Najranije formiranje novog drustva

Pčelarski razgovori
sahista
Aktivan

Re: Najranije formiranje novog drustva

Post Postao/la sahista »

Vahid je napisao/la:
sahista je napisao/la:Nista se neboj.Imaces ti rojevni maticnjaka vise nego sto zelis.Ko to sprijeci na svim drustvima,ja ga poljubim u guzicu ;) :mrgreen:
Pozdrav.
Nemoj tako kolega ako neko hoce i to zeli moze sprijecit rojenje osim ako pcelar to ne zeli onda je druga prica.Sve se moze ;) ;) ;)
Rijetki su pcelari koji zele rojenje na svojim pcelinjacima.Uz neki normalan prilaz pcelinjim zajednicama,sa solidnim brojem drustava uspjeti da ni jedna zajednica ne udje u rojevi nagon obicna je fantazija pa makar na pcelinjaku imao najbolje matice ovoga dunjaluka.
Kako su mi drustva....
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la balasevic »

Kolega o tome sam govorio jer danas je zarada naj bitnija i onda prospu tu neku pricu o selekcijonim maticama a nigdje oplodnih stanica nema,drugo pitao sam jednog poznatog uzgajivaca dali iko radi vjestacku oplodnju i covjek kaze da mozda niko na balkanu to neradi al za BiH je sigura i onda od kud dolaze te selekcijone matice.Tu pricu mogu pricati neki pcelarima koji nemaju pojma o selekciji i tome i onda oni bas povjeruju ja sam imao iskustva da bude na pcelinjaku sa selecijonim maticama vrsta Buckfast i mirnoca je za svaku pohvalu.Al tu se oplodnja vrsi vjestackim pute i tu se moze utjecati na oplodnju i dobiti neke osobine pcele odnosno matica.u ovom pisanju samo hcu da kazem realnu situaciju na terenu pogotvo kod nas u BiH gdjje svako donos neke matice izmjesali nema kakvih nema i onda neko u otm haosu proizvodi selekcijone matice to je u najmanju ruku smjesno.
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

balasevic je napisao/la:Kolega o tome sam govorio jer danas je zarada naj bitnija i onda prospu tu neku pricu o selekcijonim maticama a nigdje oplodnih stanica nema,drugo pitao sam jednog poznatog uzgajivaca dali iko radi vjestacku oplodnju i covjek kaze da mozda niko na balkanu to neradi al za BiH je sigura i onda od kud dolaze te selekcijone matice.Tu pricu mogu pricati neki pcelarima koji nemaju pojma o selekciji i tome i onda oni bas povjeruju ja sam imao iskustva da bude na pcelinjaku sa selecijonim maticama vrsta Buckfast i mirnoca je za svaku pohvalu.Al tu se oplodnja vrsi vjestackim pute i tu se moze utjecati na oplodnju i dobiti neke osobine pcele odnosno matica.u ovom pisanju samo hcu da kazem realnu situaciju na terenu pogotvo kod nas u BiH gdjje svako donos neke matice izmjesali nema kakvih nema i onda neko u otm haosu proizvodi selekcijone matice to je u najmanju ruku smjesno.
"proizvodi selekcijone matice "
Balas ovo je i bit tvoga posta,proizvodi svako sve,a niko ne uzgaja!Vjestacka oplodnja u Bosni postoji,i oprema i sve pratece,ako nema interesovanja i cistog genetskog materijala od cega ce se onda uzgajati selekcionisane matice?U Hrvatskoj isto ima vjestacka oplodna stanica,ali nedostaje nesto?
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

sahista je napisao/la:
Vahid je napisao/la:
sahista je napisao/la:Nista se neboj.Imaces ti rojevni maticnjaka vise nego sto zelis.Ko to sprijeci na svim drustvima,ja ga poljubim u guzicu ;) :mrgreen:
Pozdrav.
Nemoj tako kolega ako neko hoce i to zeli moze sprijecit rojenje osim ako pcelar to ne zeli onda je druga prica.Sve se moze ;) ;) ;)
Rijetki su pcelari koji zele rojenje na svojim pcelinjacima.Uz neki normalan prilaz pcelinjim zajednicama,sa solidnim brojem drustava uspjeti da ni jedna zajednica ne udje u rojevi nagon obicna je fantazija pa makar na pcelinjaku imao najbolje matice ovoga dunjaluka.
Kako su mi drustva....
Pozdrav.
Svaka pojava rojevog nagona se moze odloziti za jedan vremenski period,da bi se iskoristilo medobranje,sprijeciti nemoze i dobroi je da je tako!
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

sahista je napisao/la:
Vahid je napisao/la:
Pozdrav.
Kako su mi drustva....
Pozdrav.
Kolega drustva su super. :D :D :D
A sad kolega ako ne vjerujes da moje ni jedno drustvo nece da ude u rojevni nagon bujrum kod mene da te ja u to uvjerim.
Ni jedno drustvo nece da ude u rojevni nagon al mora se posvetit drustvu paznja i odradit sve u pravo vrijeme a ne da drustvu das 2/3 satne osnove za cijelu godinu i onda kazes uslo u rojevni nagon.
Ima tu jos nekih razloga ako matica nije selekcionisana ako je rojevna mozes ti njoj i cijeli nastavak da das satinih osnova ona ode ne zadrza ti nju al ako je selekcionisana i ti das jos malo truda i dobre voje nema rojenja ja imam na pcelinjaku svakakvih matica al najmanje rojevnih takve drzim samo iz jednog razloga za uzgoj i reprodukciju matica dobre su za povlacenje maticnjaka poslije presadivanja larvi i kao odgajivacko drustvo.
Pcelar u bijelom svijetu.
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

kad se pčelari sa par košnica ili 10-20 može se rojenje držati pod kontrolom međutim baviti se pčelarstvom profesionalno ili čak i poluprofesionalno smatram nemogućim odklonit rojenje što iz objektivnih(vremenske i pašne prilike) što iz subjektivnih razloga(neznanje,neiskustvo ili nemar pčelara)
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

jedan način razrojavanja:
u društvu (starka) se nađe matica i taj okvir sa maticom se ostavlja u toj košnici, na svom mjestu. sve ostalo (ramovi i pčela) se prenosi u novu košnicu udaljenu nekoliko metara od starke. to je novo društvo i nakon 5-6 sati njemu dodati mladu, oplođenu maticu. izletnice će se iz novog društva vratiti u starku. u starku dodati jedan okvir sa hranom i lijepo izgrađeno saće iz kojeg je već izlazilo leglo.
eto, ko voli nek' izvoli :)
Dobru srcu sreća dođe.
Odgovorite