MIRZETOV DNEVNIK

irko
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la irko »

mirzet je napisao/la:Nacin Stipe ja mogu da izrojim pcele kao sto si rekao.ali stipe kako izgledaju ta svjeza jaja jel se ona vidaju u satima????????????????????
pozdrav...........................................
Vide se kao (konac) koncic .Ako je ucpravno ono je staro 1 dan zatim naredni pada u stranu pa puca.To su ti mlada zalezena jajasca.Ako si slab s vidom ponesi naocarer pozzz.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

mirzet je napisao/la:pa od prilike stipe puna su oba nastavka pcela i ima oko 12 okvira legla,imam takvi 8 kosnica,ali ne razumem ako ja pokidam maticnjake,iz cega ce se izleci matica.jel one za 36 sati naprave i maticnjake.FALA TI STIPE NA ODGOVORU ............. POZDRAV.............................
Kada razrojiš pčele a nemaju matice nakon 3-6 sati pčele opaze da su bez matice jer ne osjećaju više matične feromone pa nastaje panika u društvu i pčele počinju intenzivno graditi prisilne matičnjake da bi što prije došle do matice u toj žurbi matičnjake počinju graditi na starijim larvama koje su od početka razvoja dobivale hranu za larve radilice jer su tada te larve bile u društvu sa maticom. Iz njih se neće u novoj prilici izleći kvalitetne matice. Zato kažem da te matičnjake porušiš.Gradit će pčele matičnjake i na tek izleženim larvama ali će ti matičnjaci nakon dva dana biti manji u odnosu na one matičnjake u kojima su starije larve.To je i razumljivo jer mlađa larva treba manje hrane i prostora pa pčele intenzivnije grade matičnjak na starijim larvama.Ostavi 5-6 tih mlađih matičnjaka. Ako se uklone matičnjaci na starijim larvama sve će se pčele prebaciti za njegovanje mlađih matičnjaka iz kojih će se izleći znatno kvalitetnija matica.nakon 5 dana ponovo pregledaš matičnjake pa ako je neki zatvoren i njega pokidaj.
Postoji još jedna metoda da se ostrane matičnjaci izgrađeni na starijim larvama, a to je: da sve ostaviš 5 dana i tek tada pokidaš sve zatvorene matičnjake i one pred zatvaranje te ostaviš samo 3-4 do pola izgrađena matičnjaka. Ova druga metoda dat će većinom nešto slabije matice od one prve jer pčele u jačem društvu znaju započeti graditi 30-40 matičnjaka pa larve matica dobiju nešto manje hrane u prvih 5 dana dok ne pokidaš sve stare matičnjake.
Još ćeš bolje rezultate dobiti ako prije razrojavanja iz tog društva prebaciš maticu sa 3-4 okvira i pripadajućim pčelama u nukleus od koih su okvir s medom 2 okvira zatvorenog legla i okvir s polenom. U košnici iz koje si izvadio maticu izabereš jedan okvir s jajima i tek izleženim larvama taj okvir podrežeš tankim vrućim nožem po granici između jaja i larvi. Drvcetom šibice uništiš dvije larve po rubovima,a treću
ostaviš i sve tako do kraja okvira s obe strane. Tim postupkom ćeš stvoriti prostor gdje će pčele po rubu graditi matičnjake i dobit ćeš dvadesetak kvalitetnih matica. Ovaj postupak se nesmije izvoditi po hladnom vrimenu.Najbolje je to izvesti u zagrijanoj prostoriji 34 stepena celzija. To sve izvesti na brzinu i vratiti okvir u sredinu košnice.
5. dan pregledaj taj okvir i poruši sve matičnjake koji su zatvoreni ili pred zatvaranje.
Ostavi matičnjake koji su izgrađeni po podrezanim rubovima i oni moraju biti svi podjednake starosti. 14. dan ili 6 dana poslje zatvaranja matičnjaka matičnjaci su zreli za pažljivo izrezivanje i dodavalje oplodnjacima gdje će se matica izleći i oploditi.
Dali su zreli matičnjaci poznat ćeš ih jer ih pčele na vrhu grickaju (bruse).
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

hvala ti stipe na odgovoru a i na ucenju.pozdrav
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Mirzete ako nisi riješio šta češ pored žice zasaditi,ja ti preporučujem Kupinu:Brzo napreduje nije zahtjevna za zemlju,obilato rodi,dobro medi.Moja supruga sa 15 metara Kupine napravi od 60-70 litara soka,Ja ponešto kupinovog vina.Ujedno štiti od komšija i vjetra.Medno.
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

dobro vece ibrahime,pa planiram nesto posaditi da stiti pcele od vjetra.
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

Imali iko na ovom forumu iz okolice kladusa-cazin????????????????????????????????'
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

ma necu eso nego pitam imal iko iz ote okolce,ja sam iz kladuse.da i ti nisi mozda???????????????
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

pozdrav za sviju na forumu,kolege imam jedno pitanje imam problema kad trazim matice u drustvu.kako vi kad trazite matice kako ih nadete
i gde one se nalaze od prilike????????
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

zar ih ne obiljezavas?matica ti se najcesce nalazi gdje je jednodnvno leglo, a ako je bas zelis naci stavi maticnu resetku i za par dana dodji otvori kosnicu ako nadjes jednodnevna jaja u tom nastavku ti je matica..
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

nisam nikad obiljezavas matice a i nemam iskusta za to,pa me je njekako stra da jenebi ostetijo............fala na odgovoru.........POZDRAV.........................
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

kod mene je zivi haus,komsije mi ustaju ujtru u 4 kopati kompire,po danu ne mogu od pcela nesto su ljute to je nemoguce.
jedan komsija sto je kosijo travu sa traktorom morao sam mu tati svoj sesir a njiva je odaljenja od pcelnjaka 100 metara
ali lete na njega.izgleda da cu morati kupiti komsijama svima sesire.prosle godine nisu bile ovako ljute.ali imam jednog strica njega kad uji pcela on mora odma ici u hitnu pomoc,i sad on ne izlazi iz kuce po cjeli dan samo ujtru i navecer................POZDRAV...............
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

Mirzete da ti nisi ukrstio pčele sa pčelama ubicama .
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

opa tu moze biti vise faktora, ja bi za pocetak promjenio maticu, ako je uopste ima u toj kosnic,i uzmi od nekog provjerenog uzggajivaca neku selekcionisanu, pa tada provjeri ponasanje zajednice, nakon nekog vremena trebalo bi biti poboljsanja..
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

planiram u augustu zamjeniti sve matice.................
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

Mirzete to ti nije dobro ti bi moro to sto prije mijenjati te matice jer ces pobit sve komsije hahahah to mislim ozbijno mijenjaj matice pod hitno .
Pcelar u bijelom svijetu.
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

pa bolje mi se isplati zamjeniti matice nego kupiti svima komsijama po sesir................
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

mirzet je napisao/la:kod mene je zivi haus,komsije mi ustaju ujtru u 4 kopati kompire,po danu ne mogu od pcela nesto su ljute to je nemoguce.
jedan komsija sto je kosijo travu sa traktorom morao sam mu tati svoj sesir a njiva je odaljenja od pcelnjaka 100 metara
ali lete na njega.izgleda da cu morati kupiti komsijama svima sesire.prosle godine nisu bile ovako ljute.ali imam jednog strica njega kad uji pcela on mora odma ici u hitnu pomoc,i sad on ne izlazi iz kuce po cjeli dan samo ujtru i navecer................POZDRAV...............
Ovo prvi put u životu čujem da ima!!!!!8O
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

pasho danasnje vrijeme sve se mose cuti.............................
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Što se tiče ljutine pčela pogledaj te moj pčelinjak i sve će vam biti jasno. Kuće su udaljene 20 metara i uvjek sam nastojao da na uštrb meda imam mirne pčele. Uvjek se pojavi jedna ilidvij epčelinje zajednice da su ljute pri radu , nedaju se dirati,, dok okolo možeš komotno da hodaš i neće te dirati. Međutim!!!!!!!!!!

Kolege pčelari nešto se dešava opasno u prirodi ,,,,, kod mene nema zajednice da ne reaguje i dođu i za sto , komšije se nebune i zasada nema problema nisu nikoga ganjale po dvorištu,, ,,,,

Ja ne mogu da prepoznam vlastite pčele ,,,,, kod većine mi nije trebalo ništa odopreme, a sada bez rukavice teško mogu proć.....

Nisam vidovit i ne želim da proričem ,, ali nešto se dešava ili će se desiti,,

-zemljotresi
-poplave
-razne nepogode

i da ne nabrajam više isprepadat ću se :) )))

Mnogi pčelari javljaju da su im pčele ove godine baš onako agresivne,,,,

Dal i postoji mogućnost da ovi ssa Aljaske odašilju te nekakve valove koji "izazivaju zemljotrese" i kako sve to utiče na nervni susav kako kod čovjeka tako i kog životinja,,,,,

Ukoliko se radi o prirodnim nepogodama životinje to znaju da prepoznaju i mnogo ,mnogo brže reeaguju nego čovjek!

Nadat je se dobrom akobogda.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Uh Senade!

Biće dobro, akoBogda!

Trebamo biti pozitivni i optimistični.

Maj je hladan i promjenjivo je vrijeme. Sve kasni. Dešava se ... Ništa se neće desiti što već nije određeno ... Opustite se!
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ja sam se već prije par dana žalio kako mi se pčele agresivno ponašaju. Doista im se na 10 metara nije moglo prići bez šešira. Ako bi otvorio košnicu roj bi uzletio oko glave bez obzira što ih dobro nadimim. Kada rukom podignem okvir iz košnice u rukavicu bi dobio desetak uboda i tako svaki novi okvir desetak novih uboda. Koliko vidim razlog je vjerovatno bio glad i loše vrijeme. Nakon sirupne prihrane i nekoliko ljepih dana sada su dosta mirnije
Još bez šešira nije preporučljivo ulaziti u pčelinjak dobro je kako je bilo da te bog sačuva. Senad kaže nešto se dešava pa naravno da se dešava, tjednima kiša ne staje a vani sve bukti od mirisa cvijeća i zelenila, a pčele ni nos da provire iz košnice. Ma da je i čovjek da ga nešto danima mami i doziva, a on nemože dalje od kućnog praga ma pukao bi od muke i jada, a kako nebi pčela kad joj je opstanak u pitanju Mirisni cvijetovi je zovu a do njih danima ne može doći.
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 27 svi 2010, 23:57, ukupno mijenjano 1 put.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

dobar dan,zanima me jel iko vrcao med ove godine kod mene nema sta ni vrcati............................
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

ne treba se bojati, nece biti nikakvih katastrofa, to je provjereno..a smak svijeta necemo docekat hahaha..a pcele ujedaju, sad malo vise nego kad je lijepo, ali po ovom vremeno i ljudi neskloni ujedanju ujedaju, pa kako nebi pcele..
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

mirzet je napisao/la:dobar dan,zanima me jel iko vrcao med ove godine kod mene nema sta ni vrcati............................
Jarane nisi jedini što nisi vrcao i osjetio zadovoljstvo čuti zvuk vrcaljke ja kad god prođem pored nje uzdahnem tužno. Toliko truda toliko rada dobiti NIŠTA žalosno.
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

hahahaha to izete, heheheh ma slusaj bice od livade vidjet ces pregorit ce ti vrcaljka koliko ces je upregnuti..
Odgovorite