Kombinacija LR nastavka i Polunastavka?
-kako se zajednica razvije do pocetka bagrema?
-kako ovakva zajednica vrsi medobranje,tj gdje se stavlja medisni nastavak (s satnim osnovama)
Vecina iskusnih pcelara hvale metodu kombinacije LR i FA. Sto se tice prvog pitanja, polunastavak se moze koristiti kao stimulans za ubrzani razvoj drustva i to vrlo efikasno. U proljece se stavi na podnicu ispod plodista, sto dovodi do brzog razvoja drustva. Naravno, ako imas vec pune FA..
Moze se koristiti kao zimnica, sto je vec spomenuto. Znaci kao zaliha se stavi iznad LR plodista.
U medobranju, zavisi koju metodu koristis- ako radis nesto slicno Belcicu, LR-FA-razdjelna daska-LR(kao pomocno drustvo)-u tom slucaju ti je FA mediste- brze ga napune i poklope, a kad se to dogodi, podbaci jos jedan FA. Izmedju LR i FA ide maticna ..
U listu Pcelar, sema pripreme drustva za bagremovu pasu: LR- MR- LR- FA
-kako ovakva zajednica vrsi medobranje,tj gdje se stavlja medisni nastavak (s satnim osnovama)
Vecina iskusnih pcelara hvale metodu kombinacije LR i FA. Sto se tice prvog pitanja, polunastavak se moze koristiti kao stimulans za ubrzani razvoj drustva i to vrlo efikasno. U proljece se stavi na podnicu ispod plodista, sto dovodi do brzog razvoja drustva. Naravno, ako imas vec pune FA..
Moze se koristiti kao zimnica, sto je vec spomenuto. Znaci kao zaliha se stavi iznad LR plodista.
U medobranju, zavisi koju metodu koristis- ako radis nesto slicno Belcicu, LR-FA-razdjelna daska-LR(kao pomocno drustvo)-u tom slucaju ti je FA mediste- brze ga napune i poklope, a kad se to dogodi, podbaci jos jedan FA. Izmedju LR i FA ide maticna ..
U listu Pcelar, sema pripreme drustva za bagremovu pasu: LR- MR- LR- FA
ponavljanje je majka znanja ¤
Nemam vlastito iskustvo u radu sa polunastavcima, ali ti mogu rec sto sam cuo , ili procitao..
Pcele polunastavke koriste kao mednu kapu, tako da je logicno da se moze koristiti i bez maticne resetke.
Naravno, nerijetko se desavaju nepredvidjene stvari pa se dogodi da u manjku prostora matica zalijeze i u FA, stoga je potrebno cesce pregledati situaciju u kosnici i reagovati na vrijeme.
Sve u svemu, polunastavci se u kombinaciji sa LR plodistima koriste kao medista i njihov broj ovisi o unosu, potrebi..
Mislim da je upotreba polunastavaka vrlo korisna i planiram polako i ja da ih uvedem u upotrebu,
mozda na godinu..
i , preporucio bih svima koji , kao i ja, razmisljaju o upotrebi polunastavaka, prvo se raspitaju o nabavci istih, kao i ramova, ili da se pripreme za vlastitu proizvodnju. Nezgodno bi bilo zapoceti rad s njima, pa kad ti zafali nemas ih gdje nabavit i sl.. I treba se drzati FA, 147 mm, a ne visokih polunastavaka koji su mislim 180 mm..
Pcele polunastavke koriste kao mednu kapu, tako da je logicno da se moze koristiti i bez maticne resetke.
Naravno, nerijetko se desavaju nepredvidjene stvari pa se dogodi da u manjku prostora matica zalijeze i u FA, stoga je potrebno cesce pregledati situaciju u kosnici i reagovati na vrijeme.
Sve u svemu, polunastavci se u kombinaciji sa LR plodistima koriste kao medista i njihov broj ovisi o unosu, potrebi..
