novost protiv varoe

Odgovorite
cope
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la cope »

http://www.cornwallhoney.co.uk/beepedia/beevital.htm

za sada može se kupiti u zagrebu u trgovini Košnica
ja sam već nabavio dvije boce
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

cope je napisao/la:http://www.cornwallhoney.co.uk/beepedia/beevital.htm

za sada može se kupiti u zagrebu u trgovini Košnica
ja sam već nabavio dvije boce
Ako može malo više pojašnjenja na kojoj je bazi lijek kakav je učinak koliko košta. Vidim da se tretira za vrijeme medobranja što je dobro ako nije štetan.
cope
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la cope »

imaš ovdje malo više informacija
http://www.pcelinjak.com/content/view/1720/235/
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Informaciju za BeeVital HIVE CLEAN možete dobiti na- Mail; humcom@tel.net.ba
-mob: 063 372 681 /Marin Kvesić/
-tel/fax: 039 830 535
Probne -pilot količine su već desetak dana u primjeni . Povratne informacije su zadovoljavajuće.Neka praktična praksa pčelara kaže da smo na dobrom putu- da imamo zdrave pčele i pčelinje proizvode bez straha od rezuida.
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

izete ja sam prpljetos kupio svije boce u opuzenui do sada sam dva puta tretiro pogledaj moj dnevnik pod nazivom rojevni nagon sastav su mravlja i oksalna kiselina te eterična ulja i saharoza kapa sa direktno na pčele po ulicama sa varolikom nisam ni pokušavao da tretiram mada sam proljetos uzeo sav pribor kada sam pročitao sastav pa ljudi moji to je porodica bojnih otrova zagušljivaca kancerogen je pjašnjeno izaziva rak med u tom slučaju nije lijek nego tihi otrov ubica armitraz truje i pčelu moja društva su bila na dvije i tri ulice ali sa ovom prvom primjenom sam ih otrijebio od varoe pa izete posle tog uletile u rojevni nagon sada su mi mladi rojevi na dva nastavkakontrolisao sam otpadanje varoe prvi dan sam imo na društvima sa dvije im tri uluice 35 i 42 a pslije nisam brojao koristi bilo što samo nemoj armitraz računao sam po jednom društvu cijena korištenja be vitala je pla kilograma meda po cijeni od 15 km mada sam doznao da sada cijena meda je po 20 km po kologramu
Zadnja izmjena: Asim, dana/u 04 kol 2010, 20:06, ukupno mijenjano 1 put.
Ermin Isakovic
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la Ermin Isakovic »

Te bocice su koristili i ovdje kod mene mada nisu nesto pokazale neku vrijednost....svi su ove godine ostavili i mravlju kiselinu presli su na ove zute plocice italijanske.Njemacka ih je dosad strogo zabranjivala medjutim ove godine su ih sa naslovom podhitno uveli u sve prodavnice...ovdje kosta plocica sa dvije tablete 6 eura...
per aspera ad astra....
Ermin Isakovic
Čita, piše dovoljno

Evo da se opet javim,neko hekticno vrijeme,....juce sam bio na sastanku pcelara moje provincije i razgovarali smo na temu varoa i suzbijanje.Kolega koji je na odmoru boravio u Francuskoj nam je donio kao eksperiment jednu vrstu skorpiona izuzetno male bubice koja po iskustvima pcelara iz Rotterdama uspjesno iskorijenjuje varou.Narucili smo po desetak komada da probamo,mada kaze postoji i nacin uzgoja ovog skorpiona koji se zove pseudo scorpion....meni se cini zanimljivo a mozda smo na koraku da kazemo varoi zauvijek zbogom....
per aspera ad astra....
Mungos1212
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Mungos1212 »

Ermine daj malo više o tome!
http://medino.com.ba/

I ljude poslušaj i svoje pameti imaj
emkan
Čita i piše, dobar

Post Postao/la emkan »

evo jedan test vezan za ove skorpione ,orginal je na engleskom pa sam ga samo online preveo ,nadam se dace te se snaci :

Mogao Pseudoscorpions iz Južne Afrike košnica kontrolirati naše varoe? Negdje prošle godine, gosp Mark Hale, Južnoafrička pčelara, postavljene poruke na Bee-L (International Computer mailing lista s gotovo 1000 pretplatnika), u kojem je rekao da kada je njihova košnica sadržani nekoliko desetaka pseudoscorpions, Varroa grinja uzrokuje bilo nikakvih problema. Varroa je prvi put zabilježena u Južnoj Africi u 1997, i gdje su prisutni u pseudoscorpions dobre brojeve, nadzorne mjere nisu potrebne. Moja reakcija je bila neposredni da istraživači bi skok istražiti ovu priču, jer ako su doista pseudoscorpions kontrole Varoa, možda i oni mogli biti uvedena u košnice u drugim zemljama?
Vidio sam bez daljnjeg poruke na Bee-L, ali odmah je potvrđeno Varroa prisutan na Novom Zelandu 11. travnja, JA pošta poruku s upitom za kontakt iz istraživača koji može raditi na južnoafričkom pseudoscorpions. Označi Hale odgovorio rekavši na moje iznenađenje da sam jedina osoba koja je odgovorila na njega. Što se tiče on je znao, no istraživač je istraga ili je istraživao ovu pojavu. On je rekao drugi pčelari imali su izvijestili da su i oni imali svjedoci invazije košnici Varroa, nakon čega slijedi porast pseudoscorpions i virtualne nestanak Varroa. Označi prosljeđivati mi izvještaj o iskustvima napisao g. Eddy Lear i objavljen u travnja 2000 pitanje 'Južni Pčelarstvo Newsletter'.
Od tada sam nastojao dobiti što više informacija objavljena je to moguće, i imati je napravio svaki napor kako bi pronašli istraživača koji svibanj biti u mogućnosti prenijeti informacije iz prve ruke. Pseudoscorpions su mali pauk-poput stvorenja s parom škorpion poput kliješta, ali ne žeže rep. Oni su oko 2-6 mm duga, postoje tisuće vrsta u svijetu, a Novi Zeland je najmanje 70 vrsta. Uobičajena staništa propada biljnog materijala, gdje plijen su sve vrste malo jeziva stvorenja kao što su larve insekata, grinja i springtails. Nigdje u svijetu ne pseudoscorpions uzrokovati probleme s ljudima. Pseudoscorpions nisu usko vezane uz pravi škorpioni i nazivaju se 'pseudo-"(što znači' false ')-škorpioni zbog površinske sličnosti sa stvarnom štipavcima. Nekoliko vrsta pseudoscorpions zabilježena su u košnice u Europi i Sjevernoj Americi, a jedan od tih, Chelifer cancroides, ne dogodi u Novom Zelandu, ali iz gnijezda ptica.
Ne postoje prijedlozi da se u Europi ove Lažni škorpioni jede Varroa, ali, zanimljivo, neka izvješća koja datira iz oko 1920 špekulirali da bi možda ga jeli acarine grinje. Ja sam nije mogao pronaći ništa više o ovoj nagađanja. Najmanje dvije druge vrste pseudoscorpions zabilježene su iz Južne Afrike košnica oko prijelaza stoljeća. Jedan od tih, Ellingsenius sculpturatus (slika 1), rasprostranjen je u južnoj Africi, a čini se da živi među desno pčela dok putuje s njima u rojeve po ovješenih dlake i sl. Mark Hale je vidio pseudoscorpions žive među pčela u košnice sa pčelama ih ignorira. Istraživanje je započeo oko 80 godina, ali je napušten 1922, zbog pritiska drugih zadataka (Whyte 1922) i ništa više nije bio objavljen. Od tada, koliko Označi i ja sam bio u mogućnosti utvrditi, nije bilo istraživanja. Drugi vrsta, E. fulleri, prvotno je imenovan od Cape provincije, au novije vrijeme je došlo u Španjolskoj, Mozambik, Cipar i Irana, ali ne postoje podaci i dalje ne znam izvješća iz tih područja Varroa kontrolira pseudoscorpions .
Izvješća iz pčelara i upite Označi i sam se stimulira interes za moguće interakcije pseudoscorpions i Varroa, ali kao u prije nekoliko dana još uvijek nisu pronašli bilo Južnoafrička istraživača studira pseudoscorpions i Varroa. Jasno je da su priznavanje prisutnosti Varroa i izvješća iz pčelari bilo tako nedavno da nijedan istraživači su još 'usmjerena gore "da ispita realnost situacije. Međutim informacije ne ukazuju da je najmanje jedna vrsta Lažni škorpioni živi u košnica tamo gdje je povijesno preyed na malim stvorenjima kao što su nekoliko vrsta grinja i male larve voska moljaca, muha i kukaca. Kad Varroa provalili Južnoafrička košnica, čini se da se pseudoscorpions ove grinje postale samo još jedan izvor hrane. Tako je stajalište da imamo znatnu izvješća iz Južne Afrike pčelari koji pseudoscorpions su jeli i kontroliranje Varroa tako dobro da se ne koriste mjere protiv njih, ali malo se zna o pseudoscorpions, a tu su i bez znanstvenih istraživanja još u tijeku. Dana 4. svibnja sam napisao da ministar poljoprivrede molba ako on ištanje mene to nastaviti ovu mogućnost Varroa kontrolu.
Dana 8. svibnja njegov osobni tajnik odgovorio rekavši da je taj predmet pao u portfelju ministra za Biozaštita, tako da je moj dopis bio je upućen Hon Marian Hobbs. Tu još uvijek nije odgovor. Ako mi se otkriti je li Južnoafrička pseudoscorpions zapravo regulaciju Varroa, najbrži način da to učinite je da se uputi istraživača na from ovdje. Dok čeka odgovor iz Hon Marian Hobbs, uz potporu Nacionalne udruge pčelara Novog Zelanda i pčelare farmera skupine Ja sam podnio zahtjev za financiranje iz Agmardt provesti nekoliko tjedana u Južnoj Africi dobiti na- -spot podataka.
Ako zaista Varroa se jede i čini se da nijedan nahuditi to pčela, sljedeći korak bio bi to uzeti u obzir primjenjuju na Erma (Environmental Risk Management Authority) za dozvolu za uvoz pseudoscorpions u karantenu ovdje u Lincoln za daljnje istraživanje. Njihov život ciklus bi trebala biti rasvijetljeni, kao i njihove interakcije s našim meda pčela genotipova koji, naravno, razlikuju od onih u Južnoj Africi. Ako je sve pojavio se način na koji smo to željeli, a dopuštenje je dobiveno polje za puštanje, sljedeći korak će biti da kalemiti pseudoscorpions u košnica na terenu. Lažni škorpioni uzgoja, mogu biti uspostavljeni kako bi bile dostupne svim comers što je prije moguće. Ako sve pođe dobro naše Varroa bi kontrolirani biološki i bez kemikalija, i bez dodatne troškove. Zbog pseudo-škorpioni vožnja na pčele, što bi se iz košnice do košnice, pa čak i divlje kolonije na udaljenim područjima konačnici bi ih imati.
Sveobuhvatnog istraživanja Programa, kao što je navedeno ovdje, može se pokrenuti na različitim razinama, ali nekoliko stotina tisuća dolara svake godine za nekoliko godina će vjerojatno biti dovoljna za pokretanje programa na razini koja trebali vidjeti značajne rezultate u nekoliko godina. Ako se donese odluka da ne pokušaju iskorjenjivanju Varroa, ili čak i ako je pokušaj iskorjenjivanja i ne uspije, upravljanje pomoću Apistan a možda i drugim metodama morat će se pokrenuti. Kao pseudoscorpions postala dostupna, kemijske kontrole može biti ukinuti. Ako pseudoscorpions ne rade kao što se nadao, kemijska kontrola će se nastaviti sve dok druga Varroa metode kontrole su razvijeni.
Prema ovom scenariju, cijena je minimalna u odnosu na potrošnju 55 milijuna dolara na iskorjenjivanju pokušaj da po mišljenju mnogih neće uspjeti. Također ne košnice trebaju biti ubijeni, i ako sve ide dobro, na kraju ćemo se vratiti na kemijsko-free pčelarstva. Ako pseudoscorpions dokazati da nema obećanja, svi ćemo imati izgubljen je $ 10-15.000. A riječ oprez: Lažni škorpioni od različitih vrsta koja živi u pčelinjih kolonija u Belgijski Kongo je vidio da navodno uzrok smrti, kada pčele bili su zatočeni u dva kontejnera (Vachon 1954). Autor je istakao da je situacija bila umjetna, ali promatranje ukazuje na potrebu da se utvrdi kako točno pseudoscorpions će komunicirati sa našim pčelama prije polje release je razmatra. Zahvala Marku Hale je bezgraničnim uz njegovu pomoć, a osigurala je i većina posljednjih podataka na pseudoscorpions u Južnoj Africi.
Ermin Isakovic
Čita, piše dovoljno

Emkane hvala na trudu ali ovo je heklanje na prazno....ja cu se potruditi da uradim za vikend par slika i da saznam sta vise o uzgoju pa cemo ih doslepati odavdje za bosnu i okolne drzave pa ako bude srece da ih uzgajamo bilo bi to dobro.Za Nedelju imam neki dogovor licno s covjekom koji ih uzgaja pa cu pripremiti usput materijal mungos uglavnom istjerat cemo nesto ......jos jednom hvala
per aspera ad astra....
Mungos1212
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Ma dajte mi linkove pa ko zna engleski nek obrije a ko nezna neka se pati sa ovim online ili će mo mi dio po dio prevoditi

Ermin Isakovic
Čita, piše dovoljno

Pa ukucaj na google ....pseudoscorpion....i samo ce ti se kazati,meni samo interesuje uzgoj te zivotinjice razmnozavanje itd a da pase ovom podrucju tj klimi.....sretno
per aspera ad astra....
Mungos1212
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Jesam ali nema puno o borbi protiv varoe

kudo
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la kudo »

nebi se ja igrao sa ovim bajkacama,ko zna sta se moze tu iskomplikovati.
BEZ DOBRE MATICE NEMA NI DOBROG DRUSTVA
Ermin Isakovic
Čita, piše dovoljno

Kudo ja vjerujem kad bi svi se plasili inoviteta,a pogotovo oko varoe,da bi jos uvijek nosali flase kole oko kosnica.Nesto u zivotu treba i da halalis da bi steko.....Mungos ja cu ovih dana da se potrudim da nadjem sajt sa opsirnijim objasnjenjima pa cemo se cuti....
per aspera ad astra....
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Ja ne bih isto tako "igrala" sa tim jer sve ima svoje negativne strane.Sjecam se kad su tamo negdje na Jadranu davno donijeli "mungose" da uniste zmije-kad one razmnozili se mungosi vise nego zmije.:-)
malo paznje,sirceta,bijelog luka,jake zajednice i nema varoe :-)
Mozes li Emkane postaviti originalni link?hvala unaprijed :-)
P.S.
da sad dodam o pseudoskorpionima,koliko sam razumjela(citajuci po forumima)to su u stvari samo spekulacije jer jos nije niko nista dokazao
evo link sa slikama
http://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoscorpion
:-)
Zadnja izmjena: beequeen, dana/u 08 ruj 2010, 00:31, ukupno mijenjano 1 put.
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

neznam,al ovo se moze "nakotit" i u kucama ,pa kud s njima onda :)
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Pustite škorpione na miru. Izgleda da je moje probno tretiranje s BeeVital Hive Clean dalo oslične rezultate. Juče sam izvršio drugi tretman pa mogu iznijeti rezultate prvog tretmana.
Kada sam tretirao 10 košnica BeeVitalom usporedno sam na nekoliko košnica napravio test sa Varolik dimovima.
Popodne ću na svom dnevniku napisati koliko je varoe padalo kojeg dana.
Odoh spavati kasno je.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Mungos1212
Čita i piše, dobar
Kontakt:

beequeen je napisao/la:Ja ne bih isto tako "igrala" sa tim jer sve ima svoje negativne strane.Sjecam se kad su tamo negdje na Jadranu davno donijeli "mungose" da uniste zmije-kad one razmnozili se mungosi vise nego zmije.:-)
malo paznje,sirceta,bijelog luka,jake zajednice i nema varoe :-)
Mozes li Emkane postaviti originalni link?hvala unaprijed :-)
P.S.
da sad dodam o pseudoskorpionima,koliko sam razumjela(citajuci po forumima)to su u stvari samo spekulacije jer jos nije niko nista dokazao
evo link sa slikama
http://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoscorpion
:-)
Slažem se jer se i sjećam događaja sa mungosima. Zmija je nestalo i počeli su daviti kokoši. Ne bi ni ja experimentisao sa skorpionima ali hoću da znam. Wikipediju sam pročitao ali nema nigdje o varoi.

