PČELARSKI DNEVNIK-AZEM
Svaka cast skontala si, imam jos fotografija, ovo mi se desilo na jednoj maticnoj resetki ove 2010 godine.Podsjeca me na arapski napisano ALLAH. Ostavljam boljim poznavaocima da daju svoj sud.beequeen je napisao/la:na kom to jeziku pisu pcelice Azeme?De nam prevedi
Zadnja izmjena: Azem, dana/u 21 pro 2010, 16:40, ukupno mijenjano 1 put.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Jučer dobih obavijest da je Ministarstvo entiteta RS pčelarima isplatilo posticajna sredstva i to 7,7 km po košnici, uz uslov ninimalno 50 proizvodnih društava.Izvršena je i kontrola i popis-provjera prijavljenih društava na terenu.Čovjek bi rekao 7,7 km i nije nešto, ali vjerujte i te kako pomaže pčelaru u ekonomičnosti ovog posla.
Isplaćena sredstva odmah danas upotrijebljena i to na jedini ispravan način- nabavka pogača i šećera.Tako kod nas.
Čitam posljednji broj časopisa "MATICA" u kojem urednik ovog časopisa iznosi svoje utiske i zapažanja iz Crne Gore i piše o pomoći koju ta država pruža svojim pčelarima.
Evo neke od pogodnosti:Država finansira 7000 matica pčelarima. Pčelar plaća pola cijene a polovinu Ministarstvo.Ministarstvo poljoprivrede oganizovano sa pčelarima stupilo je u borbu sa varoom na dva načina i to besplatnom podjelom varoa podnica, kao i organizovanom nabavkom lijeka protiv varoe pod nazivom "APIGARD".Ovo posljednje nekoliko puta pročitah ... i ostadoh bez komentara i upitah sebe :"Da li će se ovo ikada desiti i kod nas u Bosni i Hercegovini"?
Isplaćena sredstva odmah danas upotrijebljena i to na jedini ispravan način- nabavka pogača i šećera.Tako kod nas.
Čitam posljednji broj časopisa "MATICA" u kojem urednik ovog časopisa iznosi svoje utiske i zapažanja iz Crne Gore i piše o pomoći koju ta država pruža svojim pčelarima.
Evo neke od pogodnosti:Država finansira 7000 matica pčelarima. Pčelar plaća pola cijene a polovinu Ministarstvo.Ministarstvo poljoprivrede oganizovano sa pčelarima stupilo je u borbu sa varoom na dva načina i to besplatnom podjelom varoa podnica, kao i organizovanom nabavkom lijeka protiv varoe pod nazivom "APIGARD".Ovo posljednje nekoliko puta pročitah ... i ostadoh bez komentara i upitah sebe :"Da li će se ovo ikada desiti i kod nas u Bosni i Hercegovini"?
Zadnja izmjena: Azem, dana/u 22 pro 2010, 21:18, ukupno mijenjano 1 put.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Asime,
dobro jutro, ima tih TRUTOVA malo više u cijeloj regiji, bolje o njima ni ne misliti a kamoli trošiti ovaj prostor našega foruma na njih.
Moj savjet - uzdaj se use i u svoje kljuse! Ti i takvi misle samo na svoj džep, a briga ih za nas!
Pozdrav..................schumy
dobro jutro, ima tih TRUTOVA malo više u cijeloj regiji, bolje o njima ni ne misliti a kamoli trošiti ovaj prostor našega foruma na njih.
Moj savjet - uzdaj se use i u svoje kljuse! Ti i takvi misle samo na svoj džep, a briga ih za nas!
Pozdrav..................schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Re: PČELARSKI DNEVNIK-AZEM
Danas temperatura 10 stepeni, pogledao sam šta se dešava u društvima i izgleda da nešto nisam dobro radio.Naime sva društva su živa i zdrava i u dobroj kondiciji.Vlage nema,hrane ima, iako prerano dodao sam i prve pogače koje sam inače dodavao poslije 20-tog januara.
Umalo da zaboravim legla nema.
Umalo da zaboravim legla nema.
Danas temperatura iznad 15 stepni, uživao sam u simfoniji koju su mi priredile moje pčele.
I ja sam danas bio u Modriči, bio je prelijep dan, pravi proljećni. Nisam mogao da ne pogledam šta rade pčele jednog prijatelja. Dvije vrste peludi, one s lijeske blijedožute više i narandžastožuta. Pozdrav.