Mislim da je upotreba polunastavaka vrlo korisna i planiram polako i ja da ih uvedem u upotrebu,
mozda na godinu..
i , preporucio bih svima koji , kao i ja, razmisljaju o upotrebi polunastavaka, prvo se raspitaju o nabavci istih, kao i ramova, ili da se pripreme za vlastitu proizvodnju. Nezgodno bi bilo zapoceti rad s njima, pa kad ti zafali nemas ih gdje nabavit i sl.. I treba se drzati FA, 147 mm, a ne visokih polunastavaka koji su mislim 180 mm..
ponavljanje je majka znanja ¤
I ja sam se odlučio za uvođenje polu nastavaka visine 147 mm kao medišni nastavak iz jednostavnog razloga što pčele u polu nastavku med prije poklope. I ove godine prilikom priprema pčela za seobu na vrijesak U nekim košnicama se nalazilo i do 10 kg meda ali uglavnom ne poklopljenog pa ga nisam mogao tada vrcati. Skoro sve okvire s medom sam morao očistiti od pčela prebaciti u nove nastavke i dodati po 2-3 takva nastavka na odabrana društva koja moraju ostati u baznom pčelinjaku da ga u narednom periodu dorade i zaklope.
Kako je većina okvira s medom do pola bilo popunjeno bilo je mnogo takvih okvira i iz tog razloga u pčelinjaku sam morao ostaviti 25 % društava. Samim time pošto sam na vrijesak preselio 25% manje društava otprilike toliko se manje meda prikupi. I na vrijeskovoj paši ponovo isti problem. Pojavi se višak meda ali opet nedovoljno poklopljen pa opet sortiraj, prebacivaj okvire, slaži nastavke jedan na drugi na određena društva kako bi med doradili i zatvorili pa opet čekaj. Tako dani prolaze, zaštita od varoe kasni, a di je još nadopuna hrane šećernim sirupom ma ode se u kasnu jesen. Eto zato sam ja odlučio uvesti polu nastavke da si olakšam posao i dobijem na vremenu.
Kako je većina okvira s medom do pola bilo popunjeno bilo je mnogo takvih okvira i iz tog razloga u pčelinjaku sam morao ostaviti 25 % društava. Samim time pošto sam na vrijesak preselio 25% manje društava otprilike toliko se manje meda prikupi. I na vrijeskovoj paši ponovo isti problem. Pojavi se višak meda ali opet nedovoljno poklopljen pa opet sortiraj, prebacivaj okvire, slaži nastavke jedan na drugi na određena društva kako bi med doradili i zatvorili pa opet čekaj. Tako dani prolaze, zaštita od varoe kasni, a di je još nadopuna hrane šećernim sirupom ma ode se u kasnu jesen. Eto zato sam ja odlučio uvesti polu nastavke da si olakšam posao i dobijem na vremenu.
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 28 kol 2010, 17:44, ukupno mijenjano 1 put.
kod svog komšije i prijatelja na selu Vojislava Radovića sam primjetio da svi polunastavci su popunjeni medomi uz to i poklopljeni nisam to do sada komentarisao zbog tog što sam mislio da se radi o prostoru paše jer ima veliki ogroman prostor od par stotina kilometara kvadratnih koji se nekose i neobrađuju a sada sam skonto da je stvar hajde recimo i u paši ali i u vremenu koje treba pčelama da izvrše obradfu meda stoga ubuduće ija planiram izvršiti kombinaciju sa polunastavcima doduše zahvaljujući i dobrm djelom i ovom komentaru
-
Samir
- Čita i piše, vrlodobar
prateći lagano vaše diskusije ako se ne varam za
jedno društvo moramo imati 2 LR nastavka i X FA
1LR i 1FA se koriste cijelu sezonu a
drugi LR i ostali FA po potrebi i to bi bio komplet
za jedno proizvodno društvo.
ja sam već pripremio nešto polunastavaka jer mi se isto desilo
kao i Stipi imao sam u nekim možda i po 15 kg al samo po nekih
par cm zatvoreno i mislim da su nam PN najpotrebniji u slabim pašama
tad dolazi do pravog izražaja.
jedno društvo moramo imati 2 LR nastavka i X FA
1LR i 1FA se koriste cijelu sezonu a
drugi LR i ostali FA po potrebi i to bi bio komplet
za jedno proizvodno društvo.
ja sam već pripremio nešto polunastavaka jer mi se isto desilo
kao i Stipi imao sam u nekim možda i po 15 kg al samo po nekih
par cm zatvoreno i mislim da su nam PN najpotrebniji u slabim pašama
tad dolazi do pravog izražaja.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Vidim da se kroz temu provlači paralela između polunastavka i FARARA!
Možda bi ipak trebalo razlikovati obzirom da FARAR 17cm dok polu nastvak je znatno niže..
MOžda nekom razlika od 3cm nijeništa , međutim kod pčela je to itekako veliko.
Kombinacija LR i FARAR nije isto što i kombinacija LR + polunastavak, istina kod nekih je to pola od DB a kod nekih pola od LR .
Tehnika pčelarenja s DB,LR ,FA su različite pa tako svako dodavanje ili kombiniranje zahtjeva određenu tehniku kakose ne bi kasnije razočarali..
Navest ću primjer Venera koji je radio sa plunastavcima kao auto - prihrana,,, danas kod većine pčelara to ne fukcioniše a tvrde da rade venerov sistem.....
Možda bi ipak trebalo razlikovati obzirom da FARAR 17cm dok polu nastvak je znatno niže..
MOžda nekom razlika od 3cm nijeništa , međutim kod pčela je to itekako veliko.
Kombinacija LR i FARAR nije isto što i kombinacija LR + polunastavak, istina kod nekih je to pola od DB a kod nekih pola od LR .
Tehnika pčelarenja s DB,LR ,FA su različite pa tako svako dodavanje ili kombiniranje zahtjeva određenu tehniku kakose ne bi kasnije razočarali..
Navest ću primjer Venera koji je radio sa plunastavcima kao auto - prihrana,,, danas kod većine pčelara to ne fukcioniše a tvrde da rade venerov sistem.....
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Pogrešno bi bilo zvati kako hoćemo,,jedno stipo je naveo visinu od 147 i doslijedan . Većina pčelara nerazlikuje polunastavak od farara,,, Kod naših istočni susjeda uveliko je zastupljen "FARAR" 19 cm pa bitakoispalo d aimamo polunastavke od 147 mm,170, 190, itdjakub je napisao/la:Zato je i navedeno gore 147 mm
Zovimo ih kako hocemo, samo nek su dimenzije iste
Suština polunastavka s a LR je medna kapa (pčelama daje sigurnost) i auto-prihranjivanje ((zimske dopune ako se nalazi ispod i stimulativna isto tako ako to radimo u proljeće
Ja očekujem od stipe d a podrobnije to objasni jer vjerovatno želi d a radi venerov sistem...
-
Samir
- Čita i piše, vrlodobar
da se zna ima i 155 kod mene u Srebreniku
haman kako koji stolar ima dasku tako i pravi
tek sad neznam razliku između farara i polunastavka
ja mislio da je u fararovoj košnici on nastavak a u
kombinaciji sa LR polunastavak e sad zavisi kako koja dimenzija
nešto slično kao i kombinacija prijelaznog nastavka RV sa LR
sve u svemu lud zbunjena a normalnog nigdje
sve što ne isprobaš na svojoj koži i ne osjetiš
drugi hoće da se opečeš kao i oni
haman kako koji stolar ima dasku tako i pravi
tek sad neznam razliku između farara i polunastavka
ja mislio da je u fararovoj košnici on nastavak a u
kombinaciji sa LR polunastavak e sad zavisi kako koja dimenzija
nešto slično kao i kombinacija prijelaznog nastavka RV sa LR
sve u svemu lud zbunjena a normalnog nigdje
sve što ne isprobaš na svojoj koži i ne osjetiš
drugi hoće da se opečeš kao i oni
Pa eto kada sam prozvan reći ću samo da jedinstveni standard kod visine polu nastavka ne postoji jer su u upotrebi različite visine.
Zašto sam ja prihvatio visinu 147 mm za LR polu nastavka pa iz istog razloga kao i Vener. U okvir toga polu nastavka stane točno pola satne osnove koja se koristi za standardni LR okvir. Standardna satna za LR okvir se presječe uzduž po pola i dobije se dvije identične satne osnove za polu nastavak bez otpada. U svim trgovinama koje prodaju satne osnove ima kupiti osnove za LR i DB okvire druge dimenzije teže je naći. Takođe i proizvožači satnih osnova najviše proizvode SO za LR, DB pa farar. Druge dimenzije se moraju posebno naručit.
Kojom će visinom polu nastavka pčelar pčelariti to je njegov izbor. Pčelar koji pčelari s DB košnicama nikako neće izabrati polu nastavak visine 147 mm. Njemu odgovara visina polu nastavka 155 mm Jer je visina 2 polu nastavka jednaka visini jednog plodišta od 310 mm. Pa on u nedostatku plodišta može staviti kao plodište 2 polu nastavka,a u njih staviti standardnu DB satnu osnovu koja
visinom prolazi kroz oba polu nastavka što je određena prednost. Nedostatak ovog polu nastavka je što od standardne DB satne osnove režući je po pola će dobiti dvije šire SO koje nemogu stati u polu okvir koji se koristi u polu nastavku pa dovodeći te SO na potrebnu širinu imat će otpad. Da ne bi imali otpad neki pčelari koriste više polu nastavke pa će oni koristiti polu nastavak visine 175 mm. Opet neki proizvođači satnih osnova proizvode na primjer znam sugurno za LR okvire na tržištu se mogu pronaći satne osnove široke 205 mm i 200 mm. Znam ovo je za mladog pčelara velika pomutnja zbog različitih mjera i dimenzija ali kada se tehnologija pčelarstva malo bolje upozna razumjet će zašto je to sve tako. Pa eto moj im je savjet da za početak koriste standardnu tehnoligiju pa tek kada je dobro upoznaju neka se onda odluče se za dodazne finese koje će mu malo promjeniti do tadašnji način pčelarenja u nadi da će mu to donjeti određen bolji rezultat u pčelinjim proizvodima.
Zašto sam ja prihvatio visinu 147 mm za LR polu nastavka pa iz istog razloga kao i Vener. U okvir toga polu nastavka stane točno pola satne osnove koja se koristi za standardni LR okvir. Standardna satna za LR okvir se presječe uzduž po pola i dobije se dvije identične satne osnove za polu nastavak bez otpada. U svim trgovinama koje prodaju satne osnove ima kupiti osnove za LR i DB okvire druge dimenzije teže je naći. Takođe i proizvožači satnih osnova najviše proizvode SO za LR, DB pa farar. Druge dimenzije se moraju posebno naručit.
Kojom će visinom polu nastavka pčelar pčelariti to je njegov izbor. Pčelar koji pčelari s DB košnicama nikako neće izabrati polu nastavak visine 147 mm. Njemu odgovara visina polu nastavka 155 mm Jer je visina 2 polu nastavka jednaka visini jednog plodišta od 310 mm. Pa on u nedostatku plodišta može staviti kao plodište 2 polu nastavka,a u njih staviti standardnu DB satnu osnovu koja
visinom prolazi kroz oba polu nastavka što je određena prednost. Nedostatak ovog polu nastavka je što od standardne DB satne osnove režući je po pola će dobiti dvije šire SO koje nemogu stati u polu okvir koji se koristi u polu nastavku pa dovodeći te SO na potrebnu širinu imat će otpad. Da ne bi imali otpad neki pčelari koriste više polu nastavke pa će oni koristiti polu nastavak visine 175 mm. Opet neki proizvođači satnih osnova proizvode na primjer znam sugurno za LR okvire na tržištu se mogu pronaći satne osnove široke 205 mm i 200 mm. Znam ovo je za mladog pčelara velika pomutnja zbog različitih mjera i dimenzija ali kada se tehnologija pčelarstva malo bolje upozna razumjet će zašto je to sve tako. Pa eto moj im je savjet da za početak koriste standardnu tehnoligiju pa tek kada je dobro upoznaju neka se onda odluče se za dodazne finese koje će mu malo promjeniti do tadašnji način pčelarenja u nadi da će mu to donjeti određen bolji rezultat u pčelinjim proizvodima.
Evo i mene da se javim-evo sam vam kopirala(nadam se da se nece ljutiti)Schumy je napisao odlican clanak o LR i FA -Pasha ja mislim da ce ti ovo pomoci
Na pitanje sa kakvim Farrar (dalje u tekstu FA), nastavcima ja pčelarim, odgovoriti ću ti da su moji nastavci FA visine 175mm, a okvir je normalne dimenzije u satonoši kao LR tj. 480mm, visine 165mm.
Dakle, dimenzije FA nastavka su 412x504x175mm (širina x dužina x visina).
Kao što znaš kod FA košnice svi su nastavci isti, pa se koriste i u plodištu i u medištu. Ovo ću ti malo bolje izložiti:
1.) Dim. LR nastavka su 412 x 504 x 242mm (širina x dužina x visina).
2.) Dim. LR polunastavka su 412 x 504 x 147mm (širina x dužina x vis.) 3.) Dim. FA nastavka su 412x504x175mm (širina x dužina x visina).
Dakle griješe oni koji misle da je FA nastavak ½ LR nastavka, vidi se da je 28mm viši, (Australci imaju standard od 200mm visine), pa su razlike još veće.
Otprilike su 2 LR nastavka malo manjeg obujma nego 3 FA nastavka.
Ja pčelarim kombinacijom LR i FA košnica u slijedećim kombinacijama:
A.) Samo LR nastavci u plodištu (obično 2kom) + FA medišni nastavci
(1 ÷3kom), lani (2009.) kada je kod nas bagrem izvrsno medio,
imao sam na najvećim košnicama ovoga "tipa" 2kom u plodištu, i
4 FA nastavka u medištu iznad plodišta.
B.) Samo FA nastavci u plodištu (obično 2÷3kom) + FA medišni
nastavci (1 ÷3kom), lani (2009.) imao sam na najvećim košnicama
ovoga "tipa" 3 nastavka u plodištu i 3 FA nastavka iznad plodišta
kao medišne.
C.) Samo LR nastavci u plodištu (obično 2kom) + LR medišni
nastavci (1 ÷2kom), lani (2009.) imao sam na najvećim košnicama
ovoga "tipa" nastavka u plodištu i 2 nastavka iznad plodišta kao
medišne.
Ovako već pčelarim 2 godine i eksperimentiram. Do sada nisam uopće upotrebljavao H-rešetku (matičnu rešetku), jer sam htio dokazati sam sebi da se matica može i prirodnim putem zakočiti (blokirati) u nesenju u najvećoj paši, a to sam postigao da su prvi medišni nastavci iznad plodišnih bili "dublji". To sam postigao tako da su ovi medišni nastavci bili svedeni na 9 okvira a ne 10 koliko je normalno. Ni jedna matica nije "preskočila" ovaj "duboki" medišni nastavak, a u njemu uopće nikada nije bilo legla.
Ali ovaj način ima i svoju "crnu" stranu – med je kod medobranja bio nedozreo, pa sam ga morao držati u košnicama još 1 mjesec dulje u odnosu na medišne nastavke koji su bili iznad njega, sa 10 okvira bilo LR ili FA tipa.
To sam već djelomično i opisao na našem forumu. Ove godine ću na običnim pčelcima upotrebljavati H-rešetku, opet eksperiment!?
Prednost FA nastavaka pred LR nastavcima (košnicama) je:
1.) Radi se sa cijelim nastavcima a ne sa pojedinačnim okvirima. Tako piše u literaturi, istina je malo drugačija, i ovdje se moraju pregledavati okviri, ali su puno manji pa se prije vidi i uoči ono što se traži (npr. matica, matičnjaci, zaleženost saća isl.)
2.) Kod proširivanja košnice na proljeće nastavci se bez problema mogu ubacivati između plodišnih nastavaka ili na plodišne nastavke, nema prehlade legla kod nagle promjene temperature.
3.) Med je uvijek zreo, i nakon svake paše su okviri 10% pokriveni. Usto uvijek imam čisti med (po sortama), kod nas je to bagrem (5 mjesec) i livada (6 mjesec). Nakon 6 mjeseca ne vrcam više med, nego ga ostavljam plelama za zimu u samim košnicama.
4.) Kod vrcanja, saće se ne lomi, čak i ono djevičansko (novo), jer je okvir puno manjih dimanzija.
ZAKLJUČAK: Mislim da je od gore navedenih kombinacija najbolja ona pod
A tipom (plodište=LR, medište=FA).
To ću još u ovoj 2010.godini sam sebi dokazivati, jer ću se upustiti u 2-matično pčelarenje, i to po dva "recepta", na 2 košnice:
Metoda 1: Sa H-rešetkom iznad donjeg pčelca br. 1 i Snelgrovom daskom
ispod pčelca br. 2 na vrhu košnice (kao što to radi vaš vrsni pčelar
i stručnjak Ferid Velagić). Između će biti medište u 1÷? nastavaka
Metoda 2: Sa H-rešetkom na donjem dijelu (pčelac 1) i žičanom mrežom
ispod pčelca br. 2 na vrhu košnice (kao što je to radio naš pokojni
pčelar, isto vrsni stručnjak Josip Belčić). Između će biti medište u
1÷? nastavaka
Svi ostali pčelci će biti 1-matični ali sa maksimalnim brojem pčela na bagremovoj paši, jer me lani preduhitrila, i u nedostatku gotovog saća imao sam 40% manji prinos nego što mi je priroda to ponudila. Ali na vlastitim se greškama najbolje učimo, zar ne ?
Inače ja pčelarim u središnjoj Istri, oko Pazina, gdje je 90% paše samo bagrem, tako da sam odlučio zasaditi 10 stabala pitomog kestena i 10 stabala uskolisne lipe, za bolje medobranje u nastupajućim godinama...........
Ako te put nanese opet u Istru, slobodno se javi!
Pozdrav......................schumy
Pozdrav i od mene
Na pitanje sa kakvim Farrar (dalje u tekstu FA), nastavcima ja pčelarim, odgovoriti ću ti da su moji nastavci FA visine 175mm, a okvir je normalne dimenzije u satonoši kao LR tj. 480mm, visine 165mm.
Dakle, dimenzije FA nastavka su 412x504x175mm (širina x dužina x visina).
Kao što znaš kod FA košnice svi su nastavci isti, pa se koriste i u plodištu i u medištu. Ovo ću ti malo bolje izložiti:
1.) Dim. LR nastavka su 412 x 504 x 242mm (širina x dužina x visina).
2.) Dim. LR polunastavka su 412 x 504 x 147mm (širina x dužina x vis.) 3.) Dim. FA nastavka su 412x504x175mm (širina x dužina x visina).
Dakle griješe oni koji misle da je FA nastavak ½ LR nastavka, vidi se da je 28mm viši, (Australci imaju standard od 200mm visine), pa su razlike još veće.
Otprilike su 2 LR nastavka malo manjeg obujma nego 3 FA nastavka.
Ja pčelarim kombinacijom LR i FA košnica u slijedećim kombinacijama:
A.) Samo LR nastavci u plodištu (obično 2kom) + FA medišni nastavci
(1 ÷3kom), lani (2009.) kada je kod nas bagrem izvrsno medio,
imao sam na najvećim košnicama ovoga "tipa" 2kom u plodištu, i
4 FA nastavka u medištu iznad plodišta.
B.) Samo FA nastavci u plodištu (obično 2÷3kom) + FA medišni
nastavci (1 ÷3kom), lani (2009.) imao sam na najvećim košnicama
ovoga "tipa" 3 nastavka u plodištu i 3 FA nastavka iznad plodišta
kao medišne.
