ja uvjek radim na 15 pa čak i 16 dan ujutro kad sam siguran u starost larvi
Ako uleti matica to ti je kao eksplozija sve se ruši,,,
Ovo što ti je preživilo matičnjaka to je isključivo radi rojevnog nagona,,,,,
Matici ne smije biti dostupan niti jedan matičnjak ,,ne smije biti otvorenog legla ako ti je ogajivačko bez matice.....
Kada se kreće uzgoj matica onda se sve počne prije na 10 dana
-dižemo leglo iznad MR prije na 10 dana
-24 h prije presađivanja formiramo odgajivačko tako da maticu sa svim otvorenim leglom u plodištu maknemo ustranu formiramo novo društvo na novoj lokaciji koja može bit odmah do ili ispod ili iznad postojećeg.
ogajivačko se posloži :
1-9-10 med
3-7 perga
2-4leglo
5(lijevo) prazno mjesto za ram sa larvama
6-8- leglo
iz tri zajednice pojedan okvir se namete mladi pčela sa otvornog legla
Prije presađivanja larvi na dva sahata a može se dodati ikad smo fromirali odagivačko ,predveče matičnjake na poliranje,,, prije dodavanja na poliranje sve premazati medom..
KOd jentera matičnjaci su otvoreni i nema veze sve će to pčele da ispoliraju dok pokupe med ...
Ujutro odemo po okvir sa osnovama matičnjaka vadimo i nosimo na presađivanja,,,,
-dok mi presadimo larve već u odgajivačkom društvu na onom praznom mjestu pčele su počel da se hvataju jedna za drugu
- nemau izbora jer su 24 h bez matice
-nemaju larvi da potegnu matičnjak
-sve je krcatopčelam i one jedva čekaju da sebi produže opstanak neznajući da ih varamo
- kada dodamo tek presađene larve , e to je ono što njima treba, i one se ophode prema svakoj larvi sa poštovanjem jer im ona znači opstanak....
- što se tiče dodavanja razblaženog meda nije toliko nužno koliko je bitno dodati polen u medu ,100 grama svježeg polena u 1 kg meda, svako veče i jutro ove mješavine po 100 -150 grama. Nemora se dizati poklopac/hrnailica može tamogdjeje dostupno pčelama,,ja toradim tako što posatonošamo stavim i one to pokupe , a matičnjaci krcati MM, Neko će reći da nije dobro remetiti red u košnici kodmeneje za sada tako dok nenađem bolje riješenje a ono se ogleda u tome da ćumoatinapravitinamjenske košnice ukoje ću ubacivati sve štojepotrebno bez dizanja poklopca
- ako smo sigurni da nećemo izazvati grabež i ako su nam pune podnjače dobro bi bilo pčele posuti sirupom prije dodavanja na uzgoj kako bi im proradile žljezde za izlučivanje MM i pošto krene proces bitno je samo da svana ne uđe koja matica i to se može riješiti MR..
Može se svako veče dodavati razblažen med
Ovako pripremljeno dgajivačko društvo mora dati rezultat ,bi će neka larva i odbačena ali ništa strašno,,
Najosjetljivi period kod matičnjaka je 11,12,13, dan kad se formiraju reproduktivni organi matice,,,, zbog ovog ja uvjek prresađujem matičnjake 15 dan ,ipak temperatura u ogajivačkom društvu je stabilnija nego da 13 ili 14 dan dodajem matičnjake u oplodnjake kad a temperatura varira,,,,,
KOd odgoja pčele,trutova,matica veliku ulogu igra temperatura, ako je niža nevalja , akoje visoko opet nevalja,,,,,,
Stipo samo naprijed bi će to dobro lijepa je to škola...