Moji radovi

saperica
Čita i piše, vrlodobar

Re: Moji radovi

Post Postao/la saperica »

bit će bez frke
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

Sta se desava, narode pcelarski. Nesto se zamrli. Sta je s rojevima, MM, polenom, Medom, maticama, razrojavanjem? Gdje su uspjesi, propusti i tako to.
Ili ste svi zauzeti poslovima u jeku sezone, pa se nema vremena. Pa posto necete vi, Onda cu ja,
Pcele, dakle, rade u sesne'st, tako da i meni nedaju vremena za odmor. Kod nas je ovdje jos nekih mjesec dana i kraj igranke. Dakle sad se mora.
Jutros na brzinu do Gellera po opremu. Svaki put se tamo osjecam ko' Alisa u zemlji cuda. Ima svasta za vidjeti, a ja uvijek nekako na brzinu.
Kupio sam nesto okvira, polunastavaka i cak SO. Molimte, pored mog ovolikog voska. Ali nemam vremena. Polunastavke nemam kad ni ofarbati,
nego ih ovako stavljam. Moj starter je izuzetno jak, pa mora graditi. E sad imaju sta. Od 22 larve, na kraju ostalo deset. Ili sam previdio koji maticnjak,
ili presadjivanje nije islo kako treba. Sutra eksperimentiramo nesto.Malo se igramo.
Sto se medenja tice, ide, sljaka se pomalo, ali sigurno. Vrijeme jako vjetrovito. Nesto ipak medi ovih dana. Ima nesto bagrema, svibovine moore, bijela djetelina prispjeva.
Imao sam drustvo u rojevnom nagona. Dva puta rusio maticnjake. Mislim cak da je roj napustio bio kosnicu, pa se vratio. Matica zatvorena izmedju dvije MR.
Prosli put ,kod kidanja maticnjaka je vidim.MMal spremna za put. Tada sam izvadio zatvoren gradjevnjak, te im dodao novi. KOntam, ako jos jedan maticnjak vidim, razrojavanje.
Danas vidim, grade gradjevnjak, matica opet nadosla, masal, i nema maticnjaka. Dame su odustale. Obicno kad su vec tako daleko, nema povratka.
Jedno izrojeno drustvo nema jos legla. Sumnjivo. Ubacujem zalezen gradjevnjak da pokupim varou, i da vidim vuku li maticnjake.
Mlada matica iz roja, U DB, sara s leglom. Da li je to ono "mlado ludo" pokazat ce se. Inace slijedi zamjena. Moram jos sto sta napraviti. Izmedju ostalog priprema za
oplodnju matica. Mozda ipak nesto odvezem na oplodnu stanicu. Vidjet cemo kako uskladiti s vremenom.

slika

Polunastavci, "svake sorte'

Rekorderka broj jedan.

te broj dva

slika

Ona lanjska s dubokim ramovima.

Ove dvije, su dale po jedan polunastavak za vrcanje, i sada imaju jos po tri polunastavka. E kad bi sve bile ovakve. Bez ikakve naznake rojenja. Renson. Malo pcela moze donijeti
dosta meda. Ova s dubokim ramovima i bez SO se drzi. Bojao sam se rojenja, jer ramove nemogu vise izvaditi. Lose konstruisano. Za sad je dobro. Dobit ce jos jedan polunastavak,
nek imaju sta raditi. Da ne dolaze do blesavih misli o putovanju.
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Kreso je napisao/la:Sta se desava, narode pcelarski. Nesto se zamrli. Sta je s rojevima, MM, polenom, Medom, maticama, razrojavanjem? Gdje su uspjesi, propusti i tako to.
Ili ste svi zauzeti poslovima u jeku sezone, pa se nema vremena. Pa posto necete vi, Onda cu ja,
Pcele, dakle, rade u sesne'st, tako da i meni nedaju vremena za odmor. Kod nas je ovdje jos nekih mjesec dana i kraj igranke. Dakle sad se mora.
Jutros na brzinu do Gellera po opremu. Svaki put se tamo osjecam ko' Alisa u zemlji cuda. Ima svasta za vidjeti, a ja uvijek nekako na brzinu.
Kupio sam nesto okvira, polunastavaka i cak SO. Molimte, pored mog ovolikog voska. Ali nemam vremena. Polunastavke nemam kad ni ofarbati,
nego ih ovako stavljam. Moj starter je izuzetno jak, pa mora graditi. E sad imaju sta. Od 22 larve, na kraju ostalo deset. Ili sam previdio koji maticnjak,
ili presadjivanje nije islo kako treba. Sutra eksperimentiramo nesto.Malo se igramo.
Sto se medenja tice, ide, sljaka se pomalo, ali sigurno. Vrijeme jako vjetrovito. Nesto ipak medi ovih dana. Ima nesto bagrema, svibovine moore, bijela djetelina prispjeva.
Imao sam drustvo u rojevnom nagona. Dva puta rusio maticnjake. Mislim cak da je roj napustio bio kosnicu, pa se vratio. Matica zatvorena izmedju dvije MR.
Prosli put ,kod kidanja maticnjaka je vidim.MMal spremna za put. Tada sam izvadio zatvoren gradjevnjak, te im dodao novi. KOntam, ako jos jedan maticnjak vidim, razrojavanje.
Danas vidim, grade gradjevnjak, matica opet nadosla, masal, i nema maticnjaka. Dame su odustale. Obicno kad su vec tako daleko, nema povratka.
Jedno izrojeno drustvo nema jos legla. Sumnjivo. Ubacujem zalezen gradjevnjak da pokupim varou, i da vidim vuku li maticnjake.
Mlada matica iz roja, U DB, sara s leglom. Da li je to ono "mlado ludo" pokazat ce se. Inace slijedi zamjena. Moram jos sto sta napraviti. Izmedju ostalog priprema za
oplodnju matica. Mozda ipak nesto odvezem na oplodnu stanicu. Vidjet cemo kako uskladiti s vremenom.

slika

Polunastavci, "svake sorte'

Rekorderka broj jedan.

te broj dva

slika

Ona lanjska s dubokim ramovima.

Ove dvije, su dale po jedan polunastavak za vrcanje, i sada imaju jos po tri polunastavka. E kad bi sve bile ovakve. Bez ikakve naznake rojenja. Renson. Malo pcela moze donijeti
dosta meda. Ova s dubokim ramovima i bez SO se drzi. Bojao sam se rojenja, jer ramove nemogu vise izvaditi. Lose konstruisano. Za sad je dobro. Dobit ce jos jedan polunastavak,
nek imaju sta raditi. Da ne dolaze do blesavih misli o putovanju.
Valjda poslovi, ko zna. Ja nelegnem nikad prije ponoći, a budim se prije 5 ujutro. Obično se kasno vratim kući jedem i za vrijeme jela spavam :shock:. Tako mi ručak/večera
traje i po dva sata. I pored toga ne stignem sve obaviti, vjerovatno zbog nespretnosti, a dosta toga sam i započeo.
No ovo je usput zbog tvoje prozivke, a po glavi mi se vrzma nešto drugo. Naime, često se može pročitati da je jedno LR plodište dovoljno za jednu maticu . Sad imamo Renson
čiji si i ti pristalica (fun :roll: ) :) , koji još ograničava ( u pravom smislu riječi) plodište na 30.000 čelija . Meni je proljetos ostalo 6 zajednica na jednom nastavku . Poslje
prvih pregleda koji su bili iza 20.04. , počeo sam ovim zajednicama oduzimat leglo ( zatvoreno , pretežno po 2 okvira svako oduzimanje ) i do 15. 05. kad se pokvarilo vrijeme
bilo je 4 do 5 oduzimanja. Svaki put su pčele vrlo brzo uradile satne osnove i matica bi zalegla. Od 6 ovakvih društava koja su ostala u jednom nastavku 4 su se izrojile u
vrijeme bagrema jer ih nisam uspio pregledat. Pri pregledu ovih koje se nisu izrojile, mogu reči da je leglo na 8 okvira, trebao bih dodati nastavak , a nastavaka više nemam,
što je najgore nema ni moj stolar. Uzeo bih polunastavke, ali nema okvira ni satnih osnova. E sad pitanje ? Da sam matici davao izgrađene okvire umjesto satnih osnova
koliko bi legla bilo, dali je dovoljan jedan nastavak i dali bi to spriječilo rojenje, bez obzira na količinu mladih pčela. Da se podsjetimo , pritisak mladih pčela, nabubrile žlijezde
koje se nemaju gdje isprazniti su pritisak za rojenje. Eto malo za rasprave ...
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

Kad je rojenje u pitanju, ima tu genetika itekako svog udijela. Sve sto mi se ove godine rojilo ili bilo u nagonu, potice od rojevnih matica.
Sad zamisli, ako su vecina matica potomci rojevnih, pa se to u par godina rasiri pcelinjakom, onda je igranka.
Kad je o rensonu rijec, sve sto mii zimi na jednom nastavku, sredjujem na sljedeci nacin. Dodajem nastavak ispod, sa dva rama zimske hrane koje
uvijek pretekne. Ostatak popunim onim sta imam na rapolaganju. Obicno je to kombinacija izgradjenog saca i SO. To dam dosta rano. Matica, s dosta zaliha hrane (preduvijet),
zaleze to u cijelosti ili dobrim dijelom. Posto su ovdje proljeca cesto lijepa, vrlo brzo dodajem polunastavak. Tada obicno, koncem aprila, dijelim plodista maticnom resetkom
I matica dolazi gore. Donji nastavak je za deponovanje polena i friska nektara, plodiste za leglo, a medista onda za med. Tada vadim jedan ram legla od kojeg pravim starter
a na njegovo mjesto gradjevnjak. Ovaj sluzi za varou, zaposljavanje mladih pcela i indikaciju rojevnog nagona. Dati, dakle, matici prostora da razvije drustvo, i onad medista i ogranicenje.
Ne oklijevati s medistima, i uvijek nesto satnih osnova u sredinu. Uz gradjevnjak, imaju te mlade pcele sta raditi. I naravno kontrola, kod mene jednom sedmicno.
Pcele, koje ne uzgajaju puno legla i ne luce previse mlijeci su dugozivece. Dustva uvijek spremna, i cim naleti malo lijepog vremena popasu sve sto ima.
Puno legla tijekom cijele sezone znaci i veliku potrosnju hrane i iznurenost pcela na uzgoj istog. Pcelariti na dva plodista u srednjobosanskim uvijetima je izgubljena bitka.
Ili se moraju sve kockice poklopiti, pa da nam ta ciljana pasa da super rezultate. To je rijetkost.
Kod mene nema tih unosa od po 7 kg dnevno. Sljaka se polako ali sigurno.
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la senad grudic »

Bravo Kreso dobro ti ovo napisa :kod mene nema dnevnih unosa po 7 kg ali se sljaka ;sto bi nas narod rekao :Ne tece ali kapa;
Nek ti je medno i sretno pa ne samo kapa tamo do novembra :) Pozdrav- Senad G.
Senad Grudic
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

i mene muči što i tebe Zvone :-)
prošle godine mi je matica bila gore, u drugom nastavku, bez matične rešetke, legla i pčele ko u priči - meda samo za njih donijele, nisam ih mogao opljačkati :-)
ove godine (dosjetio se ja :-) ) matica dolje u plodištu pa matična rešetka i medište iznad matične. doduše, bilo je i hladno i sva se pčela spustila u plodište. bilo mi je palo na um prevješavanje legla iznad matične ali mi "nešto" reče da to ne radim, pustio sam pčelu da se lakše grije u plodištu, obezbijedio sam im gornji sprat u kući, hrane imaju dovoljno - do mene im nije. kao što Krešo reče, garant genetika ima ogroman upliv u rojenju. ali, rojenje je razmnožavanje pčela koliko god to nama ne odgovaralo....
nisam prakticirao Rensona i ne znam da li je ta metoda dobra za pripremu društva za burnu pašu kao što je bagrem?
Krešo je napisao da mu matica bude gore - možda je to prirodnije za pčelu? ali onda ne kontam kako je medište ispod matice, plodišta? to je vjerovatno vezano za Renson metodu pa oprostite, nemam sada vremena da opet pročitam Rensona, poodavno ga čitah, zaboravlja se.... svako dobro :-)
Dobru srcu sreća dođe.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Lijepo , kratko i jasno je to obrazložio Krešo . Ponekad pčelarstvo liči na nejednačinu - manje je više , a više manje .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