C.) Samo LR nastavci u plodištu (obično 2kom) + LR medišni
nastavci (1 ÷2kom), lani (2009.) imao sam na najvećim košnicama
ovoga "tipa" nastavka u plodištu i 2 nastavka iznad plodišta kao
medišne.
Ovako već pčelarim 2 godine i eksperimentiram. Do sada nisam uopće upotrebljavao H-rešetku (matičnu rešetku), jer sam htio dokazati sam sebi da se matica može i prirodnim putem zakočiti (blokirati) u nesenju u najvećoj paši, a to sam postigao da su prvi medišni nastavci iznad plodišnih bili "dublji". To sam postigao tako da su ovi medišni nastavci bili svedeni na 9 okvira a ne 10 koliko je normalno. Ni jedna matica nije "preskočila" ovaj "duboki" medišni nastavak, a u njemu uopće nikada nije bilo legla.
Ali ovaj način ima i svoju "crnu" stranu – med je kod medobranja bio nedozreo, pa sam ga morao držati u košnicama još 1 mjesec dulje u odnosu na medišne nastavke koji su bili iznad njega, sa 10 okvira bilo LR ili FA tipa.
To sam već djelomično i opisao na našem forumu. Ove godine ću na običnim pčelcima upotrebljavati H-rešetku, opet eksperiment!?
Prednost FA nastavaka pred LR nastavcima (košnicama) je:
1.) Radi se sa cijelim nastavcima a ne sa pojedinačnim okvirima. Tako piše u literaturi, istina je malo drugačija, i ovdje se moraju pregledavati okviri, ali su puno manji pa se prije vidi i uoči ono što se traži (npr. matica, matičnjaci, zaleženost saća isl.)
2.) Kod proširivanja košnice na proljeće nastavci se bez problema mogu ubacivati između plodišnih nastavaka ili na plodišne nastavke, nema prehlade legla kod nagle promjene temperature.
3.) Med je uvijek zreo, i nakon svake paše su okviri 10% pokriveni. Usto uvijek imam čisti med (po sortama), kod nas je to bagrem (5 mjesec) i livada (6 mjesec). Nakon 6 mjeseca ne vrcam više med, nego ga ostavljam plelama za zimu u samim košnicama.
4.) Kod vrcanja, saće se ne lomi, čak i ono djevičansko (novo), jer je okvir puno manjih dimanzija.
ZAKLJUČAK: Mislim da je od gore navedenih kombinacija najbolja ona pod
A tipom (plodište=LR, medište=FA).
To ću još u ovoj 2010.godini sam sebi dokazivati, jer ću se upustiti u 2-matično pčelarenje, i to po dva "recepta", na 2 košnice:
Metoda 1: Sa H-rešetkom iznad donjeg pčelca br. 1 i Snelgrovom daskom
ispod pčelca br. 2 na vrhu košnice (kao što to radi vaš vrsni pčelar
i stručnjak Ferid Velagić). Između će biti medište u 1÷? nastavaka
Metoda 2: Sa H-rešetkom na donjem dijelu (pčelac 1) i žičanom mrežom
ispod pčelca br. 2 na vrhu košnice (kao što je to radio naš pokojni
pčelar, isto vrsni stručnjak Josip Belčić). Između će biti medište u
1÷? nastavaka
Svi ostali pčelci će biti 1-matični ali sa maksimalnim brojem pčela na bagremovoj paši, jer me lani preduhitrila, i u nedostatku gotovog saća imao sam 40% manji prinos nego što mi je priroda to ponudila. Ali na vlastitim se greškama najbolje učimo, zar ne ?
Inače ja pčelarim u središnjoj Istri, oko Pazina, gdje je 90% paše samo bagrem, tako da sam odlučio zasaditi 10 stabala pitomog kestena i 10 stabala uskolisne lipe, za bolje medobranje u nastupajućim godinama...........
Ako te put nanese opet u Istru, slobodno se javi!
Pozdrav......................schumy
Pozdrav i od mene
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein