Pashin dnevnik!

zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la zvuk_tisine »

Oh pa ti se pravo naradila, valjda ću i ja doć nekad na taj nivo heheh
A kod mene nošta naročito. Nisam gore bio evo treći dan. Tokom ovih kišnih dana sam prihranjivao sa po litar sirupa svaki drugi dan, valjda nisam pretjerao, danas planiram opet otići gore i možda prihranit opet zbog ove kiše.
Prije 8 dana sam stavio nastavak i poprilično fino ga izgrađuju, malo sam im ispremetao okvire u srijedu tako da danas-sutra kad odem očekujem da su izgradile prazne s.o. koje sam stavio između izgrađenih ramova pa ću opet ispremetat. U plodište sam stavio dvije prazne s.o. i nakon 4-5 dana već su bile zaležene. Mislim da mi je matica odlična, stara je godinu dana...
Naručio sam još jedan ovogodišnji roj. Trebam otić pogledat nekad tokom slijedeće sedmice kad se meni i pčelaru potrefe iste smjene na poslu, kako mi je rekao matica je već krenula zalijegat i sve je uredu...vjerujem mu jer je poznanik a i sam se ponudio da sa njim zajedno idem n njegov pčelinjak pa da mi daje instrukcije iz praktičnog pčelarenja heeheh
Javim kad dobijem novi sanduk i postaviću slike....
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Moje su košnice danas dobile nastršnice !!! Lipa medi , a kiša ne prestaje! Čak su evo treći dan i po kiši izlijetale , čim intenzitet padanja umanji. Ali onda opet pojača i ništa . Žao mi je , ali pomoći im ne mogu. :(

slika

Uploaded with ImageShack.us
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Heh Pasho i ja sam sad pred mrak od pčeica stigao, ubacio sam polalitra sirupa, pogače su još malo imale tako da nisam ubacivao ništa, a kiša je bilo malo stala a moje pčelice unosel unose hehehe, ma žute se...sve jače paše prođoše u kiši. Nešto su mi pčelice usporene-jel to normalno ponašanje po ovom vremenu?, a komotno mogu radit bez opreme tako su mirne i ne ubadaju niti napdaju ;)
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Imam pitanjce hehhe
Nek mi neko objasni šta je "tiha zamjena", nešto kao pretpostavljam ali bih volio tacno da znam
i kako da prepoznam lazne matice- trutovsko leglo? :S
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

I u slučaju da ugine matica kako se iz mladog legla dobije nova matica
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

zvuk_tisine je napisao/la:Imam pitanjce hehhe
Nek mi neko objasni šta je "tiha zamjena", nešto kao pretpostavljam ali bih volio tacno da znam
i kako da prepoznam lazne matice- trutovsko leglo? :S
viewtopic.php?id=295

Tiha smjena matice nije isto što i kada pčele žele da promjene maticu koju smo tek dodali,,,, ili nakonizvjesnog perioda
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

zvuk_tisine je napisao/la:I u slučaju da ugine matica kako se iz mladog legla dobije nova matica
Najgora moguća varijanta da pčel same sebi potežu matičnjake bez matice,,to treba izbaciti iz glave takve metode kada na raspolaganju imamo silne uzgajivače matica,,,, a drugo sami ovladajte vještinom uzgoja matice i o onda nema zime,, sretno
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Tako je Senade,ja sam svoje odvojila u nukleus sa maticnjakom,pa mi bilo zao ih,nema im mame.Skocila do plafona kad mi je Mel rekao za ove ljude da imaju matice .Otisla danas u drugu drzavu da ih kupim.I nije mi zao,evo idem sad da je dodam.Bolje nego da cekaju da se izleze a hoce li se vratiti sa "izleta" nito nije sigurno .I jos jedna novost-napravila hranilicu-super je ispala :-)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

beequeen je napisao/la:Tako je Senade,ja sam svoje odvojila u nukleus sa maticnjakom,pa mi bilo zao ih,nema im mame.Skocila do plafona kad mi je Mel rekao za ove ljude da imaju matice .Otisla danas u drugu drzavu da ih kupim.I nije mi zao,evo idem sad da je dodam.Bolje nego da cekaju da se izleze a hoce li se vratiti sa "izleta" nito nije sigurno .I jos jedna novost-napravila hranilicu-super je ispala :-)
Ako ti je društvo povuklo matičnjake sparenu maticu teško primaju nesparenu primaju odlično zato oprez.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Šest okvirova ovakvih danas našla u jednoj košnici!!!!!!

slika

Uploaded with ImageShack.us
Zadnja izmjena: pasha, dana/u 28 lip 2010, 22:37, ukupno mijenjano 1 put.
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Bogami si me sada zabrinula moram sutra na pčeljnjak.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Dobra matica,, ali nevjerovatno u ovo doba godine takva matica da krene u rojevni nagon ,,, Mnoga čuda se dešavajuove godine sa pčelama

-kod jednog kolege roj izletio pred sami mrak i to veliki roj
-ja sam znao već u utranjim satima oko 8:30 vidjeti roj kako se hvata za granu,,,

Ovakvo ponašanje nisam doživo za ovo godina ( od 1980 -te) kako se družim sa pčelama....Samo da nebude kakvih veći katasrtofa...

Pasha akoje zajednica jaka razrojito, napraviti 3-4 odvojka jer i onako nemaš veće paše, lipa prolazi,,,,
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Senade , podjeljeno društvo na troje, sutra , inšaAllah , još malo popraviti i to je to!!!! Dogurala do broja 12 !!!
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

maticnjaci odlicno izgledaju :)

razroji i mirno spavaj ,kao sto kaze senad....
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

pasha je napisao/la:Senade , podjeljeno društvo na troje, sutra , inšaAllah , još malo popraviti i to je to!!!! Dogurala do broja 12 !!!
Odlično ,,,,,,,, od onakve matice mislim da će ti i te kada se izlegu i akobogda vrate sa oplodnje biti extra matice,,,,,,,

Trebaš pripazit tamo gdje ti je ostala matica da ne bi razgulile ,,ako se pojave matičnjci poruši i vidjet ćeš od raspoloženja pčela ,,,ako prave grozdove ponovo onda namjeravaju da se roje,,,, Svakako sada su one razvaljene i trebat će im malo vremna da se reorganizuju jer je zajednica pocijepana,,,,,

Dobro bi bilo pratiti kada se izlegu matice i počnu da polažu jaja,,,, da se odrade tretmani protiv varoe već se treba laganopripremati za pripremu pčela z a zimu ,, ovoje mjesec (juli) kada varoa ima uspon, a pčele već lagano osjećaju dolazak zime,,

Svaki odvojak , sa matičnjacima idelani su za eliminisanje varoe,, dokmatica zaleže prva jaja i dok larve budu poklopljene tamam se svo leglo izvali i nema ništa bolje za obračun sa varoom.. sretno !
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Congratulations Pasha!Ti guras li guras,svaka cast.Ja sam dosla do broja 4-vjerovatno vise nece biti za ovu godinu dosta,treba da prezime.A i nemam vremena da se previse sa njima bavim.Puno pozdrava :-)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ljep okvir pasho na njemu ima da izađe preko 7 000 pčela eto prilike da razrojiš društvo s dobrim matičnjacima.
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

beequeen je napisao/la:Congratulations Pasha!Ti guras li guras,svaka cast.Ja sam dosla do broja 4-vjerovatno vise nece biti za ovu godinu dosta,treba da prezime.A i nemam vremena da se previse sa njima bavim.Puno pozdrava :-)
Nije ovo ovako baš bilo planirano , ali odgovara mi svakako. :)

@Senade , hvala ti za ove korisne savjete. :)

@Ermine, nisam se ni zabrinula. Čim sam ovo ugledala znala sam šta mi je činiti. :)

@Ma ne boj se Ibrahime , kod mene su vanserijske pčele.

@Stipo, već razrojeno. Da sam imala slobodnih podnjača i hranilica , mogla sam napraviti 6 novih društava, ovo društvo je bilo na tri nastavka. Nažalost , skoro sam sve matičnjake morala porušiti.
Zadnja izmjena: pasha, dana/u 29 lip 2010, 00:01, ukupno mijenjano 1 put.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Pasho ja sam tako formirao 15 nukleusa i eno sve matice uredno ležu i sve obilježene.
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Blago tebi Stipo! Meni ovo ništa nije višak , jer imam namjeru da se širim. Nažalost , nisam za ovakvu situaciju bila spremna sa "suđem" . Pomislila sam da nešto improvizujem do sutra, ali nikakvo, iole dobro, rješenje , mi nije naumpalo. Za iduću godinu, akoBogda, biću spremna. :)

Čestitam za sve te nukleuse :) !
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ja sam se dobro spremio za ovu godinu imam u što staviti još 20 društava ali nesmijem ići dalje jer čini mi se da bi i ove godine moglo biti nešto vrijeskovog meda, a onda bi mi zafalilo 3. nastavaka. AAHH di su 16 nukleusa kada u njima pčelama postane pretjesno. Sve se bojim da vrijesak zamedi kao prije 8 godina
kada je medio 50 dana s prosjekom unosa od 1kg dnevno
sva nova mlada društva bi eksplodirala i onda bi mi falilo bar 50 nastavaka. Pa eto kad misli čovjek da je spreman može biti i te kako nespreman.
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Moj otac skoro svake godine vrca vrijesak, to mu je glavna paša i kaže da dugo traje. Da baš , ako zamedi ,, biće gusto ,, sva će ta društva biti spremna za vrijesak. Ma , stipo, nek zamedi, snaći ćeš se ti već.

Znaš li koliko bi mogli biti stari ovi matičnjaci kod mene na slici? Kad da očekujem da izađu matice? Vidim da je stariji od devet dana , ali koliko????

Ja sam ipak "prefrišak" pčelar!!!!
Zadnja izmjena: pasha, dana/u 29 lip 2010, 00:51, ukupno mijenjano 1 put.
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Jučer , kad sam razrojila i napravila dva "nova društva" , ostavila sam po dva matičnjaka. Danas popodne uđem u košnice , da ispravim grešku i ukinem im po jedan matičnjak, kaaaaaaaaaaaaad: u jednoj košnici progrižena dva matičnjaka !!!!! Znači - dvije izašle. Samo sam poklopila i ostavila. Otvorim drugu: kaaaaaaaad: obadva čitava. Porušim jedan , jedan ostavim , dodam im još jedan okvir sa leglom i pripadajućim pčelama i poklopim. Sad neću otvarati nekoliko dana. Ne znam kad bi im trebala početi davati sirup?!

Otvorila danas jednu košnicu , tražila maticu da je maknem i dodam novu , ali nisam je mogla naći! Nenormalno su ljute u ovoj košnici. Samo napadaju! Moraću ponoviti.

Trebala bi sutra pogledati još jednu košnicu i vjerovatno i u njoj potražiti maticu, radi zamjene.

Onda bih imala neko jasno stanje. :)
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

sto li su progrizena?

mozda prilikom prebacivanja ramova s maticnjacima,mozda je vec bilo izlezenih matica?? :/
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

@u jednoj košnici progrižena dva matičnjaka !!!!! Znači - dvije izašle.

Shvatio sam da su se dvije matice izlegle

Pasha termin progrižen koristi se kada su pčele uništile matičnjak i uglavnom to je sa strane progriženo ,,,,, i tad je matičnjak uništen , matica ubijena i izvučena van,,,

Kada se matica izleže kažemo da j e matičnjak otvoren i poklopac od matičnjaka nekada nađemo da visi ili je skroz odrubljen

Ako je matičnjak otvoren sa ilibez poklopca onda je matica izležena,, ako je progrižen sa strane ond kažemo da je uništen,,,,

U tvom slučaju razumio sam da su matice progrizle poklopce ,,,
Odgovorite