Bolesti odraslih pčela
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Re: Bolesti odraslih pčela
Bolesti pcela
Danas u 14 h temperatura je iznosila ugodnih 12 c .Povoljno vrijeme sam iskoristio da na brzinu dodam antinozemnu pogaču i očistim podnicu od stradalih pčela.Pošto mi pčele zimuju na otvorenoj av podnici imao sam priliku da vidim pokoje kristale meda ili sta već na mreži izvana. Pčela je uginulo u prosjeku između 2 do 3 šake po društvu,e sad ne znam da li je to malo ili puno s obzirom da nisu izlijetale mjesec dana. I iz jedne košnice pčele nisu izlijetale uopšte, i sva društva su za sada živa.Kakva je situacija kod ostalih?
Kod mene pčele imaju priliku izlazit skoro svaki dan ali ne izlaze u većem broju, broj uginulih na podnjači varira, nekd ih i nema jer ih iznesu tako da ne možemo poredit. Ako baš nisu izlazile mjesec možda i nije puno mad moram bit iskren meni to izgleda malo previše ali opet kažem kod mene su česti pročisni letovi tako da neznam (možda malo logike pa kontat jačina društva i br. uginulih pa pomnožit sa danima do polovice marta).. Neću komentarisat ništa u vezi pogača jedino ako nije problem da nam kažeš sastav pogače..
Pozdrav..
Pozdrav..
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Ko proizvodi tu pogače? Sumnjam da ima sastav , akoima da nam napišeš.cerex je napisao/la:Danas u 14 h temperatura je iznosila ugodnih 12 c .Povoljno vrijeme sam iskoristio da na brzinu dodam antinozemnu pogaču?
Pogača je pip-ova , sadržaj bih morao pogledati pošto sam pogače danas dodao pčelama.Da li je ova smrtnost pčela kod mene Senade u nekim granicama normale ili?
Izvi Pot tvoj komentar mi je proletio pa je mozda ispalo da mi tvoje misljenje nije bitno,sorry jos jednom.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Iz tvog pisanja ne vidimo koliko su ti jake zajednice .Mortalite pčela uvjek postoji, , ako imaš jaka društva na 6 - 7 ulica u klubetu ne bi trebalo da pravi problem toliki broj uginulih pčela,cerex je napisao/la:Pogača je pip-ova , sadržaj bih morao pogledati pošto sam pogače danas dodao pčelama.Da li je ova smrtnost pčela kod mene Senade u nekim granicama normale ili?
Da si nam koju fotku postavio
Ih, koda ja neznam..cerex je napisao/la:Izvi Pot tvoj komentar mi je proletio pa je mozda ispalo da mi tvoje misljenje nije bitno,sorry jos jednom.
Nisam druže ni primjetio jer i onako nisam naviknut na neku pretjeranu pažnju kada su u pitanju moji postovi ali svejedno ja ću ipak koju napisat ovako kad imam vremena, možda se ljudi i boje takvih i sl. stvari pa nepišu ali ja mislim da trba da pišu lagano i opušteno netraba svaki post da liči na magistarski rad i sl. (naravno da su takva pisanja jako poželjna blago rečeno), važno je da ne vređamo druge našim pisanjem,uvjek se ima šta reći ako ništa onda vlastito mišljenje, nemogu da vjerujem da npr. na ovu temu vlastito mišljenje ima svega nekoliko pčelara, mora se razvijat vlastiti stav, bez takvog načina rada u ozbiljnijem pčelarskom poslu će te teško uspjet, uvjek ima ono nešto specifično za našu mikro lokaciju gdje se malo ili malo više odstupi od onog što smo pročitali. Nema neke veze sa temom ali ima sa pčelarstvom..
Pozdrav...
Ovdje nesto nerazumijem.Senade kako mislis da nema sastav.??senad je napisao/la:Ko proizvodi tu pogače? Sumnjam da ima sastav , akoima da nam napišeš.cerex je napisao/la:Danas u 14 h temperatura je iznosila ugodnih 12 c .Povoljno vrijeme sam iskoristio da na brzinu dodam antinozemnu pogaču?
