Stipo radovi u pčelinjaku
Re: Stipo radovi u pčelinjaku
Danas sam ponovo nakon 6 dana obišao vrijesak na Korićini i našao još 2 grmčića koja su stidljivo otvorila sa 5 do 6 cvijetova. To je jako loše. Vrijesak nikako da krene.
Vaga u minusu 400 g dnevno. pčele unose samo polen kojeg još ima dosta. Zašto vaga toliko pada ne znam točno, a vjerovatno što su na planini hladna jutra, a leglo na 8 okvira pa sve to treba grijati. Kod mene ove godine varroe nema. Po probnom polivanju za 17 dana opalo manje od 1 varroa po društvu.
Vaga u minusu 400 g dnevno. pčele unose samo polen kojeg još ima dosta. Zašto vaga toliko pada ne znam točno, a vjerovatno što su na planini hladna jutra, a leglo na 8 okvira pa sve to treba grijati. Kod mene ove godine varroe nema. Po probnom polivanju za 17 dana opalo manje od 1 varroa po društvu.
Kolega Stipo nada zadnja umire.Pred nama je citav avgust pa se nadaj da ce biti lijepog vremena da vrijesak obilato zamedi i pčele to iskoriste, inace koliki je rekordan unos vrijeska za jedan dan.
Rekordan dnevni unos na vrijesku kako sam čuo je 9 kg. Ima priča sa je vrijesak medio svaki sat 1 kg.cerex je napisao/la:Kolega Stipo nada zadnja umire.Pred nama je citav avgust pa se nadaj da ce biti lijepog vremena da vrijesak obilato zamedi i pčele to iskoriste, inace koliki je rekordan unos vrijeska za jedan dan.
Takve situacije se javljaju jednom ili 2 puta u 25 godina. Prošle godine samo 2 dana vaga je bila u plusu po 200 g i cijelo vrijeme nula ili malo minus tako je za 40 dana vaga opala oko 8 kg.
Ove godine ja računam na pola zimnice, a to je oko 5 do 8 kg. Sa obzirom da je ispod mojih košnica na 200 m doveženo 2 velika kamiona pčela neće biti ni toliko unosa. Vrijesak pupa na 6 do 8 cvijetića a to je loše i ne vjerujem da će ga ova kiša znatnije popraviti jer kiša je trebala biti ranije prije formiranja cvijetnih pupova , a pošto je velika izmjena hladno vruće uz jaku buru to potpuno zaustavi lučenje nektara. Ima mjesta gdje sam ja nekad vozio da je vrijesak dobro prošarao ali ga pčele ne posjećuju jer ne medi. Vrijesak kada prošara vaga bi trebala pokazivati bar + 500 g ali pokazuje nula odnosno za 5 dana ukupni plus 200 g.
Glavnina mojih pčela je još kod jezera jer dolje vaga ipak lagano raste jer cvijeta barska metvica. Tu je nema mnogo ali i to malo plusa dobro dođe. Na tu pašu su isto dovežene pčele na 2 mjesta ispred 300 m i iza 2 km ,a znatno raste broj i domaćih pčelinjaka.
kolega jesi li prebacio pčele na vrijesak i kakvo je stanje sa unosom?
Sve su na vrijesku i krenulo je solidno 500 g do 800 g kako koja lokacija.mugdo je napisao/la:kolega jesi li prebacio pčele na vrijesak i kakvo je stanje sa unosom?
Nadam se da će pojačati. Metvica isto lijepo medi danas unos 800 g a ja sklonio pčele od jezera i pri tom izgubio bar 3 kg po društvu.
Ostavio sam samo vagu, a večeras i nju sam prebacio na vrijesak.
Došlo vrijeme vrcanja i priprema za zimu.

Večina pčelinjaka na 3 tijela. Treće tijelo treba ukloniti. Vener PN postaviti na podnicu, plodište na PN, presložiti leglo, ukloniti matičnu rešetku, višak meda odnijeti na vrcanje.

Medišta uklonjena i pčelinjak spreman za povratak kući.

Sanduci spremni za vrcanje. Kao što se vidi okviri nisu bili dobro popunjeni.
Vrcalo se što se imalo.

Večina pčelinjaka na 3 tijela. Treće tijelo treba ukloniti. Vener PN postaviti na podnicu, plodište na PN, presložiti leglo, ukloniti matičnu rešetku, višak meda odnijeti na vrcanje.

Medišta uklonjena i pčelinjak spreman za povratak kući.

Sanduci spremni za vrcanje. Kao što se vidi okviri nisu bili dobro popunjeni.
Vrcalo se što se imalo.
kakva je konačna ocjena ovogodišnjeg vrijeska? jel bilo više od 5-6 kila po košnici za vrcanje?
Da bi sebi olakšao vrcanje nešto sam smislio da umjesto ručke na vrcaljki dodam motor pa neka on vrti.
Imao sam neke dijelove u rezervi pa postavio ovako:
https://youtu.be/6BHpbX_RWn0
To je veliko olakšanje dok otklapam poklopćiće vrcaljka radi svoj posao.
Još samo sve to lijepo ugraditi i imam električno vrcanje na pogon 24 V.
Imao sam neke dijelove u rezervi pa postavio ovako:
https://youtu.be/6BHpbX_RWn0
To je veliko olakšanje dok otklapam poklopćiće vrcaljka radi svoj posao.
Još samo sve to lijepo ugraditi i imam električno vrcanje na pogon 24 V.
Od prilike vrcao sam 6 kg po društvu.mugdo je napisao/la:kakva je konačna ocjena ovogodišnjeg vrijeska? jel bilo više od 5-6 kila po košnici za vrcanje?
-
Zvoneto
- Čita i piše, vrlodobar
- Kontakt:
I kod mene je slicno oko 6kg. Sa 15 kg livade godina uopce nije losa kad cujem ljude iz mog kraja ove godine gore nista nema.
-
refik besirevic
- Čita, piše dovoljno
Pozdrav,drage kolege pcelari ,stipo tebe posebno pozdravljam a znas koje drustvo sa jezerta ,ja sam ove godine prezadovoljan,osim stomije varoa dva drstva unistila,od dvanest drustava 140,kg meda,, kesten lipa livada, i devet rojeva bas kvalitetni,uskoro dolazim u BiH bas sam se pozelio da zavirim kako su ,kad prestaje leglo ko zna molio bi da napise na zid,pozdrav iz tople Svicarske
Stipo je napisao/la:Evo nakon dugo vremena točnije za 50 dana od kada sam stavio 100 okvirića od oplodnjaka da ih pčele izgrade i matice zanesu napokon mogu početi puniti oplodnjake.
To su prve satne osnove koje su ove godine moje pčele izgradile. Napokon su se pojavili i prvi matičnjaci. Ove godine rojenje kasni bar 20 dana.
Stipo narucio sam sebi deset oplodnjaka za iducu sezonu, samo nisu dupli.I narucio sam iste ovakve okvire, pa me interesuje kad matica zaleze ove okvire i kad ih prebaciš u oplodnjak da li je ova kolicina pčele koja ce izaci i koja se nalazi na okviru dovoljna za startovanje oplodnjaka ili dodajes jos pčele?
Na slici ima dosta legla ali malo pčele za jedan oplodnjak pa je potrebno dodati.
Ovo je dovoljno legla za 3 oplodnjaka. Kao što se vidi leglo je zatvoreno pa na njemu nema pčela.
Izabere se još okvir sa medom i kombinira se med, polen i leglo neka ima svega.
Ovaj sistem 3 okvirića čine jedan standard okvir je vrlo praktično.
Možeš dobiti izbor kakav hoćeš. Postaviš u sredinu društva u njemu bit će leglo, postaviš kraju bit će polen ili med.
Dupli oplodnjaci su praktičniji jer izvadiš mladu maticu te ukloniš pregradu i imaš veliki oplodnjak sa 7 malih okvirića jer umjesto pregrade postavi se još jedan prazan okvirić. Spajanjem 3 velika oplodnjaka imaš 7 okvirni nukleus dovoljno jak da prezimi.Naravno do zime to sve prebaciš u 10 okvirni nastavak. Iz 15 duplih oplodjaka možeš oduzet 25 matica i formirati 5 dobrih nukleusa. Imaš 5 banki okvirića za iduću sezonu. Iduće sezone radiš drugačije jer iz banke oduzima se mnogo pčele i ostaje matica sa 3 standard okvira. Pa kada iz oplodnjaka oduzmeš matice okviriće vraćaš u banku i tako je pojačavaš. Ostat će ti nešto okvirća i opet možeš formirati nekoliko nukleusa i tako stalno u krug.
Poželjno je da imaš 30 % viška okvirića jer i bankama treba mijenjati saće i dodavati satne osnove.
Mislim da sam ja ovo dobro i praktično osmislio. Ja ove godine uzimio 4 banke okvirića.
Ovo je dovoljno legla za 3 oplodnjaka. Kao što se vidi leglo je zatvoreno pa na njemu nema pčela.
Izabere se još okvir sa medom i kombinira se med, polen i leglo neka ima svega.
Ovaj sistem 3 okvirića čine jedan standard okvir je vrlo praktično.
Možeš dobiti izbor kakav hoćeš. Postaviš u sredinu društva u njemu bit će leglo, postaviš kraju bit će polen ili med.
Dupli oplodnjaci su praktičniji jer izvadiš mladu maticu te ukloniš pregradu i imaš veliki oplodnjak sa 7 malih okvirića jer umjesto pregrade postavi se još jedan prazan okvirić. Spajanjem 3 velika oplodnjaka imaš 7 okvirni nukleus dovoljno jak da prezimi.Naravno do zime to sve prebaciš u 10 okvirni nastavak. Iz 15 duplih oplodjaka možeš oduzet 25 matica i formirati 5 dobrih nukleusa. Imaš 5 banki okvirića za iduću sezonu. Iduće sezone radiš drugačije jer iz banke oduzima se mnogo pčele i ostaje matica sa 3 standard okvira. Pa kada iz oplodnjaka oduzmeš matice okviriće vraćaš u banku i tako je pojačavaš. Ostat će ti nešto okvirća i opet možeš formirati nekoliko nukleusa i tako stalno u krug.
Poželjno je da imaš 30 % viška okvirića jer i bankama treba mijenjati saće i dodavati satne osnove.
Mislim da sam ja ovo dobro i praktično osmislio. Ja ove godine uzimio 4 banke okvirića.
Stipo mozes li mi nekako pomoću crteza objasniti kako si uspio rijesiti ovo spajanje okvira u 1 lr okvir?
Imaš slike na prethodnoj stranici. Ako što nije jasno pitaj. Obrati pažnju na satonošu. Sanduke oplodnjaka morat ću preurediti. Do proljeća ću ih morati proširiti pa tada ću postaviti slike.
Pogledajte novi video na mom You Tube kanalu.
https://www.youtube.com/watch?v=YGfx7qrEFn8
https://www.youtube.com/watch?v=YGfx7qrEFn8
kad nama posla oko pčela valja se potruditi oko reklame pč.proizvoda. samo mjenjaj snimatelja ovaj ti je velika hasta ili mu daj malo meda da prodiše
vidim da si zaineteresovao i ftv pa je dolazila ekipa zelene panorame.
Da prehlađen je snimatelj. Nema veze na proljeće ću napraviti malo duži drugi video i više gledati u kameru.mugdo je napisao/la:kad nama posla oko pčela valja se potruditi oko reklame pč.proizvoda. samo mjenjaj snimatelja ovaj ti je velika hasta ili mu daj malo meda da prodiše![]()
![]()
-
mirsad
- Čita i piše, vrlodobar
POZ
Kolega dobra je ova prezentacija a druga ce biti i bolja.
MK
Kolega dobra je ova prezentacija a druga ce biti i bolja.
MK
Još jedna prezentacija u Zelena panorama. Od 20 minute.
https://www.youtube.com/watch?v=MQEmAPHkSp0
https://www.youtube.com/watch?v=MQEmAPHkSp0
Kolega Stipo moram priznati da si se oteo,postao si medijska licnost šireg pčelarskog auditorijuma.Da li invertni sirup kristalizira?
Može izdržati više godina ali mora biti gust kao med.cerex je napisao/la:Kolega Stipo moram priznati da si se oteo,postao si medijska licnost šireg pčelarskog auditorijuma.Da li invertni sirup kristalizira?
Pčelama je najbolje davati svjež 50 % šećer/ voda.
Podložan je kvarenju, napadu pljesni i bakterija naročito salmonele.
Za čuvanje držati ga u sterilnim posudama.
Pčelama davati max 15 dana. Koliko se dadne dadne se i odmor.
Eh kolega nagucao sam se ja Bio Vita i napario et. ulja. Dobar za sinuse i prehladu.Rubiroza je napisao/la:Uh Stipo, sto si ostario. A snimatelj, ko da je maraton trcao.![]()
I tebi je izgleda, uvazeni kolega, potrebna revitalizacija. Nesto mislim, (ono radi revitalizacije) mozda bi bilo pozeljno da malo i ti sam "gucnes" tog tvog "serbeta". Moze se "serbetu" i malo mljeca dodati. Kad moze Voja, da "gucne" malo Brstivara, zasto i nas Stipo ne bi mogao malo "gucnuti" Bio Vita. Za eventualne posledice ne odgovaram. Unaprijed se ogradjujem.![]()
Pozdrav,
P.S.
Ne zamjeri, ja isto kao i ti, pamtim puno snijegova. A i lovac sam bio.
Ne koristim zaštitu kada ga pravim.