U kom dijelu grada je pčelinjak?
Kuc,kuc
evo da i ja malo navratim da vidim sta ima kod tebe Azeme ? Sve najbolje
evo da i ja malo navratim da vidim sta ima kod tebe Azeme ? Sve najbolje
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Bujrum, još sam u šoku šta se to desi?!
jel sto sam svratila? Ha,ha...pa svracala sam ja i ranije 
Nije zbog toga nego zbog onih zucnih rasprava, al eto prodje.Nego sta nam je sa Senadom, ne javlja se?
Azeme, odgovorio sam na tvoje pitanje putem privatne poruke. Nisi je vidio ili...?
pozdrav
pozdrav
Da, da , vidio sam i znam gdje je
Selam , Azeme , ugledah tvoju sliku koju si postavio i odmah ostao bez daha, tvoje pčelice su tako lijepo i čitko napisale riječ Allah, i najbolji kaligrafi bi im pozavidili, ne može se to desiti svakome, svaka čast , pčelice su te podsjetile da nisi sam koji veličaš i slaviš svog Stvoritelja, znaju to i one, zar ne!!Pa jedna kompletna sura u Kur'anu časnome nosi naziv ''pčele'', nije slučajnost!! Pozdrav sa hladnog Modraca!!
U životu ništa nije slučajno.Neko je rekao je da je previše slučajnosti da bi bilo slučajno.muris je napisao/la:Selam , Azeme , ugledah tvoju sliku koju si postavio i odmah ostao bez daha, tvoje pčelice su tako lijepo i čitko napisale riječ Allah, i najbolji kaligrafi bi im pozavidili, ne može se to desiti svakome, svaka čast , pčelice su te podsjetile da nisi sam koji veličaš i slaviš svog Stvoritelja, znaju to i one, zar ne!!Pa jedna kompletna sura u Kur'anu časnome nosi naziv ''pčele'', nije slučajnost!! Pozdrav sa hladnog Modraca!!
Selam Azeme, koji je idealan prostor između ramova i H. rešetke, na slici nisam vidio visinu okvira za rešetku, imam namjeru praviti pa ne bilo ti zapoviđeno ako možeš mi to malo bolje i jasnijeopisati! Pozdrav!!
Najbolja se pokazala tzv. Arsićeva uokvirena matična rešetka, ja sam je malo modifikovao.Objasnit ću kako se to radi a sutra ću postaviti fotografiju pa će ti biti jasno kako to ide.
Ja koristim plastičnu matičnu rešetku iz dva dijela koja kod mene košta 2 KM (2x1 KM), uokvirena sa letvicom debljine 8 mm i širine 2 cm, a dužine 50,4 cm.Unutarnja mjera 37,2 cm sa otvorom od 10 cm.
Možda je ovo nejasno, ali kad postavim fotografiju neće biti dileme.
Lijep pozdrav.

Ja koristim plastičnu matičnu rešetku iz dva dijela koja kod mene košta 2 KM (2x1 KM), uokvirena sa letvicom debljine 8 mm i širine 2 cm, a dužine 50,4 cm.Unutarnja mjera 37,2 cm sa otvorom od 10 cm.
Možda je ovo nejasno, ali kad postavim fotografiju neće biti dileme.
Lijep pozdrav.

Zadnja izmjena: Azem, dana/u 23 lip 2011, 23:14, ukupno mijenjano 2 puta.
Znaci potvrdjeno Azeme pisanje ,ma kakva slucajnost???Nista nije slucajno,bez izuzetkaAzem je napisao/la:U životu ništa nije slučajno.Neko je rekao je da je previše slučajnosti da bi bilo slučajno.muris je napisao/la:Selam , Azeme , ugledah tvoju sliku koju si postavio i odmah ostao bez daha, tvoje pčelice su tako lijepo i čitko napisale riječ Allah, i najbolji kaligrafi bi im pozavidili, ne može se to desiti svakome, svaka čast , pčelice su te podsjetile da nisi sam koji veličaš i slaviš svog Stvoritelja, znaju to i one, zar ne!!Pa jedna kompletna sura u Kur'anu časnome nosi naziv ''pčele'', nije slučajnost!! Pozdrav sa hladnog Modraca!!
Eto potvrdjeno je .
Azeme , znači cijena je striktno 2x1 KM , ne može nikako u krupno 2KM,
eh , da si samo malo bliže!