schumy je napisao/la:Pasha, dobro je da imaš češljeve, a ono što sam ti napisao o 1÷2 otvora za prolaz pčela upotrijebi kada vidiš "gužvu" na letu i opći metež, to je pouzdan znak da je počela grabež. Kako je bilo sa medobranjem ove godine? Ništa nisi napisala o tome, a mene interesira komparacija između tvoje lokacije-1 (pored stana) i lokacije-2 (u Hercegovini), te sa mojom lokacijom-3 (Istra)??!!
Ja sam ove godine imao iz 2 vrcanja:
**bagrem-10,21 kg/košnici i
**livada+lavanda+medljikovac na hrastu 2,8 kg/košnici, sa time da sam im ostavio cca 20 kg meda po košnici uz dodatak od 7 kg mojih "koktela" po svakome društvu.
Pozdrav.......schumy
Schumy, pisala sam i o tome , ali si vjerovatno prekočio pročitati.
Pčele u Sarajevu su se rojile i ja sam ih razrojavala , tako da sam u jednom trenutku (od 6 - koliko sam kupila) imala 15, da bih spajanjem ušla u zimu sa 13 košnica. U Sarajevu je bilo veoma slabo ove godine , kod većine ništa , ipak sam polovinom avgusta izvadila desetak poklopljenih okvirova i nakon toga 9 košnica odvezla u Hercegovinu.
Društva su dole otišla veoma jaka , ali paše nije bilo zbog velikih vrućina , neko vrijeme. Došlo je do stagnacije društava. Tek polovinom septembra zamedili su vrijesak i metvica , ali ni blizu kako se očekivalo. Za nekih mjesec dana sam otvorila i našla najviše (po društvu) 7-8 okvirova poklopljenih , plus vijenci i nepoklopljeni med. Uzela sam opet ukupno desetak okvirova , a ostalo sam ostavila njima , zbog fizičke nemogućnosti prihrane pčela.
Ja sam ipak zadovoljna jer ovu "prvu godinu" nisam ni imala neka očekivanja , učim , pravila sam sigurno i greške , slabo je medilo ..itd ...
Ne mogu se ja porediti sa iskusnim pčelarima , koji znaju šta rade , kod mene je sve bilo eksperimentalno.
Moram reći da sam zaista dosta naučila , ali ni blizu koliko sam tek spremna da naučim.
I naravno , pčele volim, ali više volim med i to dobar med , organski prizveden , bez viška vlage , bez prihrane u medobranju, onaj med za koji se može reći da je i hrana i lijek!
Srdačan pozdrav!

"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)