Sta odnosno koji materijal koristiti za uzimljavljanje
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Još je dosta rano govoriti i početi oko uzimljavanja,,, Do januara ništa nije potrebno.
Ispod krova mor biti nekimaterijalkoji će upijati eventualnu vlagu,,, Sve to ope zavisi od braja košnica,, Jedan ili dva lista dnevnog avaza ništa neznače,,
Ovo problem treba pristupiti ozbiljno ,
NIje dobro da se lijeta sužavaju, Lijeta ili otvori su pčelama nešto što ljudski mozak ne može u potpunosti dokučiti, Kako ljeti tako i zimi otvor na košnici mor abiti prilagođen potrebama pčelinje zajednice.
Ispod krova mor biti nekimaterijalkoji će upijati eventualnu vlagu,,, Sve to ope zavisi od braja košnica,, Jedan ili dva lista dnevnog avaza ništa neznače,,
Ovo problem treba pristupiti ozbiljno ,
NIje dobro da se lijeta sužavaju, Lijeta ili otvori su pčelama nešto što ljudski mozak ne može u potpunosti dokučiti, Kako ljeti tako i zimi otvor na košnici mor abiti prilagođen potrebama pčelinje zajednice.
ja ne mislim radi zime manje vise nista da je pcelama potrebno jer poznato je da je kanada najveci izvoznik meda a temperature su jako cesto ispod nule, a cesljeve stavljam cisto da se neka zivina ne uvali mis posebno, a za vlagu se slazem, najveci problem za pcele po meni nije hladna zima nego obilje vlage..
-
Ermin Isakovic
- Čita, piše dovoljno
Juce sam bio u posjeti kod jednog starog pcelara i pade mi u oko da su sve kosnice nagnute prema naprijed.Pitao sam zasto kaze zbog vlage....nije mi jasno ako je pod kosnice skroz otvoren ili sa laticom pa ne curi ta vlaga potocima neznam da li mu je pametno ali hajd reci nesto covjeku koji pcelari 40 godina....
per aspera ad astra....
Moje košnice su takođe nagete naprijed za 1 cm. To je zbog kiše da se ne skuplja na podnici. Međutim pošto sada imam visoke podnice i unutarnje koso leto nagib ću morati promjeniti prema nazad.Ermin Isakovic je napisao/la:Juce sam bio u posjeti kod jednog starog pcelara i pade mi u oko da su sve kosnice nagnute prema naprijed.Pitao sam zasto kaze zbog vlage....nije mi jasno ako je pod kosnice skroz otvoren ili sa laticom pa ne curi ta vlaga potocima neznam da li mu je pametno ali hajd reci nesto covjeku koji pcelari 40 godina....
zamolio bih te, Senade, da malo konkretnije objasniš koliki otvor leta treba biti ljeti a koliki zimi? i šta znači to da otvor leta treba prilagoditi pčelinjim zajednicama? jel to znači da ako je jača, veća pčelinja zajednica (društvo) treba biti i veći otvor leta (to mi stvarno nije jasno)?
unaprijed ti zahvaljujem.
Dobru srcu sreća dođe.
Možda, u toku zime, za svaku ulicu pčela jedan santimetar otvora.Ismet je napisao/la:zamolio bih te, Senade, da malo konkretnije objasniš koliki otvor leta treba biti ljeti a koliki zimi? i šta znači to da otvor leta treba prilagoditi pčelinjim zajednicama? jel to znači da ako je jača, veća pčelinja zajednica (društvo) treba biti i veći otvor leta (to mi stvarno nije jasno)?
- Ibrahim Malicbegovic
- Čita i piše, dobar
- Kontakt: