Jazz je napisao/la:schumy je napisao/la:Mi pčelari moramo raditi na promociji svojih proizvoda "na kućnom pragu" kojega zakon u Hrvatskoj dopušta, (a to će doći i kod vas, vrlo brzo), moramo težiti svojim stalnim mušterijama, koji onda dalje šire tržište zasnovano na kvaliteti meda iz još uvijek nezagađene prirode koju mi ovdje imamo u odnosu na Europu, a koju kvalitetu oni (Europa) prepoznaje.
Treba krenuti put brandiranja meda i proizvoda od meda, ići na izložbe, skupljati priznanja i sa time se predstavljati kod plasmana svojih proizvoda. Ali ovo je "off topic"-tema, ja ju samo usput ovdje navodim.....
Pozdrav.......schumy
Da li zakon u Hr. osim promocije dozvoljava i prodaju sopstvenih proizvoda u pcelinjaku? Da li obavezuje poduzetnika da ima uredjenu prostoriju za prodaju sa kasom i obavezom izdavanja racuna? Da li je prodaja u tom objektu ograncena samo na sopstvene proizvode i eventualni reklamni materijal?
Jazz, da ti redom odgovorim na tvoja pitanja:
1.) Zakon u HR dozvoljava tzv. "prodaju" na kućnom pragu, tj. samo svojih vlastitih
proizvoda (meda i ostalih pripravka od meda), i to do visine od 50.000,00 kn što je
cca 11.000,00 KM. To je za sada tako što ne znači da neće doći do izmjena.
Kasa nije potrebna, prostorija za vrcanje meda je propisana Pravilnikom o kakvoći
(kvaliteti) meda za ljudsku ishranu, koji je izvoran iz Zakona o hrani i Zakon o
stočarstvu, sa cijelom lepezom podakata u koje se sada nebih upuštao (preopširna tema )
2.) Ako se prijeđe ovaj iznos, onda se ulazi u zonu "obveznika plaćenja PDV-a" tj. poreza na dodanu vrijednost, što znači da si onda pravni subjekt (obrt, firma) koja plaća PDV na sve svoje proizvode, a prednost je što tada možeš prodavati i tuđe proizvode. Prednost je što i kod nabavljanja opreme ili repromaterjala možeš odbiti PDV koji je u sklopu ove robe u nabavci. Druga je pogodnost što se za 30 i više košnica dobiva državna potpora od 90,0kn (20KM) za svaku košnicu na pčelinjaku.
Moje iskustvo i napori se kreću prema brandiranju meda, idem na županijsko takmičenje za ocjenjivanje meda, pa sam lani za unuflorni med od bagrema dobio srebrnu medalju, npr.
Imam teglice koje su unificirane, od 450g i 900gr, sa naljepnicama koje su štampane samo za ovu namjenu.
Iako je ove godine meda bilo relativno malo, ja sam sav svoj na današnji dan već prodao i to upravo "sa kućnog praga".
Ne volim držeti tirade i predavanja drugome, ali mislim da je ovo ispravan put, a kada budem imao više meda, ići ću na povećanu prodaju turistima koi našu kvalitetu meda itekako prepoznaju.
Pozdrav..........schumy