PČELARSKI DNEVNIK-ANEL

senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Niko mi još nije objasnio prednost okvira na satonošti, u odnosu na taj isti okvir koji se nalazi na mejstu gdje treba da bude.. Samire možel maloo timprednostima ležećeg okvira uodnosu na mjesto gdje treba da bude.

Okviru sa medom nije mjesto na satonošama!

MOžda bi dobro bilo ovoriti novu temu LEŽEĆI OKVIR N SATONOŠI TOKOM ZIME,,da ne optrećavamo anelov dnevnik
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Prihvaćeno sa moje strane sugestija na mjestu.
Obrisao sam prošli post.
Zadnja izmjena: Samir, dana/u 31 lis 2010, 21:52, ukupno mijenjano 1 put.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Samir je napisao/la:Prihvaćeno sa moje strane sugestija na mjestu.
Obrisao sam prošli post.
Pa hoćel biti nova tema ležeći okvir ili..Nema potrebe brisati osim ako to traži vlasnik dnevnika.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la zvuk_tisine »

Ništa se ja ne bunim, samo vi pišite.
Nego, imam i ja jedno pitanjce.
Juče me zove kolega koji mi je prodao jedno društvo, ovo zadnje, najzaraženije varoom i kaže da mu je ostalo oksalne kiseline pa eto da i ja tretiram svoje i kaže da mu nije jasno odakle samo na tom društvu puno varoe, jer na ostalim njegovim nije tako kritično bilo.
Ja sam evo zadnjim tretman Beevitalom, u petak, našao tu još 60 otpalih varoa za ova dva dana na tom društvu. Neću koristit OK.
E sad, on meni kaže da su se zbgo nedostatka hrane odnekud, iz nekog drugog sanduka ili pčelinjaka doselile druge pčele u taj sanduk i tako donijele varou. Ja mu kažem da nisam primjetio povećan broj pčela u tom sanduku nego suprotno a on kaže da je to malo pčela, ko jedan pregršt, da je to neprimjetno i kaže mi da je o tome čitao i da je to gledao. Kao ja sam te pčele baš i kupio u to vrijeme kad se one sele iz nekog razloga. Jel ovo zaista moguće, zna li neko od vas išta o ovome?
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Može nova tema ako je već nema o zbjeg hranilici i njenoj funkcionalnosti al ne o ležećem okviru na satonoši jer ima istu ulugu kao i pogača u slučaju brzog izlaska pčela na satonoše da imaju iznad
dostupnost hrane. Samo po meni je bolje da imaju med nego pogaču pogotovo ako je mi ne spravljamo, a njegova najveća bit je proljeće o tome ću pisat kad steknem lično iskustvo.
Zbjeg hranilice što sam prepravljao lahki su za izradu a kud i kamo su korisniji od dosadašnjih.
Zadnja izmjena: Samir, dana/u 01 stu 2010, 12:02, ukupno mijenjano 1 put.
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

Anele ja nisam cuo za to,bas si me zaintigirao ,cekam iskusne da se jave :) :)
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Heh, danas me zove jedan pčelar onako sav u panici, koristio je oksalnu kiselinu pa mu ne opada varoa, sumnja u kvalitet iste. Požalio mu se još jedan njegov kolega na OK. Hoće naručit BeeVital. Dao sam upustva i toplo savjetovao da ga ubuduće koriste.
Ja sam uradio posljednji tretman BeeVitalom i na moja stara dva sanduka nije otpalo ništa varoe, znači da je BeeVital uradio svoje prije 20-tak dana, samo na ovom najzaraženijem je otpalo oko 60 komada za dva dana, e sad da li trebam ponavljat tu tretman?
I juče ispred istog sanduka nije bio velik broj mrtvih pčela, svega 5-6 komada a i podnjača je bila čista, gledao sam pomoću ogledala, vidjeću stanje dalje, šta li me čeka sad kad dođem kući....uhhh
Zadnja izmjena: zvuk_tisine, dana/u 01 stu 2010, 12:53, ukupno mijenjano 1 put.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

e valahi si se usrkletio ama kod mene od bee vitala ima u poslednjem tretmanu na stotine otpalih varoa pa šta mogu a pćele su mi prestale da odumiru na dva najelitnija društva , jednom ću m orati ponoviti tretman jer su izgleda našle slabiće pa su i po hladnom vremenu nekud letrjele izgleda što reće stipo u krađu i moram ih ponovo da čisti ma sve će to da se posloži kako treba samoneka se vremenom sve uredno prati
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Danas sam bio sa dvojicom starijih pčelara, kod jednog smo primjenjivali BeeVital...I jedan od njih proizvodi matice sa jenterovim aparatom (ako sma dobro napisao). Ja se time nisma mislio bavit al sad me pravo to zainteresovalo, Senade pozuri vise sa tom skolom pcelarstva :p
I danas kad sam stigao kući ni jedne mrtve pčele ispred sanduka, za sad sam zadovoljan pa vidićemo dalje stanje..
Zadnja izmjena: zvuk_tisine, dana/u 01 stu 2010, 17:46, ukupno mijenjano 1 put.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Zadnjih dana sam primjetio ispred sanduka koje je bilo najzarazenije varoom izbacenih par trutova. Hajde na pocetku me to nije brinulo ali pomalo pocelo me kopkat. Neki dan kad sam radio zadnji tretman beevitalom sam vidio da ima zalezenog legla i danas skontam da zavirim kako leglo izgleda, da nije u pitanju trutusa. E kad sam ja otvorio sanduk i izvadio jedan ram gdje je bilo zadnje leglo kada sam prebacio klube gore i taj ram sada je skroz zalezen, pri vrhu ima malo meda, ostaci vijenca, jedno 3/4 rama je zalezeno i leglo je uredno, nije trutovsko...e onda sma izvadio jos jedan ram desno od prvog i ista situacija, isto zalezen, ima legla pred izvaljivanje i ima novozalezenog....htio sam izvadit i ram lijevo od prvog ali bile su ljute, morao sma odustat jer nisma imao opremu na sebi... E sad imam problem a to je sto su poručkile dosta hrane, imali načina kako da namirim hranu sada ili da ih uzimim sa dvije pogače preko satonoša...šta da radim.
Društvo je sad ojačalo i nema više umiranja pčela. Al šta da uradim sad s hranom?
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Mora da nemaš AV podnice Jer se kod nih takvi slučajevi rjeđe dešavaju.
Čiste i zdrave pčele kojima je BeeVital podigao aktivnost, a vrijeme malo zatoplilo i eto mlade kvalitetne matice opet zalijegu.
Iskusni pčelari za takve slučajeve u zalihama drže rezervne okvire s medom. Ako nemaš jedan ili 2 takva okvira preostaje ti da na satonoše dodaš 2 kg obične šećerne pogače. Prati to društvo da ne ostane bez pogače. Ukoliko naglo ne zahladi pčele će nastojati prebaciti med bliže leglu. Ukoliko naglo zahladi pčele će formirti klupko lijevo ili desno od tog mjesta gdje nema meda.
Ovaj primjer kojeg je naveo zvuk_tišine je razlog zašto neki pčelari svoje pčele uzimljavaju s 25 kg hrane i koliko je pčelama važna medna kapa.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

E Stipo AV podnice su i izvucen je ulozak, kome god kažem za leglo svi se iznenade, nemam u rezervi ramove sa medom, ostaje mi da stavim pogaču.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Anele , koliko ima meda u okvirima, na koliko okvira ima meda?
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

6 ramova ali nisu potpuno puni svi
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Zvuk _tišine nije to baš tako rijetka pojava da se pojavi leglo u 11. mjesecu. Lako se desi da pčele negdje nađu slabiće i da ih pljačkaju. To je dovoljno da maticu potakne da ponovo zaliježe. Pojavom legla u košnici pčele naglo troše med nastojeći othraniti i grijati leglo, kako su hladne noći i društvo znatno oslabljeno pčele su potrošile znatan dio zimnice.
S obzirom da u košnici nemaš više od 7-9 kg hrane nema ti druge nego odmah dodaj 2 obične pogače i dobro ih rukama utisni između ramova da su što bliže pčelama u klupku. Tijekom zime prati potrošnju pogače i u rezervi imadni uvjek bar 1 pogaču da je možeš dodati kad ti zatreba. Ne sekiraj se takvim postupkom prezimit će pčele. Ja sam tako prezimio 10 društava na 7-8 kg hrane i do proljeća su potrošile samo po 3 pogače.
U ovo vrijeme ne preporučam davanje tečne hrane jer će dalje podražajno djelovati na maticu.
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 05 stu 2010, 22:15, ukupno mijenjano 1 put.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Za sve članove foruma moja preporuka je da se malo prati i nadolazeće vrijeme . Ja osobno koristim www accuWeather.com Global i onda po mjestima i gradovima koji imaju u bazi uvijek pogledam kakvo je nadolazeće vrijeme ,padavine jutarnje i dnevne temparature, smjerove vjetra relativnu vlažnost i već sam nekima smješan.
Koliko se sjećam prije dvadesetak dana da su u kontinentalnom dijelu bile velike hladnoće , poslije otoplilo- pčela se opustila leti donoesi polen neko i dohranjuje .Kako kaže zvuk- tišine izbaciva truta tek zaleženog, ostalo zaklopljeno leglo koje će izlaziti .Pogledajte prognozu za zavidoviće