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Neki dan sam (otprilike 8 dana nakon tretiranja oksalnom) pregledao malo manje od pola uložaka na varou i izvlačio mreže za pregled stradalih pčela . Razloga je više što
nisam ranije pregledao, a tako i samo ovaj dio. Varoe je malo ( bez najpreciznijeg brojanja) od 20 do 100 , jedna oko 150, jedna do 200 i jedna oko 300. Pčele na mrežama
(po prvi put vadio zamreženi dio ove jeseni) od 20 do 70 , dvije su oko 100 , a jedna ima cca 300 kom. Vrlo je važno što sam primjetio da se radi pretežno o starijim
pčelama, neke su već dosta crne, što svjedoći da se radi o ljetnim pčelama za koje neznam kad su tačno pale jer nisam ranije vadio mreže. Ova na kojoj je bilo cca 300
pčela ( na njoj je oko 200 varoa ) je zanimljiva iz nekoliko razloga. Uložak i mreža su zatvorene zajedničkom letvicom (problemi sa stolarom), pa sam jedino na njoj
vadio uložak pred tretiranje, a mrežu nisam ( zapekla, a vidio sam pčela na njoj ). Uložak je bio pun otpada i crvenio se od varoe, bilo bi besmisleno brojati, pa je sve
očišćeno. Pri ovom pregledu očekivao sam veći broj varoe, a pčele su u najvećem dijelu mlade. O ćemu se radi . Matica je dvogodišnja, a ovo je društvo jedno od manjeg
broja koje se nije rojilo, a i jedno je od rijetkih koje je išlo u produženo leglo, praktično do zahlađenja, tako da mislim da su ovo pčele iz kasnijeg legla.
Ovo sam mislio pisati na mojoj temi, a zbog zadnjih postova evo pišem ovdje.
nisam ranije pregledao, a tako i samo ovaj dio. Varoe je malo ( bez najpreciznijeg brojanja) od 20 do 100 , jedna oko 150, jedna do 200 i jedna oko 300. Pčele na mrežama
(po prvi put vadio zamreženi dio ove jeseni) od 20 do 70 , dvije su oko 100 , a jedna ima cca 300 kom. Vrlo je važno što sam primjetio da se radi pretežno o starijim
pčelama, neke su već dosta crne, što svjedoći da se radi o ljetnim pčelama za koje neznam kad su tačno pale jer nisam ranije vadio mreže. Ova na kojoj je bilo cca 300
pčela ( na njoj je oko 200 varoa ) je zanimljiva iz nekoliko razloga. Uložak i mreža su zatvorene zajedničkom letvicom (problemi sa stolarom), pa sam jedino na njoj
vadio uložak pred tretiranje, a mrežu nisam ( zapekla, a vidio sam pčela na njoj ). Uložak je bio pun otpada i crvenio se od varoe, bilo bi besmisleno brojati, pa je sve
očišćeno. Pri ovom pregledu očekivao sam veći broj varoe, a pčele su u najvećem dijelu mlade. O ćemu se radi . Matica je dvogodišnja, a ovo je društvo jedno od manjeg
broja koje se nije rojilo, a i jedno je od rijetkih koje je išlo u produženo leglo, praktično do zahlađenja, tako da mislim da su ovo pčele iz kasnijeg legla.
Ovo sam mislio pisati na mojoj temi, a zbog zadnjih postova evo pišem ovdje.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
Upravo sam stigao sa posla pa pošto je već pao mrak pčele ne mogu uslikati ali bice drugih prilika.Društva su uzimljena na dva LR nastavka u prosjeku 5-6 ulica.Foliju od pogače sam nasao i piše sljedeće Sastav:saharoza u prahu,invertni sirup
Analitički sastav: sirove bjelančevine 0%,sirova vlakna 0%,sirova ulja 0%,sirovi pepeo0,2%,ugljikohidrati 95%
Nutritivni dodaci (dodani na 1 kg): jod 40 mg, kalijev jodid 60 mg. pakovanje 0,5 kg
Analitički sastav: sirove bjelančevine 0%,sirova vlakna 0%,sirova ulja 0%,sirovi pepeo0,2%,ugljikohidrati 95%
Nutritivni dodaci (dodani na 1 kg): jod 40 mg, kalijev jodid 60 mg. pakovanje 0,5 kg
Koliko znam kod nas i nema nešto suncokreta, neznam kod kolega koji imaju gubitke jesu li u blizini bili zasadi kokuruza i sl. Sve viuše razmišljam o "prljavim" kišama i šećeru koji je sigurno proizveden uz upotrebu hemije ili možda nam prodaju organski proizveden šećer ko bi znao.. U svim predavanjima i izlaganjima zaključak je isti i jasan kvalitetna hranai bit će ok.
Mislim da smo svi skontali poentu priče i prije ovog izlaganja da u svijetu pčela treba da postoji što manje hemije.Međutim mi živimo u svijetu globalizacije gdje se ekonomska računica pojedinaca stavlja ispred interesa društva i nažalost po mom mišljenju pčelama u nekom budućem periodu ne piše se dobro.Po struci sam agronom radim u jednoj polj. apoteci i znam da se od hemije koja je sama po sebi opasna kod nas prodaje najlošije smeće iz Kine, Hong Konga,i drugih zemalja odnosno generici koje je EU davno zabranila a koji su kod nas zbog niske cijene koštanja sve više u upotrebi.
Pčele ne treba ni tretirati, često se i same se tretiraju na cvjetovima voća . Osim navedenog čitajući HP forum spominje se duže prisustvo monsonata u Hrvatskoj,cerex je napisao/la:Mislim da smo svi skontali poentu priče i prije ovog izlaganja da u svijetu pčela treba da postoji što manje hemije.Međutim mi živimo u svijetu globalizacije gdje se ekonomska računica pojedinaca stavlja ispred interesa društva i nažalost po mom mišljenju pčelama u nekom budućem periodu ne piše se dobro.Po struci sam agronom radim u jednoj polj. apoteci i znam da se od hemije koja je sama po sebi opasna kod nas prodaje najlošije smeće iz Kine, Hong Konga,i drugih zemalja odnosno generici koje je EU davno zabranila a koji su kod nas zbog niske cijene koštanja sve više u upotrebi.
pa i sjemena. Dali toga ima kod nas ? Nismo daleko, a neznam ni da se neko brinuo ili zabrinuo oko toga . Evo samo zadnji dio oko diskusije http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php ... 71#p101070
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
Postovane kolege evo slike od mog uginulog drustva pa ako mozete da iznesete svoje misljenje.Lijep pozz.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
dzenan je napisao/la:Postovane kolege evo slike od mog uginulog drustva pa ako mozete da iznesete svoje misljenje.Lijep pozz.
dženane to su ti problemi koje sam najvio prvo kod sebe pa onda i kod drugih. Skoro svaki dana stižu informacije o stradanjima i o toj pojavi.
Od jednog pčelara sam dobio informaciju da je u 3 litra sirupa dodo 60 grama bjelog luka tj sok od bjelog luka koji je ranije izmiksan i procijeđen pa dodat u sirup . Izvršio je polijevanje direktno po pčelama i kaže da nema više mortaliteta inače je izgubio 13 društava.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Dojave o velikim gubicima pčela u Hrvatskoj
S raznih strana nam stižu dojave o velikim gubicima pčela koje se manifestiraju na dva načina. Neki kolege su primijetili veliku količinu mrtvih pčela na podnicama u tolikim količinama da su „zatrpana" leta i da preostale žive pčele ne mogu na pročisne izlete. Nekima su zajednice izuzetno oslabile, pčele su jednostavno nestale i uz obilje meda ostale su na 1-3 ulice, a ponegdje su spale i na šakicu pčela. Da ne bi bilo zabune to su nam javili i iskusni „pčelarski vukovi", kao i oni s nešto manje pčelarskog iskustva.
Izvor
http:/ / http://www.pcelinjak.hr/OLD/index.php/V ... -pela.html
S raznih strana nam stižu dojave o velikim gubicima pčela koje se manifestiraju na dva načina. Neki kolege su primijetili veliku količinu mrtvih pčela na podnicama u tolikim količinama da su „zatrpana" leta i da preostale žive pčele ne mogu na pročisne izlete. Nekima su zajednice izuzetno oslabile, pčele su jednostavno nestale i uz obilje meda ostale su na 1-3 ulice, a ponegdje su spale i na šakicu pčela. Da ne bi bilo zabune to su nam javili i iskusni „pčelarski vukovi", kao i oni s nešto manje pčelarskog iskustva.
Izvor
http:/ / http://www.pcelinjak.hr/OLD/index.php/V ... -pela.html
Senade hvala na savjetima,uvjek mi pomognu samo sto nisam razumio o kakvom sirupu je rjec dali sok bjelog luka trba dodati u vodu ili treba sirup s necim napraviti.Ista ti mislis o tom polijevanju.Lijep pozz.
