Mrežasta podnica u zimskom periodu
Pčelar sam početnik, od aprila ove godine, i imam 4 LR košnice koje ću 'zazimiti' na 2 nastavka. Na ovom forumu sam našao link sa video materijalom pčelara Abdulaha Vejzovića iz Kladnja. U video clip-u
http://www.youtube.com/watch?v=t53WyHmd2YM
on govori o svojoj tzv. VA mrežastoj podnici koju je sam patentirao. Kaže da je koristi bez ikakvog uloška i u ljetnom i u zimskom periodu. U zimskom periodu ovakva podnica sprečava buđ i vlagu u košnici, a kako kaže jedina mahana je povećana potrošnja meda za 1 kg u zimskom periodu.
Ranije sam čitao da neki ruski pčelari preferiraju podnice sa zamreženim otvorom 10x10 cm.
Interesuje me sljedeće: Da li je neko pokušao raditi na način pčelara Abdulaha, i kako se to pokazalo? Ja imam obične mrežaste podnice sa limenim uloškom. Pošto su mi pčele na poprilično vlažnom terenu mislim da ova ideja nije loša, da podnicu ostavim bez tog uloška.
Kako rekoh, ja sam početnik i nakon pročitanog brda literature nisam načisto oko utopljavanja košnice pred zimu. Interesuje me vaše mišljenje pošto sam dobio savjet od jednog pčelara da na limeni uložak u podnici moram postaviti dodatni lesonit kako bi utoplio košnicu.
on govori o svojoj tzv. VA mrežastoj podnici koju je sam patentirao. Kaže da je koristi bez ikakvog uloška i u ljetnom i u zimskom periodu. U zimskom periodu ovakva podnica sprečava buđ i vlagu u košnici, a kako kaže jedina mahana je povećana potrošnja meda za 1 kg u zimskom periodu.
Ranije sam čitao da neki ruski pčelari preferiraju podnice sa zamreženim otvorom 10x10 cm.
Interesuje me sljedeće: Da li je neko pokušao raditi na način pčelara Abdulaha, i kako se to pokazalo? Ja imam obične mrežaste podnice sa limenim uloškom. Pošto su mi pčele na poprilično vlažnom terenu mislim da ova ideja nije loša, da podnicu ostavim bez tog uloška.
Kako rekoh, ja sam početnik i nakon pročitanog brda literature nisam načisto oko utopljavanja košnice pred zimu. Interesuje me vaše mišljenje pošto sam dobio savjet od jednog pčelara da na limeni uložak u podnici moram postaviti dodatni lesonit kako bi utoplio košnicu.
Utopljavanje košnice odozdo je beskorisno zapravo više šteti nego što koristi. Jer dovodi do povećavanje vlage u košnici i stvaranje kondenzata.MuamerK je napisao/la:Pčelar sam početnik, od aprila ove godine, i imam 4 LR košnice koje ću 'zazimiti' na 2 nastavka. Na ovom forumu sam našao link sa video materijalom pčelara Abdulaha Vejzovića iz Kladnja. U video clip-u
Hladni zrak ne ide odozdo gore nego pada dolje.
Košnica se jedino utopljava ispod poklopca. Utopljavanje ostalih djelova košnice više šteti nego koristi.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Do januara nemoj se ništa sikirat pa čak i do februara,,,
Očisti varou
Lijeta nemoj sužavat
Postavi češljeve
Dobre zalihe hrane,
Pusti ih na miru
Kad a krene leglo postupi kako Stipo kaže , dobro bi bilo da je hrana lijepo raspoređena, JA volim kad su mi pčele ugornjem nastavku i i da su na satonošama tako ih najbolje kontrolišem
U AV podnici lim je sasvim dovoljan tektoliko da nema propuha, nikakvi utopljavajučimaterijal ne ide u uložak , nema potrebe,,,
Ovaj uložak može biti izvučen do januara ili februara ,a onda se uvlači u AV podnicu.
Očisti varou
Lijeta nemoj sužavat
Postavi češljeve
Dobre zalihe hrane,
Pusti ih na miru
Kad a krene leglo postupi kako Stipo kaže , dobro bi bilo da je hrana lijepo raspoređena, JA volim kad su mi pčele ugornjem nastavku i i da su na satonošama tako ih najbolje kontrolišem
U AV podnici lim je sasvim dovoljan tektoliko da nema propuha, nikakvi utopljavajučimaterijal ne ide u uložak , nema potrebe,,,
Ovaj uložak može biti izvučen do januara ili februara ,a onda se uvlači u AV podnicu.
-
petar perić
- Čita i piše, nedovoljno
Poznajem više pčelara koji ne stavljaju nikave uloške kod mrežaste ponjačej,i oni zapažaju da nema nikakvih štetnih efekata sem povećane potrošnje meda. Veoma je bitno da pčelinjak bude na nešto zaklonjenijem mjestu,tj da nije pod jakim udarima vjetra.Ja još uvijek nisam imao dovoljno hrabrosti da sam to pokušam.