slika

slika

slika

slika

Danas se malo igrao spresadjivanje. Prvi put pokusao kinesku iglu s oprugisom i perom. Nisam zadovoljan. Ne fercera to kako sam ja zamisljao. Bit ce da je do mene.
Onda sam presao na staru dobru provjerenu iglu, napravljenu od elektrode za varenje od, mislim, prokroma ili tako nesto. To ide bez problema. Rezultati ce se pokazati.
Napravio sam i par fotki. Prva je ram koji je bio izgradjen u donjem dijelu trutovskim sacem. Ovo sam iskruzio, pa dao nukleusu na izgradnju. Iako je staro i crno.
Lijepo mi je vidjeti kako one to grade. Pada u oci, kad rade na praznom ramu, s prihranom, sace je bijelo. Na starom ramu s crnim sacem,to izgleda ovako.
Par fotki od dva drustva na novoj lokaciji, i malo istorijata o nastanku istih.
Prosle, dakle godine, 29 juna iliti lipnja, dan prije godisnjeg, vratio sam par oplodjenih matica s oplodne stanice. Oplodnja izvrsena u malim oplodnjacima, tzv. EWK. Imaju negdje slike.
Saka pcela, mali ramic i oplodjena matica. Ram sam pricvrstio za satonosu normalnog rama, ubacio okvir s hranom, pogacu, jednu SO i sve to u troramni nukleus. Sutradan na odmor.
Kad sam se vratio, nastavio sam prihranu ovih drustvanaca, i tretirao ih kolega sahista negdje u septembru prosle godine. Poslije su prebaceni u staro plodiste koje je bilo predvidjeno za bacit.
Podijeljen tankom sperom na po pet ramova. Vecina ramova su bila bez SO, i same su gradile sace. Ovo je bilo postavljeno na drugo mlado drustvo na jednom nastavku.
Proljetos, kad je vrijeme dozvolilo, prebaceni na novu lokaciju, i savki dobio jos pet ramova, hrana, izgradjeno sace i SO. Kad je to zalazeno, uslijedila je maticna pa polumediste.
Kad su se tu izgradile par SO i pocelo puniti, podbacio sam jos jedno plodiste sa izgradjenim sacem i SO. Matica je dobila nesto vremena da zaleze izgradjeno sace, pcele da grade SO,
a onda je uslijedio Renson, s maticom gore. Sva SO dolje nije bila zalezena i zgradjena.Sad neka pomalo sljakaju kad imaju vremena inemaju pametnija posla.
Ova drustva imaju skoro pun polunastavak, i donji momacki pune. Bagrem, a jos vise svibovina jos cvjetaju, a lipa tek treba da dodje.
Pcelarstvo moze da bude tako jednostavno. Nemorate biti inzenjer ni novi ni stari. Bez filozofije i bez predrasuda, kako smo se dogovorili.
Pozdrav svima, Kreso.
saperica
Čita i piše, vrlodobar

eto nešto se radilo matice poslikam, ali eto nažalost jedna runda od 15 matica se podavila od loše kvalitete Marshmallowa. briga za nevjerovati. od dodanih 15 novih matica 2 su pčele zagušile i izvukle matičnjake, a jesam sretan moš misliti.
kesten kreće punom snagom a ja se pitam kakav će biti ljetni period kad je danas bilo preko 35°C a do nedavno je bilo nikakvo i kilavo.
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

Danas u setnji s malcem u kolicima, gledam gdje se to skitaju moje pcelice. Na bagremu ih danima definitivno nema. Samo neki bumbari.
Najvise na svibovini, koje zaista ima na svakom koraku. A da se namirisati i na pcelinjaku. Nije neki kvalitet meda, ali u godini poput ove, negleda mu se puno u zube.
Cekamo lipu. Bit ce nesto i kestena i on je spreman, mada ge nema nesto bogzna sta. Morat cu opet stosta izvrcati, da rasteretim medista. Fali mi polunastavaka.
Kako sam krenuo, bit cu gori od mog druga medonose 8) .
Imam jedan problem. Jedno iozrojeno drustvo mi je bez matce. Imam jedan troramni nukleus, gdje mlada matica tek pronijela. Ja obicno spajam preko novina.
E sad, da li bi ja to mogao nekako jednostavnije uraditi. Ubaciti ramove npr. u gornje plodiste u sredinu. Ili je to rizicno?
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Kreso je napisao/la:Danas u setnji s malcem u kolicima, gledam gdje se to skitaju moje pcelice. Na bagremu ih danima definitivno nema. Samo neki bumbari.
Najvise na svibovini, koje zaista ima na svakom koraku. A da se namirisati i na pcelinjaku. Nije neki kvalitet meda, ali u godini poput ove, negleda mu se puno u zube.
Cekamo lipu. Bit ce nesto i kestena i on je spreman, mada ge nema nesto bogzna sta. Morat cu opet stosta izvrcati, da rasteretim medista. Fali mi polunastavaka.
Kako sam krenuo, bit cu gori od mog druga medonose 8) .
Imam jedan problem. Jedno iozrojeno drustvo mi je bez matce. Imam jedan troramni nukleus, gdje mlada matica tek pronijela. Ja obicno spajam preko novina.
E sad, da li bi ja to mogao nekako jednostavnije uraditi. Ubaciti ramove npr. u gornje plodiste u sredinu. Ili je to rizicno?
Meni se nije dalo da jedan troramni prebacujem u sestoramni..nego sam te ramove prebacio u obezmaticeno drustvo..nesto meda izvadio za rezervu..u sredinu poredao ramove..danas gledam...legla svih uzrasta.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

slika

Evo upravo sam izvrcao jos pet polunastavaka, da rasteretim medista. Poslije posla "na brzinu'. Prevladava svibovina. Nije se bas ubio od kaliteta. Ali, nek ga ima.
Juce ujutro nas je zakacilo nevrijeme s ledom.Ono jos malo bagrema sro je bilo je otuceno. Lipa srecom nije ostecena. ovih dana sparno.Okisalo se, i to ce sad potrajati.
A za vikend ide i zahladjenje. Na livadi, ispred pcelinjaka ludnica na bijeloj djetelini. Sad cekamo lipu i nesto malo kestena. Vlage ima dovoljno, jos samo temperatura.
Trebao bih par matica odnijeti na oplodnju, a imam i dezuru naposlu. Nekako cemo to probati iskalkulisati. Jos mjesec dana frke i gotovo. Onda tretmani i uzimljavanje.
saperica
Čita i piše, vrlodobar

kod mene slično, polunastavci izvrcani, a kako sma izrezao okvir s saćem vratio sam samo okvir bez ičeg natrag. Prekrasno djevičansko saće su izvukle i pune kestenom. Uglavnom kod mene na pčelinjaku temperature 35°C > i više. Kesten je krenuo mediti a morao sam odblokirati plodišta. Razrojeno nešto duštava, matice su crvene osim 2 žute. Sve bijele i žute koje su bili loše dobile su zahvalu na suradnji.
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

slika

slika

Kod nas momacki zahladnilo. Juce bili pozvani na rostilj, smrzli se ko' pive. Jutros, kisica, vjetar, neki 13-14°, raspad sistema.
Ipak sam isao napuniti par oplodnjaka, pa nek se bore. Sad su zatvoreni par dana da postanu ekipa, pa opnda oplodnja. Mislim da cu ih pustiti da se oplode na mom standu.
Neda mi se nesto da ih vucam na oplodnju, pa nisam prosijavao trutove. Imam raznih linija kod sebe, pa ce to biti dobro. Samo da se vrijeme popravi.
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

Pred marak setam sa suprugom i juniorom, i vidim na brezuljku (ja sam u dijeluNL gdje ima brezuljaka) pored crkve, lipa isvjetala sve u ses'nest.
Svake godine na tom mjestu procvjeta prvo. Za njom, tek poslije nekog vremena, ide ostalo. Kesten, ovo par stabala sto ima, samo sto nije.
Ulazimo u zavrsnu fazu. Nazalost, kao sto smo i navikli ove godine, prognoza za narednih deset dana jeste stalno kisovito s rasponom
temperature od 15-20° C. No dok se sve vrste izredaju s cvatnjom, bice valjda i perioda s lijepim vremenom.
kudo
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la kudo »

kod mene dobro medi lipa,samo da je nepobrce vrijeme ali nevjerujem mislim da ce biti sve ok,nadam se :D
BEZ DOBRE MATICE NEMA NI DOBROG DRUSTVA
Muftija
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la Muftija »

Kod mene u Srebreniku, crna lipa vec prosla, bijela lipa pocela prije 5-7 dana, zavisi od lokaliteta. Ukupan unos do sada iznosi cca. 7 kg po drustu, nije tako lose, lipe ce biti jos jedno 5-7 dana, ako vrijeme posluzi. Otprilike unos od 7-8 kg po drustvu je bio i u bagremovoj pasi.
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

Vrijeme lose proteklih dana. Ujutro se prvo pali grijanje, pa onda sve ostalo. Stalno kisa. Ali od dans su nam obecali poboljsanje. Svaki dan po jedsan stupanj toplije.
Nadajmo se nadajmo. Vlage ko u prici lipa neka cvate druga se priprema, tu i tamo po neki kesten, a ima i biljnih usiju. Samo malo sunca, i to je to.
Ona moja kosnica s dubokim ramovima nije ni tako losa ove godine. U proljece sam je malo pogledao, bilo je izgradjeno sace negdje do pola. Poslije, zbog loseg
konstrukcijskog rijesenja, nemogu vise vaditi ramove iz plodista, nisam je vise ni gledao. Samo dodavao polunastavke i kontroliro njihovu popunjenost.
Mislio sam da ce se rojiti, no, posto je godina losa, a mogle su i graditi sace u plodistu, a jednim dijelom i u medistu, nisu. Nije utroseno vrijeme na preglede,
stimulaciju, prevjesavanje. Moram sad nesto izvrcati, te se nadati da ce skupiti nesto lipe. Za stacionar, nije lose rijesenje.
http://i1156.photobucket.com/albums/p58 ... e52831.jpg

http://i1156.photobucket.com/albums/p58 ... 9057a3.jpg

http://i1156.photobucket.com/albums/p58 ... 168711.jpg

http://i1156.photobucket.com/albums/p58 ... d020c5.jpg

http://i1156.photobucket.com/albums/p58 ... 711e8a.jpg

http://i1156.photobucket.com/albums/p58 ... 6c6165.jpg
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

Upravo sam se vratio s pcelinjaka (kod nas tek sada mrak). Pcele ventiliraju kosnice, i dobro se osjeti topao, sladunjav miris u blizini kosnica.
Danas nekih 23°C. Sutra kisa, pa onda slijedi period dobrog vremena.Bar ako im je vjerovati. Proteklih dana temperatura je i mogla proci,
no vjetar je zeznuo stvar. Lipa cvijeta punom parom, vlage ima, sad kad ugrije trebalo bi profitirati.
Osim lipe, kesten se otvara, bijele djeteline dosta, lavande, medvjedje sape, kiselog ruja ijos svasta sporadicno ima.
Na cvijetu ovog ruja nevjerovatne kolicine pcela. Ako zaista naredni period bude dobar, mozda se sezona donekle i izvuce.
Jos ako se i matice u nukleusima oplode, bit ce to sve ipak ok.
saperica
Čita i piše, vrlodobar

biti će sokole trenqillo
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

slika

slika

Danas postavljao bjezalice, sutra donosim polunastavke, prekosutra vrcanje.
Usput prekontrolisao oplodnjake. Svih sest matica nazocno, i vide se prva jajasca. Postavljeno prosle srijede. Dva maticnjaka su bili mucci, i tu nema nista.
Vrijeme jos uvijek nije sto bi trebalo biti. Vjetar zeza stvar. Ukoliko je vjerovati prognozama, narednh dana udarno.
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ
Takve su najave i kod mene.
Lipa treba uskoro da otvori
pa vidijecemo sta ce biti.
Sretno-medno

MK
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

Konacno da nam malo i vrijeme krene na ruku. Od juce skoro pa idealno. Vlage u zemlji dovoljno. cijeli dan sunce s nekih 27° C. Jedino vjetar
malo kvari stvar. Lipa i nesto kestena u punom zamahu. Juce vrcao, i prilikom vracanja polunastavaka, vidim da su postojeci dobro otezali.
Nemam vagu, a bilo bi interesantno vidjeti koliki su dnevni unosi na lipi. Sto mene posebnp veseli, vidim da unose tovare polena s kestena
i kad vidim ovakav unos, onda nema brige za stanje u kosnicama.
Kolege svedjani, kakvo je stanje na sjeveru? jestel se popravili od zime?
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

Juli osvjetlava obraz. I za sebe i za par proteklih mjeseci. Jedan dio lipe prosao, crna, sitnolisna precvjetava, srebrena se tek otvara.
Kesten neki prolazi a neki jos nije u punom zamahu. Tu su jos kupine, kokotac, djetelina, grahorica i sto sta jos. Pcele se ne dosadjuju.
Prosle sedmicedrustva "skinuo"s rensona. Zao mi je da nisam imao foto aparat. Donja ramovi dobrano popunjeni polenom. Plodista se u principu vise ne diraju do proljeca.
Provjera zaliha pred zimu naravno.Ponesto se i vrca, da se rasterete medista. Glavno, zavrsno slijedi poslije odmora. Topi se vosak od poklopcica.
Vidim danas da pojedina drustva nisu bas raspolozena prema trutovima.Nije to klasicno protjerivanje, ali nije to ni vise to.
Mlade matice zposlene, i sve fercera kako dolikuje. Umorio sam se. Odmor ce bas dobro doci. Godina ce se izgleda dobro izvuci.
Nakon odmora slijedi jedan rezime protekle sezone.

slika

Pozdrav svima, Kreso.
Odgovorite