http://www.accuweather.com/en-us/ba/fed ... ast15.aspx

tako i za druge gradove . Velike temparature za ovaj dio godine poslije onih par dana hladnoća pa poslije kiša.
Vjerovatno je i Varoom poremećena starosna struktura pčele .Pčela i matica zna najbolje šta joj je raditi mi svojim uplitanjem poremetimo njezin tajming pa ona ponovo . Ni jedno tretiranje a ni pomjeranje ona ne dočeka sa radošću svako nešto smeta ali naša je logika da je manja šteta , konačan učinak ne možemo dokučiti-možda samo pravdati kratkoročno.
Same su opstale stotinu miliona godina a pčelarov upliv u zadnjih pedesatak godina na odredjenim terenima vodi ih kraju.
Kontaktiram sa puno pčelara ,nivo varoe je poražavajući bar u ovim južnijim krajevima a dok ima ovako legla pitanje je šta će njegov konačan izlazak pokazati. Topla su vremena obratite pažnju na tihe grabeži i premještanje varoe tim putem. Kakva su iskustva drugih?..
Zadnja izmjena: Marin, dana/u 06 stu 2010, 10:06, ukupno mijenjano 1 put.
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

zvuk_tisine je napisao/la:6 ramova ali nisu potpuno puni svi
Neznam žašto briga tolika,, to može izdržat do marta sa dobrom poziciom. I onako, ujanuaru se daju pogače,
Problemjest nedostatak krajem februara i dalje kad već pčele troše mnogo više hrane nego u ovim danima.

Ja nebih tu ništa diro do januara, akoimaju 7-9 kg hrane.
Evo i računice;

Pčele sada troše minimum skoro da se i ne osjeti. Podaci na internetu i literaturi varirau od 1-1.5 kg mjesečno.
Ako ima 7 -9 kg hrane i da troše 1.5 kg mjesečno , do prvih pogača u januaru ili krajem januara pčele mogu da izdrže.

Ja lično nisam pobornik davanja pogača prije januara. Izgleda da je to postala praksa većine pčelara i kada su dovoljne količine hrane u košnici,

Pčele lijepo pozicionirat lijevoi desno rasporediti hranu .

Ako misliš da nisu zaista dovoljne količine do januara onda daj tu pogaču.

Zaista neznamkakose pčele ponašaju kada jedu sada pogaču,ipak treba im veća količina vode a ne mogu doći do nje. !
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

zamolio bih te Senade da mi malo objasniš to oko pozicioniranja pčela i hrane?
bit će da sam u zabludi što kontam da je taj posao najbolje prepustiti pčelama.
Zadnja izmjena: Ismet, dana/u 06 stu 2010, 12:45, ukupno mijenjano 1 put.
Dobru srcu sreća dođe.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Samo jedno pitanje oprosti Anele al da ne otvaram svoj
dnevnik do proljeća a pitanje je slično tvom.

Danas pregledao i ustanovio legla ima u tri društva i u jednom
još matica nosi , u jednom društvu pčele već izašle na satonošu i nemaju ni lule meda na srednja četiri okvira oko 1/3 u prednjem dijelu okvira, a 2/3 na zadnjem dijelu ima vijenac i do 18 cm dali će pčele ići za hranom u zadnji dio ovo društvo nema legla.

Unaprijed zahvaljujem
Zadnja izmjena: Samir, dana/u 06 stu 2010, 16:33, ukupno mijenjano 1 put.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Ismet je napisao/la:zamolio bih te Senade da mi malo objasniš to oko pozicioniranja pčela i hrane?
bit će da sam u zabludi što kontam da je taj posao najbolje prepustiti pčelama.
@Ismet,,, Što se tiče prepuštanja pčelama i ja sam pobornik da to pčele odrade najbolje,

U čemu j e probelm;
* hrana ok, smrtni prostor,, pčele nisu mogle do hrane-stradavanje društva
* hrana ok ,,, pčele otišle u drugom smjeru- stradavanje društva
* hrana ok, ima je , nije na dohvat ,,,,, leglo krenulu, pčele ne napuštaju leglo, niske temperature -smrt
* hrana ok , ostala u donjem nastavku, pčele izašle na satonošu u gornjem nastavku-smrt,
* hrana ok,, pčele slabe ,krenulo leglo, sabijanje klupka , hrna blizu al' ne mogu dohvatit -smrt.

Ja sam miran kada vidim pčele ovako ,,
slika
slika

Klube centrirano na sredinu ,lijevo i desno sve hrana osim krajnji okvira. Ovo izbijanje na satonošu neko bi rekao da to nevalja,,, Dobile su zimnicu,a ja svake godine obezbjedim po 10 kg šečera zasvaku košnicu bez obzira na stanje meda unutra..

