Pčelinjak-Admir Sanski Most
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Nisam ga jos isprobao na pčelinjaku.U Beogradu ce ih biti na svakom cosku.Platio sam ga 10 KM i kupio prvenstveno sto svaki put na pčelinjaku svoj stari noz trazim po par minuta ovaj valjda necu jer je masivan, a noz kao noz.
To je i moj kolega rekao kad sam mu pokazao ovu tvoju sliku.Kaze da ovo nije preglomazno,da nije tesko raditi s njim.
Danas izuzetno topao dan, temp je iznosila 15 C i pčele su masovno nosile polen sa jagorcevine,visibaba,drijena,cica mace i druge biljke koje su dosta uranile ove godine.Ukoliko temp. nastavi da raste mislim da ce i dzanarika cvjetati u naredna 2-3 dana.

Danas sam preslozio okvire u jednom od nukleusa kojeg sam neki dan spojio sa drugim posto je ostao bez matice. I u nukleusima leglo je krenulo, sto se moze vidjeti po vlagi na foliji.

Na brzinu sam pogledao i kako pčele jedu pogace i moze se reci da slatko jedu i pip-a i domacu pogacu u kojoj je polen i med.

Zasto pcele izvlace zaperke na pogaci?
Iako su pogace dodate prije 10 dana moze se primjetiti da ih jedu kao lude u pitanju su pogace od 2 kg koje stanu u istu kesu kao i od 1 kg.Na brzinu sam virnuo u najjace drustvo i uvidio da zatvorenog legla ima na 4 rama.Sve ide prebrzo a ja jos ni okvire nisam sklopio.

Danas sam preslozio okvire u jednom od nukleusa kojeg sam neki dan spojio sa drugim posto je ostao bez matice. I u nukleusima leglo je krenulo, sto se moze vidjeti po vlagi na foliji.

Na brzinu sam pogledao i kako pčele jedu pogace i moze se reci da slatko jedu i pip-a i domacu pogacu u kojoj je polen i med.

Iako su pogace dodate prije 10 dana moze se primjetiti da ih jedu kao lude u pitanju su pogace od 2 kg koje stanu u istu kesu kao i od 1 kg.Na brzinu sam virnuo u najjace drustvo i uvidio da zatvorenog legla ima na 4 rama.Sve ide prebrzo a ja jos ni okvire nisam sklopio.
imas unosa nektara
imas unosa nektara
kažu da pčela gradi zaperke samo na kvalitetnoj pogači, u svakom slučaju to je dobar znak.
Što kazete, u svakom slucaju dobar znak.Vrijeme je definitivno poludilo,jutros u 7 sati pčele izlaze van jer je temp. iznosila 10 C 
Dobro je to bit će burniji proljetni razvoj i pčele će se do prve paše bolje razviti.
Malo to može biti škakljivo da ih sa mnogo legla ne uhvati duži hladni period.
Malo bolje paziti na hranu i naravno treba ove sezone bolje paziti na varrou jer više legla daje i više varroe.
Malo to može biti škakljivo da ih sa mnogo legla ne uhvati duži hladni period.
Malo bolje paziti na hranu i naravno treba ove sezone bolje paziti na varrou jer više legla daje i više varroe.
Zamolio bih te Stipo za poneki savjet u slučaju da zahladi a ima mnogo legla u društvu. Na šta pčelar treba da obrati pažnju da se leglo ne bi prehladilo, koje akcije treba da uradi?
Da li nakon ovakvog proljeća u prvoj paši rojenje može biti velika prijetnja pčelaru?
Da li nakon ovakvog proljeća u prvoj paši rojenje može biti velika prijetnja pčelaru?
Dobru srcu sreća dođe.
Stipe u pravu si po pitanju varoe jer ove godine varoa ce sigurno imati jednu do dvije generacije vise u odnosu na proslu godinu, stim u vezi i jas sam planirao da tretman ove godine ako Bog da pocnem nesto ranije oko 15 jula. Puno citam o mravljoj kiselini,jeftinina je,dobro odraduje posao a mi na forumu ovdje u BiH bjezimo od nje ko djavo od krsta.Kolege iz vana je hvale, rade sa njom jes da je kod njih nesto ljeti hladnije nego kod nas ali taj kratkorocni tretman se moze nekako odraditi.Mane jesu kako sam citao da matica prestane jedan period da zalijeze i da zica ukoliko je pocincana hrđa ali isto tako sam primjetio da kod nas niko mravlju nije koristio putem dozatora nego truleks krpa i ulozaka pa mozda je i to uzrok gore navedenih mana.Svabe je masovno koriste i to je po meni neoboriv argument da je i mi počnemo koristiti, jer koliko sam mogao procitati na stranim forumima pored varoe vrsi i dezinfekciju kosnice i time znatno smanjuje broj virusa.
Kolega Ismete ja sam kod svojih drustava nastavke sveo na jedan, okvire na broj koje pčele zaposjedaju i dodao pogacu i mislim da je to ono sto mi pčelari mozemo uciniti u ovom periodu.
Kolega Ismete ja sam kod svojih drustava nastavke sveo na jedan, okvire na broj koje pčele zaposjedaju i dodao pogacu i mislim da je to ono sto mi pčelari mozemo uciniti u ovom periodu.
ja koristim mravlju, najbolje ljetno sredstvo kao što je oksalna zimsko, nisam imao gubitaka.
za mene obavezno sredstvo.
za mene obavezno sredstvo.
Imas li gore navedenih problema sa prestankom zalijeganja (neki cak kazu i da su im matice stradale) i hrđom, koristis li dozator?
I mene ovo sto je Cerex pitao zivo interesuje.Kod mene malo ko da radi sa mravljom a vecinom sam slusao price da nije dobra da steti matici itd.
nema nekog vidljivog smanjenja legla, nema ni stradanja matica, hrđe ima radi ispravanja same kiseline, ako korisitte lesonit hoče da nabubri.
treba voditi raćuna da se nabavi kvalitetna kiselina, odnosno da odgovara procentu koji je upisan.
ne smetaju ni vručine, ako je po danu vruče sipati kiselinu pred veće kada zahladni.
koristio sam odozgo i odozdo, isprarivaće nisam koristio, planiram napraviti od tegle sa plastićnim poklopcem isparivać koji će dnevno tj.24h ispuštati oko 15ml kiseline.
ovo je iskustvo sa radom zadnje tri godine.
treba voditi raćuna da se nabavi kvalitetna kiselina, odnosno da odgovara procentu koji je upisan.
ne smetaju ni vručine, ako je po danu vruče sipati kiselinu pred veće kada zahladni.
koristio sam odozgo i odozdo, isprarivaće nisam koristio, planiram napraviti od tegle sa plastićnim poklopcem isparivać koji će dnevno tj.24h ispuštati oko 15ml kiseline.
ovo je iskustvo sa radom zadnje tri godine.
to su pčelari koji rade sa amitrazom-pronašli hiljadu mahana organskim sredstvima a hemijskim nijedno.lenas_bk je napisao/la:I mene ovo sto je Cerex pitao zivo interesuje.Kod mene malo ko da radi sa mravljom a vecinom sam slusao price da nije dobra da steti matici itd.
da znate da pčelari sa dugim stažom u druženju sa amitrazom često oboljevaju i umiru od raka, kakav onda možeš očekivati med od takvih kada sami sebe truju.
Utopliti košnicu, suziti leglo da ne ide previše u širinu na bočne okvire i dodati kvalitetnu pogaču.Ismet je napisao/la:Zamolio bih te Stipo za poneki savjet u slučaju da zahladi a ima mnogo legla u društvu. Na šta pčelar treba da obrati pažnju da se leglo ne bi prehladilo, koje akcije treba da uradi?
Hvala, Stipo, na odgovoru. Uvijek je lijepo čuti, pročitati savjet od iskusnog pčelara i dobrog čovjeka, svaka čast.
Naime, mladi pčelari, početnici ponekad dobiju i pogrešan savjet i tek kroz iskustvo to spoznaju, pa je poruka takvim pčelarima da što više čitaju. Pčelarstvo je jako zahtjevno ali i predivno. Vjerujem da nema pčelara koji nije nešto pogriješio baveći se pčelarstvom....
Naime, mladi pčelari, početnici ponekad dobiju i pogrešan savjet i tek kroz iskustvo to spoznaju, pa je poruka takvim pčelarima da što više čitaju. Pčelarstvo je jako zahtjevno ali i predivno. Vjerujem da nema pčelara koji nije nešto pogriješio baveći se pčelarstvom....
Dobru srcu sreća dođe.
-
hasospahic
- Čita i piše, dobar
Ismete ides li veceras za beograd bilo bi mi drago da se licno upoznamo od vas ide autobus u24 oo pozzz
Ne idem, žao mi je. Imam nekih porodičnih obaveza. I ja bih volio da se upoznamo Haso. Volio bih da se uživo upoznam i sa ostalim pčelarima sa ovoga foruma. Davno je bila ideja da organiziramo druženje forumaša ali koliko znam ništa ne bi od tog druženja pa su nam za te stvari samo sajmovi ostali....
Čuo sam da je taj sajam u Beogradu najjači i eto to je jedna od mojih pčelarskih grešaka - još nijednom nisam tamo bio.
Čuo sam da je taj sajam u Beogradu najjači i eto to je jedna od mojih pčelarskih grešaka - još nijednom nisam tamo bio.
Dobru srcu sreća dođe.
-
hasospahic
- Čita i piše, dobar
i ja prvi put idem kad se ukazala prilika pa je ne zelim propustit zao mi je zbogtebe ali valjda bude prilike pozzz
Haso kako da te nadjem?
-
hasospahic
- Čita i piše, dobar
neznam kako bih ti reko pokusaj saznati kosu iz Zenice jer ja cu biti sa njima ili prozovi evo ti telefon 062 401 582 pozz
ok cujemo se.
Kolega Haso kako si prosao?Prvo da ti se izvinem jer ti se nisam javio ali u onoj silnoj guzvi ja nisam ni jednu jedinu sliku uspjeo uslikati,bice ako Bog da prilika.Malo smo lutali po Beogradu navigacija nas nije bas slusala ali smo uspjeli na kraju pogledati i utakmicu partizan-c.zvezda.Sajam je bas bio dobar ali ubuduce cemo ipak malo kasnije doci kad se guzva rascisti.Kupilo se svasta,plastike najvise bjezalice,hvataci polena,kavezi za maticnjake,sita,nitne..... .Naj neposjeceniji stand bio je od eko meda,izgleda da je svako prokuzio njihovu satnu osnovu "visoke kvaliteta".Stipo je bio u pravu kad je pricao o lijekovima,jedini organski lijekovi bili su org. i mravlja kiseline, a amitraza i kumafosa u svakom obliku
koliko god hoces.Dimnih topova kao u prici,cini mi se na svakom standu
Danas sam iskoristio priliku i na sve kosnice postavio foliju koju sam kupio na sajmu, razultate ce mo vidjeti kroz par dana.

cerex dokle je stigla vegetacija kod vas, ima li behara?