Jazz
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Jazz »

Problem sa mungosima i je bio u tome: sto nisu imali prirodnog neprijetelja, koji bi kontrolisali njegovu populaciju.
U slucaju ovog scorpiona bi mozda situacija bila nesto povoljnija.
Zadnja izmjena: Jazz, dana/u 08 ruj 2010, 13:34, ukupno mijenjano 1 put.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

bogami stipo ja sam debelo zeleni pčelar a od proljeća gudim o bee vitalu mislim da te odvratila moja paranoja od varoe ali ja sam imao proljetni i sada jesenji tretman obaranje varoe je strahivito a pogotovu sada kod mene se bukvalno oslikavaju ulice po podnjači kod pojedinih društava oborenom varoom ja ja je više nemogu ni brojati a bogami niti mi se to isplati sa škorpionima neznam niti sam vješt tim eksperimentima u svom biološkom okruženju južne amerike donose korist kod nas nisam siguran reći ni za ni protiv jer promjena jenog bio organizma iz njegove sredine može da ima posledice a i nemora ja sad za sad ostajem kod bee vitalas i razmišljam o oksalnoj kiselini za kraj oktobra mjeseca
Mungos1212
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Netreba pretjerivati ali dobro je znati kako se ljudi bore u ostalim zemljama. Kanađani su jedne godine uvezli pčele iz sibira kada je proradila njihova željeznica i put je bio brži i sigurniji. Sve je bilo super oko 2 godine jer su pčele bile odlično prilagođene na sibirske zime i kanadska im je bila slaba. Tu je ono famozno ALI jer poslije 2 godine pčele postaju tako agresivne da su sami pčelari morali ubijati društva iz sibira. Ja ne bi eksperimentisao sa škorpionima da ne bi dobili poplavu glodara koji se njima hrane pa da dobijemo veći belaj nego korist.
S obzirom da nisam upućen u to volio bih pročitati o tome i neznam kako do sada nema nijednog snimka youtube kako on jede varou ili je navodno skida sa pčele.

beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Ma ja mislim da je to vise "rekla -kazala" ovdje poneko pise kako su vidjeli u kosnici po kojeg "pseudoskorpiona" ma ne bih rekla da je ista ozbiljno.I ne treba zaboraviti da se tako narusava ekoloska balance - :-)
Stipo ode da spava-ja odoh za poslom
Pozdrav svima forumasima
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Ermin Isakovic
Čita, piše dovoljno

Mungos1212 je napisao/la:Ermine daj malo više o tome!
Mungos...nakon duzeg perioda vracam se ponovo mislim da sam ti obecao da cu ti poslati par komada pseudo scorpiona.Sad sam u stanju da to i zavrsim,pa bujrum ako te interesuje iskomplikovat cemo nesto oko prevoza ove godine smo i uspjeli prve da umnozimo naime radi se o humusu sumskom koji je bogat raznim sitnim zivotinjicama kojima se ona inace hrani medjutim sad pokusavamo sa raznim vrstama zemlje dali uopste moze tu da opstane.Uglavnom mogu ti poslati kutijicu po autobusu pa ako te interesuje javi......dalja uputstva cemo mailom...Hvala Ermin
per aspera ad astra....
Mungos1212
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Ja ne bih škorpione u svojoj avliji ma koliko bili pseudo (lažni) ali bi volio više čitati o tome. Volio bih snimke i slike sa istraživanjima. Ja sam naime pristalica one stare kineske poslovice "Pametan se uči na tuđim greškama a budala na svojim" Kada na institutima istraže i pokažu gdje su griješili ja ću da razmislim ima li opravdanosti raditi sa tim.
Uglavnom ono što bih da vidim se može poslati internetom. More linkova će biti dovoljno hehehe
Pozzz

Odgovorite