Čime dimiti?
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Mnogo je nedoumica oko sredstava za dimljenje tj. sredstvo za smirivanje pčela tokom rada .
U principu rad sa pčelama trebao bi da proteče bez upotrebe dima. Manje više svi mi na pčelinjaku imamo poneko društvo koje na samo podizanje krova reaguje a da ne govorimo o podizanju poklopne daske.
Svakako da svaki radikalniji zahvat i ulaženje u košnicu zahtjeva da se pusti poneki dim tik da bi pčele osjetile prisustvo dima kao znak da treba da poduzmu radnje samo njima znane.
Kada pčele nisu agresivne:
* U rojevnom nagonu
* Kada ostanu bez matice
* Kada se u košnici nalazi ogroman broj mladih pčela
* U pašnim prilikama
* Dovoljne količine hrane u košnici
Kada su pčele pojačano agresivne:
* Svako grubo otvaranje košnice
* Kada nemaju dovoljne količine hrane
* U bespašnom periodu
* Velike vrućine
* Vremenske nepogode
* Prirodne sklonosti ka povećanoj agresivnosti
* Svako nestručno rukovanje
* Tokom oduzimanja medni okvira
Svaki pčelar želi da u dimilici ima stabilno sredstvo u smislu otpuštanja dima.
Prateći razne forume na temu pčelarstvo pored niza tema postavlja se pitanje ČIME ZADIMLJAVATI .
Treba voditi računa o vrsti dima. Svakako niti jedan dim nije baš prijatan zato treba upotrebljavati dim koji je blažeg mirisa.
Gljiva trud moglo bi se reći da je najpogodnije sredstvo međutim nije svakom pčelaru dostupna. Dok u pčelarskim radnjam dostiže astronomsku cifru.
Ja koristim BRIKETE OD PILJOTE koji su presovani naravno bez ikakvih hemijski dodataka /ljepilo ili drugi učvršćivači/
Potpaljivanje vršim tako što na jednom posebno pripremljenom mjestu sa rešetkom postavim briket koji sam razlomio na tri-četiri djela. Uzmem ručni plinski brener i potpalim , sačekam neko vrijeme da se razgori - zatim jedan po jedan komad stavljam u dimilicu. Ne poklapam dimilicu dok ponovo ne dođe do plamena . To postižem uduvavanjem zraka. Kda se pojavi plamen zatvorim dimilicu -protresem da se plamen ugasi i tada ima stabila dim i dovoljne količine.
Kada izgori više od pola dovoljno je ubaciti novi briket kojeg opet moramo razlomiti i ubaciti u dimilicu bez ponovnog potpaljivanja.
Ovo sredstvo kod mene se pokazalo kao najbolje riješenje ,jevtino, stabilno, pčele dobro podnose.
Vjerovatno postoje i bolja riješenja .
U principu rad sa pčelama trebao bi da proteče bez upotrebe dima. Manje više svi mi na pčelinjaku imamo poneko društvo koje na samo podizanje krova reaguje a da ne govorimo o podizanju poklopne daske.
Svakako da svaki radikalniji zahvat i ulaženje u košnicu zahtjeva da se pusti poneki dim tik da bi pčele osjetile prisustvo dima kao znak da treba da poduzmu radnje samo njima znane.
Kada pčele nisu agresivne:
* U rojevnom nagonu
* Kada ostanu bez matice
* Kada se u košnici nalazi ogroman broj mladih pčela
* U pašnim prilikama
* Dovoljne količine hrane u košnici
Kada su pčele pojačano agresivne:
* Svako grubo otvaranje košnice
* Kada nemaju dovoljne količine hrane
* U bespašnom periodu
* Velike vrućine
* Vremenske nepogode
* Prirodne sklonosti ka povećanoj agresivnosti
* Svako nestručno rukovanje
* Tokom oduzimanja medni okvira
Svaki pčelar želi da u dimilici ima stabilno sredstvo u smislu otpuštanja dima.
Prateći razne forume na temu pčelarstvo pored niza tema postavlja se pitanje ČIME ZADIMLJAVATI .
Treba voditi računa o vrsti dima. Svakako niti jedan dim nije baš prijatan zato treba upotrebljavati dim koji je blažeg mirisa.
Gljiva trud moglo bi se reći da je najpogodnije sredstvo međutim nije svakom pčelaru dostupna. Dok u pčelarskim radnjam dostiže astronomsku cifru.
Ja koristim BRIKETE OD PILJOTE koji su presovani naravno bez ikakvih hemijski dodataka /ljepilo ili drugi učvršćivači/
Potpaljivanje vršim tako što na jednom posebno pripremljenom mjestu sa rešetkom postavim briket koji sam razlomio na tri-četiri djela. Uzmem ručni plinski brener i potpalim , sačekam neko vrijeme da se razgori - zatim jedan po jedan komad stavljam u dimilicu. Ne poklapam dimilicu dok ponovo ne dođe do plamena . To postižem uduvavanjem zraka. Kda se pojavi plamen zatvorim dimilicu -protresem da se plamen ugasi i tada ima stabila dim i dovoljne količine.
Kada izgori više od pola dovoljno je ubaciti novi briket kojeg opet moramo razlomiti i ubaciti u dimilicu bez ponovnog potpaljivanja.
Ovo sredstvo kod mene se pokazalo kao najbolje riješenje ,jevtino, stabilno, pčele dobro podnose.
Vjerovatno postoje i bolja riješenja .
Evo i mene ja u prolazu samo da se javim Senadu i da mu kazem da je prava uzivancija malo procitat o pcelarstvu i drago mi je da sam pronaso ovu stranicu mada nisam znao do danas i to slucajno sam luto na kraju znam da sam promasio temu samo da posallamim Senada i njegovu fameliju asallame salje Fahro(pele)
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Wealejkumu selam dobri bošnjače . E vala neka si nam malo pokvario temufahro je napisao/la:Evo i mene ja u prolazu samo da se javim Senadu i da mu kazem da je prava uzivancija malo procitat o pcelarstvu i drago mi je da sam pronaso ovu stranicu mada nisam znao do danas i to slucajno sam luto na kraju znam da sam promasio temu samo da posallamim Senada i njegovu fameliju asallame salje Fahro(pele)
Drago mi je da si uspio uskočit na ovaj forum i da si osjetio bar malo radosti.
Svako dobro tebi i tvojoj obitelji.
P.S. NAkon izvjesnog vremena ovo ću prebaciti u podforum ,,,ostalo;;; i nadam se da se nećeš naljutiti. Ti si pravi grapćak,,, uvjek idu tamo gdje se dimi pa tako i ovaj tvoj javljanje na temi čime dimiti.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Uh ja muku mučim sa sredstvom za dimljenjem ,,sve gljive sam potrošio,, izgleda ponovo ću morat na brikete od piljote,,,
Elvira kakos eponašaju iglice imalidima i koliko traje,,a izete da prije pročitah ovo što sinapisao za "otučak" nebih ribama bacio 7 vreća bosančića
((( sada moram ići po komšiluku
))
Elvira kakos eponašaju iglice imalidima i koliko traje,,a izete da prije pročitah ovo što sinapisao za "otučak" nebih ribama bacio 7 vreća bosančića
pravo da ti kazem Senade ja sam svasta probala ali one su "najprirodnije"i dimi se nakon sto sam zavrsila pregled.Ovdje ljudi isto tako koriste "burlap" od vrece ,ma kako se zvalo?Krompir se pakovo ,kafa,itd..ma znas na kju mislim,to se dimi do besvjesti a prirodna vlakna

"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein