Lijecenje varoze pcela s Varolikom?
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Ermine hajde malo pročitaj ovu raspravu na ovom forumu naših istočnih susjeda http://spos.info/forum/index.php?topic=1183.0.ErminH je napisao/la:kako i na koji nacin dimiti pcele s dimilicom namjenjenom za to tj dimilica s teglicom...i koji varolik kupiti ?
Ako budeš u mogućnosti da pročitaš i pčelar broj 12 /2007 ima digitalna verzija.
Ako imaš AV podnicu netreba ti nikakva dimilica .
Što se tiče varolika osnovna supstanca je AMITRAZ pa ti preporučujem da se prvo informišeš i skontaš neke stvari.
Ako se odlučiš za VAROLIK kod vas se nude razna pakovanja koja se pakuju po podrumima i kako kome padne na pamet samo da se proda.
Traži varolik od
Proizvodjač: „APIVET“ Novi Sad
Sadrži: 5 ml leka i 30 samogorivih listića.
Sastav: 1 ml leka sadrži amitraz 0,2 g i 1 listić sadrži NaNO3 0,025 g.
Indikacije: Lečenje VAROOZE pčela
Aplikacija: Aplikacija se vrši na dva načina: zadimljavanjem ili prskanjem.
AKo se odlučiš za ovaj preparat uradi na slijedeći način;
- medišta moraju biti uklonjena
-nikad ne pali listiće kada je medobranje
- uzmi listić i napravi uzdužno "V"
-nakapaj 3-4 kapi na listić i toliko listića koliko imaš košnica
-ostavi 10 -15 minuta da određene supstance ispare sa tog listića
-otvori laticu AV podnice za 10 cm
-na laticu postavi komade lima 10x10 cm (može bilo koji lim ili limeni poklopci od tegli )
- nemoj zatvorat lijeta niti sužavati bez obzira što se preporučuje
- kada si sve to pripremio brzo radiš i ne udiši dim
- potpali jedan listić i postavi ga na taj lim ili poklopac i zatvoraš AV podnicu tj gurneš laticu i tako ćeš ponoviti na svim košnicam.
Kada si odradio sve to onda:
- nakon 30 minuta vršiš kontrolu opalih varoa uglavnom su to žive varoe koje su ošamućene
- nakon 1 h opet vršiš kontrolu opalih varoa i ako je zaraženost velika latica od AV podnice će biti poprilično napunjena sa varoom uzmi te sve varoe i očisti četkom na neki lim i zapali.
- nakon 2 h ponovo vršiš kontrolu opalih varoa i tada ako je zaraženost velika latica će biti puna varoe opet sve to očisti uglavnom su sve varooe žive.
- naredni dan ujutro opet vršiš kontrolu pada varoe i čistiš latice tad su uglavnom sve mrtve varoe.
- predveče tog dana ponovo vršiš kontrolu uglavnom naći će se poneka još da pada varoa.
-narednog dana ujutro očistiš sve podnice i možeš izvući latice iz AV podnice ako je ti je praksa.
- nakon 7 dana opet ponoviti postupak to je već 14 dana prošlo od prvog tretmana.
- zatim ćeš opet nakon 8 dana ponoviti i to je već 22 dana od prvog tretmana.
Ovakvim načinom rada sa varolikom rezuidi su daleko ispod dozvoljenog ili ih uopšte nema jer nema zadržavanja dima u košnicu kao što neki zadihtaju košnice i onda ubrizgaju dim. Ovom metodom varolik djeluje u prolazu i pčele brzo isfiltriraju dim iz košnice. Znači loviš žive ošamućenu varou na AV latici ispod mreže i nedaš joj povratak nazad na pčele
Ovim postupkom zaokružio si jednu cijelinu i trebala bi da bude uveliko uništena varoa . sve ono što ostane varoe nije opasno i dočekat će konačan udarac OKSALNOM KISELINOM u periodu kada nema legla tj. 11 mjesec
Zavisno od okruženja i reinvazije možda ćeš morat da udariš još jedan tetman varolikom nakon 7 dana.
U koliko nije velika zaraženost onda nije potreban 4-ti tretman.
Obavezno kada nakapaš varolik ostavi da se listić osuši.