Petre ja pčelarim sa mrežastim podnjačama i u periodu zimovanja sve do prvog pročisnog izleta (pojava prvog legla) držim pčela samo na žici, znači bez bilo kakvih uložaka.Dosad nisam imao nikakvih posljedica naravno uz uslov da ima dovoljno hrane, dovoljno zdrave zimske pčele.petar perić je napisao/la:Poznajem više pčelara koji ne stavljaju nikave uloške kod mrežaste ponjačej,i oni zapažaju da nema nikakvih štetnih efekata sem povećane potrošnje meda. Veoma je bitno da pčelinjak bude na nešto zaklonjenijem mjestu,tj da nije pod jakim udarima vjetra.Ja još uvijek nisam imao dovoljno hrabrosti da sam to pokušam.
Slobodno pokušaj naravno ako te strah pokušaj to učiniti sa jednim društvom pa u proljeće uporedi situaciju sigurno već sljedeće godine primjenit ćes na svim ostalim košnicama.
"Priroda neće slijediti čovjeka, ljudi moraju slijediti zakone prirode"
Dioskurid, 50. god. n.e
Dioskurid, 50. god. n.e
I ja imam oko 70% kosnica sa mrezastim podnjacama i kod mene su pcelinja drustva preko cijele godine na mrezastim podnjacama to znaci ja nestavjam uloske uopste i nisam primijetijo da ima razlike izmedu drustava cak vise su mi se boje pokazala drustva sa mrezastim podnjacama od rustava sa punim podnjacama al cu jos da istrazujem i testiram.
Pcelar u bijelom svijetu.
Iz Drenovca si rodom ili si i rodom i živiš tamo????G. Slapnica , ako se neznamo mogli bi se upoznati.mirzet je napisao/la:asmir75,gdje ti bude pcelnjak u velikoj kladusi?i ja sam iz kladuse(drenovac)mozda se i znamo...........................
"Priroda neće slijediti čovjeka, ljudi moraju slijediti zakone prirode"
Dioskurid, 50. god. n.e
Dioskurid, 50. god. n.e
Ne bih se baš složio sa tezom da je pri otvorenoj AV podnici potrošnja meda veća iako to izgleda logično .Kad bi to bilo tačno tada bi potrošnja za vrijeme najhladnijeg perioda bila najveća ,a nije tako nego obrnuto .Za vrijeme najhladnija tri mjeseca ili najhladnijih 90 dana potrošnja ne prelazi 1 kg / mjesec u prosjeku ,bez obzira na
snagu društva.Ako se pogleda ta logika , tada bi pri otvorenoj AV podnici potrošnja trebala biti manja . Međutim ako se pogleda klasična zatvorena podnica , tada je
izmjena vazduha samo preko leta i tada gotovo da nema razlike temperature leta u odnosu na donji dio klupka i pčele vrlo brzo mogu osjetiti promjenu vanjske temperature ,što se može vidjeti ako je otvoreno gornje leto , jer pčele izljeću i pri nešto nižim temperaturama . Obrnuto ako je otvorena ladica na AV podnici javljaju
se dva zračna jastuka ,donji hladniji gdje je najveća izmjena vazduha podnica leto i drugi topliji ,gdje je mnogo manja izmjena između dva zračna jastuka.Ovdje pčele
neće izlaziti dok vanjska temperatura ne naraste na barem 10 * C , iz razloga što osjete da je prema letu hladno (po Lebedevu ) pčele osjete razliku temperature od
0,2 * C .Ladica od lima na AV podnici donekle mjenja stanje i zbog toga što je lim na hladnoći još hladniji , moglo bi biti kao i da ga nema ,a ne može idealno ni dihtati.
Da ne zaboravim ,slažem se sa stavom da treba podmetnuti nastavak ili polunastavak bez obzira na podnicu .
snagu društva.Ako se pogleda ta logika , tada bi pri otvorenoj AV podnici potrošnja trebala biti manja . Međutim ako se pogleda klasična zatvorena podnica , tada je
izmjena vazduha samo preko leta i tada gotovo da nema razlike temperature leta u odnosu na donji dio klupka i pčele vrlo brzo mogu osjetiti promjenu vanjske temperature ,što se može vidjeti ako je otvoreno gornje leto , jer pčele izljeću i pri nešto nižim temperaturama . Obrnuto ako je otvorena ladica na AV podnici javljaju
se dva zračna jastuka ,donji hladniji gdje je najveća izmjena vazduha podnica leto i drugi topliji ,gdje je mnogo manja izmjena između dva zračna jastuka.Ovdje pčele
neće izlaziti dok vanjska temperatura ne naraste na barem 10 * C , iz razloga što osjete da je prema letu hladno (po Lebedevu ) pčele osjete razliku temperature od
0,2 * C .Ladica od lima na AV podnici donekle mjenja stanje i zbog toga što je lim na hladnoći još hladniji , moglo bi biti kao i da ga nema ,a ne može idealno ni dihtati.
Da ne zaboravim ,slažem se sa stavom da treba podmetnuti nastavak ili polunastavak bez obzira na podnicu .
Zadnja izmjena: zvones, dana/u 23 pro 2010, 19:54, ukupno mijenjano 1 put.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
Hladan zrak u košnici pri mirnom vremenu s podnice se nikako nemože podići gore jer je teži, a gore je toplije i zrak laganiji bez obzira ima li dolje podnice ili nema . Međutim propuh i vjetar ga pokrenu i mješaju s toplijim i tako se rashlađuje košnica. Mješanje hladnog i toplog zraka je veće ako je košnica niža propuh i vjetar veći i otvori na dnu košnice veći. Veći otvori zahvataju više vjetra i propuha i tada se pokreće veća količina zraka i mješa. Hladni zrak za mirnog vremena može pokreniti i turbulencija unutar košnice ali to je jedna posebna dobra pojava koja nastaje kada se ispune neki posebni uvjeti.
Re: Mrežasta podnica u zimskom periodu
Ja isto koristim AV podnice ali stvarno nemam hrabrosti ostaviti ih otvorene preko zime
Nije mi jasan ovaj podatak da je potrosnja hrane veca za kilogram u slucaju otvorene podnice
zar nije logicnije da ako je niza temperatura u kosnici da i pcele potrose manje hrane???
Problem je što temperaturu nižu od +8°C pčela ne može samostalno preživjeti. Može oma kratko vrijeme preživjeti i nižu temperaturu od navedene.Ahmet je napisao/la:Ja isto koristim AV podnice ali stvarno nemam hrabrosti ostaviti ih otvorene preko zimeNije mi jasan ovaj podatak da je potrosnja hrane veca za kilogram u slucaju otvorene podnice
zar nije logicnije da ako je niza temperatura u kosnici da i pcele potrose manje hrane???
Pčele u klupku nastoje održati temperaturu na dva načina. Prvi način je da kako pada temperatura ispod povoljne tempereture za klupko tako se klupko steže jer se pčele bliže priljubljuju jedna uz drugu time se smanjuje veličina klupka i kvadratno njegova površina pa se smanjuju gubitci iz unutrašnjosti klupka odakle dolazi toplota. Ako temparatura na površini zbijenog klupka i dalje pada pčele će je nastojati zadržati tako što pojačavaju zuku pritom trošeći više meda koji je jedini izvor toplote kod pčela. Otvorena AV podnica bez lima znatno povećava propuh u košnici i košnica se brže hladi i gubitak toplote iz klupka je veći što izaziva povećanu potrošnju meda.
Stipo je napisao/la:Problem je što temperaturu nižu od +8°C pčela ne može samostalno preživjeti. Može oma kratko vrijeme preživjeti i nižu temperaturu od navedene.Ahmet je napisao/la:Ja isto koristim AV podnice ali stvarno nemam hrabrosti ostaviti ih otvorene preko zimeNije mi jasan ovaj podatak da je potrosnja hrane veca za kilogram u slucaju otvorene podnice
Pčele u klupku nastoje održati temperaturu na dva načina. Prvi način je da kako pada temperatura ispod povoljne tempereture za klupko tako se klupko steže jer se pčele bliže priljubljuju jedna uz drugu time se smanjuje veličina klupka i kvadratno njegova površina pa se smanjuju gubitci iz unutrašnjosti klupka odakle dolazi toplota. Ako temparatura na površini zbijenog klupka i dalje pada pčele će je nastojati zadržati tako što pojačavaju zuku pritom trošeći više meda koji je jedini izvor toplote kod pčela. Otvorena AV podnica bez lima znatno povećava propuh u košnici i košnica se brže hladi i gubitak toplote iz klupka je veći što izaziva povećanu potrošnju meda.
Ko zna, zna
Pozdrav susjedu.
Pčela ne hibernira nego je niža temperatura ispod od +8°C prvo umiri odnosno postaje skoro nepokretna i nakon nekog vremena pčela umire.
Temperatura zraka od 14°C smatra se kao najniža radna temperatura za pčelu po kojoj ona masovno leti i ide u pašu.
Niža temperatura zraka od 14°C naglo smanjuje pčelinju aktivnost i na 8°C gotovo potpuno prestaje i tada se može primjetiti samo pokoja pčela da izleti iz košnice ali je njezin let kratak.
Temperatura zraka od 14°C smatra se kao najniža radna temperatura za pčelu po kojoj ona masovno leti i ide u pašu.
Niža temperatura zraka od 14°C naglo smanjuje pčelinju aktivnost i na 8°C gotovo potpuno prestaje i tada se može primjetiti samo pokoja pčela da izleti iz košnice ali je njezin let kratak.