Nije za piće jer je jako kiseo i strah me je da ga netko ne zamjeni za sok razmućoku jer ukusan je i miriše.
Ha jesam ostario sam i zadnji mjesec ubi me kostobolja. Oporavit ću se ja kada zatopli.
-
vesnaosijek
- Čita i piše, dobar
Zanimljivo. Vrlo zanimljiv prilog FTV. Znamo tko je izvorni autor "slavnog" Bio Vita, poštovani kolega Zvones (slavni dodatak limuntosa), uz nadgradnju Pašezada Zukića. Što ne znamo? Ne znamo (ja ne znam), tko je bio taj (kantonalni ministar)
preko kojega ste i vi i novinar došli na FTV. Taj dolazak na FTV me neodoljivo podsjeća na jednu pjesmu, koju je moja kćer kad je bila curica po cijele dane pjevušila. Ne znam više točno kako se zvala, ali ostali su mi u sjećanju stihovi
"kad je stari uparkiro Jugo 45". Kad je tarapana prošla babo posto "kantonalni ministar". A da ste obojica na FTV došli na taj način vidljivo je iz aviona. Zašto? Zato što novinar očito ne zna raditi svoj posao,(zaposlio ga "babo")
jer da zna (a trebao bi znati po svim pravilima struke), bio bi svjestan težine javno izgovorene riječi, te bi provjerio podatke koje pušta u vrlo atraktivnu i gledanu emisiju. Cilj mu je bio samo popuniti minutažu emisije. Zašto ovo kažem.
U "slavnom" prilogu emisije vi više ne spominjete, nano tehnologiju, niti 100 komponenata, niti ostale kompromitirajuće podatke, spominjete da Bio Vit liječi sve pčelinje bolesti (od virusnih infekcija, varoe i čega sve ne) pa ste, usput,
još dodali, u odnosu na prijašnja nabrajanja i Nozemozu ceranu. Prije niste spominjali Nozemozu ceranu, niste je se sjetili, dok vas ja (svojim pisanjem) nisam podsjetila. Ajd barem sam nešto na ovom "mom matičnolm" forumu dobro uradila. Samo trebali ste se bolje pripremiti, jer niste dobro izgovorili Nozemoza - cerana. A novinar, da vam još "pomogne" na kraju balade, dodaje kako preparat još i "poboljšava kvalitetu meda". Slava novinaru.
Tko je autor Bio Vita, i priloga na FTV - znamo. Međutim, ne znamo, tko je autor, a time i "vrhovni zapovjednik (Nitcheove) grupe", a da netko jeste, isto tako je vidljivo iz aviona, a temeljem, vaša dva tri posta u temi "Iščezavanje pčela i pridruženi virusi" na ovom forumu. Zašto? Kad usporedim, ove postove, sa postovima objavljenima na RH forumu, (a to su samo neki) recimo na ovom linku, http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php ... &start=120, gdje spominjete "2 okvira zatvorenog legla veličine pleske (za one koji ne znaju - riječ "pleska" je u Bosanskom žargonu je otvoreni dlan - bolje reći šamar). Svaka čast. Za mene je otvoreni dlan simbol miroljubivosti, mira, dobrote i pozdrava (nema oružja), čak se i Bogu molimo otvorenih dlanova. Ili još za usporedbu, na linku RH foruma http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php ... &start=500 upotrebljavate (prepisujete cijeli post - ne navodeći izvor, pa vas kolege nadopunjavaju) upotrebljavate (prepisujete - krivo) "furfurali" (HMF) umjesto ispravno - furfuruol. I još navodite "Oksalna kiselina reagira sa metalima naročito sa kalcijem ( Ca ) zato treba da se rastvara sa vodom bez minerala i bez klora". Od kad je kalcij (Ca) -metal?
Čitajući postove koje ste objavili na RH forumu, a i odgovore kolega na iste, vi se "odjedanput" pretvarate u nadahnutog i produhovljenog pisca postova na već pomenutoj temi "iščezavanje pčela ....." Kad sam to pročitala, skoro sam uzviknula
čuvenu rečenicu iz "Bakonje fra Brne" - "joj što je pametan, ja ga ništa nisam razmio". Sve u svemu, i bez obzira na sve, sve se svodi na, (uključujući i svesrdne pomagače) 10 puta ponovljena laž postaje istina. , ne samo u pčelarstvu.
A nano tehnologija, 100 komponenti i lijek protiv svih pčelinjih bolesti, poboljšivač kvalitet meda itd. a sve to u jednoj flašici, (što bi liječnici dali da to imaju, ajoj), neodoljivo podsjećate na "Hamleta u Mrduši Doinjoj" i to je istina.
preko kojega ste i vi i novinar došli na FTV. Taj dolazak na FTV me neodoljivo podsjeća na jednu pjesmu, koju je moja kćer kad je bila curica po cijele dane pjevušila. Ne znam više točno kako se zvala, ali ostali su mi u sjećanju stihovi
"kad je stari uparkiro Jugo 45". Kad je tarapana prošla babo posto "kantonalni ministar". A da ste obojica na FTV došli na taj način vidljivo je iz aviona. Zašto? Zato što novinar očito ne zna raditi svoj posao,(zaposlio ga "babo")
jer da zna (a trebao bi znati po svim pravilima struke), bio bi svjestan težine javno izgovorene riječi, te bi provjerio podatke koje pušta u vrlo atraktivnu i gledanu emisiju. Cilj mu je bio samo popuniti minutažu emisije. Zašto ovo kažem.
U "slavnom" prilogu emisije vi više ne spominjete, nano tehnologiju, niti 100 komponenata, niti ostale kompromitirajuće podatke, spominjete da Bio Vit liječi sve pčelinje bolesti (od virusnih infekcija, varoe i čega sve ne) pa ste, usput,
još dodali, u odnosu na prijašnja nabrajanja i Nozemozu ceranu. Prije niste spominjali Nozemozu ceranu, niste je se sjetili, dok vas ja (svojim pisanjem) nisam podsjetila. Ajd barem sam nešto na ovom "mom matičnolm" forumu dobro uradila. Samo trebali ste se bolje pripremiti, jer niste dobro izgovorili Nozemoza - cerana. A novinar, da vam još "pomogne" na kraju balade, dodaje kako preparat još i "poboljšava kvalitetu meda". Slava novinaru.
Tko je autor Bio Vita, i priloga na FTV - znamo. Međutim, ne znamo, tko je autor, a time i "vrhovni zapovjednik (Nitcheove) grupe", a da netko jeste, isto tako je vidljivo iz aviona, a temeljem, vaša dva tri posta u temi "Iščezavanje pčela i pridruženi virusi" na ovom forumu. Zašto? Kad usporedim, ove postove, sa postovima objavljenima na RH forumu, (a to su samo neki) recimo na ovom linku, http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php ... &start=120, gdje spominjete "2 okvira zatvorenog legla veličine pleske (za one koji ne znaju - riječ "pleska" je u Bosanskom žargonu je otvoreni dlan - bolje reći šamar). Svaka čast. Za mene je otvoreni dlan simbol miroljubivosti, mira, dobrote i pozdrava (nema oružja), čak se i Bogu molimo otvorenih dlanova. Ili još za usporedbu, na linku RH foruma http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php ... &start=500 upotrebljavate (prepisujete cijeli post - ne navodeći izvor, pa vas kolege nadopunjavaju) upotrebljavate (prepisujete - krivo) "furfurali" (HMF) umjesto ispravno - furfuruol. I još navodite "Oksalna kiselina reagira sa metalima naročito sa kalcijem ( Ca ) zato treba da se rastvara sa vodom bez minerala i bez klora". Od kad je kalcij (Ca) -metal?
Čitajući postove koje ste objavili na RH forumu, a i odgovore kolega na iste, vi se "odjedanput" pretvarate u nadahnutog i produhovljenog pisca postova na već pomenutoj temi "iščezavanje pčela ....." Kad sam to pročitala, skoro sam uzviknula
čuvenu rečenicu iz "Bakonje fra Brne" - "joj što je pametan, ja ga ništa nisam razmio". Sve u svemu, i bez obzira na sve, sve se svodi na, (uključujući i svesrdne pomagače) 10 puta ponovljena laž postaje istina. , ne samo u pčelarstvu.
A nano tehnologija, 100 komponenti i lijek protiv svih pčelinjih bolesti, poboljšivač kvalitet meda itd. a sve to u jednoj flašici, (što bi liječnici dali da to imaju, ajoj), neodoljivo podsjećate na "Hamleta u Mrduši Doinjoj" i to je istina.
Kolegice Vesna znate moje misljenje u vezi preparata iz domaće radinosti ( nemam nista protiv ali nemoj mi price ja izmislio) ali ja ne razumijem vase misljenje. S jedne strane kritikujete njega, Stipu necu reci napadate to su teške rijeci a drugi su ok, a sustina ista? Ja nisam Stipin tutor, ja sam svoje misljenje u vezi tih preparata rekao javno i Stipi i drugima ali ne razumijem sta ste htjeli reci sa ovim komentarom.