NIkada nemoj zatvarati košnice upotpunosti čak netreba ni suziti lijeto
Nemoj udisat dim.
Obavezno skini medišta
Ne koristiti nikakva sredstva za obaranje varoe u vrijeme medobranja
Kada odradiš tretman oksalnom uperiodu kada nema legla bit ćeš miran od varoe do avgusta iduće godine.
MOrat ćeš se naviknuti da ne koristiš varolik.
Gradivo o varoi moraš dobro sažvakati , uspješno se može pčelariti uz prisustvo varoe samo je treba držati pod kontrolom.
Educiraj se i analiziraj preparate za suzbijanje varoe ekološki prihvatljivim sredstvima.
Pozdrav svima i ako ima zenskog svijeta na ovom forumu ovom prilikom im cestitam 8 mart i da svaki naredni docekuju u zdravlju i rahatluku kakvom pozele.
Da postavim pitanje na temu** zastita od varoe** Zapravo interesuje me kako se stiti drustvo vadjenjem trutovskog legle
1. Kako izgleda taj ram i kako se zove
2. Kako i gdje se on postavlja
3. kolko puta se to radi u sezoni
Gledajuci pos.slike od Stipa i njegov dnevnik primijetio sam u evidenciji VAGA 2007god.kosnica br.2 da si vadio 20.06. trutovsko leglo .Citajuci nesto o tome a s obzirom da mi je prvo izimljavanje te da nemam iskustva nek mi neko nesto kaze za ovu metodu rada il me uputi negdje gdje ima objavljeno .
..........................................
kako to neko radi od vas Poz
Da postavim pitanje na temu** zastita od varoe** Zapravo interesuje me kako se stiti drustvo vadjenjem trutovskog legle
Gledajuci pos.slike od Stipa i njegov dnevnik primijetio sam u evidenciji VAGA 2007god.kosnica br.2 da si vadio 20.06. trutovsko leglo .Citajuci nesto o tome a s obzirom da mi je prvo izimljavanje te da nemam iskustva nek mi neko nesto kaze za ovu metodu rada il me uputi negdje gdje ima objavljeno .
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
POzdravirko je napisao/la:Pozdrav svima i ako ima zenskog svijeta na ovom forumu ovom prilikom im cestitam 8 mart i da svaki naredni docekuju u zdravlju i rahatluku kakvom pozele.
Što se tiče rama građevnjaka o njemu je rečeno mnogo na inimforumima i sve riječi hvale, Međutim uzadnje vrijeme počelo se šuškat kako to i nije dobro....
Obzirom da se ramom građevnjakom, udaljem tekstu RG,, uništi veliki broj varooe tj. služi kao mamac varoi , i ja sam primjenjivao ovu metodu do 2008 uključno,, i zaista ima se što i vidjeti, čak sam nalazio i do 7 varoa ujednoj ćeliji,, obično je to 3,4 5 komada......
RG spada u biotehničke metode iovim postupkom ostranjuje se veći dio ženki koje su u tom trutovskom leglu izbacile nove generacije,,,,
1. Kako izgleda ram? isti ram kako i ostali koji se koriste u plodištu dotične košnice,,,, Nemora to biti isti dimenzija ram po visini, ja sam ubacivao u LR FARAROV okvir sa satnom osnovom, a ostalo pečel izgrade trutovsko,, mislim da je ovaj fararov najoptimalnije riješenje ili polu okvir od LR,,, ako koristim farar onda ubacujem dva lijevo i desno
Ako se koristi standardni okvir ja sam uvjek dodavao max 5cm s.o. kako bi imale pravac i lakše započele gradnju.
Nemora značiti ako dodamo RG da će biti uvjek trutovsko legle, to sve zavisi od pčela , koliko puta mi se desilo da cijeli ram izgrade radiličko saće,
2. Gdje se postavlja,,,,,, uvriježeno je išljenje da je to središte legla,,,,, oko ovog pstoje razne teorije, da li usredinu ili na poziciju 2-9,,, Ako se gleda biologija pčele i biologija varoe onda je sigurno pozicija 2-9 bolja, Ja sam koristio razne pozicije i nisam oko toga mnogo mnogo pametovao jer sumi se dešavale raznorazne stvari da li bilo na 2-9 ili u središtu...Ako bi predlagao koja pozicija sa ovom pameću onda neka bude 2-9 prirodnije je , a da se središte legla ne cijepa ,,,,,
3. koliko x se radi u sezoni? do glavne paše bar 2-3 puta isjeći,, postoje i oni koji kažu da od aprila do augusta rade sa RG. Dokle god pčele žele da gradde RG nije problem,,,, samo moraš uzeti uobzir i hranu , prilikom izgradnje s.o. i RG pčele koje luče vosak troše dosta hrane,,, neznam tačan omjer zbog različitih podatak, 1:4 i više,,, znači 1 gram voska 4 grama meda pa čak i više meda,,,, ako se nevaram....
