Zamjena matice
-
zorantopic
- Čita, piše dovoljno
Nekoliko godina bavim se pčelama tako da trenutno imam dvadeset društava. Trnutno imam šest društava od kojih nisam dobio ni kap meda,vjerovatno zbog nekvalitetnih ili starih matica. odlučio sam zamjeniti matice u tim društvima pa me zanima na koji način je to najbolje uraditi,ako neko od forumaša ima volje da mi objasni.Napominjem da sam poručio oplođene matice i dobit ću ih 05.08.;10.
Unaprjed se zahvaljujem.
Unaprjed se zahvaljujem.
Zorane moj, nisi dobio med jer ga nema kod većine pčelara je slaba godina tako da nema meda nije to do matica nego do majke prirode....
a evo ti tekst na ovome linku pa ces najbolje vidjeti kako zamjeniti maticu
http://www.pcelinjak.com/content/view/670
a evo ti tekst na ovome linku pa ces najbolje vidjeti kako zamjeniti maticu
http://www.pcelinjak.com/content/view/670
-
zorantopic
- Čita, piše dovoljno
Ja sam probao više metoda ali mi je najdraža i naj jednostavnija ova:
Nađem staru maticu i uklonim je Odozgo po ramovima pošpricam razblaženom rakijom takože poprskam i kavez gdje je matica i odmah pustim maticu na ram gdje je bila stara. Miris rakije malo zbuni pčele pa i ne primjete da je došlo do promjene matice.
Nađem staru maticu i uklonim je Odozgo po ramovima pošpricam razblaženom rakijom takože poprskam i kavez gdje je matica i odmah pustim maticu na ram gdje je bila stara. Miris rakije malo zbuni pčele pa i ne primjete da je došlo do promjene matice.
-
zorantopic
- Čita, piše dovoljno
Pozdrav svima na forumu ja sam novi član i predložio bih kolegi zamjenu matice.Ovako postaviš razdjeljnu dasku sa otvorom 10x10 dupla mrežica da daska ima lijeto na zajednicu kojoj planiraš mijenjat maticu,a prije toga iz te zajednice izvadiš u jedan nastavak koji se nalazi na toj razd. dasci tri okvira sa pčelama u već pripremljeni nastavak ali bez legla i pazi da ne preneseš gore maticu i možeš još stresti dva okvira pčela.u tom nastavku koji se nalazi na razd. dasci za par sati ostaće samo mlada pčela i možeš im dodati maticu iz ruke 100% prihvaćaju a, za par dana dok ova matica zaleže izvadiš staru maticu i skloniš dasku i sve OK.
Pa Stpo ja sam probo ovu tvoju metodu juce i vidjet cu sta ce bit jel uspilo danas sam malo zavirijo u kosnicu pcele su bile malo uznemirene matica je prisutna al nije bas mirna kako bi trebalo pcele je malo ganjaju pomalo je napadaju ili tako nesto neznam kako da to objasnim nije bas kako bi trebalo da bude da se matica lagano krece po ramu ide malo brze a pcele je pomalo ganjaju malo je napadaju al vidjecuStipo je napisao/la:Ja sam probao više metoda ali mi je najdraža i naj jednostavnija ova:
Pcelar u bijelom svijetu.