Bolesti odraslih pčela

Odgovorite
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar

Re: Bolesti odraslih pčela

Post Postao/la j.nezic84 »

Zao mi je zbog ovakvih prizora.Pa zar ovo nije nozemoza?
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Danas sam obišo tri pčelinjaka i našli smo isto stanje

Kod Huse
slika

Kod Mustafe
slika

Kod Amira
slika
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

senad je napisao/la:Danas sam obišo tri pčelinjaka i našli smo isto stanje

Kod Huse
slika

Kod Mustafe
slika

Kod Amira
slika
Senade, ozirom da se radi o 3 pčelinjaka na istom prostoru (možda ih ima još) , a evo isti slučaj je kod halily-a, vjerovatno se i radi o istom uzroku. Sasvim moguće da se radi
o bolesti, ali ja bih prije tipovao na prihranu. Raspitaj se šta su davali pčelama (sirup , pogače ) jer možda je izvor zaraze sa istog mjesta , iz istog izvora . Ovdje prvenstveno
mislim na razne dodatke koji se mogu dodavati, bilo u sirup, bilo u pogače (ukoliko nisu nabavljene gotove, što također treba staviti pod sumnju )
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
miki9

Post Postao/la miki9 »

Možda je izvor zaraze sirup, pogače, dodaci, a možda I nije…Ko to zna ? bez odgovarajućeg laboratorijskog nalaza može se samo nagađati…
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Zvone ova trojica su blizu mene a halily je Gornja Tuzla. A evo imamo i momka Sanski Most koji je izgubio 60 društava niti pčele niti ima meda?!

Ono što su pčelari davali od hrane sigurno nije uzrok ovome stanje. Ovo je uzrok hrana iz prirode, da li polen dali voćni sokovi.
Evo upravo sam objavio ovaj komentar na fb:
OVa godina je poznata po dobrom urodu šljive i ostalog voća, Da li su zaist sokovi voća uzročnik ove pojave ili jedan od uzročnika volio bih i ja znati.

Kod nas nema medljike, Ako nam bagrem izda onda smo prinuđeni davat cijelu godinu sirup. Ova godina je bila izuzetak pa je bagrem rodio , bilo je lipe i kupine:

Inače na našem stacionaru bez 10 kg šećera nema šanse uzimiti pčele. Tako radimo godinama , svake godine uvjek su iste radnje i uvjek je ispred akcenat na varrou.
JA na pčelinjaku imam banku matica i tu je za sada sasvim OK ( na po 4 lr okvira pčele i matica u boxovima)

Zaključak je, sve proizvodne zajednice koje su intenzivno bile u dodiru sa prirodom za razliku od ovih pčela koje čuvaju matice, pokupile su iz prirode vjerovatno polen koji je zagađen sa prljavom kišom koja je padala, vjerovatno se radi i o polenu sa kukuruza koji se tretira. Možda tu ima još nekih uzročnika a varroa sigurno nije uzročnik.
Idem dotle da je moguća i namjerno izazivanje bolesti, jer smo nalazili bačeno saće zajedno sa živim pčelama, često se može vidjeti i bačeno saće , pčelu ne možeš kontrolisat Čak bi se moglo uzeti u obzir veliki nalet OSA ZEMLJARICA koje nose zarazu :
To što neko likuje nema veze sa stvarnošću. Konkretno u mom slučaju; na jednom pčelinjaku imao sam 25 kg prosijek na drugom 18 kg prosijek i + njima je ostalo po 10 kg. Ove kilograme nisu mogle donijeti slabe zajednice još ako se uzme i varljivo vrijeme uobzir.
Jedno je sigurno da su tu mogli ANTIBIOTICI nešto pomoć ja ih ne dajem niti planiram davati,
miki9 je napisao/la:Možda je izvor zaraze sirup, pogače, dodaci, a možda I nije…Ko to zna ? bez odgovarajućeg laboratorijskog nalaza može se samo nagađati…
u BH nema te laboratorje a pogotov nema stručnjaka z a oblast pčelarstvo.. Ako momku labarotorija kaže da mu je jedna košnica zaražena AT a da druga nije iz koje je i prenio AT sve ti je jasno !
Halily
Samo čita

