moj pčelinjak-mugdo

mugdo
Čita i piše, odličan

Re: moj pčelinjak-mugdo

Post Postao/la mugdo »

toplo vrijeme za ovo doba godine "izvuklo" je lijesku koja daje dosta polena kojeg pčele masovno unose kada im temperatura to dozvoli. visoke dnevne temp., unos polena i duži dani su sigurno uzrokovali pojavu legla a samim tim i povećanu potrošnju hrane. prvi unos polena prošle godine u mom kraju je bio sredinom februara a predprošle godine početkom januara tako da je ovogodišnji prvi unos polena u granicama prosječnih godina.
IMG_20160201_142726[1].jpg
IMG_20160201_142611[1].jpg
lenas_bk
Čita i piše, dobar

Post Postao/la lenas_bk »

Sta uraditi kad pocetak februara bude ovako topao.Vidim da dosta pcelara stavlja pogacu.Kod mene su zalihe meda jos dobre pa sam u nedoumici da li da im stavim pogacu ili da krajnji ram sa medom stavim po satonosama ili da jos nista nediram.Ovo mi je prvo proljece pa ne znam sta da uradim.Malo prije bio na kafi sa par pcelara.Jedni vec stavili pogacu,drugi ce stavljati sutra a jedni nece do polovine februara.
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

lenas_bk je napisao/la:Sta uraditi kad pocetak februara bude ovako topao.Vidim da dosta pcelara stavlja pogacu.Kod mene su zalihe meda jos dobre pa sam u nedoumici da li da im stavim pogacu ili da krajnji ram sa medom stavim po satonosama ili da jos nista nediram.Ovo mi je prvo proljece pa ne znam sta da uradim.Malo prije bio na kafi sa par pcelara.Jedni vec stavili pogacu,drugi ce stavljati sutra a jedni nece do polovine februara.
da li dodavati pogaču ili ne, kada je dodavati je pitanje oko koga se pčelari razilaze, smatram da je ne treba dodavati "onako" iz predostrožnosti nek im se nađe ako zatreba već samo kada je potrebno, kad pčele probiju mednu kapu. ako pčele imaju dobre zalihe ne diraj ništa, ako već trebaš dodati bolje je dodaj ram meda jer sam vidio da imaš hranilice koje ti to omogućavaju, a pogaču ako nema dovoljno ramova meda. pošto si početnik kao što sam kažeš nisam siguran koliko dobro možeš procijeniti količinu hrane i njen raspored, možda nebi bilo loše prije najavljenog zahlađenja da im dodaš ram meda ili pogaču, manja je šteta nego da negdje usfali hrane i zajednica strada od gladi.
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

vikend iskoristio za obilazak pčelinjaka. dodao pogače pč.zajednicama kojima do sad nije davana pogača a takvih je malo, kod ostalih provjerio predhodno dodatu pogaču i dodao drugu tamo gdje je prva pojedena u cijelosti ili većim dijelom. pčele prenose med iz bočnih ramova ka sredini, bliže leglu i masovno unose polen lijeske a pojavljuju se i prvi cvjetići vjesnika proljeća. ova godina u odnosu na prošlu u mom kraju je ranija nekih 20-tak dana. rane godine u mom kraju uglavnom ne daju dobre uslove za proljetni razvoj.
prvi ovogodišnji vijesnik proljeća na pčelinjaku
prvi ovogodišnji vijesnik proljeća na pčelinjaku
zalihe meda iz bočnih ramova dobrim djelom prenešene bliže leglu
zalihe meda iz bočnih ramova dobrim djelom prenešene bliže leglu
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

nakon predhodna dva dana sa susnježicom i snijegom, danas nešto ljepši i topliji dan što su pčele iskoristile za masovniji izlazak i unos njima dragocijenih tovara polena, vode a možda i poneku kap nektara.
lijeska polako prolazi ali pristižu šafran, jagorčevina, drijen, maca...
dodao pogaču tamo gdje je predhoda pojedena, postavio uloške u podnice, nekoliko uložaka je ostalo tokom zime kako bi se pratilo opadanje varoe i usput provjerio da li sva društva unose polen što je dosta pouzdan indikator da je u košnici sve uredu.
IMG_20160227_135414[1].jpg
IMG_20160227_142649[1].jpg
IMG_20160227_130018[1].jpg
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

IMG_20160227_141155[1].jpg
IMG_20160227_141514[1].jpg
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

IMG_20160227_135510[1].jpg
IMG_20160227_143541[1].jpg
IMG_20160227_143417[1].jpg
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

zelena panorama u posjeti bugojanskim pčelarima
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/158286/28022016
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Kod tebe to lijepo izgleda kolega,da li si gledao na koliko je okvira leglo?Kod vas je puno maline a ljudi prscu svim i svacim.
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

nisam gledao, međutim čuo sam od kolega koji su zavirivali u košnicu da ima legla na 3-4 rama.
bugojno i gornjovrbaska dolina općenito trenutno ima najveće zasade malina u bih što nama pčelarima predstavlja dodatni problem jer needucirani malinari tretiraju svoje zasade raznim preparatima u sred bijela dana tako da je bilo nekoliko trovanja pčela na teritoriji općine bugojno u toku prošle.
Asbees
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Asbees »

Selam iz Sarajeva....
Samir
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

Asbees je napisao/la:Selam iz Sarajeva....
Samir
alejkumu selam, šta ima samire, jesi li se predomislio vezano za ono što smo dogovarali ili ne?
Asbees
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Asbees »

Pa vidis da sam aktivan sve drzim na oku hahah....
Kad uvjezbam malo postavicu i koju sliku uglavnom 90% je spremno ti dajes zeleno svjetlo a abd ako bude onako kako smo planirali dobrano cu te iznenaditi insallah
Asbees
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Asbees »

mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

iako je vegetacija ove godine krenula dosta rano nešto niže temp. u proteklom periodu su je usporile. behara u mom kraju još nema, ali će dženarika vjerovatno krenuti do narednog vikenda, nakon najavljenog zahlađenja sredinom sedmice, što je 7-10 dana ranije u odnosnu na prosječne godine. juče i danas primjećen unos svježeg nektara vjerovatno od vrbe koje ima u izobilju. mrtva kopriva još nije krenula, ima nešto šafrana, jagorčevine, podbjela... ali ih pčele slabo posjećuju.
dnevna temp. se kretala do 18c što su pčele iskoristile za masovan izlazak. zavirio u par košnica da provjerim stanje sa hranom koje je uglavnom zadovoljavajuće a legla ima u prosjeku na 4 rama koji su zaleženi u potpunosti ili većim dijelom.
IMG_20160320_113149[1].jpg
IMG_20160320_113556[1].jpg
IMG_20160320_113851[1].jpg
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la j.nezic84 »

Fino to sve izgleda kolega,lijepe slike-proljece se budi.Kod mene je to jos za nekih 10-15 dana sve ranije u odnosu na tvoj krajolik:dzanarika procvjetala vec odavno jos malo ce I proci,mada su je pcele slabo iskoristile zbog kisa,sad se vec za 3-4 dana na cvjetanje spremaju I ostale sorte sljiva kao I kruske.Danas sam prvi put zavirio po ramovima na brzinu-otprilike 4-5 ramova legla.Dodao im po pola pogace,ocistio podnice I to je to.Sve nekako al sa uzicavanjem ramova opasno kasnim :oops:
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

j.nezic84 je napisao/la:Fino to sve izgleda kolega,lijepe slike-proljece se budi.Kod mene je to jos za nekih 10-15 dana sve ranije u odnosu na tvoj krajolik:dzanarika procvjetala vec odavno jos malo ce I proci,mada su je pcele slabo iskoristile zbog kisa,sad se vec za 3-4 dana na cvjetanje spremaju I ostale sorte sljiva kao I kruske.Danas sam prvi put zavirio po ramovima na brzinu-otprilike 4-5 ramova legla.Dodao im po pola pogace,ocistio podnice I to je to.Sve nekako al sa uzicavanjem ramova opasno kasnim :oops:
kod tebe je dosta niža n/v i predpostavljam nešto blaža klima, kod mene ima dosta visokih planina čiji su vrhovi još pod snijegom, vrh planine kalin 1530m n/v udaljen samo 4km od mog pčelinjaka pa je samim tim i klima nešto surovija.
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

izuzetno toplo vrijeme iskoristio za detaljan proljetni pregled pč.zajednica. stanje zadovoljavajuće ali ne tako dobro kao predhodne godine. obilje medljike i dugi period neizlaska pčela zbog magle ostavilo traga na nekim pč.zajednicama. stanje sa hranom kod većine zajednica jako dobro, legla u prosjeku ima na 4-5 ramova, max.6, što je nešto slabije u odnosu na isti period prošle godine koja je za razliku od ove bila kasnija od višegodišnjeg prosjeka. džanarika u punom jeku cvjetanja, ima dosta mrtve koprive,jagorčevine, vrba i pojavljuje se poneki maslačak. unos nektara dosta dobar, počinje da bijeli vosak ispod satonoša, pčele grade dodatu SO.
IMG_20160402_152524[1].jpg
IMG_20160401_152706[1].jpg
IMG_20160402_112257[1].jpg
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

IMG_20160402_131319[1].jpg
IMG_20160402_133220[1].jpg
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Kod mene ista situacija ali u ove što sam pogledao legla ima mnogo manje.
Roj pčela obilazi Džanariku ali vaga u minusu 100 g i nema bijelih okvira.
Ako ovako nastavi lijepo vrijeme pojavit će se i bjelenje okvira.
Prošle zime sam imao jače pčele ali je voćna paša potpuno propala u kiši i hladnoći.
Zimske zalihe meda su dobro pojele. Leglo je ove godine ranije krenulo ali je ubrzo zbog nedostatka polena i zahlađenja od desetak dana - 7°C bio je skoro prekid legla pa sada opet nedavno jače krenulo. Šteta što nisu iskoristile lijesku da prikupe polena koja je ove godine mnogo ranije cvjetala.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
hasospahic
Čita i piše, dobar

Post Postao/la hasospahic »

mugdo izvini iskoristit cu tvoju stranicu daiznesem i ja stanje iz dobojske regije mi malo u svemu idamo ispred,voce u punom jeku cvjetanja sljiva visnja div tresnja kruska crni glog zatim vrba rastura maslacak i divlja koprivaubise resavam drugu blokadu legla za 7 dana moram vaditi okvire sa polenom i deponovat za kasnije satne rade ko lude ako ovako nastavi bice do bagrema novih drustava za sad je sve okej pozzz
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

hasospahic je napisao/la:mugdo izvini iskoristit cu tvoju stranicu daiznesem i ja stanje iz dobojske regije mi malo u svemu idamo ispred,voce u punom jeku cvjetanja sljiva visnja div tresnja kruska crni glog zatim vrba rastura maslacak i divlja koprivaubise resavam drugu blokadu legla za 7 dana moram vaditi okvire sa polenom i deponovat za kasnije satne rade ko lude ako ovako nastavi bice do bagrema novih drustava za sad je sve okej pozzz
samo neka rade i donose, koliko ima legla u prosjeku?
hasospahic
Čita i piše, dobar

Post Postao/la hasospahic »

nose ko lude nikad do sad nisu bile ovako agresivne moram biti obucen kao kosmonaut i opet fasujem neznam sta im je a legla ima 6 do 8 okvira a posto su blokade prelazi matica i u drugi nastavak pozzz
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

danas pomogao kolegi pčelaru na njegovom pčelinjaku koji je u mojoj blizini i pčele mirne bez imalo agresivnosti sve do poslijepodneva, a onda ne možeš ostati, roj oko glave.
sve do poslijepodneva zaperak sa medom je stajao na krovu košnice, niti jedna pčela na njemu, međutim kad je u prirodi smanjilo sve su to pokupile. većina biljaka najviše nektara luči u prijepodnevnim satima i tada je oko pčela uglavnom lakše raditi jer su zaokupirane unosom.
siguran znak da u prirodi ima, pčele ne dolaze na prosuti med
siguran znak da u prirodi ima, pčele ne dolaze na prosuti med
Asbees
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Asbees »

Masallah fino to rade kod tebe....
Odgovorite