Da bi postavio RG mora pčelinja zajednica biti spremna za to, struktura pčele, ako nema ko da izgrađuje RG onda džaba je postavljat, mnogo faktora tu utiče,,,
Kada si postavio RG pratiš situaciju,, i čim je leglo pokloppljeno znači da možeš da isjecaš i ponovo vraćaš nazad,, kod ovog isjecanja , neko će ti reći da isjeca čim 2/3 legla budu poklopljno,,,,,,, ja sam uvjek isjecao kad je bilo skroz poklopljeno svo leglo,,,,, nesmiješ dozvoliti da e iz tog legla izlegu trutovi onda si dobio mnoštvo varoe ,, kao što je rečeno varoa sa bole razvija u trutovskom nego u radiličkom....
Preporučio bih ti da malojoš proguglaš , ukucaj ram građevnjak i trebalo bi ti izaći dosta rezultata na tu tem i prostudiraj dobro,,,,,
Ja sam prošle godine bi bezbrižan skoro cijelu godinu dana, od augusta do augusta,,, nisam isjecao RG, nadam se tako iovoj godini,,,, Ja sam uradio u januaru diagnostiku mislim da ću iove godine da budembezbrižan evntualno ako neka se opet pokaže može se uzeti uobzir i RG, mravlja kiselina, binen,,, pa i oksalna zaštodane...
Sretno
Pošto sam i ja spomenut uključio bi se u priču. Potpisujem to što Senad gore navodi. Prisustvovao sam predavanju prije nekih 10 dana i predavač Josip Križ glavni su autor knjige "Pčelarski radovi po mjesecima" napominje kako je stavljenje okvira građevnjaka i rezanje trutovskog legla obična gluparija i nepotrebno trošenje vremena s nikakvim rezultatima oko smanjenja varoe. Po meni ta njegova izjava je sasvim glupa , nelogična i kontra produktivna.irko je napisao/la:Pozdrav svima i ako ima zenskog svijeta na ovom forumu ovom prilikom im cestitam 8 mart i da svaki naredni docekuju u zdravlju i rahatluku kakvom pozele.
Gledajuci pos.slike od Stipa i njegov dnevnik primijetio sam u evidenciji VAGA 2007god.kosnica br.2 da si vadio 20.06. trutovsko leglo .
Mislim da unazađuje pčelarstvo. Na žalost danas je previše pčelara koji pišu knjige iznose svoja saznanja i svoja mišljenja pa taman ona bila i pograšna oni čvrsto stoje iza njh. Neću više o njima nego ovako ja radim okvir građevnjak: Obični okvir pregradim uzduž po pola letvičom 2x1 cm
na gornji dio do satonoše stavim satnu osnovu, ispod pregradne letvice ne stavljam ništa , okvir je prazan kojeg pčele nadograde. Te okvire stavljam u plodište u vrijeme kada počinje cvijetati voće i krene znatniji unos nektara i polena ako sam stavio okvir građevnjak a vrijeme se okišilo prihranjujem društva pogačama ili šećernim sirupom šta ću dodati ocjenim po zalihama perge u košnici. Ako perge nema ili je ima malo dodajem pogače u suprotnom dodam sirup. Važno je da su pčele pravilno uposlene i nastave s izgradnjom saća. Taj okvir stavljam do legla. Ako su društva jaka može se staviti i u sredinu legla. Ovdje se mora paziti da ako nam društvo nije dovoljno jako da ne pregradimo leglo na dva djela što može maticu natjerati da polaže jaja samo na jednu stranu plodišta pa smo je tim postupkom praktično blokirali.
