j.nezic84 napisao:Ljepe slike kolega,pcelinjak fino izgleda,vidim imas dosta kosnica,zelim ti da ih bude jos i vise!
Kreso napisao:Sve izgleda lijepo. Gdje se ovo sve nalazi kolega?
prošli vikend temp. se kretala 12-14 stepeni u najtoplijem dijelu dana vidio sam poneku pčelu da nosi sitno zrno polena, međutim leglo vjerovatno nije krenulo iako nisam gledao, pored temp. pčele "prate" i druge parametre poput dužine dana, ako negdje i ima legla vjerovatno pč. zajednica ima neki problem i pokušava da nadoknadi broj uginulih jedinkicerex napisao:Danas u S.Mostu temp u podne je iznosila 12 c, pojedina drustva pomalo unose polen znaci li to da je krenulo legloda li je i kod tebe kolega prethodnih dana bilo unosa polena?
Kreso napisao:Ova kolicina mrtve pcele ne predstavlja nista. Cak i dvostruko, trostruko vise po drustvu nije problem.
Sasvim normalna pojava. Ako ima legla i pcele se trose na njegu istog. Kazu da zimskoj pceli pocinje kucati bioloski sat u momentu kad pocne luciti mlijec. Nemoguce je izvuci drustvo iste jakosti kao sto je zazimljeno. Sve ovo je po PS-u.
mugdo napisao:da li su AV ili obične drvene, uginule pčele mora biti jer kao i svako biće ima određeni procenat mortaliteta a kad ne može izlaziti napolje ugiba u košnici s tim da pčele drvenu lako očiste a AV dosta teže.nikada još nisam imao zimovanje bez dijela uginulih pčela na podnici(manje ili više) osim ako zakasnim sa čišćenjem podnice pa to pčele urade umjesto mene. koristi AV podnicu 7-8 godina a još toliko sam koristio standardnu drvenu i mislim da bez AV nema uspješne borbe protiv varoe.
Stipo napisao:mugdo napisao:da li su AV ili obične drvene, uginule pčele mora biti jer kao i svako biće ima određeni procenat mortaliteta a kad ne može izlaziti napolje ugiba u košnici s tim da pčele drvenu lako očiste a AV dosta teže.nikada još nisam imao zimovanje bez dijela uginulih pčela na podnici(manje ili više) osim ako zakasnim sa čišćenjem podnice pa to pčele urade umjesto mene. koristi AV podnicu 7-8 godina a još toliko sam koristio standardnu drvenu i mislim da bez AV nema uspješne borbe protiv varoe.
Sva moja društva imaju AV podnice. Od kada sam počeo koristiti BeeVital i nastavio sa Bio Vitom ja ne čistim podnice jer nemam šta očistiti.
Očito je da se pčele za to pobrinu. One na vrijeme očiste sve otpatke sa AV podnice. Ako slučajno na mreži AV podnice primjetim pregrš mrtve pčele to društvo je propalo obično od grabeži.
Doista vjerovali ili ne BeeVital , a pogotovo Bio Vit jako podižu higijenske navike pčela. Tko to nije probo nemože vjerovati u ovo što ja pišem. Nekad imam osjećaj da će mi pčele pojesti košnicu.
Toliko stružu i čiste da u ladici podnice mogu naći pregršt drvenih dlačica. Ranije dok nisam koristio ova biološka sredstva znao sam u sred zime žicom čistiti leta jer od velike količine mrtvih pčela dolazilo je do zatvaranja leta.
Vrati se na: DNEVNICI ČLANOVA FORUMA
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost