Danas je bio prelijep dan, iako je sve do 10 sati temp. iznosila 1o C a onda je iznenada ugrijalo (18 C) i pčele su masovno krenule po polen.Posto sada imam skoro 30 drustava zimus sam dosta razmisljao o tome da li ce biti dovoljno polena za proljetni razvoj pčela jer sam za godinu dana skoro 4 puta uvećao pčelinjak ali danasnji dan je demantavao sve moje sumnje jer su pčele nenormalno padale na poletaljke pod teskim teretima polena iako voce jos nije pocelo da cvijeta i naravno izmamile osmijeh na licu.
Posto je jutro bilo prohladno kao sto sam i napisao u garazi sam utapao SO za polunastavke, SO za lr okvir sam rezao po pola.
Slika suncanog topionika,kolika je potrebna temp da bi funkcionisao?
Posto sam odlucio da pčelarim po knjigi Slavomira Popovića, a dzanarika je pocela da cvjeta kod drustava na dva nastavka iz gornjeg plodista sam izvadio krajne okvire sa medom i spustio ih u donje plodiste a na njihovo mjesto povukao okvire sa polenom tako da sam između okvira sa polenom i leglom dodao sa lijeve i desne strane prazne okvire sa izvucenim sacem iz donjeg plodista koje sam poprskao toplim sirupom i na taj nacin matici stvorio dodatni prostor za zalijeganje (drustva na 6 okvira legla).Kod drustava na 1 nastavak sam uradio istu stvar samo sto sam iz magacina dodao nastavke sa izvucenim sacem. Na drustvima sa manje okvira legla (najslabije je imalo legla na 4 okvira) sam zagrebao med sa krajnjih okvira kako bih ubrzao čišćenje okvira koji će posluziti za prosirenje gnijezda (nemam dovoljno okvira sa izvucenim sacem).Naletio sam na par drustava koja su već počela izvlaciti zaperke tako da cu tu uskoro intervenisati sa SO. Gotovo na svim drustvima postavljene hranilice tako da cim otopli krece stimulativna tecna prihrana. MEDNO