Ako ima dovoljno mladih pčela i unosa hrane i društvo je dobro razvijeno dodat okvir pčele će brzo izgraditi obično trutovskim saćama koje će matica uredno zaleći. Dva tjedna poslje stavljanja okvira građevnjaka možemo izrezati i pretopiti trutovsko leglo. Dobro bi bilo otvoriti dvadesetak ćelija i iglom izvući trutovsku lutku da ustanovimo količinu ukupnog broja varoje u tom leglu. Ako ustanovimo da ima dosta varoe kod jačih društava možemo dodati i dva takva okvira za drugo i treće izrezavanje. Kod izrezavanja okvira građevnjaka važno je da stalno ima posticajne paše ili posticajne prihrane pa će se rijetko desiti da u tom djelu pčele izgrade radiličko saće i ni slučajno ostaviti da se ne izrežu ti okviri na vrijeme.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
A varoa ,, šta je sa njom,,,,,,?ErminH je napisao/la:stipe ,laksi nacin stavljanja Gradjevnjaka je taj sto se izgradjeno trutovsko sace ne izrezuje ,nego se uzima vilica i trutovske celije se zagrebu tj skinu poklopci,nakon toga pcele pociste celije matica opet zalijeze ,a ne upropastavamo pcelinji trud i hranu oko izgradnja voska
kada zenka varoe polozi jaja u trutovske celije neposredno pred zatvaranje celija ( 8-9 dan)od polaganja trutovski jaja,proces stvaranja novih varoa u turovskoj celiji jos nije zavrsen,tj onog momenta kada je zatvoreno trutovska ili radilicka celija, ako bi se ovakav ciklus ponavljao vise puta uveliko bi zaustavljalo napredovanje varoe u pcelinjoj zajednici.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Cilj je da se sve varoe odsrane, a ne samo one koje nisu još sazrile,,,, ženka koja je ušla u leglo d a položi jaja jednostavno će se išetat iz tih odklopljeni ćelija i ponovo se zakačiti na pčelu,,,,,,,
Postoji metoda otklapanja preko polovice legla i da se taj okvir postavi u centrifugu i da se tako odstrane larve,,, ( ovo sam probao pa sam odustao mnogo muke nizašto)
Kod nas ne postoje satne osnove sa trutovskim ćelijama koje bimogli nabaviti itako olakšat pčelama, mislim da toga ima u zapadnim zemljama.
Kada bi imali mogućnost s.o. sa trutovskim ćelijama bilo bi mnogo lakše .....
Postoji metoda otklapanja preko polovice legla i da se taj okvir postavi u centrifugu i da se tako odstrane larve,,, ( ovo sam probao pa sam odustao mnogo muke nizašto)
Kod nas ne postoje satne osnove sa trutovskim ćelijama koje bimogli nabaviti itako olakšat pčelama, mislim da toga ima u zapadnim zemljama.
a nakon sto zenka zaleze jaja varoe,gdje se ona opet nalazisenad je napisao/la:Cilj je da se sve varoe odsrane, a ne samo one koje nisu još sazrile,,,, ženka koja je ušla u leglo d a položi jaja jednostavno će se išetat iz tih odklopljeni ćelija i ponovo se zakačiti na pčelu,,,,,,,
Ima još jedna metoda da bi se sačuvale trutovske ćelije. Kada se poklopi trutovsko leglo oštrim vrućim nožom se odreže trutovsko saće u dubini od 4 mm tako da se svim ličinkama truta prerežu glave. Na taj način obezglavljene trutovske ličinke pčele očiste preostalu trurovsku mliječ pčele ispiju sasušene ostatke i truta i varoe očiste iz saća. Potpuno očišćene saće matica brzo zaliježe. Ovo neki pčelari zovu kanibalizam ali je istina da društvo dobije vrlo jak posticaj. Probao sam i posticaj je doista jak, a koliko se očisti varoe ovom metodom nemam informacija.
Šta je s varojom pita Senad. Koliko znam mužjak varoe kada oplodi ženku umire, a ženka kada položi jaja takođe umire. Ako netko ima točnija saznanja neka me ispravi ako griješim.
Gore prethodnu metodu da se izrežu i pretope trutovske ćelije naveo sam kao najpouzdaniju tako se dobija i vosak i 100% sva varoa koja je u trutovskim ćelijama je uništena. Sve druge metode izazivaju sumnju u pogledu učinkovitosti i uloženom trudu oko uništavanja varoe pomoću trutovskih okvira građevnjaka.
Šta je s varojom pita Senad. Koliko znam mužjak varoe kada oplodi ženku umire, a ženka kada položi jaja takođe umire. Ako netko ima točnija saznanja neka me ispravi ako griješim.
Gore prethodnu metodu da se izrežu i pretope trutovske ćelije naveo sam kao najpouzdaniju tako se dobija i vosak i 100% sva varoa koja je u trutovskim ćelijama je uništena. Sve druge metode izazivaju sumnju u pogledu učinkovitosti i uloženom trudu oko uništavanja varoe pomoću trutovskih okvira građevnjaka.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Kod mene ženka varoe koja polaže jaja nalazi se ispod poklopljenog legla, kod drugih neznam
)))))) ,,,,
Istaživanja pokazuju da varoa u leglo ulazi od najnoviji pokazetelja 1,7 x do 7 x u toku života....
E sada i mene interesuje gdje se varoa nalazi kada položi jaja,,,,,,moguće je da sam zaboravio gradivo,
Cilj RG i jeste da se što više varoe zarobi ispod poklopljenog legla, a uz to ostranjujemo i novo izležene....
Neki opet smatraju da je povoljnije da izgradnja i zalijeganje RG traje maloduže i da RG bude na 2-9 poziciji kako bi se privuklo što više varoe .... stoima smisla ako varoa ostane ispod poklopca legla , ako ne ostaje ispod poklopca legla ili ugiba u leglu onda istraživanje koje samnaveo gore nije istinito,,,,, a biološki isto tako b nebi bilotačno da ljetna varoa živo oko 2 mjeseca a ova zimska duže..
Pozzzzzzzzzzzz
Istaživanja pokazuju da varoa u leglo ulazi od najnoviji pokazetelja 1,7 x do 7 x u toku života....
E sada i mene interesuje gdje se varoa nalazi kada položi jaja,,,,,,moguće je da sam zaboravio gradivo,
Cilj RG i jeste da se što više varoe zarobi ispod poklopljenog legla, a uz to ostranjujemo i novo izležene....
Neki opet smatraju da je povoljnije da izgradnja i zalijeganje RG traje maloduže i da RG bude na 2-9 poziciji kako bi se privuklo što više varoe .... stoima smisla ako varoa ostane ispod poklopca legla , ako ne ostaje ispod poklopca legla ili ugiba u leglu onda istraživanje koje samnaveo gore nije istinito,,,,, a biološki isto tako b nebi bilotačno da ljetna varoa živo oko 2 mjeseca a ova zimska duže..
Pozzzzzzzzzzzz
Probao sam ErminH otvarati vilicom poklopce, rezati nožem trutovske glave i na kraju zauzeo mišljenje da je najbolje izrezati kompletno trutovsko saće. Naravno da se gubi dio hrane oko ponovne izgradnje trutovskih saća, ali se dobiju i znatne količine voska koje nisu ničim tretirane.ErminH je napisao/la:stipe ,laksi nacin stavljanja Gradjevnjaka je taj sto se izgradjeno trutovsko sace ne izrezuje ,nego se uzima vilica i trutovske celije se zagrebu tj skinu poklopci,nakon toga pcele pociste celije matica opet zalijeze ,a ne upropastavamo pcelinji trud i hranu oko izgradnja voska
Otkupna cjena voska je oko 8-10 KM. Zapravo 1 kg voska sam mjenjao za 8 satnih osnova.
Tko će kakvu metodu primjeniti to je njegov osobni stav i njegovo mišljenje, ali neka čitaoci ovog foruma znaju šta je sve moguće učiniti s okvirima građevnjacima.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Mužijak varoe ugiba u leglu i to je tačno , ono što sam ja čitao i uvjerio se na vvlastitom pčelinjaku , da ženka varoa kada se izleže trut ili radilica izlazi iz legla,,,Stipo je napisao/la:Šta je s varojom pita Senad. Koliko znam mužjak varoe kada oplodi ženku umire, a ženka kada položi jaja takođe umire. Ako netko ima točnija saznanja neka me ispravi ako griješim.
.
Istraživanja govore da izlazi,,,,, i meni je sad malo tu nejasno kako mužijak umire zbog hrane , a ženka ne umire,,,,,, a sve skupa za rezultat imamo da su ličinke oštećene i neke se rađaju bez krila,,,,????
Što se tiče ove teorije da mužijak varoe ugiba zbog hrane možda je pogrešna i da je tu slučaj kao kod truta , kad oplodi jedino mu preostaje da ugine ,ovakvih primjera u prirodi ima mnogo,,,,,,,,
Neznam ni ja Senade što je točna istina o varoi toliko sam toga pročitao. Jedni kažu ovo, drugi ono, od tolikih različitih iskaza o točnom ponašanju i životu varoe nemogu da razlučim tko je u pravu. Naime svi se slažu u jednom, a to je da varoja jako šteti pčelama i da je treba strogo držati pod nadzorom da se previše ne razmnoži u pčelinjem društvu. Nije me više briga ni koliko varoa dugo živi ni koliko polaže jaja. Jedino me interesuje kako da je uništim na što lakši i jednostavniji način, a da pritom ne nanosim štetu pčelama i da proizvedem što više zdravog meda i drugih pčelinjih proizvoda.senad je napisao/la:Kod mene ženka varoe koja polaže jaja nalazi se ispod poklopljenog legla, kod drugih neznam)))))) ,,,,
Pozzzzzzzzzzzz
Uz dužno poštovanje , svakog mišljenja ovdje izrečenog o okviru gradjevnjaku ja bih se ipak složio sa iskustvom gos. Josipa Križa. Nepada mi ni na kraj pameti tvrditi da ta metoda nije dobra,
za manji br. košnica može biti i onovna metoda za suzbijanje varoe na podnošljiv broj.
Ali ako imate veći broj košnica taj način jednostavno nije opravdan, evo zašto : Da bismo pravilno primijenili og. potrebno je svaki petnaesti dan isijecati i stavljati novi okvir na izgradnju po nekim autor. ćak treba koristiti i dva u vremenskom razmaku od 7 dana tako da bi morali svakih 7 ili petnaest dana skidati medišta da bi to odradili kako valja .
Pitanje je ? Ako čovjek ima 50 ili 100 košnica da li treba i razmišljati , o primjeni okvira gr.......ka.
Moje iskustvo je , ako dobro dotučemo varou u mjesecu novembru ili decembru oksalnom kiselinom nema potrebe dok traje medobranje
primjenjivati bilo koje sretstvo za odbranu od varoe. Naravno , ako prilikom kontrole ustanovim kritičan broj , onda MK.
za manji br. košnica može biti i onovna metoda za suzbijanje varoe na podnošljiv broj.
Ali ako imate veći broj košnica taj način jednostavno nije opravdan, evo zašto : Da bismo pravilno primijenili og. potrebno je svaki petnaesti dan isijecati i stavljati novi okvir na izgradnju po nekim autor. ćak treba koristiti i dva u vremenskom razmaku od 7 dana tako da bi morali svakih 7 ili petnaest dana skidati medišta da bi to odradili kako valja .
Pitanje je ? Ako čovjek ima 50 ili 100 košnica da li treba i razmišljati , o primjeni okvira gr.......ka.
Moje iskustvo je , ako dobro dotučemo varou u mjesecu novembru ili decembru oksalnom kiselinom nema potrebe dok traje medobranje
primjenjivati bilo koje sretstvo za odbranu od varoe. Naravno , ako prilikom kontrole ustanovim kritičan broj , onda MK.
Po meni je sasvim dovoljno ako se tretira kako treba i na vrijeme.Inace ja tretiram pcele protiv varoe 1 Avgusta (x3) i jos jednom kad nestane legla(x3).Nije mi se desilo jos da sam izgubio drustvo zbog varoe.Nekad cujem komentare da pojedinci tretiraju i u proljece ali kod mene stvarno nema potrebe jer sam vrsio test i nije je bilo u nekom vecem broju.Inace sa suzbijanjem varoe ne treba pretjerivati.Moramo se pomiriti sa cinjenicom da ce je uvjek biti.
BEZ DOBRE MATICE NEMA NI DOBROG DRUSTVA