Pčela ima razlog što je ne posjećuje ili je u isto vrijeme izobilje drugih paša kad sve drugo daje ponešto.
Plodovi su izuzetno bogati B vitaminima a temparaturom gube blagu otrovnost. Pravio sam sok ,drugi nisu htjeli probati ili vrlo malo.
Evo nekih citata o zovi, bazgi -(Sambucus nigra)
Bazga spada među najstarije i najpoznatije ljekovito bilje naših krajeva i Europe. Spada u jestivo bilje. Bazgu su opisivali svi narodi u našoj bližoj i daljnjoj povijesti. Stablo bazge raste 3-5m visine, kora debla i grana je svijetlosive boje. Pčele obično ne posjećuju bazgu, iako cvijet bazge obiluje cvjetnom peludi. Razlog vjerojatno leži u tome da se cvatnja bazge poklapa s daleko medonosnijim bagremom.
Plodovi bazge se koriste kao kompot ili se jedu zreli,a sadrže vitamin B gdje ga nemožemo više naći ni kod jedne biljke.Inače ko pati od nesanice preporučuje se da jede zrele plodove bazge.Bobice se mogu još koristiti i kao sok koji reguliše i pospješuje krvne cirkulacije.
Svi djelovi ove biljke imaju snažno ljekovito dejstvo-i cvijet,i plod. i list, i kora i korjen.
Ukus cvijeta bazge je gorak i aromatičan dok sirove bobice imaju jako neprijatan ukus ali kad ih pripremimo pa i u kompotu su veoma ukusne i sočne.
Bazga ili zova sadrži velike količine vitamina B,šećer,etarska ulja,tanin,smolu organske kiseline,antocijan,holin i vitamin C. A bazga je bogata i gvožđem,kalijumom i natrijumom,a u bobicama ima jabučne kiseline.
zanemareno medonosno bilje
Re: zanemareno medonosno bilje
Poštovanje gospodo pčelari, student sam agronomskog fakulteta i molio bih pčelare sa područja Hercegovine, ukoliko imate saznanja i volje, da mi kažete je li u zadnjih nekoliko godina došlo do promjena glede medonosnog bilja Hercegovine? Čitajući temu vidim da ste spomenuli Echium vulgare (običnu lisičinu) i škrabutinu/plemenitu pavitinu (Clematis flammula, pa me zanima ima li još takvih biljaka koje su zapostavljene, a imaju određenu važnost u pčelarstvu, a posebno me zanima ima li nekih novootkrivenih vrsta. Srdačan pozdrav!
Divlje livade imaju svoj ciklus mijenjanja biljaka obično 2 do 20 godina neke biljke se javljaju pa nestaju, a na njihovo mjesto dolaze i prevladaju druge biljke. Naravno riječ je o biljkama kojima odgovara klima i tlo.
Isto tako šume i šikare sa time što je njihov ciklus izmjene jako dugačak nekoliko desetljeća pa i stotina godina.
Kod mene na pčelinjaku kod jezera prošle sušne godine na zapuštanim njivama različka bilo jako mnogo
. Ove godine u tragovima djeci za herbar ali je zato bijele djeteline na livadama bilo more
.
To ti je naša pčelarska sudbina.
Kod kuće na stacionaru već deset godina nema ništa što dobro medi. Zapravo ima medonosnog bilja ali sve ubrati i u 2 vaze staviti.
Isto tako šume i šikare sa time što je njihov ciklus izmjene jako dugačak nekoliko desetljeća pa i stotina godina.
Kod mene na pčelinjaku kod jezera prošle sušne godine na zapuštanim njivama različka bilo jako mnogo
To ti je naša pčelarska sudbina.
Kod kuće na stacionaru već deset godina nema ništa što dobro medi. Zapravo ima medonosnog bilja ali sve ubrati i u 2 vaze staviti.
Hvala Vam velika.