Samo da ovo izadje na dobro.
Na samom pocetku mog pcelarenja vidio sam jedno mjesto gdje bih volio imati svoj licni pcelinjak.Bogataska kuca,nekoliko stabala kestena,nesto lipe i more cvijeca.Tako isto i u komsiluku.Kraj posjeda granici sa zasticenom zonom punom cvijeca.U blizini alea bagrema,lipe ko u prici.Uputim se,prestavim se,objasnim sta zelim,i na me iznanedjenje dobijem od dede,parce zemlje na koriscenje za par kosnica.Mislim da ne moze biti idealnije.To mjesto je garant za par polunastavaka meda godisnje,a mene jos vise znaci jer ga zelim iskoristiti kao opolodni centar za moja nova drustva,jer po mojim informacijama prve kosnice udaljene su oko 10 km.
Dobio sam ponuda da budem asistent u pcelarskoj skoli.Godisnje 19 sedmica,po tri sata.Finansiski izuzetno prihvatljivo,ali postoji velika sansa da odbijem ovaj projekat.Pored plave borovnice koja je vec rezervisana za sve moje kosnice koje izadju iz zime,dobio sam ponude za tresnju ,jabuku i krusku.Jagode sam odbio.
Jedan cudan projekat,da pravim mlada drustva(sav materijal dobivam uklucujuci i matice),oko pedesetak komada za mog kolegu koji bih ta drustva koristio sada,za oprasivanje jagode u staklenicama.Mislim da cu ga odbiti,kosta to puno vremaena.Nasao sam jednog majstora,Turcina,da mi napravi skice za dvije prikolice,da vidim koliko ce to kostati.Ako se ovako nastavi sa prodajom meda,necu ga imati ni do nove godine,a postoji velika sansa da odustajem od meda,jednostavno ga prodam ako ga nesto ima odmah na veliko.Prioriteti leze u oprasivanju,prodaja rojeva.Pored svega ovoga sto sam nabrojao,meni licno je najvise drago da konacno na svom pcelinjaku imam drustva sa kojim mogu da radim bez dima i bez bilo kakve druge zastite.Trebalo mi je vremena da se do kraja usudim za takav rad,uspjelo je prije svega zahvaljujuci materijalu koji sam dobio od Medonose,nema sta,pcele me i ne primjecuju niti obracaju paznju na mnene.Zahvalio bi se kolegi Vahidu,koji prolazi kroz tezi dio svog zivota,a koji je ipak uspjeo da mi napravi tri drustva koja samn manje vise dobio na poklon.Tu je i kolega Kreso,koji je uvjek voljan pomoci.Sahista ce vec nac nacin da se oduzi,pa makar i kroz dobro sljivu,a ko nepije ima soka od paradajza...
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...