Post Postao/la Halily »

Drage kolege, ako dođete do bilo kakve spoznaje šta je u pitanju, pišete. Stanje je alarmantno!!! "ENERGETSKI STRES"!!! Zar se i predhodnih godina nije na isti način uzimljavalo pa nije bilo stresa??? Danas je treći dan kako sam tretirao oksalnom, varoe ima ali stanje je korektno, ništa naročito. Znači da moje pčele varoa ne izgoni napolje, nešto drugo je po srijedi. Evo kako su pčele prošle godine zimovale na šećeru 70%

i nije bilo nikakvoga stresa što sami vidite. Pčele koje su još uvijek žive u košnicama ako ovako nastave izlijetati, neće ih 31.01.2014 biti ni za lijeka.
miki9

Post Postao/la miki9 »

u BH nema te laboratorje a pogotov nema stručnjaka z a oblast pčelarstvo.. Ako momku labarotorija kaže da mu je jedna košnica zaražena AT a da druga nije iz koje je i prenio AT sve ti je jasno !
Ovo je dezinformacija da u BiH nema laboratorij, u BiH ima pčelara koji znaju sve pa im laboratorija i nije potrebna pogotovo ako se dijagnoza unaprijed zna.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

miki9 je napisao/la:Ovo je dezinformacija da u BiH nema laboratorij, u BiH ima pčelara koji znaju sve pa im laboratorija i nije potrebna pogotovo ako se dijagnoza unaprijed zna.
Ja upravo navedoh slučaj pčelara kojem je trebala laboratorija .
Ako treba i ime i prezime pčelara koji je odnio uzorke u laboratoriju i ovi mu kazali da na jednoj ima AT a na drugom uzorku iz druge košnice nema a upravo iz te košnice za koju oni tvrde da nema AT je i bila uzrok prenošenja AT .
Ovaj pčelar išao je sa namjerom da naplati štetu i da obznani prisustvo AT na tom području svi šute i tjeraju po svome.

Kasnije i sam kaže sebi e jesam pogriješio napraviše me budalom . Eto to su te laboratorije ili stučnjaci u tim tvojim laboratorijama .
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

Kod nas imate šećer sa aziskog, afriškog kontinenta neću namjerno da navodim konkretna imena, ali kad već šerbetimo dajte da to radimo sa provjereno naj manje štetnim šećerom a to bi jedno krovno udruženje vrlo lahko rjršilo za čitavu državu.
Možemo nagađat, to nam niko nebrani koliko ja znam, pa ću i ja reći svoje mišljenje a to je "šljiva" ja nisam dugo bio na pčeljaku pa neznam šta me čka ali znaam da je šljive bilo do nedavno, jer tone su ostale neobrane... Ja bi volio da nam kolege koje su uočile problem kažu je li bilo šljive na području gdje su pčelnjaci.
Neznam dali bi se moglo nesto uradit da se društva spase jer ovi što "analiziraju" po pravilu dođu kasno, mislim da se mora nešto uradit već sad ne čekat sutra i tzv. analize.
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Senade, da li ti je do sada neko od društava stradalo ili se radi o par komada pčela unutar društva.Zabrinula me je informacija da je jednom pčelaru iz S.Mosta stradalo toliko društava posto sam i ja lično iz Sane.Danas sam na svom pčelinjaku pregledao mrtve pčele koje su izbačene na leto i slika je ista, nadam se da je to uobičajan sadržaj iz probavni organa.Pošto su mi podnice av ponekad i pogledam odozdo pčele ne izgledaju loše i do sada mi je stradalo u prosjeku izmedju 10-30 pčela po društvu.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

pot je napisao/la:Kod nas imate šećer sa aziskog, afriškog kontinenta neću namjerno da navodim konkretna imena, ali kad već šerbetimo dajte da to radimo sa provjereno naj manje štetnim šećerom a to bi jedno krovno udruženje vrlo lahko rjršilo za čitavu državu.
Možemo nagađat, to nam niko nebrani koliko ja znam, pa ću i ja reći svoje mišljenje a to je "šljiva" ja nisam dugo bio na pčeljaku pa neznam šta me čka ali znaam da je šljive bilo do nedavno, jer tone su ostale neobrane... Ja bi volio da nam kolege koje su uočile problem kažu je li bilo šljive na području gdje su pčelnjaci.
Neznam dali bi se moglo nesto uradit da se društva spase jer ovi što "analiziraju" po pravilu dođu kasno, mislim da se mora nešto uradit već sad ne čekat sutra i tzv. analize.
Šljiva zaista može biti problem a jednom sam i ja o tome pisao, pa mi manje više slabo ko vjerovao. Pčele ne mogu ići na zrelu šljivu na grani, nego idu na onu opalu
koja truli na zemlji. Prepuna je minerala i poznato je šta znači pojesti nekoliko šljiva, dobra je za zdravlje ali je i laksativ. Kad se unese u saće kao med biva
poklopljen, ali poslje fermentira, ukisne, poklopljeno saće u dijelovima se napne , popuca i med procuri . Vjerujem kad bi se pčelama dala i sasvim zdrava šljiva da
bi za njih bila gora od bilo kakve medljike, upravo zbog obilja minerala.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar

A rodila ove godine auuu...al sad,dal to moze biti od toga?licno nevjerujem,jer onda bi to bio slucaj svugdje gdje ima sljive puno.evo kod mene rodile kao lude,a hvala Bogu zasad nemem tih problema.
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

j.nezic84 je napisao/la:A rodila ove godine auuu...al sad,dal to moze biti od toga?licno nevjerujem,jer onda bi to bio slucaj svugdje gdje ima sljive puno.evo kod mene rodile kao lude,a hvala Bogu zasad nemem tih problema.
Kolega kažete da su rodile a jesu li ostale na zemlji ili su obrane?? Naravno da to nemora biti ali od nčeg se mora krenut.....
miki9

Post Postao/la miki9 »

Eto to su te laboratorije ili stučnjaci u tim tvojim laboratorijama .[/quote]
Nemam svoje laboratorije,tvrditi da je nema u BiH je nozbiljno za jednog profi pčelara, u Bosni, pa i u Hercegovini ima pčelara koji znaju sve pa im laboratorija i nije potrebna pogotovo ako se dijagnoza unaprijed zna.
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

miki9 je napisao/la:Eto to su te laboratorije ili stučnjaci u tim tvojim laboratorijama .
Nemam svoje laboratorije,tvrditi da je nema u BiH je nozbiljno za jednog profi pčelara, u Bosni, pa i u Hercegovini ima pčelara koji znaju sve pa im laboratorija i nije potrebna pogotovo ako se dijagnoza unaprijed zna.[/quote]
Neznam kome je ovo upućeno ali znam da smo nekim slučajem u normalnoj državi ekipe bi vjerovatno do sad na terenu uzele uzorke i radile svoj posao, što će možda i kod nas uradit ali dok oni to urade, po mom sudu nekadu aprilu jer sad im je malo pohladno do tada....... neću dalj...
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar

Kolega pot,imam sljivik odmah 2 metra ispod pcela pocinje.sljive rodile ludo tako da ih nije niko stigao pokupit,ostalo ih se sigurno pola da trunu na zemlji.je nemam dosad tih problema-po2-3 pcele na letu.tako da nevjerujem da to moze ovde biti problem.nisam cak ni primjetio da one idu na te sljive.doduse ja ovde imam kestena puno,a imao malo i facelije tako da im nije ni potrebno.ovde je u pitanju ili zaraza,ili nesto sto su svi davali-e sad oni znaju sta najbolje sta bi moglo da bude.inace,Mladen mi je ime-nije komplikovano :D
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la senad grudic »

Po svemu sudeci kolege su mislim nacele temu a to je ostaci voca koje trune i niko se ne brine o njima. Vec 3-4 dana pokusavam da nadjem jedan
video klip covjeka kod Sunje (R. Hrvatska) koji je prije 2-3 godine od stotinjak kosnica uspio spasiti manje od 10 kom. Cini mi se da se radilo o plantazi
breskve koja se nalazila 500-600 metara od njegovog pcelnjaka. Sjetim se uvijek tog videa kad ljeti prolazim kroz Sunju . Ukoliko pronadjem postavicu pa da pogledamo
Pozdrav- Senad Grudic
Senad Grudic
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

Mladen je skroz ok. :)
Pa neznam kolega sta bi moglo biti tu smo da raspravljamo I mozda nesto I poduzmemo dok labaratorije ne urade svoj dio posla (kad ce se to desit to je neizvjesno), mozda je u vasem medu manja koncentracija soka od sljive pa to jos tinja a mozda sam skroz u krivu ko bi ga znao, nisam bas tek onako spomenuo sljive kolega Zvones je to objasnio a meni se neda puno pisat i ovo je previse. Bit ce analize pa ce mo znati a do tad svako po svom kako smo I naucili. Dali svako zna st je sipao u hranilice neznam bas, kao sto rece kolega nemamo privatne labaratorije...
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Osvrt na PP koju sam dobio!
Nema potrebe da mi se šalje PP pa da mi kaže da sam licemjeran . Slobodno opleti ovdje javno, valjda možemo komunicirat neće niko nikog jahat bar nas djeli monitor!!!

Navodim primjer pčelara koji je imao pojavu američke truhleži i odnio je u laboratoriju na pregled uzorke. Ta laboratorija ustanovila je AT na jednoj košnici , a na drugoj nisu ustanovili. KAko je moguće da ta laboratorija nevidi AT na ovoj kada je ista bila izvor zaraze. I sada sam ja licemjeran što prozivam tu laboratoriju i te stručnjake. Smješno zaista.
NIje bilo ništa rekla kazala, od samog početka bio je samnom u kontaktu i prvog koga je nazvao bio sam ja i cijeli slučaj sam popratio do kraja i upućen sam u ta dešavanja i meni se sada spočitava da sam licemjeran i da prepričavam rekla kazala .

Što se tiče sokova voća interesatna su poređenja sa pčelinjaka koji su imali sokove šljive a nemaju problem . Sve konstruktivne rasprave sudobro došle, Uglanom kod nas je poznato da se bavimo poslijedicama a sigrunoje jedno da pčelar pčelaru može naviše pomoć savjetom,
cerex je napisao/la:Senade, da li ti je do sada neko od društava stradalo ili se radi o par komada pčela unutar društva.Zabrinula me je informacija da je jednom pčelaru iz S.Mosta stradalo toliko društava posto sam i ja lično iz Sane.
Za sada nije stradalo, ali ako ovako se nastavi mortalitet sigurno će biti gubitaka i nema tu nikakve panike pa tam da mi sve strada.
Medonoša je dao informaciju z a laboratoriju u Njemačkoj i ta cijena nije velika da se vidi šta je tačno. Njemačka je daleko i to bi zahjtevalo vremena. Sada kada imamo ove dokaze već se sužava krug mogućih uzroka . Većina se slaže da je to nozemoza

Već sam pisao da bi se ovo moglo zaustaviti da smo koristili ANTIBIOTIKE, ja nisam niti planiram. Več imaju neke preporuke da se pčelama dadne kad se steknu uslovi i ako prežive Hydrogen peroxide (H2O2) - 3 % kupuje se u svakoj apoteci za ljude ! Pršće se i pčele i saće i ostalo.

Šta je riješenje ako dođe do velikih gubitaka .
*Treba naći način kako med sačuvati a da se spore ne prenose na slijedeće pčele. Možda prekuhavanjem na 130 C
*Vosak isjeći i na pretapanje.
*Kako izvršiti dezinfekciju okvira? Vjerovatno bi se moglo izvršiti sa ovim Hydrogen peroxide (H2O2)

I na kraju da li ovaj Hydrogen peroxide (H2O2) ostavlja rezidue i kako bi se ponašao u budućim pčelinjim zajednicama.
miki9

Post Postao/la miki9 »

Osvrt na osvrt
PP sam poslao zato što mi je odgovor koji sam poslao na forum "ispario".Ako si već napravio osvrt na PP onda Te molim otvori PP pa nek se vidi šta je tamo napisano.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Neka neko od vas ustupi u kontakt sa Ekremom,mozda on zna nesto vise...
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

senad je napisao/la:
*Kako izvršiti dezinfekciju okvira? Vjerovatno bi se moglo izvršiti sa ovim Hydrogen peroxide (H2O2)

I na kraju da li ovaj Hydrogen peroxide (H2O2) ostavlja rezidue i kako bi se ponašao u budućim pčelinjim zajednicama.
Hydrogen peroxide jeste sredstvo za dezinfekciju. Mnogo se upotrebljava kod frizera (oko trajne ondulacije do 9% ) .Također i za dezinficiranje rana (ranije),
3 % je mala koncetracija, a moj pok. brat je negdje 70-tih god. u saobraćajnom udesu polupao zube i rečeno mu je da ovaj cca 8% (nije bilo manje) razblaži sa
malo vode i ispire usta (svježa rana)- tako da nemože biti rezidua.
miki9 je napisao/la:Osvrt na osvrt
PP sam poslao zato što mi je odgovor koji sam poslao na forum "ispario".Ako si već napravio osvrt na PP onda Te molim otvori PP pa nek se vidi šta je tamo napisano.
Miki9 gubio sam odgovore, ali nikad zbog sistema , uvijek je bila moja greška. Obrati pažnju na napisano tako što klikneš na "prikaz " i tada se tekst može popraviti
(i više puta). Ako nije nešto uredu, dobit ćeš na vrhu tekst ispisan crvenim slovima. Ako je sve kako treba ide se na "prihvati". I meni se desi da ne pošaljem tekst ,
a onda se čudim jer poslje prihvati, mora se vidjeti tekst.
koristi u vojne svrhe !
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

miki9 je napisao/la:Osvrt na osvrt
JA nigdje nisam napisao ko je posla PP . miki9 dobro ti nama došao, imaš podforum da se upoznamo pa nam se malo i predstavi, bi će nam korisne informacije gdje pčelariš, koje su paše kod tebe zastupljene, d a li i kod tebe ima voća i da li pčele posjećuju voće, koji su problemi kod tebe izraženi.

miki9 ti imaš kopiju PP i uvjek je možeš ti postaviti, kako god nekom posalješ PP isti taj tekst si mogao i ovdje copy/paste.
Softver foruma sam radi ,obrađuje podatke, ako se nisi uklopio u njegove zadane parametre negleda on ni na administratora niti članove radi svoj posao. postoje ograničenja za slanje komentara kao i neke druge opcije . Sve opcije su podešene da možeš nesmetano da učestvuješ u radu foruma .

Imam prijedlog u vezi ovog problema NOZEMOZA i trovanje voćnim sokovima . Obzirom da smo i na fb kometarisali a evo i ovdje smo došli do zaključaka da porazgovaram sa urednikom BH pčelara da se ovaj problem sa stradanjem već sada pčelinjih zajedncia objavi u BH pčelaru i da se na taj način pomogne onima koji nemaju internet i koji ne učestvuju u raspravama da obrate pažnju i blagovremeno djeluju u prljeće .
Zvone imat ćeš poziv u vezi pčelinje klubeta dao sam tvoj broj da te ne iznenadi, a možda i ako budeš imao vremena da posložiš neki tekst i u vezi ovog problema i uzroka prevashodno sokovi od voća jer si i ti imao isti problem.

Pokušat ću da postavim jedan komentar u kojem je sažeto obuhvaćeni svi eventualni uzroci ovog problema,kao i tekst preveden na googl o NOZEMOZI apis i carena
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Na 3 pčelinjaka u Doboj Istok nađeni su isti problem. U koliko dobijem fotke bi će postavljene.

Komentar sa fb rasprave
Slobodan Jevtić je napisao/la: Pošto sam pozvan da se uključim u diskusiju od kolege Muamera, Rešenje je najtačnije i najbolje pregled, nije urađen sada treba tražiti isto, ali postupno. Ja ću napisati nekoliko uzroka a vi lepo sagledajte pa napišite šta je i dali je mogoći uzrok, jer je bolest na širem području zahvaćena.
Uzrok treba tražiti u hrani. Ako želite da se uključite napišite lepo dali ste to radili ili dali postoji verovatnoća da je to možda to.
1 Da li ste koristili nozecid u prihrani šećernim sirupom ili neko sretstvo za stimulaciju ili poranili sa pogačama sa nekim sretstvom.
2.Trovanje medljikom U vrijeme kada nema nektarne paše, pčele sakupljaju medljiku i druge slatke sokove, najčešće od oštećenog voća. Ovakvi sokovi imaju u svom sastavu veći procenat mineralnih materija i dekstrina (nesvarljivog skroba) koji se u organizmu pčela teško vare. Ćelije u srednjem crijevu pčele se degenerišu i dolazi do masovnog ugibanja pčela. Trovanje medljikom najčešće se javlja kada u prirodi nema pčelinje paše (krajem ljeta i u jesen) i tokom zime.

3.. U literaturi se spominje da nektar: čemerike (Veratrum album), ušjaka ili pasjeg zelja (Aconitium napelles), rododendrona (Rhododendron), i nekih drugih biljaka može biti otrovan za pčele.
4. Da li ste primetili da su vam pčele išle na neko prezrelo voće. Nozema apis je malo zastupljena nikada ne dajte antibiotike jer će njeno mesto zauzeti gora nozema cerana.
Slobodan Jevtić je napisao/la:Jedan naš kolega na nekoj grupi iz Hrvatske je napisao ove proleći, da su mu sve košnice uginule preko 100 kom zato što u voćnjaku nije pobrana voćka već ostavljena pčele unosile sok i iste nisu sačekale proleće.
Polen kukuruza je poslednji našta će sleteti pčele, i da znamo da svaki uneti polen zatrovan pčele zatvore voskom da se ne uzima pečatiraju. Rani prolećni polen može izazvati majsku bolest, ali jesenji je čudno. Opet kažem prava analiza bi dala prave rezultate, ovo su samo pretpostavke.
Antibiotici ne leče već zalečuju odlažu posle nekolko godina kada bukne bolest niko je ne zaustavi. Ne koristite to.
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

Recimo da se radi o nozemozi, šta ljudi mogu poduzeti u ovom momentu??? Mislim da im je to od presudnog značaja.
Ima li neko konkreretan plan rada.. A posdlje će mo nastavit u uzrocima i td.i tako sve do zvanične analize..
Ja lično nemam iskustva u vezi ovog problema, antibiotike nisam nikad ni koristio, danas sam radio tretman sa oksalnom na pola pčelnjaka i neznam svaku sam pčelu gledao, nemam toliki broj ugunilih pčela mada vidim po koju na podnjači (u nekoliko droštava oko 20 kom možda i viš) mada mislim da ih nebi trbalo biti, kod mene je danas bio sunčan dan i pčele su izlazile...
Odgovorite