Pripreme za novu sezonu..

Pčelarski razgovori
Odgovorite
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Evo malo slika aktivnosti na pripremama za novu sezonu.

slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika

slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Jeli to za novi pčelinjak spremaš košnice.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
postar
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la postar »

Aferim Senade, tek sad vidim da nista neradim.
Ovo nas moze samo motivisati na boliu pripremu za prestojecu pcelarsku sezonu.
Jos jednom sve cestitke.
Pozzzzz
Kisik je pronađen tek 1874. Nije utvrđeno kako su ljudi disali prije toga...
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

super senade ,svaka cast

samo mi nije jasno okko uzicavanja,ako si sad ozicio okvire da li ce zica popustiti do vremena kada ces utapat osnove ili to sve sad radis???

i na koliko vremena se smiju okviri prije ozicavat nego sto cemo ih dodat u kosnicu???
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Stipo je napisao/la:Jeli to za novi pčelinjak spremaš košnice.
Ovo se sve sprema za postojeće, dodavanje nastavake , a kada se završi bagrem vidjet će mo kako će mo,,,,,, uglavnom ićiće u proširivanje jedno 10-15 to je sigurno,,,, sve zavisi kako će biti sa bagremom.

Inače ovim košnicama već treba da sortiram na jednu stranu LR a na drugu FA tako da ću ostaviti samo 20-30 zajednica na LR za matičnu mliječ i uzgoj matica,
a FARAR samo za med.

Za sada mi dobro ide ova kombinacija LR - FA mad sam preko zime malo više pod pritiskom zbog među prostora jer ja nikada neskidam nastavke sa košnica...

Ove godine hvala bogu sve je prezimilo tj sve su aktivne,nema proljeva štoje najvažnije,,, mad je još kritičan momenat jer nisam ulazio ukošnice da vidim pozicuju hrane, nadam se da će biti sve OK...

Kupio sam 800 okvira
Obradili dasku za 76 nastavka
Nitne su na okvirima
Okvirovi ljepljeni sa ukucavanjem eksera po jedan na svaki ćošak
Korištena inox žica i utrošeno oko 1600 metara

Treba da uradim jedno 50 hranilica da li će biti milerova ili ću nešto da inprovizujem vidjet ću..
Treba da napravim jedno 20 komada mini oplodnjaka

20 krovova takođe treba da opkujem limom,,,

uglavnom ima još dosta posla nadam se da ću sve to da sredim do prvoaprilske šale,,:) ) )))))

Pozzzzzzzzz
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

ErminH je napisao/la:super senade ,svaka cast

samo mi nije jasno okko uzicavanja,ako si sad ozicio okvire da li ce zica popustiti do vremena kada ces utapat osnove ili to sve sad radis???

i na koliko vremena se smiju okviri prije ozicavat nego sto cemo ih dodat u kosnicu???
Može se desiti da malo popusti ali to nije problem ,,,,žica se odmota i lagano dotegne ako treba ,,,,Ja ne koristim eksere kada učvršćujem žicu..... a zbog velikog obima poslova nemogu ja čekati dodavanje okvira pa da ulavčim žicu . Istina moglo bi se napraviti samo uvlačenje bez španovanja i da tako čeka dodavanje pa da se onda španuje što biolakšala... Možemo postaviti i ovakvo pitanje... da li se isteže žica kad je već izgrađeno saće,,,, odgovor bi bio da se isteže jer je podložna sili istezanja,,,,,, Neznam da li se već neko služi trikom ali ja to primjenjujem na žici koja je do satonoše tako što je malo potegnem prema dole akoje posmatramo vertikalno i dok se žica još ohladi prilikom utapanja ima blagi otklon prema satonošu štonemora značiti da je baš dovoljno.. Najbolje armiranje saća se postiže ( da se ne lomi prilikom vrcanja) je to da se izvale bar 3-4 generacije pčela... Sve drugo , kod mladog saća nema veliki učinak u očuvanju saća ilitreba se dobro namučiti dok se izvrca,,,, Istezanje saća nije toliko uzrokovano armiranjem koliko je lošim satnim osnovama

Žica je inox i jako ugodno raditi sa njom,,

Neznam koju žicu koristiš ali bez inoxa i nitni ja nebi mogao raditi ,,,,,,

Pozzzz
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

da li te nitne koroziraju i ako ne ,gdje ste ih kupili???
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Fino Senade sve se ljepo vidi što si radio ove zime samo ne vidim grijalicu ili peć. Ja bi se ukočio od zime da sam sjedio u radioni i radio oko toliko okvirova to su sati i sati rada po zimi svaka čast.
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

Aferim senade ja to nebi uradio ni za godinu hahahaha svaka cast jel sve sam radis il imas pomoc porodice il je kod tebebko i kod mene kazu da sve zivotinje koje se ne vezu nece da drze heheheheh salim se pomazu mi kcerke pomalo
Pcelar u bijelom svijetu.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Što se tiče pčela sve sam radim, oko bušenja rupa na bočnim letvicama i kod sastavljanja okvira malo mi je pomagao rođak.

Inače sam radi sve , imam ponuda z a pomoć ali nema još onih koji mogu da rade onako kako bi ja to htio .

Stipo što se tiče grijanja možda bi mogli reči da je bilo 50:50 , radilo se i na minusu a kasnije smo prešl u malobolji amabijent.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

ErminH je napisao/la:da li te nitne koroziraju i ako ne ,gdje ste ih kupili???
Ermine ne može u košnici biti korozije, pčele sve to ispropolišu ..

Ako nitne kupuješ u granapu nda te ispadne dosta skupo,,,, uglavnom ja tražim preko poznanika i dobijem skoro 30% jevtinije. Jedno pakovanje od 10 000 samkupio na sajmu u Sarajevu ,,,, inače ja negledam na sezonu ako mi nešto u datom momentu ispadne povoljno ja to kupujem iako znam dami neće trebati u naredne 2 godine .......
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

Senade svaka ti cas,vidi se ko voli pcelarstvo..............
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

mirzet je napisao/la:Senade svaka ti cas,vidi se ko voli pcelarstvo..............
Drug moj skupa je ova ljubav,,,,, ako bagrem podbaci ??????

:) )))))))
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

A staces bez rizika nema dobitka,i ja sam skoro kupio 10 lr kosnica ali ja sam kupio smontirane,i sve komplet.......................
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Ko misli pčelariti,a ne igrati se sa pčelama uvijek mora raditi i ponešto praviti.Unaprijed pravite da vas sezona neuhvati nespremne.Vidite ove godine silnih rojeva i zarojavanja ko nije imao u što sve spremiti tek iduče godine če se kajati.Jer sav višak društava čemo spojiti,napraviti jaka društva koja mogu sa lakočom prezimiti.Ja kao mladi pčelar sam kovao ramove kad mi trebaju ,dok mi 83godine star komšija ščelar ne reče:"bolan ibro zimi svaki dan skuj 1-2 rama pa češ vidjet u prolječe kamare".oOd tada nejmam problema sa opremom i što Senad reče kupim kad mi što ispane povoljno.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

U pravu si Ibrahime što se tiče materijala za pčele. Vidiš ja sam ove godine planirao udvostručiti broj društava. Cjelo vrijeme dok je u maju kišilo davao sam
sirup sa dodatkom kobalta za stimulaciju matica. Rezultat toga je da su mi većina društava u drugoj polovici maja postale bombe. Rojenje sam pokušavao spriječiti dodavanjem dovoljnog broja satnih osnova. Satne osnove nisam dodavao u 5 drušva pokušavajući izazvati rojevi nagon što sam i uspio.
Čim su počeli izlaziti rojevi od tih društava sam iskoristio matičnjake i formirao 10-15 nukleusa. Ali evo ti belaja desetak dana poslje pođoše i neka druga društva da grade matičnjake. Uzalud sam ih rušio za 5-6 dana ponovo bi se pojavili matičnjaci, a i poneki roj bi izišao. Vjerovatno mi je promakao po neki matičnjak. Kako da temeljito pregledam svaki ram u tako jakim društvima od koih su neka zaista bila izrazito ljuta. Na sreću imao sam gdje staviti sve te rojeve i izgleda umjesto da udvostručim pčelinjak po broju društava skoro da sam utrostručio broj društava. Samo ako zamedi vrijesak ove godine boim se da će mi zafaliti 3. nastavaka jer neki jači rojevi već traže 2. nastavak. Uskoro ću morati iz nekih nukleusa prebaciti pčele u standardne sanduke.
Eh tako je ove godine ispalo pripremim se za udvostručiti pčelinjak ono ispade 3 puta više.
Još da napomenem kako s tugom gledam već 2 dana 3 roja kako stoje na vrhu visokog drveća potpuno nedostižni čak ni za moj hvatač koji ima motke duge 7 metara.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

stipo zabaci uže prekote grane ,,snađi se i povuci granu da pukne , drugim užetom zaveži prvo tu granu da nepadne na zemlju ,,, kada je prelomiš neka neko vrijeme stoji na toj visini pomoću užeta,, pčeleće se ponovo hvatati zatu granu,,

kada se svežu onda puštaj,,,, imao sam isti situacija ,, samo sam jedan pustio da ode jer je bio iznad vode i procijena je bila da bi veliki broj pčele stradao u vodi i ond a samo dlučio da je bolje da idu nego da se utope u vodi,,,
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

senad je napisao/la:stipo zabaci uže prekote grane ,,snađi se i povuci granu da pukne , drugim užetom zaveži prvo tu granu da nepadne na zemlju ,,, kada je prelomiš neka neko vrijeme stoji na toj visini pomoću užeta,, pčeleće se ponovo hvatati zatu granu,,

kada se svežu onda puštaj,,,, imao sam isti situacija ,, samo sam jedan pustio da ode jer je bio iznad vode i procijena je bila da bi veliki broj pčele stradao u vodi i ond a samo dlučio da je bolje da idu nego da se utope u vodi,,,
Hvala Senade već bi ja to uradio ali je previsoko grane preguste. Ma popeo sam se ja na to drvo i ništa nisa moga učiniti. Jedino da upalim motorku i na visini od 15 metara prepilim tu granu. Samo komšija se ljuti.
postar
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la postar »

Slike su lose ali se moze vidjeti kako to ja radim.

slika

slika

slika

slika

slika
Mustafapasa
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la Mustafapasa »

Ovdje fali jedan cuko marke Tornjak :) aferim,imamo preko koga sta nauciti
postar
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la postar »

Hvala kolega Mustafa i sve nedostatke ima da poravim. Samo sugerisi.
Odgovorite