PČELARSKI DNEVNIK-ANEL

Odgovorite
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la zvuk_tisine »

Eh imam jedno pitanjce koje trenutno nije aktuelno ali se moram pripremit za slijedecu godinu. Naime, zbog posla, manjak slobodnog vremena morat cu radit vjestacko razrijavanje...e sad pored formiranih novih drustava na uobicajen nacin moguli od prirodnih maticnjaka (nadam se da ce ih biti) u nukleusima formirati po jedno malo drustvo na nacin da ubacim jedan ram zatvorenog legla sa pripadajucim pcelama i tako dobijem maticu na prirodan nacin, i tako da uradim par nukleusa koje cu do zime donekle razvit pa uradit spajanje i ostaviti 2-3 matice u slucaju potrebe za zamjenom...nadam se da ste razumili pitanje, znaci...pored formiranih novih drustava da iskoristim prirodne maticnjake i dodam ih u nukleuse sa jednim ramom legla, tj.da iskoristim prirodne maticnjake a da previse ne osiromasim drustvo kojem oduzimam ramove sa leglom, npr da od jednog drustva formiram dva nova roja i po dva nukleusa...jesam li ovime postigao ista...
Razglo sto ovo sada pitam je da se na vrijeme mogu pripremit za slijedecu godinu, tj da narucim sanduke i nukleuse...
Zadnja izmjena: zvuk_tisine, dana/u 02 kol 2010, 23:33, ukupno mijenjano 1 put.
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Postojeći LR nastavak pregradiš na tri djela u svakidio može ti stati po tri okvira lr,,

ZA svaki dio naprvi posebne hranilice /poklopne daske,,,,,

Kada bude pred glavnu pašu ,,slobodno od svake zajednici oduzmi podva okvira legla sa matičnjakom postavi u već pripremljen nastavak kojeg sipodjeli na troje,,,,

Vodi računa da ti samo jedan izlaz bude frontalno ostali sa strana,,,,,
ako ti se kojim slučajem neka matic a ne vrati samo pregradu izvuci i mirna bosna,,,

Ovo sve možeš uraditi i nakon glavne paše stim što ćeš sebi uzgojiti matičnjake,,,, doproljeća ti ćeš već biti kompletan pčelar samo treba maloda se baciš na litraturu ,,, ipreko zime telepatski komuniciraš sa pčelama način nakoji ćeš da ostvariš tvoje zamisli,,,,,

Tebi ne treba mnogo matičnjaka 18 komada za vlastite potrebe i komšiluk,,,,,, 3x 6 ciklusa do avgusta i eto nećeš znat kuda sa maticama...

Pokušat će mo preko zime da razradimo malu školu pčelarstva na forumu ,,,kako doći najlakše do vlastiti matica ,,, :) ))) Kroz mnogo pitanja i podpitanja moramo doći do bilo kakvog rezultata Sretno
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Skola!Upravo to nam treba Senade!Ja se prva prijavljujem da naucim.Ja sam kupila sad dva nastavka ali pola sirine i imaju male ramove tako da ce to biti super za uzgoj novih matica.Jedva cekam :-)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Evo imam mogućnost dobit jeftino par društava, punac umro pa zet rasprodaje pčele al ovaj mjesec nisam u dobrim odnosima s parama :D, moraću nekako uganjat još bar 2 sanduka jer kako god skontam proširivanje za slijedeću godinu fali mi još jedan sanduk heeehe, dok oformim nova društva i dok sačuvam koju maticu u rezervu..kako god skontam osiromašiću ova dva postojeća društva...
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

kupuj ,,,,, ne dvoumise,,,,
dr_kong
Čita i piše, dobar

Post Postao/la dr_kong »

posto je to .... kupuj poslat cemo ti sanduk postom...
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

Ma nemoj se dvoumit ako treba pozajmicemo ti novac pcela nije nikad dosta samo naprijed
Pcelar u bijelom svijetu.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

heh ne znam posto su, ja danas nazvao zeta a on ih ne misli drzat i kolko sma primjetio nema pojma o pcelarstvu, kaze dodi pogledaj i odredi cijnu sam sebi kolko mislis da vrijede, ima i sva potrebna oprema, pitam ga mogul uzet samo par komada kaze moze, a moracu skontat bar 2 sanduka (društva) jos uzet ....kud mi ih je i zao jos jer on ih vjeroatno nece pripremit za zimu kako treba :S
Heh Dr.nsi me razumio, nisma mislio na prazan sanduk, kad kazem sanduk mislim na društvo heeh
hvala vam, u svakom slucaju
Zadnja izmjena: zvuk_tisine, dana/u 03 kol 2010, 22:59, ukupno mijenjano 1 put.
dr_kong
Čita i piše, dobar

Post Postao/la dr_kong »

@ zvuk vidi cijenu pa nam javi koliko je to para i sta je ostalo pa mozda dodje i neko od nas pa kupi to ako bude prihvatljiva cijena mozda bih i ja dosao uzeti nekoliko drustava ako cijena bude povoljna jos uvijek ima vremena da se pripreme za ziumu pogovoto jer najavljuju topal septembar.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Dr. čovjek kaže, juče kad sam ga zvao, da se dođe pogledat i popričat, kaže bilo bi po povoljnoj cijeni, radi se o smrtnom slučaju, ako hoćeš daću ti broj pa se čuj s njim...
dr_kong
Čita i piše, dobar

Post Postao/la dr_kong »

posalji pa da vidimo sta ima sta nudi, na e-mail
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Uradio sam tretman mravljom kiselinom, kupio gotovu u kartonima, u sanduku sa nastavkom sve pcele su sisle dole a u drugom sanduku gdje nema nastavka nenormalno zujanje...jel uredu ta rekacija?
dr_kong
Čita i piše, dobar

Post Postao/la dr_kong »

@ zvuk kako nije, to je normalna rekacija da se zujanje pojavi da one se malo uznmire narocito izletnice koje se vracaju i osjete drugaciji miris ali se ubrzano smire,...
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Dr. jesil zvao mog sugradanina???
dr_kong
Čita i piše, dobar

Post Postao/la dr_kong »

Nisam,,, sutra cu,, nisam stigao danas, sutra pa ti javim....
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Uh koja zvrka večeras kod mene u sanducima, počeo sam prehranu, zvrče ko u po dana, čuje se na 6-7 m od sanduke heheh, jel to uredu?
Dr.jesil zvao ovog mog sugrađanina što prodaje pčele?
dr_kong
Čita i piše, dobar

Post Postao/la dr_kong »

@ zvuk nisam zvao odustao sam nesto drugo sam isplanirao, pa promjena plana hvala na broju svakako...
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Evo u novom broju BH-pčelara dipl.ing.Rašid Zorlak objašnjava 100% efikasnu metodu rješavanja lažnih matica i spašavanja društva u kojem su se pojavile lažne matice. Ukratko, košnica sa lažnom maticom se odnese 30 m od njenog mjesta a na njeno staro mjesto se postavi kolac ili grana a sto se pricvrsti oplođena matica, a onda se pčele iz košnice istresu na travu i logično vraćajući se na staru mjesto hvataju se na granu ili kolac oko matice i nakon sto se smire samo se istresu u sanduk i pusti matica...jel neko ovo pokušavao od naših iskusnih pčelara?
A evo i prof.dr.Enes Ljevaković fetva-i-emin pri Rijasetu IZ govori nesto o pcelarstvu i između ostalog i o zekatu na med...ali trenutno nemam vremena to čitat, saće podne i mukabela :p
Zadnja izmjena: zvuk_tisine, dana/u 15 kol 2010, 12:34, ukupno mijenjano 1 put.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

bogami dati rečem u svom životu prvi put čujem za zekjat na med a eto dali si ti čuo da naš reis može nositi u jednom đepu po 13 hiljada KM pa ni pomena o zekjatu prema tome zna se da se daje na lležeći novac ( NPR: dukatzi ili novac u banci a Med bogami toga se ni jedan nije do sada dosjetio) za ovih 13 hiljada zna drava i sudija osnovnog suda 1 u sarajevu pa se nemoj sikirati za med jer mislim da mi deveramo sa bićima koja su u opasnosti i produkt med koji dobijamo kao dio nagrade nije vjerski oporeziv a druga stvar neznam u svom okrugu hođu pčelara oni traže lakše zanimanje ako mima negdje dalje neka mi halali a kod mene nema
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Previše napadaš hodže i IZ hehehe, sve mi diraj sam to ne diraj...nije reis odredio na sa se daje zekat nego imaju popisi kojih se treba pridržavati, drugo nećeš ti odgovarat za reisove ili bilo čije druge postupke nego za svoje, tako da treba gledat svoja posla...a uostalom mislim da dugo neće biti ovako dobar reis poslije ovog (to je moje misljenje). Svijet ga priznaje a mi ga ponižavamo, među 50 najodabranijih muslimana u svijetu je on na 39.tom mjestu....a uostalom i ako nosi 13 hiljada u dzepu nek nosi jer on je na polozaju i on je dr., on ima titulu...jedino ako hocemo vođu koji će se vozit u yugi i u poderanom džubetu onda dobro...nek nam se svijet smije heheh
nemoj mi se ljutit zbog ovog al morao sma ovako reagovat...dok ne poceno postovat sami sebe nec nas ni drugi cijenit
Zadnja izmjena: zvuk_tisine, dana/u 15 kol 2010, 18:13, ukupno mijenjano 1 put.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Što se tiče zekata/poreza na med može se naći na forumu z a pčelare koji to praktikuju da očiste.. Ja recimo to praktikujem da očistim koliko sam u mogućnosati obzirom da je to proizvod u koji uložiš novac a vraćati se , dolazi tek kasnije,,,,

JA negledam ninakoga ,,da lije ili nije ,,nastojim da svoje obaveze ispunim

Dečki ostavte vjeskog poglavara po strani a ako treba još o zekatu/porezu na med to možemo diskutovat i mislim da nikome to neće štetiti, naprotiv može biti samo od koristi....

Ostajte mi u dobru
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Dobro receno Senade,
tema se okrece -mi se bavimo pcelarstvom ne politikom-
:-)
Pozdrav svima
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

zvuk tisine,potpisujem ovo sto si rekao! :)
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

ErminH je napisao/la:zvuk tisine,potpisujem ovo sto si rekao! :)
I ja!

Još bih dodala:
"Kakav narod - takve mu i vođe!"
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

:)
Ermine danas sam ti bio u Brezi, vi nikad završit onu džamiju :S
Odgovorite