Danas sam na brzaka bacio pogled na društva, pošto je vrijeme toplo posljednjih dana mrtvih pčela nema na podnici (vjerovatno ih pčele iznesu) a neka su društva i pojela pip-ovu pogaču protiv nozemoze.Ono što me interesuje da li bih sad trebao društvima koja su pojela gore pomenutu pogaču dodati novu, ili mozda tretirati sa sirupom od bijelog luka ili mozda nesto treće.Za sada nema stradalih društava ali je situacija slična kao kod kolege Dzenana.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Ja sam prenio iskustvo pčelara koji je već izgubio 13 društava i poslije toga stanje uredno. Rekao mi je da je 60 grama očišćenog bjelog luka izmiksao ublenderu uz dodatak vode . Procijedio i taj sok dodao u tri kg sirupa.
Znam da treba detalja pa ću pokušat da pojasnim i onako kao bi ja to uradio.
Oguljenog bjelog luka 60 gr prvo nožem isjeckati na manje komade, u bleneder ubaciti zavisno od zapremine 0.5 l vode i dodati b.luk, dobro izmiksat ( u blenderu je nemoguće sam bjeli luk izmisat zato ide voda) Kada se izmiksa procijediti i u pripremanje sirupa uračinati tu zapreminu. Mi bi trebali dodati još cce 2,5 l vode +0.5 l vode sa bjelim lukom + 3 kg šećera i to je to. Meni se čini da je nakapavanje najbolji i najbrži način da se pomogne pčelama obzirom da je vrijeme toplo.
Što se tuiče dodavanja pogača pravilo je da se čim pčelepojedu pogaču dodaje se druga, kod tebe cerex je prerano došla pogača a moguće je da ti je spasila pčele ta pogača protiv nozemoze.
Znam da treba detalja pa ću pokušat da pojasnim i onako kao bi ja to uradio.
Oguljenog bjelog luka 60 gr prvo nožem isjeckati na manje komade, u bleneder ubaciti zavisno od zapremine 0.5 l vode i dodati b.luk, dobro izmiksat ( u blenderu je nemoguće sam bjeli luk izmisat zato ide voda) Kada se izmiksa procijediti i u pripremanje sirupa uračinati tu zapreminu. Mi bi trebali dodati još cce 2,5 l vode +0.5 l vode sa bjelim lukom + 3 kg šećera i to je to. Meni se čini da je nakapavanje najbolji i najbrži način da se pomogne pčelama obzirom da je vrijeme toplo.
Tamo gdje nema problema ne treba pčele uznemiravati bez potrebe , ako se sumnja da bi se moglo iskomplikovati stanje onda treba djelovati. U tim pogačama od PIP-a vjerovatno sadrže antibiotike protiv nozemoze.cerex je napisao/la:.Ono što me interesuje da li bih sad trebao društvima koja su pojela gore pomenutu pogaču dodati novu, ili mozda tretirati sa sirupom od bijelog luka ili mozda nesto treće.Za sada nema stradalih društava ali je situacija slična kao kod kolege Dzenana.
Što se tuiče dodavanja pogača pravilo je da se čim pčelepojedu pogaču dodaje se druga, kod tebe cerex je prerano došla pogača a moguće je da ti je spasila pčele ta pogača protiv nozemoze.
Za sada, najslabije je društvo na 5 ulica.Pčele po mom skromnom iskustvu izgledaju veselo (mirne su, unose polen,izlijeću,hrane ima i vise nego dovoljno za ovaj periodu u prosjeku 12- 15 kg ),sto se tice pogače kao sto sam ranije napisao kao dodatak sadrži kalijev jodid i jod.
A sta rade te pogace tu,u decembru i januaru?(ako kazes da su imale dovoljno hrane).Inace,evo nekih zanimljivih clanaka o tim pogacama,mozda su one krive za sve...dzenan je napisao/la:Postovane kolege evo slike od mog uginulog drustva pa ako mozete da iznesete svoje misljenje.Lijep pozz.
Utjecaj HMF-a na pčele
Zadnje provedeno izstraživanje odjeknulo je ne samo na teritoriju Republike Slovenije i ondašnjih pčelara već i cijeloj regiji. Pa tako dok se prozvani proizvođači po svemu sudeći opasne pčelinje hrane pravdaju se kako u Republici Hrvatskoj pravilnih o prehrani pčela ne postoji (pa se onda valjda vjerojatno smiju pčele i trovati hranom?). Slovenski kolege u to vrijeme mudro svoje pčelare informiraju i iznose činjenično stanje jednog od mogućeg uzroka pogiblji i smanjenju broja medonosnih pčela u svijetu.
