Pashin dnevnik!
- zvuk_tisine
- Čita i piše, vrlodobar
Znači , ubuduća, ako neću rojeve , ukinuti sirup i to je to ... hheheheh....senad je napisao/la:Ovo si u pravu stipo,,, aferimStipo je napisao/la:Kada sam ih upitao koliko su hrene dali pčelama za prihranu za protekli kišni maj odgovor je bio osim 2 pogače krajem zime ništa više nisu davali.
E pa gladne i slabe pčele se ne roje.
Ne pomažu nikakve metode, jednostavno hoće da ide i gotovo,,,, do sad ja sam uvjek imao oko 10 % rojeva,,, ova godina popela se skoro do 30% ,,,
Prošle godine sve pčelinje zajednice koje se nisu rojile uglavno su to crvene matice , ove godine roje se,,
Šta su to Senade "crvene matice" ?
I zašto ponekad nađem u košnici pčelu sa crvenom tačkom na glavi , rijetke su , ali uočljive. Šta li te tačke znače????
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Baš sam se nešto jutros probudila horna - konačno su sve "hadžijine " košnice prepakovane. Milina. Jutros rano izđem da ih pogledam ...
, ma lijepo za oko. Već su rano izašle i krenule u rad. Samo još da premijestim onih pet ranijih društava, pored ovih novih , pa ću ponovo sve slikati da vidite kako sad to sve lijepo izgleda i kako ih ima, mašaAllah! Jest da mi ih je nekako odjednom puno , jest da me nekad i naljute i zabrinu , jest da sam svašta nešto sa njima prošla , a i naučila ) u ova nepuna dva mijeseca (fali sedmica) mog pčelarskog staža; sve je ovo tačno , ali sam ipak zahvalna dragom Bogu što mi je omogućio da ih nabavim i da polako upoznajem ovaj svijet ...
))))
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Jeste , Izete , zaista nešto posebno.IZET je napisao/la:ali sam ipak zahvalna dragom Bogu što mi je omogućio da ih nabavim i da polako upoznajem ovaj svijet ... smile ))))
Svijet pčelara je predivan zar ne????
Kod mene ove godine neće biti vrcanja , ali ipak se nisam razočarala , mislim da je puno veće bogatstvo - upoznavati ovaj svijet nadahnutih insekata.
Meni nekako skroz čudno i gotovo nenormalno izgleda kad ljudi zaziru da se približe košnici (izuzev alergičara), i ne samo košnici , nego uopšte prirodi , zemlji .... Zar nije taj kontakt sa zemljom i njenim blagodatima , baš ono što oplemenjuje čovjeka , što ga u svakom trenu podsjeća na život i smrt , na rađanje i umiranje i ponovno rađanje ... Zar nas to ne podsjeća na vlastitu prolaznost ...
Zadnja izmjena: pasha, dana/u 10 lip 2010, 08:17, ukupno mijenjano 1 put.
Jeste Pasha u pravu si potpuno.Moramo da postujemo i naucimo sto vise o drugim zivotnim formama,nismo sami ocito...Kao sto rece Andric-nema puta samo se putuje,pa da mi uljepsamo nase putovanje,jelde Pasha?:-)
Zadnja izmjena: beequeen, dana/u 11 lip 2010, 03:45, ukupno mijenjano 1 put.
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Ma bilo bi i više, ali se ne isplati vrcati za tako malo ... Moja porodica troši godišnje oko 60 kg meda, tako da to koje kilo ništa ne znači ...keno83 je napisao/la:pa pasho zar nece biti bar kilo za kuce iz jedne kosnice steta, koliko si se trudila...
Večeras sam otvarala košnice , ima hrane unutra , ali sve je to još ništa , doduše , ovdje vrcaju (ako vrcaju ) tek polovinom jula. Ma ja sam već dosta naučila , čak i o načinu pčelarenja ovdje , o onome što samo posmatram , što gotovo niko ne priča . Puno se koristi MR i farari.
Danas sam obilježila dvije matice. Jedna je rojevna , pronašla sam i nju i leglo i super je, mašaAllah!
drugu moram maknuti , loša je , obilježila sam je samo da je lakše nađem kad nabavim matice za zamjenu. Sad su tri društva sigurna za mjenjanje i još jedno sumnjivo , pa će čekati to sumnjivo da se iskristališe situacija i naručujem matice.
Ostalo su jaka društva , nova fino napreduju , onako sve u svemu - slatko!!!
Otac mi je javio da mi je našao lokaciju za novi pčelinjak na područiji Žegulje - kod Stoca!
To neka čeka iduću godinu , akoBogda , ili možda i još jednu , neće pobjeći ...
Uopšte ne znam kako će se situacija sa pčelama odvijati i neću da planiram , sad uživam sa ovim što imam u dvorištu i nekako mi se čini da ih imam pod kontrolom, znam stanje u svakoj (mada je svaka različita) i za svaku imam neki mini plan. Nekako je bilo trnovito , ali sve skupa je pomoglo da puno toga naučim.
Znam da sam napravila nekoliko značajnih grešaka , ali sad znam da ih sigurno nikad više u životu neću ponoviti - to su dobro naučene lekcije.
Za četiri dana imaću puna dva mjeseca "pčelarskog staža" i baš sam hapyyyyy zbog toga ...
Da , i večeras sam dobila još jedan ubod . kroz rukavicu ...
Nije mi bilo ni mrsko - pčelinji otrov je tako zdrav!
Sve vas pozdravljam!
Zadnja izmjena: pasha, dana/u 12 lip 2010, 22:00, ukupno mijenjano 1 put.
Keno83, nisam baš planirala da ih selim, ove ostaju ovdje i koristiće svojoj svrsi , akoBogda.keno83 je napisao/la:zegulja je jako dobra pasa, to vec planiras da ih selis to je dobro, vidjet ces ovdje na zegulji, kako u krajem 4 og mjeseca vec imas tri puna nastavka pcela, i onda svaku pasu u bih mozes iskoristit..
Beequeen, kupila sam cilindar za obilježavanje matica i flomaster. Nije toliko teško , mada nisam uspijela obilježiti svaku koju sam htijela i našla, jednostavno mimbiježi, a pčele se jako uznemire i nisam ih htijela maltretirati. Pa neki drugi put, akoBogda.

Uploaded with ImageShack.us
Ovako to jutros kod mene izgleda. Sinoć sam pomjerila pet košnica , zato su limovi na letu.
Ama ne znam , unosa ima i lipa je pred cvjetanje - čini mi se po ovoj u mom dvorištu , a ne bih ga stavila da unutra nije "strašna gužva" . Pošto ova godina ode u eksperimente, neka i ovo bude jedan eksperiment.ErminH je napisao/la:pasha odlicno izgleda,
a taj treci nastavak na jednom drustvu ,zasto si to stavila ? jel to zamedilo
Na jedno novo društvo moram staviti nastavak , takođe je sve puno unutra , leglo , med , perga , sve dupke krcato ... !
Eto tako , Ermine , igram se sa njima , pazim ih , tepam im, volim što su ovdje , navikla sam na njih , čitam , učim , istražujem , puno ih posmatram .... hehhee, možda usput i postanem pčelarka!!!
Moja Pasha,
sad sam ljubomorna da znas
ja sam upravo napravila ram po Milleru,idem praviti dva oplodnjaka i da se "razmnozavamo".kako Irko rece-ma neces valjda da "uzgajas pcele"?Ha,ha......budite pozdravljeni,ja cu slikati pa ako ista uspije,postavljam slike.Ako ne vjerovatno cu se usutiti.Ma jos mi opreme nema,cekam 5 nukleusa i 3 kompletne kosnice,naravno sa markerima,knjigama i ostalom opremom(ako ikada uspijem da obiljezim maticu)
Odoh ja za poslom pa se "cujemo" poslije

sad sam ljubomorna da znas
ja sam upravo napravila ram po Milleru,idem praviti dva oplodnjaka i da se "razmnozavamo".kako Irko rece-ma neces valjda da "uzgajas pcele"?Ha,ha......budite pozdravljeni,ja cu slikati pa ako ista uspije,postavljam slike.Ako ne vjerovatno cu se usutiti.Ma jos mi opreme nema,cekam 5 nukleusa i 3 kompletne kosnice,naravno sa markerima,knjigama i ostalom opremom(ako ikada uspijem da obiljezim maticu)
Odoh ja za poslom pa se "cujemo" poslije
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Malo sam, ovih dana , sređivala košnice iznutra i izvana.
Dodavala SO na građenje u društva koja grade SO za 24 sata i pravila rokade. Bilo je interesantno . Imala sam jednu problematičnu maticu , tri uboda sam dobila iz te košnice. Danas sam je "odstranila" i nakon 3-4 sata , dodala tom društvu mladu sparenu maticu . Nadam se da će je prihvatiti , a ako ne smisliću nešto drugo.
Izgleda da je kod mene "rojevni nagon" prošao i čini se da su se smirile. Prilično su zaposlene i ne bi trebalo biti više rojeva u ovoj godini . Ipak sam pripremila nove košnice "za nedajBože" !!!
Pripremam i farare , da ih dam na građenje , pa inšaAllah da imam za proljeće.

A , da , kupila sam i vreću za hvatanje rojeva, nek ima za dogodine , akoBogda.
Uglavnom , na mom "little" pčelinjaku nije nikad dosadno. Nema dana da barem neku sitnicu ne uradim vezano za pčele. Vodim i dnevnik svake košnice i upisujem sve ono što sam vidjela i uradila po otvaranju košnice i ono što moram da uradim naredni put. Sve su košnice numerisane i to mi olakšava evidenciju.
Moja "mini stolarija" je skoro završena. kad bude potpuno gotovo , postaviću slike.
Takođe "mini laboratorija" je pri kraju. Tu planiram radove vezano za prikupljanje MM i sve vezano za uzgoj matica. Naravno i sve ostalo vezano za pčele i pčelinje proizvode.
Intenzivno učim i pratim sve što pišete vezano za ovu tematiku. Posebno su mi interesantni "problemi" sa kojima se Stipo susreće.
Puno učim od Senada. On svoje znanje nesebično daje , zato i ima toliko berićeta u istom.

Lijepo je ovdje družiti se sa vama.

Dodavala SO na građenje u društva koja grade SO za 24 sata i pravila rokade. Bilo je interesantno . Imala sam jednu problematičnu maticu , tri uboda sam dobila iz te košnice. Danas sam je "odstranila" i nakon 3-4 sata , dodala tom društvu mladu sparenu maticu . Nadam se da će je prihvatiti , a ako ne smisliću nešto drugo.
Izgleda da je kod mene "rojevni nagon" prošao i čini se da su se smirile. Prilično su zaposlene i ne bi trebalo biti više rojeva u ovoj godini . Ipak sam pripremila nove košnice "za nedajBože" !!!
Pripremam i farare , da ih dam na građenje , pa inšaAllah da imam za proljeće.

A , da , kupila sam i vreću za hvatanje rojeva, nek ima za dogodine , akoBogda.
Uglavnom , na mom "little" pčelinjaku nije nikad dosadno. Nema dana da barem neku sitnicu ne uradim vezano za pčele. Vodim i dnevnik svake košnice i upisujem sve ono što sam vidjela i uradila po otvaranju košnice i ono što moram da uradim naredni put. Sve su košnice numerisane i to mi olakšava evidenciju.
Moja "mini stolarija" je skoro završena. kad bude potpuno gotovo , postaviću slike.
Takođe "mini laboratorija" je pri kraju. Tu planiram radove vezano za prikupljanje MM i sve vezano za uzgoj matica. Naravno i sve ostalo vezano za pčele i pčelinje proizvode.
Intenzivno učim i pratim sve što pišete vezano za ovu tematiku. Posebno su mi interesantni "problemi" sa kojima se Stipo susreće.
Puno učim od Senada. On svoje znanje nesebično daje , zato i ima toliko berićeta u istom.

Lijepo je ovdje družiti se sa vama.
Sa kosilicom, ali skroz kasno. Izlijetale su , ali nije bilo tako strašno.
Mislim da je kod mene problem dvorišna rasvijeta, puno lete na to svijetlo i čini mi se da tako ugibaju.
Mislim da je kod mene problem dvorišna rasvijeta, puno lete na to svijetlo i čini mi se da tako ugibaju.
- zvuk_tisine
- Čita i piše, vrlodobar
Svaki dan sam ja ovdje i pišem , samo ne pišem na svom dnevniku.zvuk_tisine je napisao/la:Pasho nema te u zadnje vrijeme, šta se dešava
imal šta novo na pčelinjaku
Bašta , plastenik ... , krečenje ...
- zvuk_tisine
- Čita i piše, vrlodobar
Nisam stigla pisati , nisu mi pčelice jedina obaveza. Heheh... Jeste , a može i više , a može i da ih nema ...zvuk_tisine je napisao/la:Pasho ne pišeš kakvo je stanje juče
Imam jedno pitanjce, mozda malo glupo ali...jel uredu da na okviru zatvorenog legla bude po 1-2-3 ćelije trutovske
Pregledala sam sedam košnica i to tek kasno poslijepodne. Ne mogu reći ni da jesam , ni da nisam zadovoljna onim što vidim. U nekim košnicama je prilično hrane , a u nekim baš malo. Doduše , ovih društava gdje je malo , je manje.
Maticu su prihvatile u košnici br.8 , sad jedna briga manje.
U jednoj košnici sam našla maticu i stavila je u cilindar , ali sam je jedva uspijela obilježiti. Mlada rojeva matica koja zaista divno leže. Odmah sam je vratila na okvir , jedva se kretala i bila totalno spora. Bojim se da sam je povrijedila . Ako je tako - baš će mi biti žao. Ona je tako dobra. Moraću danas opet pogledati kako se kreće.
Imam još tri košnice da danas pregledam.
Sinoć sam gledala kako izlazi matica iz matičnjaka. Ali bila je prisiulna , iznad mr , bilo mi je žao ubiti , pa je odvojih u košnicu sa desetak mladih pčela , onako bez veze , nema tamo ni hrane - ni ništa , samo da je ja ne pogazim. Da sam je ostavila u košnici - ubila bi mi maticu. Moram danas tu košnicu detaljno pregledati.
Kakva je kod tzebe situacija?