NIje problem da je klube desno ili lijevo sa ovakvom snagom, i da je na okvirima koji imaju hranu.

Ponekad kažem ,da pčele i neznaju baš, šta je najbolje u košnicama nastavljačama. Ružno zvuči al'je fakat da se moramo maximalno potruditi da ih pravilno uzimimo..

Sve bi mnogolakše bilo da nema varoe,, onda bi sigurno klupko dosezalo i do 8 ulica. Takvoj snazi ne treba mnogo pomagat, uz to ako dodamo da nam pčele zimuju na medu 15-20 kg, gdje bi nam bio kraj.

Samir je napisao/la:Danas pregledao i ustanovio legla ima u tri društva i u jednom
još matica nosi , u jednom društvu pčele već izašle na satonošu i nemaju ni lule meda na srednja četiri okvira oko 1/3 u prednjem dijelu okvira, a 2/3 na zadnjem dijelu ima vijenac i do 18 cm dali će pčele ići za hranom u zadnji dio ovo društvo nema legla.
Unaprijed zahvaljujem
Samke ovo pitanje ne mogu da povežem najbolje. jel' ovako

* srednja 4 okvira nemaju meda i tu se nalazi klupko

* lijevo i desno na okvirima ima hrane
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Senade srednja 4 okvira imaju med al samo u zadnjem dijelu oko 2/3 okvira a na prednjoj strani tih okvira nema ništa sve do satonoše dali će se povlačit za hranom u zadnji dio i dali mogu .
Slično nešto izašle kao na ovoj slici samo još naprijed klube se nalazi i manje je.
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

zahvaljujem ti Senade na izuzetno lijepom i kvalitetnom objašnjenju. ti si sa svega nekoliko rečenica i fotki izvanredno objasnio suštinu zimovanja pčela. predlažem da se taj tvoj post kopira u posebnu temu - zimovanje pčela.
Dobru srcu sreća dođe.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Nekad davno sam vam pokazao moju novu lokaciju za pčele. E danas sam išao gore i zasadio nekog voća i malina, kupina...ko fol bio vrijedan :)
I odmah sam naišao na problem. Ali prvo ću vam objasnit malo kako izgleda ta lokacija pa tek onda pitati za savjet.
Njiva je duga oko 70 m a široka oko 6 m, pa ispod je njiva od nekog daljeg rođaka koji nije baš nagodan, istih je dimenzija a ispod njegove njive ponovo je moja njiva priblizno istih dimenzija, a dalje su opet tako njive od kojih s eponeka obraduje. E sad ja sam konto postavit pcelinjak u gornju svoju njivu tako da bi mi leto od ivice parcele bilo udaljeno cca 4 m. E onda imam problem sa čikom koji održava sve te njive, ko fol ne podnosi pčelinji ubod i tak to...standardna priča...al eto kao da ja radim na svom šta hoću. Tako će i bit. Samo opet ne bih da budem na smetnji drugima. Moje pitanje je da li mi vrijedi postavljena pregrada, mreža ili sl. na samoj granici (međi) visine 2 m. Da li će tada bit problem oko košenja i obrađivanja njiva koje su ispod, prva njva koja se obrađuje, koja je zasijana je oko 30 m od moje, ali su njive stepenaste kao što se vidi na slici tako da ima oko 5-6 m visinske razlike izmedu moje i susjedove parcele.
Hajde pomozite mi kako da postupim, jer gore je odlično za pčele, mirno, tiho, nenaseljeno, i narod je napustio njive većinom tako da se ne kose i tu je obilje raznih biljaka, ja sam danas uživao dok sam radio. Sve štima samo imam problem sa blizinom susjedove njive koja se inače ne obrađuje nego samo ponekad pokosi.
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

Znam da su u ovakvim slučajevima ljudi postavljali one zelene mreže guste ima ih kupiti i samo je zategneš u visini 2 do 2,5 metra pa pčele se naviknu letjeti preko njih a uporedo uz nju posadiš živu ogradu pa kad naraste... Ali svejedno mogao bi biti problem pri košenju tih livada okolo pčele su posebno osjetljive na to. Uglavnom sve teže je pronaći dobru lokaciju za pčelinjak a da nekom ne smeta pa probaj sa tom mrežom pa kad susjed vidi da si uložio napor i vodiš računa drugačije će gledati na pčele.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

e pa ništa me nemože da uzhuja ko ljudska uskogrudnost i sebičnost a taj tvoj komšija mi dođe tako nekakočim mu smetaju pčele , pazi da ti u pravcu leta imaš oko 20 metara do komšine međe i sve tije to zakonski regulisano i neka ti komšiju ubodu bar dva stršlje
na
Odgovorite