Činjenica je da se Pravilnik o ishrani i prehrani pčela i kod nas treba HITNO uskladiti sa znanstvenim podacima i naravno kao takav što je ne manje bitno provoditi, ali i ne samo on. Pčelari su naime zadnjih godina svjedoci prisutnosti na tržištu nekvalitetnih satnih osnova koje nemaju nikakve veze sa pčelinjim voskom čak ni po boji. Te se osnove urušavaju prilikom prvog unosa i izgradnje pa se postavlja pitanje iz kakvog se materijala uopšte te osnove proizvode, na deklaracijama ne stoji naime da se radi upravo o pčelinjem vosku koji bi pčelari očekivali plačajući taj proizvod. Urušavanje satne pčelaru ne samo da radi direktnu nego i indirektnu štetu. No vratimo se na HMF.
HMF je kratica za hidroksi metil furfural, koja obično nastaje to se obično događa u fruktoze u kiselom okruženju na povišenoj temperaturi medija. Zdravstveni stručnjaci i znanstvenici postali su svjesni toga nakon tvrdnji nekih pčelara koji su imali problema sa pčelama nakon prihrane fruktoznim sirupom fruktoze, izrađenim od kukuruznog škroba (Jachimowicz i El Sherbiny, 1975).
Otkrili su također, kako prenosi Slovenski pčelarski savez na svojim web stranicama nakon objave rezultata ispitivanja HMF-a u hrani za pčele, da su za sve krive visoke temperature (LeBlanc sur., 2009).
Svi ti rezultati i saznanja rezultirali su detaljnija testiranja fruktoznih sirupa i HMF-a. Otkrili su kako opstanak pčela pada povečanjem koncentracije HMF-a.
Dva različita izvora utvrdila su kako do 25 dana starosti preživi samo polovica pčela kod koncentracije HMF-a 100 do 150 mg/kg. Kod pogača firme PiP u zadnjem ispitivanju provedenom na teritoriju Republike Slovenije pronađeno je enormnih čak 690 miligrama kod pogača MEDOPIP, dok je kod MEDOPIP STANDARD taj broj narastao na nevjerojatnih 870mg/kg. Koliko su eventualne štete za medonosne pčele izazvale upotrebljene pogače na teritoriju RS nije poznato niti je to moguće sada više ni utvrditi.
Smrtnost pčela je 12-15% kod saharoze kad je u sirupu sa 30 mg / kg HMF. Tako je izdana preporuka da hrana za pčele ne bi trebala sadržavati više od HMF 30mg/kg (Brodschneider i Crailsheim, 2010).
Zašto HMF može biti otrovan? Nažalost, za pčele i točan uzrok nije poznat. U sisavaca se javlja karcinogeni učinak u obje stanične kulture, kao i na pokusnim životinjama (Abraham et al, 2011;.. Capuano i Fogliano, 2011, Svendsen i sur, 2012). Konkretno, mora se voditi računa na odvajanje HMF-a (Florian i sur., 2012). Naravno, ništa ne znamo kako HMF radi u kombinaciji sa drugim opasnostima. Možda kraći životni vijek pčela smanjuje sposobnost obrambenih mehanizama. Međutim, HMF treba izbjegavati, čak i ako smo svjesni nekih pozitivnih učinaka na stanice (DNA i sur., 2012).
To također znači da ne bismo trebali pregrijavati fruktozne sirupe, niti med naravno, ako želimo isto koristiti za pčelinju hranu. Prema svemu sudeći neki sirupi dostupni danas na tržištu bili su izloženi prevelikom zagrijavanju kod proizvodnje pa se javila prevelika koncentracija HMF-a. Srećom grijanjem sirup od saharoze ne javlja se takav drastičan porast HMF-a i ne predstavlja prijetnju za medonosne pčele kod prihrane.
Kolega Nezic prvo da ti se zahvalim na ovim informacijama i savjetima.Ali sto se tice pogaca ja sam pocetnik i ove pogace sam ubaci po savjetu jednog iskusnijeg pcelara iz moje okoline i to bas mi je naglasio da strogu uzimam PIPove pogace,jer kaze posto ja zivim 15KM od svojih pcela i moglo bi se desiti da zapadne snijeg pa da duze vrjeme nemognem doci i da mirno mogu spavati al eto vrijeme je dobro pa ja reko kad sam vec ubacio da ih nevadim,ali sutra ih vadim jer imaju stoposto meda i vise nego sto treba.Lijep pozz.