo spriječili razne bolesti koje su nastale u društvima. Zaražena i oštećena društva svakodnevno slabe i na kraju košnice ostaju prazne bez pčela. Za vrijeme toplijih jesenjih dana znatno oslabljena društva budu napadnuta od grabeži koja ih obično do kraja unište, a med pčele iz drugih košnica opljačkaju. Grabež je vrlo opasna pojava ne samo za napadnuto društo nego što je oslabljeno bolesno društvo veliki izvor zaraze raznih mogućih bolesti koja se lako prenosi u susjedna društva i druge okolne pčelinjake.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

steta velika,al Glavu gore,bice to hairli insAllah :)
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Mungos1212
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Mungos1212 »

Stipo, sve si odlično rekao. Upravo si super opisao jednu veliku grešku pčelara na ovim prostorima. Borba protiv varoe traje cijelu godinu.
Hajde da nabrojimo neke a da nisu amitraz:
-oksalna
-mravlja
-timowar
-api life war
-timol
-majčina dušica
-vojin lekić
-zagrijavanje na 40 stepeni
-posipanje šećerom u prahu
-brašnjanje
-zadimljavanje uljem
-izrrezivanje trutovskog saća
-prskanje propolis tinkturom
-james bond tehnika
-apigard
-mliječna kiselina
-dimljenje oxalnom
-antivarozna podnjača
-MAQS
-bee vital
-apitol
-super strips
-gorki pelin
-KAS 81
-formiranje novih rojeva
-upotreba biotehničkih metoda
Sve ovo možete upotrebljavati u borbi protiv varoe i tokom cijele godine (pojedine ali ne sve)
Zadnja izmjena: Mungos1212, dana/u 17 pro 2010, 08:29, ukupno mijenjano 1 put.
http://medino.com.ba/

I ljude poslušaj i svoje pameti imaj
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Bravo, mungos 1212 ,sve je ok .
Puno puta sam drugima govorio i pisao da je pčelar tu da odluči kako će i na koji način djelovati .

Ako imamo varou imamo problem i puno rješenja kako to uraditi da ne pokvarimo proizvode,
ako imamo kontaminirane (zatrovane )proizvode onda više nemamo nikakvo rješenje kako to možemo ispraviti.

Kako će ko raditi neka bude njegov izbor ali nek se bar na forumima ne deklarira da je to baš i samo amitraz i još se fali kako je dobar i savjestan pčelar te da nema varoe , on to uredno odradi na vrijeme ljeti jedan tretman 4-5 puta svaka 4-5 dana i tako u 9/10 mjesecu jednom opet 3-4 puta i onda oksalna i nema nikakvih problema .
Na bazi sadašnjih saznanja probajte svakako ali bar se rješite amitraza bilo kojeg oblika.

Sad ću izvaliti jednu glupost ali neka bude da budem slikovitiji: .
Vrijeme je sušenja mesa dobro bi bilo svaki dan pod meso potpaliti malo listića ili sa furetom dobro zadimiti sa po 4-5 kapi onako da dobije aromu.
Kad bi i to napravili imamo šansu popraviti -dobro oprati ili obariti , ali medu i propolisu ne možemo pomoći nikako .
Zadnja izmjena: Marin, dana/u 16 pro 2010, 22:09, ukupno mijenjano 1 put.
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Ako se sjećate da sam pisala da sam mrtve pčele donijela iz Hercegovine i predala na VEterinarski fakultet u SArajevu na analizu. Bilo je peripetija oko prijema , ali smo to sa veterinarskom stanicom u S. uspijeli završiti i uz njihovu pomoć pčele se primljene na analizu. Nalaz je gotov i glasi "varoa i nozemoza".

Definitivno od sada pčele držim na očima. AkoBogda.

Baš se škole skupo plaćaju. :)

Ipak mi je drago da nije šta gore , nedaj Bože, a ovo ću ja obnoviti , akoBogda... :)
Zadnja izmjena: pasha, dana/u 24 pro 2010, 17:50, ukupno mijenjano 1 put.
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

steta, ali ndam se da ce sljedece godine biti bolje..sretno..
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Zaista hvala na iskrenosti, poželimo samo da ovo bude škola za sve nas, nadam se da smo svi nešto naučili bez obzira na iskustvo koje imamo u uzgoju ovih plemenitih bića.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

ma ja sad tek vidjela da si imala probleme sa varoom.bas mi je zao,ali ako bogda sve ce se nadoknaditi
Sve najbolje Pasha :)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Varroa! Varoza + nozemoza + grabež nema pčelara kojeg to nije opeklo samo to neki neće da priznaju.
Pasho iskrena si i to je dobro. Nemoj da te to shrva i mene je varoza + nozemoza + grabež znalo vretiti s 20 košnica na 10. Na tome nisam stao i sada ih imam skoro 50.
Ja sam ti kada sam počeo pčelariti normalno kao tek početnik očekivao i gubitke, ali sam si zadao jedno obećenje. Sve što izgubim društava svojom krivicom i nepažnjom ili neznanjem iste godine toliko kupujem novih društava. Tako kada sam jedne zime i proljeća izgubio 10 društava iste godine sam kupio 10 novih društava. Osim što me je oštetilo po džepu pčelinjak je bitno ostao ne oštećen. Tako da imam razlog više da se sjećam tog gubitka.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
beequeen
Aktivan
Kontakt:

To ti je odlicna ideja Stipo.Plati pa klati...i ja sam svoje izgubila zbog nepaznje(sad znam-na greskama se uci)ali nije to dovoljno.Treba i djep da osjeti pa cemo vise mislimo a i postediti ova divna bica
:)
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

i dobar i pouzdan te iskren mentor sprecava neke greske, koje kasnije dovode do odredjenih gubitaka..
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Pasha,
ne očajavaj, na proljeće ćemo po "mojim" metodama udvostručiti broj društava koje ti izađu iz zime, sa dobrim prinosom meda, ako iole bude dobra godina!
Čujemo se na proljeće!
Vidiš, ono na što ja stalno upozoravak i "šiljim" na ovome forumu - "zaboravljena i zapostavljena" bolest- nozemoza, + udaljenost stacionarnog pčelinaka - uzela je maha i kod tebe!
Pozdrav......schumy
Zadnja izmjena: schumy, dana/u 27 pro 2010, 13:16, ukupno mijenjano 1 put.
**za čistu prirodu i obilje pčelica
beequeen
Aktivan
Kontakt:

kod mene je komsinica izgubila njene zbog varoe(nestale pcele preko noci)a to joj bio udaljeni pcelinjak ,ista situacija kao kod Pashe
Schumy ti si nam brigadir u proljece-imaces vojsku iza sebe(sa gubicima)na putu ka oporavku :)
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Ma eto , probala sam - šta ću sad , bilo - bilo ... Idemo dalje .... :))))
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

samo naprijed pasha, sljedece godina je tvoja, kako se drze ove sto su ostale'?
beequeen
Aktivan
Kontakt:

ma hajde bona Pasha opet imas puno vise nego ja :)
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

keno83 je napisao/la:samo naprijed pasha, sljedece godina je tvoja, kako se drze ove sto su ostale'?
Ne znam keno83, i ne gledam ih.

U Hercegovini nešto ne vjerujem da će išta ostati , a ovdje ne znam , nisam više gledala. A i ne sekiram se plaho. Poduzela sam što je trebalo , a što se hrane tiče , ako bude do toga problem , dodaću im , imam poklopljenog meda iz košnica koje su stradale u Hercegovini.

Beequeen, sad ti imaš više. Ali nema veze. Ja imam žešće iskustvo , nije ni to malo ;) .

Sve pčelare srdačno pozdravljam i selamim i veoma mi je drago što sam postala dio vas. :)
Za jednu godinu , puno sam toga prošla i to najviše lijepog. A ovo manje lijepo , moralo je - radi ravnoteže ... :) :) :)
Zadnja izmjena: pasha, dana/u 28 pro 2010, 08:57, ukupno mijenjano 1 put.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Kažeš da ćeš dodati hranu iz stradalih društava.Oprezno...Jesu li stradala društva bila zdrava?
Zadnja izmjena: Azem, dana/u 28 pro 2010, 09:04, ukupno mijenjano 1 put.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

pasha je napisao/la:
keno83 je napisao/la:samo naprijed pasha, sljedece godina je tvoja, kako se drze ove sto su ostale'?
Ne znam keno83, i ne gledam ih.

U Hercegovini nešto ne vjerujem da će išta ostati , a ovdje ne znam , nisam više gledala. A i ne sekiram se plaho. Poduzela sam što je trebalo , a što se hrane tiče , ako bude do toga problem , dodaću im , imam poklopljenog meda iz košnica koje su stradale u Hercegovini.

Beequeen, sad ti imaš više. Ali nema veze. Ja imam žešće iskustvo , nije ni to malo ;) .

Sve pčelare srdačno pozdravljam i selamim i veoma mi je drago što sam postala dio vas. :)
Za jednu godinu , puno sam toga prošla i to najviše lijepog. A ovo manje lijepo , moralo je - radi ravnoteže ... :) :) :)
Pasha ovo su vrlo lijepe riječi i osjeća se da su iz srca.
Svaka čast.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Sve se konta u ljudski vijek moja Pasha-i dobro i lose.Sto reko nas narodkad ti je sve potaman stavi kamen u cipelu da te zulja.
Ma hajmo naprijed ,spremas li se za proljece,za oporavak?rekao je Schumy da ces nas nauciti kako da ovo sto je ostalo razmnozimo.:)
Pozdrav ♥
Zadnja izmjena: beequeen, dana/u 28 pro 2010, 13:43, ukupno mijenjano 1 put.
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

bitno je da prezivi to sto je ostalo, a to ce se brzo razvit u proljece, i onda ih mozes razrojavat po svojim nahodjenima i zeljama..samo ih tretiraj oksalnom i sve ce da bude uredu..
Odgovorite